afrodizyak-bitki-damiana

Maya yerlilerinin afrodizyak bitkisi: Damiana
Prof Erdam YEŞİLADA

Damiana, bilimsel adıyla Turnera diffusa, Latin Amerika’nın tropik ve subtropik bölgelerinde yetişen ve Maya yerlileri tarafından yüzlerce yıldır afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) olarak kullanılan bir bitki. Eski kayıtlarda Meksika Kızılderililerinin bitkinin yapraklarından hazırlanan bir içeceği afrodizyak olarak kullandığı kayıtlıdır. Bu içecek ilk olarak 1874 yılında ABD’de yaşlılar ve güçsüzlük hissedenler için kuvvet iksiri olarak piyasaya sürülmüş. Damiana ürünleri İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar ABD ve Avrupa’da cinsel sorunların giderilmesi amacıyla pazarlanmış. Savaş sonrası bir süre popülaritesini kaybeden Damiana ürünleri günümüzde tekrar yaygın bir kullanıma erişmiş.

Ülkemizde yetişmemesine rağmen Damiana afrodizyak etkisi nedeniyle bizde de oldukça popüler. Ancak etkinliğini ortaya koyan ve etki şeklini açıklayan yeterli nitelikte bilimsel çalışma sayısı oldukça az. Deney hayvanları üzerinde yürütülen bir çalışmada cinsel yetersizliği bulunmayan erkek sıçanlarda çiftleşme içgüdüsü üzerinde herhangi bir katkı sağlamazken, cinsel yetersizliği bulunan sıçanlarda çiftleşme isteği ve izlenen diğer cinsel performanslarda belirgin artış sağladığı gözlenmiş. Çok yeni bir çalışmada ise deneysel koşullarda erkeklik hormonu (testosteron) miktarını artırabileceği (ilgilenenler için; aromataz enzimini baskılayarak testosteronu artırıyor) yönünde bazı bulgular elde edilmiş. Ancak bu son çalışmanın canlılar üzerinde yapılmamış olması nedeniyle daha tatmin edici bir yorum yapabilmek için canlı hayvan deneyleri planlanması gerekiyor. Diğer taraftan Damiana’nın uzun yıllar boyunca afrodizyak olarak pazarlanmasına rağmen, insanlar üzerindeki etkisini bilimsel olarak ortaya koyabilen programlı klinik çalışmalar da henüz bulunmuyor.

Çin gülü yaprakları
LATİNCE bilimsel adı Hibiscus rosa-chinensis olan Çin gülü esasında bahçelerimizde süs olarak yetiştirdiğimiz, güzel gösterişli çiçekleriyle dikkati çeken bir bitki. Bitkinin yapraklarından soğuk suyla hazırlanan özütün Batı Nijerya’da cinsel gücü artırıcı olarak kullanıldığı kayıtlı... Genç fareler üzerinde yürütülen bir çalışmada yapraklarda soğuk su, sıcak su ve alkolle hazırlanan özütler sekiz hafta boyunca hayvanlara verilmiş. Sonuçta her üç özütün de hayvanların vücut ağırlığını ve cinsel hormon bezlerinin ağırlığını artırdığı, alkollü özütün etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiş. Şüphesiz bu deney oldukça yetersiz, daha ayrıntılı deneysel ve klinik çalışmalar yapılması gerekiyor.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget