idrar-yolu-iltihaplarinin-tedavisi

Kranberi idrar yolu iltihaplarının tedavisinde etkili
Prof. Erdem YESİLADA

Kranberi (Vaccinium macrocarpon) meyveleri ülkemizde yetişmiyor, ancak meyveleri ‘Amerikan üzümü’ adı altında ülkemizde bazı baharatçılarda satılıyor.
Ayrıca eczanelerde kapsül halinde de pazarlanıyor. Amerika ve Avrupa’da bilhassa bayanların idrar yolu enfeksiyonlarının gerek tedavisi ve gerekse önlenmesinde tercih edilen güvenilir bir bitkisel ürün. Gerek meyve suyu gerekse de kapsül halinde kullanılıyor. Daha önce de etki şekli hakkında bazı açıklayıcı bilgiler aktarmıştım, hatırlarsanız!

BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜYOR
Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler (kondanse tanenler) koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken, diğer bileşeni olan meyve şekeri (fruktoz) ile birlikte bakterileri öldürücü etki göstermektedir. Kranberinin gerek deneysel ve gerekse klinik olarak ispatlanan bu etkisinin haricinde, ülsere neden olan helikobakter mikroorganizmasının (Helicobacter pylori) mide cidarına yapışmasını engellediği ve grip virüsünün gelişimini durdurduğu şeklindeki bazı bulgular henüz tam olarak doğrulan-mamış.

Hamile ve emziren annelerde ilaç kullanılması genellikle tavsiye edilmez. Peki bu dönemde idrar yolu sorunları ortaya çıkarsa ne yapmalı?

Kranberi meyvelerinin bence en dikkati çekici özelliklerinden biri hamileler ve emziren annelerde idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi amacıyla sıklıkla kullanılması. Bildiğiniz gibi hamilelik sırasında dölüte ve emzirme döneminde bebeğe zarar verebileceği için ilaçların büyük bir kısmının kullanımından kaçınılmaktadır. 2004 yılında yayınlanan ve Norveç’te 400 hamile kadın arasında yürütülen bir anket çalışmasında, hamilelik döneminde en çok kullanılan bitkisel ürünün ‘kranberi’ olduğu tespit edilmiş.

ABARTMAZSANIZ RİSK YOK
Şüphesiz, su dahil hiçbir seyin tamamen güvenilir olduğunu söyleyemeyiz. Diğer taraftan hamile ve emziren annelerdeki söz konusu etkilerin tespit edilmesine yönelik ayrıntılı klinik çalışma yapılabilmesi de etik olarak mümkün değil. 2008 yılında yayınlanan bir çalışmada, kranberi ile ilgili mevcut tüm bilimsel nitelikte etkinlik ve risk verilerinden yararlanılarak hamile ve emziren annelerdeki güvenilirliği incelenmiş. Sonuç olarak kullanılan kranberi (meyve suyu veya kapsülü) miktarını abartmamak koşuluyla herhangi bir riskin söz konusu olmayacağı ileri sürülüyor. Risk olarak tespit edebildiğim tek uyarı, günde 3-4 litreden fazla meyve suyu içilmesi halinde böbrek taşı oluşumuna yol açabileceği şeklinde. Zaten bu kadar çok miktar içilmesi mümkün değil!

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget