Mayıs papatyası papatyanın faydaları zararları ve yan etkiler

Mayıs (Alman) papatyası

Genel bakış

Papatya, Batı dünyasının en popüler otlarından biridir. Papatya olarak bilinen iki bitki vardır: daha popüler olan Mayıs papatyasıda dedilen Alman papatyası ( Matricaria recutita ) ve Roma veya İngiliz papatyası olarak bilinen  ( Chamaemelum nobile )türdür . Farklı türlere ait olmalarına rağmen, aynı sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılırlar. Her ikisi de yıpranmış sinirleri sakinleştirmek, mide problemlerini tedavi etmek, kas spazmlarını hafifletmek ve cilt sorunlarını ve hafif enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır.
Papatya, eski Mısırlılar, Romalılar ve Yunanlılara dayanır ve binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, aşağıdakileri de içeren birçok durumu tedavi etmek için kullanılmıştır:
  1. Göğüs soğuk algınlığı
  2. Boğaz ağrısı
  3. Apseler
  4. Diş eti iltihabı (diş eti iltihabı)
  5. Kaygı
  6. Uykusuzluk hastalığı
  7. Sedef hastalığı
  8. Akne
  9. Egzama
  10. Birinci dereceden küçük yanıklar
  11. İnflamatuar bağırsak hastalığı (ülseratif kolit)
  12. Mide ülseri
  13. Suçiçeği, bebek bezi döküntüleri ve kolik gibi çocuk hastalıkları
Papatya popüler olmasına rağmen, yukarıdaki saydırığım rahatsızlıkları tedavi etme konusunda işe yarayıp yaramadığı hakkında çok çalışma bulunmamaktadır. Hayvan çalışmaları Alman papatyasının iltihaplanmayı azalttığını, yara iyileşmesini hızlandırdığını, kas spazmlarını azalttığını ve uykuyla ilgili hafif bir sakinleştirici olarak hizmet ettiğini göstermiştir. Aynı şeyin insanlarda doğru olup olmadığını araştıran az sayıda araştırma var. Test tüpü çalışmaları papillanın bakteri, mantar ve virüsleri öldürebildiğini göstermiştir.
Kaygı, uykusuzluk
ABD'de papatya bitki çayı içen  çoğu insan, bunları kaygıyı hafifletmek veya uykularına yardımcı olmak için kullanmaktadırlar. Şimdiye kadar, insanlardaki kaygı tedavisinde papatya kullanarak kontrollü, randomize tek bir klinik araştırma yapılmıştır. Papatya kapsüllerinin, hafif-orta şiddette yaygın anksiyete bozukluğu (GAD) hastalarında anksiyete belirtilerini azalttığını bulgusuna ulaşılmıştır. Hayvan çalışmaları düşük doz papatya tentürünün veya çayının iltihapları azaltabilirken, yüksek dozların ise uykuya yardımcı olduğu bulunmuştur.
Sindirim problemleri
Papatya geleneksel olarak mide krampları, irritabl bağırsak sendromu (IBS), hazımsızlık, diyare, gaz ve kolik tedavisinde kullanılmıştır. Özellikle bağırsakları oluşturan düz kaslarda kas kasılmalarını rahatlatmaya yardımcı olur. Ancak bu koşullardan hiçbirinde net sonuç alındığını iddia edebileceğimiz şekilde  insan çalışmaları yapılmamıştır. Çeşitli araştırmaların birinde yapılan analizler, bitki özleri, nane ve papatya kombinasyonlu bir ürünün hazımsızlık semptomlarını hafifletmesine yardımcı olduğunu bulmuştur.
Diş eti iltihabı ve ağız yaraları
Bazı insanlar bu tür ağız sorunları için papatya kullanıyorlar ancak şimdiye kadar işe yaradığına dair bir kanıt bulunmuyor. Bitki çayı gargara olarak kullanıldığında, papatya ağız yaralarının radyasyon ve kemoterapiden korunmasına yardımcı olabileceğine dair bazı klinik çalışmaları vardır, ancak çalışmaların sonuçları kesin ifadesini kullanmaz. 
Deri tahrişleri, egzama
Papatya, özellikle de Avrupa'da tahriş olmuş cildi yatıştırmak için bir krem ​​veya merhem formunda sıklıkla kullanılır. Çoğu kanıt, insanlarla yapılan çalışmalardan ziyade hayvan çalışmalarından gelir. İnsanlarda yapılan iki çalışmada, papatya kreminin egzama semptomlarını hafifletmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

Nasıl kullanılır

Papatya çayı, merhem ve özler, tentür şeklinde kullanılır. Çiçek başları kurutulur ve çay ya da kapsül olarak kullanılabilir ya da ilaç olarak kullanılan mavi bir yağ elde etmek için öğütülür ve buharda pişirilir. Yağ, yaralanmalarda şişmeyi azaltan maddeler içerir ve bakteri, virüs ve mantarların büyümesini durdurabilir.

Nasıl Alınır

Pediyatrik
Çocuğa papatya çayı vermeden önce doktorunuza danışın. 5 yaşın altındaki çocuklar günde yarım bardaktan fazla papatya  çayı içmemelidir.
Kolikayı gidermek için: Bazı doktorlar 3-4 gr önermektedir. Doktorunuz diğer dozlarıda önerebilir.
Yetişkin
  • Çay: günlük doz 3-4 fincan.. Hazırlanışı:  3-4 gr yanı bir çorba kaşığı bitkinin üzerine 1 su bardağı kaynar su dökün.10 ila 15 dakika den alasının bekleyin ve süzerek için . Yemekler arasında günde 3-4 defa içelim.
  • Tentür (1: 5,% 45 alkol): 30-60 damla tentür, günde 3 kez sıcak su ile alınacak
  • Kapsüller: 300 ila 400 mg günde 3 kez alınır.
  • Gargara: Yukarıdaki gibi bir çay yapın, sonra soğumaya bırakın. İstediğiniz kadar gargara yapın. 100 ml'lik ılık suda 10 ila 15 damla Alman Papatya özütü içeren bir oral durulama yapabilir ve günde 3 kez kullanabilirsiniz.
  • Buğu yöntemi :   Kaynayan 1l t suyun içine Bir miktar papatya yağı  veya çay kullanın buharını soluyun  ve öksürüğünüzü rahatlatır ve sinüsleri yumuşatır 
  • Banyo: Banyo başına kuru çiçek 100 gr kullanın veya hemoroit, kesik, egzama veya böcek ısırıkları yatıştırmak için tam bir küvet suya 15 ila 20 damla uçucu yağ ekleyin.
  • Lapa: Toz haline getirilmiş bitkiyi su ile karıştırarak lapa yapın ve iltihaplı deriye uygulayın .
  • Krem: Sedef hastalığı, egzema veya kuru ve pul pul dökülen deri için% 3-10 papatya içeriğine sahip bir krem ​​kullanın.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana dayalı bir yaklaşımdır. Otlar, diğer otlar, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu sebeplerden dolayı, bir sağlık kuruluşunun gözetiminde otları özenle almalısınız.
Alman papatyası genellikle güvenli kabul edilir.
Papatya astımı daha da kötüleştirebilir, bu yüzden astımlı insanlar onu almamalıdır.
Gebe kadınlar, düşük yapma riski nedeniyle papatya ilacından kaçınmalıdır.
Papatya vücutta östrojen gibi davranabilir, bu nedenle göğüs veya rahim kanseri gibi hormona duyarlı kanserler öyküsü olan kadınlar almadan önce doktorlarına sormalısınız.
Asterler, papatyalar, krizantemler veya kuş tüyü yağı alerjiniz varsa, aynı zamanda papatyaya karşı alerjiniz olabilir.
Çok miktarda yüksek konsantrasyonda papatya çayı içmek kusmaya neden olabilir.
Papatya uyuşukluğa neden olabilir
Kanama riski nedeniyle ameliyat veya diş hekimliği ameliyatlarından en az 2 hafta önce papatyayı almayı bırakın.

Olası Etkileşimler

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alırsanız, Alman papatyayı sağlık uzmanınızla konuşmadan kullanmanız gerekir:
Kan inceltici ilaçlar (antikoagülanlar ve antiplateletler): Papatya, varfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavix) ve aspirin gibi kan tinerleri ile alındığında kanama riskini artırabilir.
Sakinleştiriciler: Sakinleştirici maddeler ile dikkatli olun, çünkü papatya bu ilaçları daha güçlü hale getirebilir:
  • Fenitoin (Dilantin) ve valproik asit (Depakote) gibi anti-nöbet ilaçları,
  • Barbitüratlar
  • Benzodiazepinler, örneğin alprazolam (Xanax) ve diazepam (Valium)
  • Zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata), eszopiklon (Lunesta) ve ramelteon (Rozerem) gibi insomnia tedavisi için kullanılan ilaçlar,
  • Amitriptilin (Elavil) gibi trisiklik antidepresanlar,
  • Alkol
Aynı şey kediotu, kava ve catnip gibi sakinleştirici otlar için de geçerlidir.
Kan basıncı ilaçları: Papatya kan basıncını hafifçe düşürebilir. Yüksek tansiyon için ilaçlar kullanmak kan basıncının düşmesine neden olabilir.
Diyabet ilaçları: Papatya kan şekerini düşürebilir. Diyabet ilaçları ile almak hipoglisemi veya düşük kan şekeri riskini artırabilir.
Hormonal tedaviler: Papatya, östrojene benzer olması nedeniyle nolvadex (Tamoksifen) gibi ilaçlarla potansiyel olarak müdahale edebilir.
Diğer ilaçlar: Papatya karaciğer tarafından parçalanacağından, aynı şekilde parçalanmış diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu ilaçlar aşağıdakileri içerebilir:
  • Feksofenadin (Seldane)
  • Statinler (kolestrolü düşürebilen ilaçlar)
  • Doğum kontrol hapları
  • Bazı antifungal ilaçlar

Yararlanılan kaynaklar

Ali-Shtayeh MS, Yaniv Z, Mahajna J. Filistin bölgesindeki etnobotanik yüzey araştırması: şifalı bitkilerin iyileşme potansiyelinin sınıflandırılması. J Ethnopharmacol . 2000; 73 (1-2): 221-232.
Amsterdam JD, Short J, Soeller I, Mao JJ, Rockwell K, Newberg AB. Papatya (Matricaria recutita) endişeli, depresyondaki insanlarda antidepresan aktivite sağlayabilir: keşif çalışması. Alternatif Ther Sağlık Med . 2012 Eyl-Oct; 18 (5): 44-9.
Amsterdam JD, Yimei L, Soeller I, ve ark. Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu için oral Matricaria recutita (papatya) ekstraktı terapisinin randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışması. J Clin Psychopharmacol . 2009; 29 (4): 378-382.
Avallone R, Zanoli P, Puia G, vd. Matigaria chamomilla'dan izole edilen bir flavonoid olan apigenin farmakolojik profili. Biochem Pharmacol . 2000; 59 (11): 1387-1394.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri . Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 57-61.
De la Torre Morin F, Sanchez Machin I, Garcia Robaina JC, et al. Artemisia vulgaris ve Matricaria chamomilla (papatya) arasındaki klinik çapraz reaktivite. J Investig Allergol Clin Immunol . 2001; 11 (2): 118-122.
Foti C, Nettis E, Panebianco R ve diğerleri. Matricaria chamomilla'dan ürtikere başvurun. Dermatit ile temas kurun . 2000; 42 (6): 360-361.
Gyllenhaal C. Uyku bozukluklarında bitki uyarıcıların ve sedatiflerin etkinliği ve güvenliği. Med Rev Uyku . 2000; 4 (2).
Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Alternatif tedaviler ve varfarin arasındaki potansiyel etkileşimler. Am J Sağlık Sist Pharm . 2000; 57 (13): 1221-1227.
Khayyal MT, el-Gazali MA, Kenawy SA, ve ark. Bazı gastrointestinal etki eden bitki özlerinin antiülcerojenik etkisi ve bunların kombinasyonu. Arzneimittelforschung . 2001; 51 (7): 545-553.
Martins MD, Marques MM, Bussadori SK, Martins MA, Pavesi VC, Mesquita-Ferrari RA, Fernandes KP. Yara iyileşmesi üzerine Chamomilla recutita ve kortikosteroidler arasındaki karşılaştırmalı analiz. In vitro ve in vivo bir çalışma. Phytother Res . 2009 Şub; 23 (2): 274-8.
Mazokopakis EE, Vrentzos GE, Papadakis JA, ve ark. Vahşi Papatya ( Matricaria recutita L. ), Metotreksata bağlı oral mukozit içinde ağız sağır. Phytotedicine . 2005 Ocak; 12 (1-2): 25-7.
McKay DL, Blumberg JB. Papatya çayın biyolojik aktivitesinin ve potansiyel sağlık yararlarının gözden geçirilmesi ( Matricaria recutita L. ). Phytother Res . [Gözden geçirmek]. 2006 Temmuz; 20 (7): 519-30.
Miller L. Herbal medicinals: bilinen veya potansiyel ilaç-bitki etkileşimlerine odaklanan seçilmiş klinik kaygılar. Arch Intern Med . 1998; 158 (20): 2200-2211.
O'Hara M, Kiefer D, Farrell K ve diğerleri. Yaygın olarak kullanılan 12 şifalı otun bir derlemesi. Arch Fam Med . 1998: 7 (6): 523-536.
Roberts RE, Allen S, Chang AP, et al. Domuz izole kan damarlarındaki papatya türlerinden biyolojik olarak aktif bileşenlere gevşeme mekanizmaları. Toxicol Appl Pharmacol . 2013; 272 (3): 797-805.
Singh O, Hanham Z, Misra N, Srivastava MK. Papatya (Matricaria chamomilla L.): Genel bir bakış. Pharmacogn Rev . 2011 Ocak; 5 (9): 82-95. Doi: 10.4103 / 0973-7847.79103.
Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Papatya: Parlak bir gelecekle geçmişin bitkisel bir tıbbı. Mol Med Raporu . 2010 Kasım 1; 3 (6): 895-901.
Subiza J, Subiza JL, Hinojosa M, et al. Papatya çayının yenmesi sonrasında anafilaktik reaksiyon: diğer kompozit polenlerle çapraz reaktivitenin incelenmesi. J Alerji Kliniği İmmünol . 1989; 84 (3): 353-358.
Viola H, Wasowski C, Levi de Stein M, ve diğerleri. Matricaria recutita çiçeklerinin bir bileşeni olan Apigenin, anksiyolitik etkileri olan merkezi bir benzodiazepin reseptör ligandıdır. Planta Med . 1995; 61 (3): 213-216.
Zick SM, Wright BD, Sen A, Arnedt JT. Kronik primer uykusuzluk için standart papatya ekstraktının etkinliği ve güvenilirliğinin ön muayenesi: randomize plasebo kontrollü bir pilot çalışma. BMC Complement Altern Med . 2011 Eyl 22; 11: 78. Doi: 10.1186 / 1472-6882-11-78.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget