amenore adet görmeme regl olmamak


Amenore

Giriş:

Amonere adet görememek demektir, ve iki türlü amenore vardır birincil amenore bir bayan 16 yaşına gelmiş ve hala adet görmüyorsa birincil amenore denir. Diğeri ise normal koşullarde adet gören bir bayanın 3 ayadet görememe durumudur. bu menenpozun başlangıcıda olabilir
Amenore bir sonuç yada başka birr hastalığın bir işareti  değil hastalığın kendisidir. Bunabir pk şey sbep olabilir; hormonal dengesizlikler düşü vücut ağırlığı, hipofiz bezi ile ilgili sorunar vs




Belirti ve Semptomlar:

Primer amenore belirtileri şunlar olabilir:
  • Baş Ağrıları
  • Anormal kan basıncı
  • Görme problemleri
  • Akne
  • İstenmeyen tüylerin
Sekonder amenore belirtileri şunlar olabilir:
  • Bulantı
  • Şişmiş göğüsler
  • Baş Ağrıları
  • Görme problemleri
  • Çok susamış olmak
  • Guatr, genişlemiş tiroid bezi
  • Cilt koyulaşması
Sıcak basması, ruh hali değişiklikleri, depresyon ve vajinal kuruluk östrojen eksikliği ile ortaktır.

Nedir Nedenleri?:

Primer ve sekonder amenorenin çeşitli nedenleri
Primer amenore
  • Rahim, serviks, veya vajina gibi üreme organları, eksikliği
  • Hipofiz bezi ile ilgili sorunlar
  • Iştahsızlık
  • Stres
  • Çok fazla egzersiz
  • Anormal chromosones
Sekonder amenore
  • Hamilelik ya da emzirme
  • Doğum kontrol hapları kullanma
  • Kortikosteroidler gibi, bazı ilaç türleri 
  • Hormon dengesizliği
  • Düşük vücut ağırlığı
  • Çok fazla egzersiz
  • Tiroid sorunları
  • Hipofiz tümörü
  • Stres
  • Erken menopoz (menopoz yaşı 40 önce)
Doktor tedavisinden istenebilecekler
Doktorunuz bir hamilelik testi isteyebilir, daha sonra bir iç pelvik muayeneyi de içeren bir fizik muayene yapabilir. Doktorunuz ayrıca hormon düzeylerini kontrol edip ve tiroid nasıl çalıştığını görmek için laboratuar testleri isteyebilir. Diğer testler bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya ultrason içerebilir
.

Tedavi Seçenekleri:

Tedaviler hormon tedavisi, psikolojik danışmanlık ve destek, ve cerrahi midahale gibi sıralanabilir

İlaç Tedavileri

Sizin sağlık kuruluşunuz aşağıdakileri önerebilir:
  • Doğum kontrol haplarını bıraktırabilir
  • Östrojen düzeyi düşük östrojen replasman yumurtalık sorunları, histerektomi veya menopozdan kaynaklanır. Bozulmamış bir rahim ile Kadınlar östrojen artı progesteron almalısınız. Östrojen veya hormon replasman tedavisi (HRT) yararlar ve riskler hem de sahiptir. HRT almayan menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri, felç, kalp hastalığı ve akciğer kan pıhtılaşması riski yüksektir. Ancak, bazı genç kadınlar için yararları riskleri aşmadığı olabilir. Sizin için en iyisinin ne karar vermek için doktorunuzla konuşun.
  • Yumurtalık kistleri ve rahim ile bazı sorunları tedavi etmek için Progesteron.

Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler

Uygun bir kiloda kalmak ve doğru miktarda egzersiz vücudunuzun sağlıklı tutabilirsiniz. Diğer alternatif tedaviler ise vücudun  hormonları düzgün kullanmalarına yardımcı olabilir.


Otlar

Otlar kullanımı vücudu güçlendirmede ve hastalığı tedavi için bir zaman onur yaklaşımdır. Otlar, ancak yan etkileri tetikleyebilir ve diğer otlar, ek veya ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu nedenlerden dolayı, sadece bir sağlık kuruluşu gözetiminde otlar alabilir.
Aşağıda listelenen otlar çoğu amenore için özel olarak çalışılmış değildir, ama geleneksel olarak kullanılmaktadır. Vücutta hormon estrojen gibi bir çok hareket ederler. Onları almadan önce doktorunuzla konuşun ve östrojen ilişkili kanserler öyküsü veya aile öyküsü varsa bu otlar kaçının. Meme, serviks, rahim ve yumurtalık kanseri içerir.
  • Yüksek prolaktin seviyeleri için: iffetli ağacı (Vitex agnus-castus) normal hipofiz bezi fonksiyon yardımcı olabilir ve prolaktin seviyeleri azaltabilir, ancak 12 için alınmalıdır - 18 ay. Bir çok küçük bir çalışma amenore ile 15 kadın 10 6 ay boyunca iffetli ağaç aldıktan sonra dönemler yaşamaya başladı bulundu. Zaten hormon tedavisi kullanırsanız, doktor gözetiminde dışında iffetli ağaç kullanmayın. Hayıt ağacı klorpromazin (Thorazine), haloperidol (Haldol), levodopa, metoklopramid, olanzapin (Zyprexa), proklorperazin (Compazine), ketiapin (Seroquel), ropinirol (Requip), risperidon (Risperdal) cinluding, birkaç ilaç ile etkileşime girebilir. Aynı zamanda doğum kontrol hapları daha az etkili hale getirebilir.
  • Bu otlar östrojen benzeri etkileri vardır ve onlar çalışıp çalışmadığını göstermek veya güvenli olup hiçbir klinik çalışma olmamasına rağmen, bazen menopoz semptomları tedavi etmek için kullanılır: karayılan (Cimicifuga racemosa), meyan kökü (Glycyrrhiza glabra), ve zevce asma (Mitchella repens). karayılan karbamazepin asetaminofen (Tylenol), atorvastatin (Lipitor) dahil olmak üzere karaciğer tarafından işlenen bir dizi ilaçtan, (Tegretol), izoniazid (INH), metotreksat (Rheumatrex), ve diğerleri ile etkileşime girebilir. Meyan birçok reçete ve over-the-counter ilaçlar ile etkileşime, bu yüzden almadan önce doktorunuza danışın. Eğer yüksek kan basıncı ya da kalp yetmezliği varsa meyan almayın.
  • Adet akışını teşvik yardımcı olabilecek diğer otlar aslanpençesi (Alchemilla vulgaris) ve mine çiçeği (Verbena officinalis) içerir. Doktorunuzun gözetimi olmadan bu otlar almayın. Eğer aslanpençesi götürsem Doktorunuz karaciğer fonksiyonunun izlenmesi gerekir.
  • Kelp (Laminaria Hyperborea), oatstraw (Avena sativa) ve at kuyruğu (Equisetum arvense) tiroid fonksiyon teşvik yardımcı olabilir mineraller bakımından zengindir. , Eğer şeker hastalığı varsa atkuyrugu kaçının lityum almak, ya da hidroklorotiyazid veya furosemid (Lasix) gibi diüretik (su hap) alır.
Vahşi yam bazen progesteron doğal bir kaynak olduğu söyleniyor, ama bu doğru değildir. Bir kez laboratuarda progesteron yapmak için kullanılmış olmasına rağmen, vücut yabani yam progesteron yapamaz.
Mavi otu (Caulophyllum thalictroides) kaçının. Bu zehirli bitki sıkı tıbbi denetim olmadan kullanılmamalıdır.

Araştırma Destekleme

Bohnert KJ. Hiperprolaktinemi için Vitex agnus castus kullanımı Quart Rev Nat Med 1997;. Spring :19-21.
Adet düzensizliği tedavisinde Cardigno P. Homeopati:. Olgu serisi Homeopati. Nis 2009, 98 (2) :97-106.
. Carr AC, insanlarda antioksidan ve sağlık etkileri dayanan C vitamini için yeni önerilen beslenme yardımı Toward Frei B. Am J Clin Nutr 1999;. 69 (6) :1086-1107.
BY Chen. Akupunktur hipotalamus-hipofiz-over ekseninin disfonksiyon normalleştirir. Acupunct Elektro-Therapeut Arş. 1997; 22:97-108.
Gabel KA. Bayan sporcu için özel beslenme endişeleri Curr Sports Med Tecrübe Haz 2006,.. 5 (4) :187-91. Gözden geçirin.
Heiss G, Wallace R, Anderson GL, Aragaki A, Beresford SA, Brzyski R, ark WHI Müfettişler. 3 yıl östrojen ve progestin ile randomize tedavi kesildikten sonra sağlık riskleri ve yararları. JAMA. Mar 5, 2008; 299 (9) :1036-45.
Hutchins, Martini MC, Olson BA, ark AM. Keten tohumu tüketiminin menopoz sonrası kadınlarda endojen hormon konsantrasyonları etkiler Nutr Kanser 2001;.. 39:58-65.
Johnston CS. . C vitamini alımının JAMA İçin Öneriler 1999;. 282 (22) :2118-2119.
Levine M, Rumsey SC, Daruwala R, Park JB, Wang Y. Kriterleri ve C vitamini alımının JAMA için öneriler 1999;.. 281 (15) :1415-1453.
Mowrey DB Bitkisel Tıp Bilimsel Doğrulama New Canaan, Conn:.. Keats Yayıncılık; 1988.
Sourgens H, Winterhoff H, Gumbinger HG, et al. Bitki özleri Antihormonal etkileri; Lithospermum officianale ve diğer bitkiler TSH ve prolaktin baskılamasının özellikleri Planta Med 1982;.. 45:78-86.
STENER-Victorin E, Waldenström U, Andersson SA, elektro-akupunktur Hum Reprod infertil kadınların uterin arter kan akım empedansının Wikland M. Azaltma 1996; 11 (6):.. 1314-1317.
STENER-Victorin E, Waldenström U, Tagnfors U, Lundeberg T, Lindstedt G, Janson PO. Polikistik over sendromu olan kadınlarda anovulasyon üzerine elektro-akupunktur Etkileri Acta Obstet Gyneol Scand 2000;.. 79:180-188.
Seçim Tyler VE Otlar: Phytomedicinals ve Terapötik Kullanım Binghamton, NY:. Farmasötik Ürünler Basın; 1994.
Xiaoming M, Ding L, Yunxing P, Guifang X, Xiuzhen L, yumurtlama akupunktur stimülasyonu için mekanizma üzerinde Zhimin F. Klinik çalışmalar. J Tradit Chin Med. 1993; 13 (2) :115-119.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget