efedra (ephedra) bitkisinin faydaları ve zararları

Efedra doğal olarak meydana gelen bir bitkidir.Ana etken maddesi efedrin aynı zamanda bir ilaç olarakta sentezlenebilir.Bu psödoefedrin gibi sentetik efedrin bileşikleri, yaygın over-the-counter soğuk algınlığı ilaçlarında kullanılır ve bir ilaç olarak düzenlenmiştir. Bu bitki kendisinden elde edilen efedrin alkaloidleri düzenlenmesine benzemez. Bu düzenleme diyet takviyeleri olarak düzenlenmiştir.


Bu bitki şuan dünyanın birçok ülkesinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Mayıs 2004 e kadarda Amerikada çok yaygın olarak enerji verici iştah kesici ve diyet düzenleyici olarak hem reçeteli hem reçetesiz versiyonları kullanılmıştır. Kilo kaybettirdiğine dair bir çok bilmsel kanıt bulunmaktadır Lakin enerji verdiğini spor yapanlarda kas miktarını artırdığına dair çalışmalar sonuçsuz kalmış ve bilimsel bir teze oturtulmamıştır..

Efedra bitkisi


Bitki Açıklama:

Ephedra Pakistan, Çin ve kuzeybatı Hindistan'a özgü bir çalıdır. Bazı efedra türleri Güneybatı çölde büyür. Efedra bitkisi ortalama, 1m yükseklikte  gövdeye sahiptir lakin 4 metreye kadar uzayabilir, ve bir yıllık yaprak dökmeyen bir bitkidir. Neredeyse yapraksız olan bu bitki ince, silindirik, sarı-yeşil dalları ve yeraltı kökleri vardır. Ağustos ayında, çiçekleri çileğe  benzeyen zehirli, etli, kırmızı koni tarzındadır . Üç efedra türü varıdır - efedra Sinica, efedra equisetina ve efedra intermedia - toplu olarak Çince adı ma huang olarak bilinmektedir.

Parçalar:

Genç gövde ve branchlets tıbbi hazırlıkları için kullanılan parçalardır.

Tıbbi Kullanım ve Endikasyonları:

Efedra esas olarak aşağıdaki hastalıkları tedavi etmek için kullanılır:
  • Astım
  • Öksürük
  • Bronşit
  • Alerjik rinit
  • Sinüzit
  • Burun tıkanıklığı

Bu bitki Uzun süreli kullanımlarda bağımlığa yol açabilir, çünkü efedra sadece kısa süreli olarak kullanılmalıdır. Efedra kullanımı sadece eğitilmiş uzman rehberliği ve gözetimi altında yapılmalıdır. Ephedra öğün aralarında alınmalıdır.
Pediatrik
Amerikan Botanik Konseyi 18 yaşın altındaki herkes sıkı tıbbi gözetim olmadan efedra kullanmaması gerektiğini duyurmştur
Yetişkin
Toplam efedrin alkaloid 30 mg - Almanyadaki E komisyonu tarafından 1991 yılında açıklanan dozaj miktarıdır.
100 gr efedra bitkisinde 30 mg efedrin alkaloidi vardır

Önlemler:

Bitkiler bir çok diğer bitki veya ilaçlar ile etkileşime girebilir aktif maddeler içerir. Bu nedenlerle, sadece botanik tıp alanında bilgili bir sağlık kuruluşu gözetiminde otlar almalıdır.

Efedra, huzursuzluk, huzursuzluk, anksiyete, uykusuzluk, baş ağrısı, bulantı, kusma ve idrar sorunları gibi yan etkilere sebebiyet verebilir 
yüksek tansiyon veya depresyon ilaçları, ve hamile veya emziren kadınlar efedra kullanmamalıdır

Olası Etkileşimler:


  • Amfetamin ve amfetamin türevleri - Amfetamin ve amfetamin türevleri (örneğin Dekstroamfetamin gibi, bazen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve narkolepsi için kullanılan) efedra ile kullanılmamalıdır. Ephedra gibi artmış kalp hızı ve kan basıncı gibi vücuda amfetamin artan etkilere neden olabilir.
  • Antidepresanlar - Ephedra yani antidepresanlar, trisiklik sınıfı (örneğin, klomipramin, desipramin, doksepin, imipramin ve nortriptilin gibi) ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI, fenelzin ve trancylcypromine dahil) olanlar ile etkileşime girebilir.
  • Aspirin ve kan inceltici ilaçlar - Ephedra aspirin veya diğer kan inceltici ilaçlar gibi, hassas kişilerde kanama artabilir.
  • Tansiyon ilaçları - Ephedra kan basıncı özellikle klonidin, ilaçlar düşürücü ile etkileşime girebilir.
  • Kafein ve guarana (bir kafein içeren bitki)
  • Narkotik - Ephedra gibi morfin ve kodein gibi ağrı, reçete uyuşturucu ile etkileşime girebilir; kodein da öksürük için reçete olabilir.
  • Teofilin - Ephedra teofilin (astım için kullanılan) ile etkileşime girebilir.

Araştırma Destekleme

. Auerbach Auerbach: Wilderness Tıp, 5. ed Philadelphia, PA:. Mosby Elsevier, A.Ş. 2007.
Ang-Lee MK, Moss J, Yuan CS. Bitkisel ilaçlar ve perioperatif bakım [yorum]. JAMA. 2001, 286 (2) :208-216.
Blanck HM, Han LK, Serdula MK. Bir çok eyaletli anket sonuçları JAMA: reçetesiz kilo kaybı ürünleri kullanın.. 2001, 286:930-935.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografları. Boston: Bütünleyici Tıp İletişim; 2000:111-117.
Boozer CN, Nasır JA, Hemsfield SB, Wang V, Chen G, Solomon JL. Kilo kaybı için Ma Huang-Guarana içeren bitkisel: randomize, çift-kör bir çalışma Int J Obes.. 2001, 25 (3) :316-324.
Bucci LR. Seçilen bitkiler ve insan egzersiz performansı. J Clin Nutr Am. 2000, 72 (2): 624S-636S.
Cohen PA, bitkisel takviyeleri Ernst E. Güvenlik: kardiyologlar için bir rehber Cardiovasc Orada.. 2010, 28 (4) :246-53.
Sorumlu Beslenme Konseyi. Cantox Sağlık Bilimleri Uluslararası Güvenlik Değerlendirme ve Ephedra için tolere edilebilir üst limit belirlenmesi. 25 Ekim 2001 tarihinde erişildi.
Federal Register. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bölümü. Gıda ve İlaç Dairesi. Efedrin alkaloidler içeren besin takviyeleri. 3 Nisan 2000; 65 (64) :17509-17512.
Gıda ve İlaç Dairesi. Tüketici Uyarı: FDA efedra içeren besin takviyeleri düzenlenmesi yasaklayan satış planları ve bu ürünleri kullanarak durdurmak için tüketicilere tavsiye. 30 Aralık 2003. May 5, 2004 tarihinde erişildi.
Gurley BJ, Gardner SF, Hubbard MA. Efedra içeren besin takviyeleri İçerik karşı etiket iddiaları [yorumlara bakınız]. J Sağlık Sist Ecz Am. 2000; 57 (10) :963-969.
.. - 966:;: Hallas J, Bjerrum L, Stovring H, Andersen M. bir reçete efedrin / kafein kombinasyonunun Kullanımı ve ciddi kardiyovasküler olay riskini 168 (8) bir kayıt defteri tabanlı vaka çapraz bir çalışma J Epidemiol 2.008 Am 73.
Haller CA ve Benowitz NL. Olumsuz kardiyovasküler ve merkezi sinir sistemi olayları efedra alkaloidler. NEJM içeren besin takviyeleri ile ilgili. 2000; 343:1833-1838.
Kanada Sağlık. Danışma içeren ürünler Ephedra veya efedrin kullanmamayı. 14 Haziran 2001. 10/25/01 tarihinde erişildi.
Lee MR. Ephedra tarihi (ma-huang). JR Coll Doktorlar Edinb. 2011; 41 (1) :78-84.
. Miller Miller Anestezi, 7. ed Philadelphia, PA:. Churchill Livingstone, Elsevier Inc 2.009.
Miller SC. Efedra Psikiyatrik etkiler:. Bağımlılığı J Psikiyatri Am. Kas 2005; 162 (11): 2.198.
Yanlış ve ilgili politikasının tarihi bir yorum: palamar J. ABD'de düzenleme nasıl efedrin kaçtı. [İnceleme]. Sağlık Politikası. 2011; 99 (1) :1-9.
Seamon MJ, Clauson'a KA. Ephedra: dün, DSHEA ve yarın - Besin Desteği Sağlık ve 1994 Eğitim Kanunu bir on yıllık bir perspektifle J Herb Pharmacother.. 2005, 5 (3) :67-86.
Vahedi K Domigo V Amarenco P Bousser mg'dır. Mahuang özü ve vücut geliştirme için kreatin monohidrat tüketilen sporcu olarak İskemik inme. J Neurol Neurosurg Psikiyatri. 2000; 68 (1) :112-113.
Bir sistem biyolojisi açısından rehberliğinde Çin bitkisel ilaçların Wang J, van der Heijden R, Spruit S, Hankermeier T, Chan K, van der Greef J, Xu G, Wang M. Kalite ve güvenlik. J Ethnopharmacol. 2009; 126 (1) :31-41.
Woolf AD, Watson WA, Smolinske S, Litovitz T. efedra için toksik reaksiyonların şiddeti: 1993-2002 diğer bitkisel ürünler ve ulusal trendlere karşılaştırmalar Clin Toxicol (Phila).. 2005, 43 (5) :347-55.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget