soğuk algınlığı ve grip ve tedavisi

Soğuk Algınlığı ve Grip

Genel Bakış:
Üst solunum yolları enfeksiyonları burun hava yollarını kulak ve boğazı etkiler
Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan organizmalar genellikle doğrudan temas ile yayılır
Soğuk algınlığının en çok rastlanan türevi üst solunum yolu enfeksiyonudur

İnfluenza (grip) ve Soğuk algınlığı

Dünya tarihinde grip diye adlandırılan bir çok salgın milyonlarca kişinin ölümünde sebep olmuştur. Gribi 2 tür olarak sınıflandırabiliriz. Birinci türü insandan insana geçen ikinci türü hayvandan insana geçen
Boğaz anatomisi
Üst solunum yolu enfeksiyonunun  burun hava yollarına kulak ve boğaza etkileri üst resimdeki gibidir. Genelde gırtlak yemek borusu nefes borusu küçük dil sinüsler ve bademcikler etkilenir. Bu enfeksiyona virüsler bakteriler veya diğer mikroskobik organizmalar neden olabilir.Çoğu zaman bu enfeksiyonlar geçici ve zararsızdır.Nadir durumlarda şiddetli grip enfeksiyonlarına ve pnomoniye dönüşebilir.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonudur. 200den fazla virüs soğuk algınlığına neden olabilir. Lakin soğuk algınlıklarının yarısından fazlasının nedeni rinovirüs - adenovirüs ailesidir.Ayrıac bu virüs pinomoni  konjunktvit ve bir çok hastalığa daha sebep olabilir.
Septomlar genelde ilk 3 gün yoğun görülür ve sonrasında şikayetlerde azalmalar olur
Soğuk algınlığı genelde şu şekilde ilerler.
*Nerede ise herzaman boğazda acı ve burun tıkanıklığı ile başlar
*Sonraları hapşırma gözlerde yaşarma hafif boğaz ağrısı, ateş kırgınlık ve kas ağrısı, öksürük görülebilir
*Küçük çocuklarda ateş ilk iki gün 37 derecenin üzerinde olabilir
*Nazal akıntı burun akıntısı genellikle berrak akar ilk 1-3 gün arası. Daha sonra mukoza halini alır sararır ve kalınlaşır
*Boğaz ağrısı genellikle hafif seyreder. ve bir iki gün sürer

İnfulenza Grip

Her yıl tüm dünyada milyonlarca insana bulaşır. bu salgınların sebebi olan virüsler genellikle mutasyona uğrar ve çok hızlı bir şekilde etki alanını genişletir. Son yüz yılda bir çok küresel salgın olmuştur. 1918 yılında ilk vakaları görülen ispanyol gribi 1918 ve 1919 yıllarında 40 milyondan fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermiştir. Hava ulaşımı ve modern toplum hayatı böyle salgınların bir ülkeden bir ülkeye geçmesini ve orada da yayılmasına sebep olmaktadır.

Son zamanlarda yeni bir grip türü olan H1N1 domuz gribi gene dünyada bir çok ülkeyi tehdit altına almış ve ülke sağlık sistemleri ciddi tedbirler almışlardır.İlk veka 2009 yılında meksikada görülmüş ve hızla tüm dünyaya yayılmıştır. Lakin yıkcı etkisi ispanyol gribi gibi olmamış ve dünya genelinde toplam ölümlü vaka 16000 olarak izlenmiştir.Domuz gribi salgını dünya sağlık örgütü tarafından 2010 yılında ilan edildi.2011 v 2012 yıllarında grip tamamen kontrol altına alınabildi.

İnfulanza grip belirtileri ve septomları

*Hastalar genellikle virüs bulaştıktan 1-2 gün içerisinde belirtilerini görmeye başlarlar
*Baş ağrısı kas ağrısı halsizlik, yüksek ateş genelikle 38-39 derece
*öksürük kuru genellikle şiddetli, burun akıntısı bazen boğaz ağrısı
*Çocuklarda kusma ishal, kulak enfeksiyonları
*Bu belirtiler bazı insanlarda 2 haftadan fazla sürer.Bağışıklık sistemi kuvvetli olan insanlarda ise 2-3 gün içerisinde belirtiler oldukça azalır.

Grip

Avian unfilanza kuş gribi:

Genelde kanatlı hayvanların yakalandığı bu grip türü kısmen zararsız olsada hayvandan insana geçerken uğradığı mutasyon gribi öldürücü hale getirebiliyor. Dünya sağlık örgütü H5N1 denilen bu gripten endişe duymaktadır. 1997 yılından bu güne kadar her yıl Değişik ülkelerde ölümlü vakalar gözlenmiş ve 2012 yılından itibaren virüs kontrol altına alınmıştır.

Bu güne kadar Tüm vakalarda grip hayvandan insana bulaşmıştır. İnsandan insana kolayca bulaşmadığı için grip tüm dünyayı tehdit altına almamıştır Lakin mutasyona uğrayan virüs insandan insana bulaşır ise tüm dünyayı ebola kadar tehdit eder bir rahatsızlık meydana gelebilir. Bilim adamları bir sürü ön tedbirler milyonlarca kuşu ve kanatlı kümes hayvanını bir çok ülkede itlaf edip rahatsızlığı ancak bu şekilde kontrol altına alabilmişlerdir.

Soğuk algınlığı ve gribi birbirinden ayırtetmek oldukça zordur.


Karşılaştırma soğuk Algınlığı ve Flus

BelirtilerSoğuk algınlığıGrip
Ateş
Yok veya düşük kalite
Yaygın ve yüksek (102 - °F 104); 3-4 gün sürer
Baş ağrısı
Yok veya hafif
Hemen her hastada
Genel ağrıları
Tüm bunlar gerçekleşirse hafif,
Genellikle şiddetli
Yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik
Hafif, hepsini ortaya
Aşırı yorgunluğun erken ve şiddetlidir; 2-3 hafta sürebilir
Burun tıkanıklığı
Neredeyse her zaman
Bazen
Hapşırma
Çok yaygın
Bazen
Boğaz ağrısı
Ortak
Bazen
Göğüste sıkışma hissi ve öksürük
Hafif-orta, hack öksürük
Yaygın, ciddi olabilir
Alerji ve Bulaşıcı hastalıklar kaynak: National Institute of



Burun tıkanıklığının diğer nedenleri

Alerjik rinit: Alerjin rinit belirtileri soğuk algınlığı belirtileri ile oldukça benzer etkiler göstermektedir.Alerjik rinitin etkileri aşağıdaki gibidir
*İnce berrak sulu burun akıntısı
*Burunda kaşıntı gözlerde kızarma boğazda gıcık
*Sık sık tekrarlayan hapşırma

Alerjik rinitin iki türü vardır.Mevsimgeçişlerinde ağaç polenlerin etikediği sezon ve Evdeki halı küf hayvan gibi şeylerin neden olduğu rinit
Ortak tetikleyiciler

Tedavi:
Aşağıda bazı yiyecekler ve sıvı tavsiyesi vardır. Soğuk algınlığını ilk gününde tedavi etmeyebilir lakin belirtilerini büyük oranda ortadan kaldırabilir.
    *Bol sıvı tüketin ve gerektiği kadar dinlenin.Su tercih edeceğiniz en iyi sıvıdır.
    *Tavuk çorbası gerçekten mükemmel etki gösterir. Tavuğu içerisine soğan sarımsak havuç tane karabiber ekleyerek pişirin Müthiş bir grip ilacı elde etmiş olursunuz.
    *Zencefil çayı bal ve limon ile ılık olarak içilmelidir
    *Ananas suyu veya meyvesi iyi bir grip ilacıdır.

Vitaminler.
C vitamini az sayıda çalışma olmasına rağmen soğuk algınlığı süresini kısaltıcı olduğu tesbit edilmiştir. Yüksek dozlarda alınmaması gerekir. Yüksek dozlarda alındığında baş ağrısı bağırsak ve idrar sorunları ve hatta böbrek taşı bile yapabilir. 

C vitamini demir emilimini artırdırdığı için bazı kan hastalığı olan kişiler tarafından devamlı kullanılmalıdır.
 günlük dozaj yetişkinler için 1000 mg çarpı 2 dir çocuklarda ise 300 mg çarpı 3 C vitamini doğal yollardan alınırsa daya iyi olur günlük yiyeceğiniz 2 çorba kaşığı kuşburnu marmelatı gerekli C vitamini ihtiyacınızı karşılar

Otlar ve bitkisel takviyeler:
Ekinezya: Dünya genelinde yaygın olarak soğuk algınlığı için kullanılan bu bitki Grip belirtilerini oldukça hafifletir. Lakin yapılan çalışmalarla bu bitkinin soğuk algınlığını önlediği tesbit edilememiştir.

Propolis: .Yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği ve bakterileri öldürdüğü isbat edilmiştir. daha detaylı bilgi için buraya tıkla

Mürver: Almanya E komisyonu mürverin soğuk algınlığı ve grip için olumlu etkilere sahip olduğunu raporlamış. Yapılan önçalışmada mürver çiçeği çayının veya pastilinn alındıktan 24 saat içinde gribal enfeksiyonda belirtileri azalttığı tesbit edilmiş hatta domuz gribi içinde test tüpünde yapılan çalışmalarda virüsü öldürdüğü tesbit edilmiş lakin insan üzerinde çalışmalar yapılmamıştır

Papatya: Antik mısırlılar romalılar ve orta çağ yunan mediniyetlerinde dahi kullanılan bir bitkidir. özellikle antiviral ve antibakteriyaldir. 

Hatmi: Hatmi çiçeği bütün kıtalarda asırlardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle son yapılan çalışmalarda müköz membranlarını yatıştırdığı ve öksürüğü azalttığı tesbit edilmiştir.
Herbalist Adnan Yıldırım
Yazının geliştirilmesine ve bilgilerin güncellenmesine devam edilecektir

Kaynaklar

Referanslar

S,, Khalaiwi KA, Milner R, Pusiç MV, Othman Al MA Halil Bir Altamimi. Çocuklarda akut streptokoksik farenjit için standart süre antibiyotik tedavisi kısa versus. Sistematik derlemeler Cochrane Database 2009, sayı 1. Art. No.: CD004872.
Pediatri Komitesi Enfeksiyon Hastalıkları konusunda American Academy. Çocuklar, 2012-2013 önleme ve grip gerçeğidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları. 2012;130(4):780-792.
Burch J. sağlıklı yetişkinler için anti-grip ilaçlarının Reçete: sistematik Bir inceleme ve meta-analiz. Lancet Infect Dis. 2009;9(9):537-545
Hastalık Kontrol ve Önleme merkezleri (CDC). Önleme ve grip aşıları ile kontrol: Aşılama Uygulamaları (ACIP) -- Danışma Kurulu önerileri birleşik Devletleri, 2012-2013 Grip Sezonu da bir araya getiriyor. MMWR. 2012;61(32):613-618.
Hastalık Kontrol ve Önleme merkezleri. Mevsimsel Grip Hakkında Önemli Duyuru (Grip). Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/10/2013.
Hastalık Kontrol ve Önleme merkezleri. Grip Önleme Ve Kontrol Önerileri: Özel gruplarda Aşılama. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/10/2013.
Hastalık Kontrol ve Önleme Güncelleme için virüs Cinsel yolla Bulaşan Hastalıklar Tedavi Rehberi, Oral Sefalosporinler Artık Önerilen bir Tedavi 2010 Gonokok Enfeksiyonları için merkezleri. MMWR. 2012; 61(31);590-594.
Hastalık Kontrol ve Önleme merkezleri. Grip Antiviral İlaçlar: Klinisyen Özet. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/10/2013.
Chan TV. Boğaz ağrısı olan hasta. Med Clin North Am. 2010;94:923-943.
D'Cruze H, B, Kenealy Arroll T. intranazal etkili çinko ve soğuk algınlığı için güvenli mi? Sistematik bir inceleme ve meta-analiz. J Prim Sağlık. 2009;1(2):134-139.
GlaxoSmithKline. Reçete bilgileri RELENZA. , Aralık, 2010.
Kurumlararası Görev Antimikrobiyal Direnç " denir. Halk Sağlığı Eylem Antimikrobiyal Direnç ile Mücadele Planı. 2012 Güncelleştirin. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/13/2013.
Jefferson T., Jones M, Doshi P ve sağlıklı erişkinlerde grip önleme ve tedavisinde Nöraminidaz inhibitörleri: sistematik gözden geçirme ve meta-analiz Mar C Del. BMJ. 2009;339:b5106.
Khurana, J, Verma, N, S, Wu et al.H5N1 Virüs Parçacık Aşı Gördüğü Gibi Çapraz-Reaktif Antikor Nötralize Eden Tercihen Grip Virüsünün Oligomerik Forma Bağlamak İnsanlarda Hemaglutinin. Viroloji dergisi . 2011;85:0945-10954. 
Soğuk algınlığı tedavisi için bilim M., Johnstone J, Roth DE, Guyatt G, M. Loeb Çinko: sistematik bir inceleme ve meta-analiz, randomize kontrollü çalışmaların. CMAJ. 2012; 184(10):E551-61.
Şah, S, CM Beyaz SA Sander, Rinaldi M, Coleman CI. Ekinezya ve soğuk algınlığı: bir meta-tedavi önleme analizi için değerlendirme. Lancet Infect Dis. 2007;7(7):473-80.
N, Leonard E, Martin JM Shaikh. Streptokoksik farenjit ve streptokok taşıma çocuklarda prevalans: bir meta-analiz. Çocuk sağlığı ve hastalıkları. 2010;126(3):e557-564.
Thompson MG ve ark. Ölüm güncellenen Tahminler, 2006-2007 Grip Sezonu boyunca Grip ile İlişkili. MMWR. 2010; 59(33): 1057-1062.
Turner RB. Soğuk algınlığı. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, eds. Enfeksiyon Hastalıkları ve Uygulama esasları . 7th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone;:53 2009 chap.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi. FDA İnsanlarda Kuş Gribi Virüsü için Hızlı Test Temizler. , Nisan 2009 7. Online olarak kullanılabilir.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi: Reçetesiz İlaçlar ve Pediatrik Danışma Kurulu Toplantısı. Reçetesiz İlaçların Toplantı ortak Danışma Komitesi ve Pediatrik Danışma Kurulu 18-19 ekim, 2007. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/13/2013.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi. FDA Tamiflu çocuklara 1 yaşından küçük [Basın Bülteni]daha tedavi için genişler. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/13/2013.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi. FDA ilk mevsimsel grip kullanılarak üretilen hücre kültürü [Basın Bülteni]teknolojisini onayladı. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/13/2013.
Dünya Sağlık Örgütü. Doğrulanmış Vaka sayısını Kuş toplam Sayı A/(H5N1) KİM Rapor aralık 17, 2012, Grip. Online olarak kullanılabilir. Son erişim 1/06/2012



Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget