B12 vitamini nedir ne işe yarar faydaları


Vitamin B12 (kobalamin)

Genel Bakış:Siyanokobalamin, yaygın olarak B12 vitamini olarak bilinen vitamin. Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Bir kaç özel Sebze de bulunur. Örn: Soya , Spirulina Bu yüzden vegan (tamamen bitkisel) beslenen kişilerde zaman zaman B12 vitamini içeren kompleks haplar kullanmaları gerekebilir.

B12 vitamini anemi hastalığını önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde folik asitin(B9) düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.

Yetersizliği genellikle eksik alımından değil, mide parietal hücrelerinin "intrinsik faktör" adı verilen glikoproteini sentezleyememesindendir. İntrensek faktör, B12 vitaminine bağlanarak barsaktan emilimini sağlar.
Bu vitaminin eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları,bayılmalar.mide bulantısı .kusma.fazla gaz çıkarma baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir. B12 vitamini eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı fazladır ve şiddetli vakalarda felç olması bile olasıdır.

Diyet et, süt ve diğer süt ürünleri içeriyorsa, B12 vitamini takviyesi almadan önerilen günlük gereksinimlerini karşılamak gerekir. Herhangi bir hayvan ürünleri yemeyin Vejetaryenler tercihen yedikten sonra, su ile B12 vitamini takviyesi almalıdır. Diyet B12 vitamini absorbe etmek için vücudun yeteneğini yaş iner, çünkü yaşlı insanların gençlere göre B12 vitamini büyük miktarda gerekebilir.
Eğer B12 takviyesi alarak düşünüyorsanız, sizin için doğru dozu belirlemek için sağlık kuruluşu isteyin.
Diyet B12 vitamini için günlük öneriler aşağıda listelenmiştir.
Çocuk sağlığı
  • Yenidoğan - 6 ay: 0,4 mcg (yeterli alımı)
  • Bebeklerde 6 ay - 1 yıl: 0.5 mcg (yeterli alımı)
  • Çocuklar 1 - 3 yaş: 0.9 mcg (BKİ)
  • Çocuklar 4 - 8 yaş: 1.2 mcg (BKİ)
  • Çocuklar 9 - 13 yaş: 1.8 mcg (BKİ)
  • Gençler 14 - 18 yaş: 2.4 mcg (BKİ)
Erişkin
  • 19 yaş ve üzeri: 2.4 mcg (RDA) *
  • Hamile kadınlar: 2.6 mcg (BKİ)
  • Emzirme kadınlar: 2.8 mcg (BKİ)
* 10 Çünkü - yaşlı insanların% 30 çok iyi gıda B12 absorbe olmayabilir, 50'den fazla kişi B12 vitamini ve B12 içeren bir ek ile güçlendirilmiş ya gıdalar yoluyla günlük ihtiyacını karşılamak gerekir.

Önlemler:

Çünkü yan etkileri ve ilaç etkileşimleri için potansiyel, sadece bilgili bir sağlık kuruluşu gözetiminde diyet takviyeleri almak gerekir.
B12 vitamini ve güvenli, toksik olmayan olarak kabul edilir.
Uzun bir süre için B vitamini herhangi birini almak için diğer önemli B vitamini arasında bir dengesizlik meydana gelebilir. Bu nedenle, tüm B vitaminleri içeren B kompleks vitamini, almak isteyebilirsiniz. Yüksek dozda folik asit alınması bir vitamin B12 eksikliği gizleyebilirsiniz, bu vitaminleri sık sık birlikte alınır böylece. Folik asit fazla 800 mcg almadan önce doktorunuzla konuşun.

Olası Etkileşimler:

Şu anda aşağıdaki ilaçlardan hiçbiriyle ile tedavi ediliyor ise, ilk olarak sağlık kuruluşu konuşmadan B12 vitamini takviyeleri kullanmak gerekir.
Vücut içinde B12 seviyelerini düşürmek ilaçlar şunlardır:
  • Anti-nöbet ilaçlar - fenitoin (Dilantin), fenobarbital, primidon (Mysoline) dahil
  • Kemoterapi ilaçları - özellikle metotreksat
  • Kolşisin - gut tedavisinde kullanılır
  • Safra asidi sekestranları - kolesterol düşürmek için kullanılır; kolestipol (Colestid), kolestiramin (Questran) ve colsevelam (Welchol) içerir
  • H2 blokerleri - mide asidini azaltmak için kullanılır; simetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid AC), ranitidin (Zantac) içerir
  • Metformin (Glucophage) - diyabet için ilaç kullanımı
  • Proton pompa inhibitörleri - mide asidini azaltmak için kullanılır; esomeprazol (Nexium), lansprazole (Prevacid), omeprazol (Prilosec), rabeprazol (Aciphex) içerir
Antibiyotikler, Tetrasiklin - bu ilacın emilimi ve etkinliği engeller nedeniyle B12 vitamini tetrasiklin aynı anda alınmamalıdır. B12 vitamini tetrasiklin gelen günün farklı zamanlarında alınmalıdır. Bütün B kompleks vitamini takviyeleri bu şekilde hareket ve tetrasiklin farklı zamanlarda alınmalıdır. Buna ek olarak, antibiyotiklerin uzun süreli kullanımı B vitamini, özellikle B2 vücutta düzeyleri, B9, B12 ve B kompleks vitaminleri parçası olarak kabul edilir H vitamini (biotin), düşürebilirsiniz.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget