anne sutu ve anne sutunun faydalari

Anneler İçin de Anne Sütü
Sefa Saygılı


ANNE SÜTÜ bebek için mükemmel bir besindir. Bebeğin narin vücudu tarafından kullanılabilen uygun seviyedeki protein, yavaş sindirilen karbonhidratlar ve çoklu doymamış yağ asitleri ihtiva eder.

Üstelik bu mükemmel gıda, şaşırtıcı bir şekilde, büyüyen bebeğin o anki ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. Bebeğin besin ihtiyaçlarına göre zaman içinde anne sütünün bileşiminde değişiklikler olur; hatta saatten saate farklılıklar gösterir. Bu farklılıkların bebeğin ihtiyaçlarına birebir uygun oluşu hayranlık uyandırıcıdır.

Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu herşeye sahip olması ile sayısız fayda ve avantaj sağlar. Emzirmek, hamileliğin devamı ve adeta tamamlayıcısıdır.

Anne, bebeğine sütünü vermekle sadece onu korumuş ve sağlıklı şekilde büyütmüş olmakla kalmaz emzirmenin kendisine de pek çok yararı olur. İşte emzirmenin anneye sağladığı olumlu etkilerden bazıları:

Annenin daha çabuk iyileşmesine yardım eder. Bebek doğumu takip eden ilk bir saat içinde meme aldığında, memeyi emmesi annede rahmi toparlayan ve kanamayı durduran bir hormonu uyarır, rahmin normal boyutuna daha çabuk dönmesine imkan verir.

Kilo vermesine yardımcı olur. Emzirme günde 500 kalori kadar enerji harcatır. Emzirirken anne bedeni daha fazla çalışır ve hamilelik öncesi kiloya daha çabuk ve yediklerinin miktarını kısıtlamadan geri döner. Üstelik bedeni normal haline daha çabuk çevrilir.

Göğüsleri sarkmaz. Gebelik döneminde memelerin büyümesiyle süt bezleri emzirme görevine hazırlanır. Kadın ne kadar uzun süre bebeğini emzirirse memeler o kadar rahat ve çabuk eski haline kavuşur.

Emziren anne kendini daha iyi hisseder. Emzirme ile annelerde mutluluk duygusunu harekete geçiren hormonlar salgılanır.

Daha ucuzdur. Formül süt, biberon ve biberon emziği masrafı yılda bayağı yekûn tutar. Aile bütçesi zorlanmaktan kurtulur.

Kanser riskini azaltır. Emziren kadınlarda meme, rahim ve yumurtalık kanserine daha az rastlanır. Süt salgılanması vücuttaki dişilik hormonu (östrojen) seviyesini düşürür. Hayat boyu östrojene maruz kalma, bu kanser türleri için bir risk faktörüdür. Anneler ne kadar uzun süre bebeğini emzirirse o kadar çok fayda görür ve korunur.

Osteoporoz riskini azaltır. Emzirmek kemik yoğunluğunu artırır. Bebeklerin emzirmiş olan daha yaşlı kadınlardaki osteoporoz ve kemik kırılmalar riski emzirmeyenlere oranla düşüktür.

Rahatlık verir. Gece yarısı açıkan ve ağlayan bebeği emzirerek kolayca doyurur. Üstelik anne sütü çocuğa gerekli ısıda ve temizdir, ısıtmaya ve steriliteye gerek kalmaz.

Doğal doğum kontrolü sağlar. Bebeğini zorluklarla büyüten anne için hemen yeni bir bebek daha gelmesi onu yorar, sinirlerini bozabilir. İki kardeş arası 2 – 3 yaş fark idealdir. İşte bebeğini emziren annede bu doğal yoldan sağlanmış olur.

Anneliği daha çok benimser. Emzirme ile anne–bebek iletişimi daha kolay kurulur. Anne, anneliğini daha çok hisseder ve bebeğine daha bağlanır. Böylelikle annelik ona daha bir haz ve mutluluk verir.

Kur’an-ı Kerim’de anne sütünün bebeklere 2 yaşına kadar verilmesi gereğinden söz edilir. Gerçekten anne sütü bebeğe sayısız fayda ve avantaj sağlarken anneyi de korur.

www.zaferdergisi.com

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget