Acı kırmızı biberin faydaları ve kapsaisinin ilaçlar ile etkileşimi

Kırmızı biber.

Dünyada en az 9000 yıldır gıda ilaç ve baharat olarak tüketilmektedir. Anadolu insanı özellikle doğusunda yetişen ve üretilen bu baharatın en iyi mudavimlerindendir. Dünyada ise özellikle italya ve meksikada çok yoğun kullanılan bir bitkidir. Bu biber türünün geleneksil çin ve hint tıbbında mide rahatsızlıkları iştahsızlık ve dolaşım problemlerine fayda verdiği düşünülmektedir.

Bu gün ise dünyada biberin içindeki etken madde olan kapsaisinden merhemler yapılmakta egzama sedef zona ve agrı proplemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ağrı kesici
Deriye uygulandığında kapsaisin çok güçlü bir ağrı gidericidir. Ağrıyan bölgeden beynimize giden ağrı sinyallerini azaltır ve insanlar kendini daha rahat hisseder. Kapsaisin genellikle aşağıdaki rahatsızlıklar için kulllanılur.
  • Osteoartrit ve romatoid artrit gibi fibromiyalji veya diğer nedenlerden veya eklem ve kas ağrısı
  • Cilt kabarcıkları  zona ve diğer ağrılı cilt hastalıkları (postherpetik nevralji) gelen sinir ağrısı. 
  • Böyle bir mastektomi (meme kanseri için meme kaldırma) veya amputasyon olarak ameliyat sonrası ağrı,
  • Diyabetik periferik nöropati adı verilen diyabet ayak veya bacaklarda sinir hasarı, ağrı. 
  • Bel ağrısı. Çeşitli çalışmalar kapsaisin krem ​​bel ağrısı azaltabildiğini göstermektedir.
Sedef hastalığı
Uzun ömürlü cilt hastalıklarında kaşıntı ve iltihabı azaltır

Kilo verme
Dünyada yapılan bir çok araştırmada kapsaisinin kilo kaybına sebebiyet verdiği görülmüştür

Akademik bilgi
Kapsaisin (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide)((CH3)2CHCH=CH(CH2)4CONHCH2C6H3-4-(OH)-3-(OCH3)), acı biberin acı olmasını sağlayan maddedir.
İnsan dilinde bulunan kapsaisin reseptörleri (alıgılıyıcıları), bu maddeden etkilenerek acı veya sıcak hissine neden olur. Kuşlar ve yılanlar gibi bazı hayvanlarda bu algılayıcılar olmadığından acıyı hissetmezler.
Haricen kullanılan bir analjeziktir. Capsicum sp.nin olgun kuru meyvelerinde bulunan bir etkin maddedir. Acı kırmızı bibere keskin yakıcı tadı veren asıl maddedir. Genellikle artrit, kas ve eklem ağrılarının semptomatik tedavisinde kullanılır. Capsicum annuum ve Capsicum frutescens; tropikal bölgelerde yetişir, dünyada yaygın kültürü yapılır.
Türkiye'de Kahramanmaraş, Kayseri, Bursa'da yaygın bulunur. Cilde topikal olarak uygulanır, etkisi uygulandıktan sonra 4-6 saat içerinde meydana gelir. Küçük çocuklara uygulanmamalı, tahriş olmuş ciltlerde kullanılmamalıdır.

Önlemler:

Otlar kullanımı vücudun güçlendirilmesi ve hastalığı tedavi için bir zaman onur yaklaşımdır. Otlar, ancak yan etkileri tetikleyebilir ve diğer otlar, ek veya ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu nedenlerle, bir sağlık kuruluşu gözetiminde, dikkatle otlar almalıdır.
Cayenne suda kolayca çözülür değil, bu nedenle 'zor yıkayın. Cilde kurtulmak için sirke kullanın. Kapsaisin krem ​​ciltte yanma hissi, bir kaşıntı neden olabilir, ancak bu belirtiler çabuk gitmek eğilimindedir. Uzun kullanmadan önce cildin küçük bir alanda test edin kapsaisin krem. Bu tahriş olmasına neden olur veya belirtiler 2 sonra geliştirmek yoksa eğer - 4 hafta, kullanmayı bırakın.
Bir ısıtma yastığı ile kapsaisin kullanmayın ve sıcak duş önce veya hemen sonra kapsaisin krem ​​geçerli değildir. Kapsaisin kullandıktan sonra, ellerinizi yıkayın ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Eğer çocuk etrafında acı kullanıyorsanız, bunlar acı dokunduktan sonra ellerini iyice yıkayın ve gözlerini ya da burun dokunmayın emin olun.
Kapsaisin kapsül mide tahrişe neden olabilir. Ülser veya mide ekşimesi olan kişiler kapsaisin kullanmadan önce sağlık kuruluşu konuşmak gerekir. Çok fazla kapsaisin yemek mide ağrısı neden olabilir.
Lateks, muz, kivi, kestane, ve avokado alerjisi olan kişiler de acı bir alerji olabilir.
Gıda yeme acı gebelikte güvenli olarak kabul edilir, ama hamile kadınlar ek olarak acı almamalıdır. Cayenne anne sütüne geçiş yapar, bu nedenle emziren anneler bir baharat ve ek olarak hem acı kaçınmalısınız.

Olası Etkileşimler:

Şu anda aşağıdaki ilaçlardan herhangi biri ile tedavi ediliyor ise, ilk olarak sağlık kuruluşu konuşmadan acı hazırlıkları kullanmamalısınız.
ACE inhibitörleri - kapsaisin krem kullanarak öksürük, ACE inhibitörlerinin yan etkilerinden biri yakalanma riskini artırabilir. Bu ilaçlar, yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılır. ACE inhibitörleri almak İnsanlar acı almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. ACE inhibitörleri şunlardır:
  • Kaptopril (Capoten)
  • Elaropril (Vasotec)
  • Fosinopril (MONOPRIL)
  • Lisinopril (Zestril)
Mide asit düşürücüler - Kapsaisin bu ilaçların daha az etkili hale mide asidi bir artışa neden olabilir. Bu ilaçlar, aşağıdakileri içerir:
  • Simetidin (Tagamet)
  • Esomeprazol (Nexium)
  • Famotidin (Pepcid)
  • Omeprazol (Prilosec)
  • Ranitidin (Zantac)
  • Bu Maalox, Rolaids, Tums gibi over-the-counter ilaçlar
  • Tagamet, Pepcid, Zantac ve Prilosec bir reçetesiz sürümleri.
Aspirin - Kapsaisin bir ağrı kesici olarak aspirin daha az etkili hale getirebilir. Ayrıca aspirin ile ilişkili kanama riskini artırabilir.
Kan inceltici ilaçlar ve otlar - Kapsaisin, warfarin (Coumadin) ve bu ginkgo, zencefil, ginseng ve sarımsak gibi otlar gibi bazı kan inceltici ilaçlar ile ilişkili kanama riskini artırabilir.
Düşük kan şekeri veya hipoglisemi riskini artırdığı Kapsaisin düşük kan şekeri, - Diyabet için ilaçlar. Eğer şeker hastalığı varsa kapsaisin kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Teofilin - acı düzenli kullanımı çok fazla teofilin, astım tedavisinde kullanılan bir ilaç emmek için vücudunuzun neden olabilir. Bu tehlikeli olabilir.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget