bezelye ve bezelyenin faydalari

Bezelye ve Bezelyenin Faydaları

Bezelye : Protein, lif ve nişasta bakımından zengin bir besindir. Bezelye A, C ve B grubu vitaminlerinden başka demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri de içeriğinde bulunduran besleyici bir sebzedir. Kuru bezelye protein ve nişasta bakımından taze bezelyeden daha zengindir. Bununla beraber, taze bezelyeyi sindirmek daha kolaydır.

Bezelyenin Faydaları:
Kabızlığı gidericidir. Kan yapar. Kan kanserine karşı koruyucu etkisi vardır.
Kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini fazla miktarda içerdiğinden, bezelyenin, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etkisi vardır, kalp krizi geçirme riskini de azaltır.
Gene bu yüksek orandaki lif, midede uzun süre kalır: Böylece kandaki şeker düzeyi artış ve azalmalarını bir düzene sokup bedenin enerji düzeyini sabit tutar.
Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu da düzene sokar. İştahı açar ve insanın ruhsal durumunu düzelterek neşeli olmasını sağlar.
Bezelye tüketmenin hayvanlarda kansere yakalanma riskini azalttığı, araştırmalarla tespit edilmiştir. Aynı etki insanlar üzerinde de araştırılmaktadır.
Bezelyeyi çok yiyen kişilerde akut apandisite çok az rastlandığı gene araştırma sonuçlarıyla kanıtlanmıştır.
Bezelyede, hamileliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler, hem kadınlar ve hem de erkekler üzerinde nüfus planlamasına yardımcı olacak etkiler yapmaktadır.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere bezelyenin bolca yenilmesi yeterli olur.

Bezelye Nasıl Kullanılır ? Bezelye pek çok yemekte ve çorbalarda kullanılır. Bütün bu yararlarının yanında içerdiği besin öğeleri nedeniyle kuvvetli bir besin olan bezelyeyi sindirmekte bazen güçlük çekilebilir. Bu nedenle, vücudu zorlamayacak ölçüde yemek daha faydalıdır

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget