alıç bitkisinin (Hawthorn) faydaları zararları yan etkileri kullanım dozajı ilaçlarla etkileşimi

Alıç

genel bakış

Hawthorn ( Crataegus türleri ) 1. yüzyılda kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılmıştır. 1800'lerin başında, Amerikan doktorları onu dolaşım bozukluklarını ve solunum yolları hastalıklarını tedavi etmek için kullanıyorlardı. Geleneksel olarak alıç meyvesi, düzensiz kalp atışı, yüksek tansiyon, göğüs ağrısı, arter sertleşmesi ve kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bugün, yaprakları ve çiçekleri tıbbi olarak kullanılıyor. Alıç çiçeğinin hafif-orta dereceli kalp yetmezliği tedavisinde kullanıldığında etkili olabileceğini belirten ve tavsiye eden araştırmalar dahi vardır.
Hayvansal ve laboratuvar çalışmaları, alıçta oligomerik procyandinler (OPC'ler, üzümlerde de bulunur) ve kersetin gibi antioksidanlar içerdiğini rapor eder. Antioksidanlar, vücutta hücre membranlarına zarar veren, DNA ile müdahale eden ve hatta hücre ölümüne neden olan bileşikleri yani serbest radikalleri yok eden maddelerdir. Serbest radikaller vücutta doğal olarak bulunur ve yaş ilerledikçe çoğalırlar. Çevresel toksinler (ultraviyole ışığı, radyasyon, sigara, bazı ilaçlar ve hava kirliliği de dahil olmak üzere) bu zararlı parçacıkların sayısını artırabilir. Bilim insanları, serbest radikallerin yaşlanma sürecine (kırışıklık gibi) katkıda bulunduğuna ve kanser ve kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununun geliştirilmesine katkıda bulunduğuna inanıyorlar. Alınan antioksidanlar, özellikle kalp rahatsızlığı söz konusu olduğunda, serbest radikallerden kaynaklanan hasarların bir kısmının durdurulmasına yardımcı olabilir.

Bitki Tanımı

Hawthorn yani Alıç , dünyanın her tarafındaki güneşli ormanlık alanlarda 5 fit yüksekliğe kadar büyür. Türkiyede genelde karadenizin iç kısımlarında batıdan doğuya yoğun bir şekilde bulunur. Bu bitki Gül ailesinden olup  yaygın bir dikenli çalıdır. Mayıs ayında çiçek açar. Küçük beyaz, kırmızı veya pembe kümeler halinde büyürler.Olgunlaştıklarında genellikle kırmızı veya sarıdır, ancak siyah da olabilirler. Hawthorn yaprakları parlak ve çeşitli şekil ve boyutlarda büyür. Benim yaşadığım şehirde köylüler alıç meyvelerini kolye gibi ipe dizer ve pazarda satarlar çocukluğumuzda boynumuza asar ve o şekilde tüketirdik. 

Etken maddeleri nelerdir?

Alıç kalbe fayda sağlayabilecek birçok madde içerir. OPC'ler de dahil olmak üzere bu antioksidan flavonoidler, kan damarlarını genişletmeye, kan akışını iyileştirmeye ve kan damarlarını hasardan korumaya yardımcı olabilir.
Alıç bitkilerinin meyvesi, yaprakları ve çiçekleri şifalı amaçlarla kullanılmıştır. Modern hazırlıkların çoğu, meyvesinden daha fazla flavonoid içerdiği düşünülen yaprakları ve çiçekleri kullanır. Son zamanlarda alıç sirkeside oldukça popüler olup kullancısı artmıştır. Avrupada  ve amerikada sirke kültürü olmadığı için faydaları hakkında bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. 

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Hawthorn kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olur ve yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol kontrolüne yardımcı olur. Hem hayvan hem de insan çalışmaları, alıç tarafından koroner arter damarlarda kan akışında artış, kan dolaşımında artış ve kan basıncında düşüş olduğunu gösteriyor. Ayrıca yanık ve  cilt yaraları tedavisinde cilt üzerinde kullanılmıştır.
Kalp yetmezliği
Hawthornun, kalp yetmezliği olan insanlarda  (kalbin vücudun diğer organlarına yeterince kan pompalamadığı bir durum). ne kadar etkili olabileceğini anlamak için daha fazla bilimsel çalışma gereklidir. Çeşitli çalışmalar, alıç tarafından kalp işlevinin belirgin şekilde iyileştiğine karar verir. Çalışmalar aynı zamanda, bitkinin bir kişinin kalp yetmezliği sonrasında egzersiz yapma kabiliyetini artırabileceğini göstermektedir. Çalışmalara katılanlar alıç için, kalp  hastalığının semptomlarını önemli derecede düzelttiğini bildirmişlerdir (nefes darlığı ve yorgunluk gibi). Bir çalışma, alıç özünün (900 mg / gün) 2 ay süreyle alınmasının, kalp yetmezliği semptomlarını iyileştirmede düşük doz captopril (reçeteli kalp ilaçları) kadar etkili olduğunu bulmuştur.
Büyük bir çalışma, standart bir alıç ektresinin kalp yetmezliği olan 952 kişide etkili olduğunu buldu. Çalışma, tek başına ve ilaçlara ek olarak alınan alıç çiçeği ektresinin kalp yetmezliğini (farklı ilaçlarla) tedavi etmek için ılaç tedavisi ile karşılaştırdır. İki yıldan sonra kalp yetmezliğinin klinik bulguları (çarpıntı, solunum problemleri ve yorgunluk) alıç ektresi kullananlarda önemli ölçüde azaldığı gözlemlendi. Ve alıç ektresi kullanan insanlar rahatsızlık ve septom durumları için daha az ilaç aldı.
Kalp yetmezliği ciddi bir durumdur ve asla tek başına alıç ile kendinizi tedavi etmeye çalışmamalısınız. Aıç bu konuda tamamlayacı tıp ürünüdür. 
Göğüs ağrısı (Angina)
İlk kanıt, alıçların kalbe düşük kan akışından kaynaklanan göğüs ağrısı (angina) ile mücadelede yardımcı olabileceğini öne sürüyor. İlk yapılan çalışmada, angina kullanan 60 kişi, 180 mg / günlük  alıç yapraklı çiçek özütü veya plasebo ile 3 hafta verildi. Alıç özütü alanların kalbe daha iyi kan akışı yaşadığını ve ayrıca göğüs ağrısı çekmeden uzun süre egzersiz yapabildiklerini söyledi. Bununla birlikte, alıç özütünün  etkili olup olmadığını söylemek için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Yüksek tansiyon
Alıç, yüksek tansiyonlu insanlarda özel olarak incelenmemiş olsa da, bazı insanlar kalp rahatsızlığını tedavi etmedeki faydalarının yüksek tansiyonun (hipertansiyon) tedavisine geçebileceğini düşünmektedir. Bununla birlikte, Alıcın kan basıncını düşürmede etkili olup olmadığını ve eğer öyleyse ne kadar kullanmanın kan basıncını düşürmekte etkili olduğu kanaatine varacak yeterli araştırma bulunmamaktadır. Böyle durumlarda alıç yaprak veya çiçeklerin günlük iki defa 3 er gram çay olarak alınması en sağlıklı yöntemdir. 
Bir çalışmada alıç özütü, aynı zamanda reçeteli ilaç kullanan tip 2 diyabetlilerde hipertansiyon için etkili olduğu bulundu. Katılımcılar günlük 1.200 mg alıç almış ve çalışma16 hafta sürmüştür. Aynı anda başka bir grupta ise plesebo ilaç kullanılmış ve  Alıç alanlarda kan basıncı daha düşük bulunmuştur. 
Eğer yüksek tansiyonunuz varsa alıç almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Mevcut Formlar

Hawthorn, standartlara uygun olmayan ve standartlaştırılmış kapsüller ve sıvı özütlerde, tentürler ve katı özlerle birlikte mevcuttur. Acı tatlı çay da kurutulmuş alıç yaprakları, çiçekler ve meyvelerden yapılabilir.

Nasıl Alınır

pediatrik

Hawthorn çocuklara verilmemelidir. Ama marmelatında bir sakınca olmayıp çocuklar içinde kullanılabilir. 

Yetişkin

Sizin için doğru dozu bulmak için bilgili bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilecek ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilecek bileşenleri içerir. Bu sebeplerden dolayı, bitkisel ilaç alanında uzman bir sağlık uzmanının gözetiminde, otları özenle almalısınız.
Hawthorn'un yan etkileri nadirdir, ancak baş ağrısı, mide bulantısı ve çarpıntılar (yarış kalp hissi) içerebilir. 5500'den fazla insana sahip 29 klinik çalışmanın bir derlemesi, önerilen dozlarda kullanıldığında alıçların güvende olduğunu tespit etmiştir. Güvende olduğu tespit edilen dozlar günlük 160 ila 1,800 mg, uzunluk ise 3 ila 24 hafta arasındaydı. 6 ila 12 hafta boyunca herhangi bir iyileşme fark etmeyebilirsiniz.
Kalp hastalığı ciddi bir durumdur. Doktorunuza haber vermeden kalp rahatsızlıklarını kendiniz tedavi ETMEYİNİZ. 
Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız alıç kullanmayın.
Alıç kullanımı sürerken hissettiğiniz değişiklikleri not etmek önemlidir. Yürürken veya egzersiz yaparken daha fazla ağrı, anjina atağı veya daha fazla yorgunluk yaşayan insanlar, alıç almayı bırakmalı ve acil tıbbi müdahale aramalıdır. Bu semptomlardan herhangi biriyle yaşamasanız bile, durumunuz 6 hafta boyunca alıçiçi tedaviden sonra düzelmediyse, sağlayıcıınıza bakın. Gelişmeniz her zaman doktorunuz tarafından izlenmelidir. Yan etkiler baş dönmesi, baş dönmesi, baş ağrısı, migren ve çarpıntıları içerebilir.

Olası Etkileşimler

Reçeteli veya reçetesiz ilaç kullanıyorsanız, şifalı bitki takviyeleri almadan önce sağlık uzmanınızla görüşün. Halen şu ilaçlardan herhangi biriyle tedavi görüyorsanız, önce alıcınıza kullanmadan avuç ağzınızı kullanmamalısınız:
Digoksin: Hawthorn, düzensiz kalp ritimleri için kullanılan bir ilaç olan digoxinin aktivitesini artırabilir.
Beta blokerler: Bu ilaçlar kan basıncını düşürerek ve kan damarlarını genişleterek kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılır. Hawthorn bu ilaçların etkilerini daha da güçleştirebilir. İçerirler:
  • Atenolol (Tenormin)
  • Metoprolol (Lopresör, Toprol-XL)
  • Propranolol (Enderal, İnderal LA)
Kalsiyum kanal blokerleri (CCB'ler): Bu ilaçlar kan damarlarını genişleterek yüksek tansiyonu ve angina tedavisinde kullanılır. Hawthorn bu ilaçların etkilerini daha da güçleştirebilir. İçerirler:
  • Norvasc (amlodipin)
  • Cardizem (diltiazem)
  • Procardia (nifedipin)
Fenilefrin: Bir laboratuar çalışmasında, alıç meyvesi alkol özütü, kan damarlarını kısıtlayan ve yaygın olarak nazal dekonjestan ürünlerde bulunan bir ilaç olan fenilefrin'in etkilerini azalttı. Kedi tırnağı, koenzim Q10 (CoQ10), çemen, balık yağı, zencefil ve diğer bitkiler dahil olmak üzere doğal ilaçlar.
Erkek cinsel işlev bozukluğu için ilaçlar (Fosfodiesteraz-5 inhibitörleri):Hawthorn ile birlikte kullanıldığında, kan basıncının çok düşük düşmesine neden olabilir.
Nitratlar: Bu ilaçlar kalpteki kan akışını arttırır ve Hawthorn'u onlarla birlikte alarak baş dönmesi veya hafif başlılık şansını artırabilir.

Araştırma Destekleme

Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri . Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 182-192.
Brixius K, Willms S, Napp A, ve ark. Crataegus özel özü WS 1442, serin 1177'de eNOS fosforilasyonu yoluyla endotele bağımlı, NO aracılı bir vazorelaxaj oluşturmaktadır. Cardiovasc Drugs Ther . 2006; 20 (3): 177-84.
Daniele C, Mazzanti G, Pittler MH ve diğerleri. Crataegus spp. 'Nin istenmeyen olay profili: sistematik bir gözden geçirme. Uyuşturucu Saf . 2006; 29 (6): 523-35.
Dasgupta A, Kidd L, Poindexter BJ, Bick RJ. Alınan tohumların serum digoksin ölçümleri üzerinde immünoassayler ve digoksin ile farmakodinamik etkileşim. Arch Pathol Lab Med . 2010; 134 (8): 1188-1192.
Dejenerring FH, Suter A, Weber M, ve ark. Konjestif kalp yetmezliği NYHA II hastalarının tedavisinde taze Crataegus meyvelerinin (Crataegisan) standartlaştırılmış ekstraktının randomize çift kör plasebo kontrollü klinik çalışması. Phytotedicine . 2003, 10 (5): 363-369.
Fugh-Berman A. Kardiyovasküler hastalığın önlenmesi ve tedavisinde otlar ve diyet takviyeleri. Önceki Kardiyol . 2000, 3 (1): 24-32.
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR, Bitkisel İlaçlar için . 4. baskı. Montvale, NJ: Thomson Healthcare; 2007; 279-284.
Habs M. Prospektif, karşılaştırmalı kohort çalışmaları ve terapötik seçeneklerin fayda değerlendirmelerine katkısı: Hawthorn özel ekstraktı ile birlikte veya almayan kalp yetmezliği tedavisi WS 1442. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd . 2004; 11 Ek 1: 36-9.
Holubarsch CJ, Colucci WS, Meinertz T, Gaus W, Tendera M; Hayatta Kalma ve Prognoz: Crataegus Extract WS 1442'nin CHF (SPICE) deneme çalışması grubunda incelenmesi. Kalp yetmezliği olan hastalarda Crataegus ekstresi WS 1442'nin etkinliği ve güvenliği: SPICE denemesi. Eur J Heart Fail . 2008 Aralık; 10 (12): 1255-63.
Hwang HS, Boluyt MO, Converso K, Russell MW, Bleske BE. Aortik daralma sıçan modelinde alıçtanın kalp yetmezliği progresyonuna etkisi. Farmakoterapi . 2009; 29 (6): 639-48.
LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB ve diğerleri. Doğal Terapötik Cep Rehberi . Hudson, OH: LexiComp; 2000: 456-457.
Libby: Braunwald's Heart Disease: Kardiyovasküler Tıp Kitapçığı . Sekizinci baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2007.
Miller L. Herbal medicinals: bilinen veya potansiyel ilaç-bitki etkileşimlerine odaklanan seçilmiş klinik değerlendirmeler. Arch Intern Med . 1998; 158 (20): 2200-2211.
Morelli V, Zoorob RJ. Alternatif tedaviler: Bölüm II. Konjestif kalp yetmezliği ve hiperkolesterolemi. [Gözden geçirmek]. Am Hekim Am . 2000, 62 (6): 1325-1330.
Pittler MH, Schmidt K, Ernst E. Hawthorn, kronik kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan ekstraktlardır: randomize çalışmaların meta-analizi. Am J Med . 2003, 114 (8): 665-674.
Rakel: İntegratif Tıp . 3. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Rotblatt M, Ziment I. Kanıta dayalı Bitki Tıbbı . Philadelphia, PA: Hanley & Belfus, Inc; 2002: 231-235.
Rigelsky JM, Sweet BV. Hawthorn: farmakoloji ve terapötik kullanımlar. Am J Sağlık Sist Pharm . 2002; 59 (5): 417-422.
Schandry R, ​​Duschek S. Camphor-Crataegus meyve özütü kombinasyonunun kronik hipotansiyonda tansiyon ve zihinsel fonksiyonlar üzerine etkisi - randomize plasebo kontrollü çift kör tasarım. Phytotedicine . 2008 Ekim 15. [Baskı önündeki Epub]
Schmidt U, Albrecht M, Schmidt S. [Bir bitkisel krater ağacı-kafur kombinasyonunun kardiyovasküler hastalık belirtileri üzerindeki etkileri]. Arzneimittelforschung . 2000, 50 (7): 613-619.
Tadiç VM, Dobric S, Markovic GM, Dordevic SM, Arsic IA, Menkovic NR, Stevic T. alıç meyvesi etanol özünün anti-inflamatuar, gastroprotektif, serbest radikal temizleyici ve antimikrobiyal aktiviteleri. J Agric Food Chem . 2008 Eyl 10; 56 (17): 7700-9.
Tankanow R, Tamer HR, Streetman DS ve diğerleri. Digoksin ve alıçtanın hazırlanması (Crataegus oxyacantha) arasındaki etkileşim çalışması. J Clin Pharmacol . 2003, 43 (6): 637-642.
Walker AF, Marakis G, Simpson E, ve ark. Alkali hastalarının reçeteli ilaçları alan hastalar için hipotansif etkisi: randomize kontrollü bir çalışma. Br J Gen Pratik . 2006; 56 (527): 437-43.
Zapfe JG. Konjestif kalp yetmezliğinde krateküs ekstresi WS 1442'nin klinik etkinliği NYHA sınıf II. Phytotedicine . 2001; 8 (4): 262-266.

Alternatif İsimler

Crataegus laevigata; Crataegus monogynası; Crataegus oksiasantha; Hedgethorn

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget