narın faydları yan etkileri ilaçlar ile etkileşimi kullanım dozajı

Nar

Giriş

Nar binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır. Hatta son zamanlarda zamanlarda, hastalıklara karşı bünyemizi koruyabilelecek bir "süper yiyecek" deniliyordu. Laboratuar testlerinde, nar antiviral, antibakteriyel ve antioksidan özellik gösterir. Fakat hastalıkların insanlarda önlenmesine veya tedavi edilmesine yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Buna ek olarak, nar suyunun ilaçlarla etkileşim kurabileceği konusunda bazı endişeler bulunmaktadır, tıpkı greyfurt suyu gibi bazı ilaçları daha az etkili hale getirebilir. son baharın sonu ve kış ayları narı tüketmek için en değerli zaman dilimleridir. Nar suyunu alırken ye kendiniz sıkın yada %100 olanları tercih edin. Nar meyvesi günlük tüketilebilen aynı zamanda bir çok formu olan doğal bir şifa kaynağıdır. %100 saf nar ekşiside ner meyvesi gibi oldukça faydalı bir gıdadır. Sadece glikozdan yapılmış nar ekşisi soslarının nar ile uzaktan yakından alakası yoktur bilesiniz
Nar meyve özütü, zengin lezzet ve renk sağlayan bitkilerdeki polifenollerin, kimyasalların kaynağıdır. Polifenoller ayrıca antioksidanlardır, yani hücreleri hasardan korumaya yardımcı olurlar ve vücudun iltihaplanmasını düşürebilirler. Bir diğer polifenol kaynağıda yeşil çaydır.  Nar suyun da C vitamini yüksektir. Bir adet nardan elde edilen nar suyu , bu vitaminin günlük gereksiniminin yaklaşık% 40'ını sağlar.

Nar ağacının kabuğu, meyvesi, kökü ve çiçeği Asya'da ve Orta Doğu'da ilaç olarak kullanılır. Batıda meyve ve meyve suyu genellikle incelenen kısımlardır. Meyve suyu ve kabuğu, antioksidan özelliklere sahipken, meyve suyu, kabuklu yemiş ve  tohumlarından elde edilen yağlar sağlık için kullanılmaktadır.

Bitki Tanımı

Nar,asma kadar olmasada kuru köklü suyu tabandan emen , çok yönlü çalı bir bitkidir veya 20 ila 30 fit yükseklikte geniş bir ağaç olarak yetişir. İran doğumludur ve Akdeniz, Asya, Afrika ve Avrupa'da yetiştirilmektedir. Yaprak döker yapraklar tam tersi veya kıvrımlarda yaklaşık 3/8 ila 4 inç uzunluğundadır. Çiçekler 1¼ inçtir ve kırmızı tübüler bir kaliks içermektedir. Meyvenin derili pembe veya kırmızı olan derisi vardır. Meyvenin içi beyaz süngerimsi dokuya sahip olup keseler veya kağıt zarlar şeklinde birbirinden odacıklı olarak ayrıştırılmıştır

Kullanılan Parçalar

Meyve ve tohum, modern bitki tıbbında kullanılır. Bazı geleneksel halk ilaçlarında kabuk ve köklerde kullanılabilir, ancak potansiyel olarak toksik maddeler içerdiğinden kaçınılmalıdır.

Besin Değerleri
Porsiyon Miktarı: 
Kalori (kcal) 82
Toplam yağ 1,2 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 3 mg
Potasyum 236 mg
Karbonhidrat 19 g
Diyet Lifi 4 g
Şeker 14 g
Protein 1,7 g
A Vitamini0 IUC Vitamini10,2 mg
Kalsiyum10 mgDemir0,3 mg
D Vitamini0 IUB6 Vitamini0,1 mg
B12 vitamini0 µgMagnezyum12 mg

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Kanser

Nar, antioksidanlar ve diğer besin maddeleriyle dolu olduğundan, bazı insanlar  düzenli olarak nar suyu içmenin kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.
Test tüplerinde, meyve suyu, kabuklu yemiş ve yağdan yapılan nar ekstreleri kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatır ve ölümlerini hızlandırabilir. Bazı özler, aynı zamanda, tümörlerdeki kan akışını azaltmaya,  ve onları daha küçük hale getirmeye yardımcı olur. Çoğu araştırma göğüs, prostat ve kolon kanseri hücreleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bir başka çalışmada, farelere verilen nar suyu özütü, akciğer tümörlerinin büyümesini yavaşlattı. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu test tüplerinde veya insanlarda değil hayvanlarda yapılmıştır.
Kuranda nar ile alakali tahmini 3 ayet geçiyor

İkisinde de her türlü meyveler, hurma ve nar vardır. (Rahman Süresi 68)


O, gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de kendisinde üstüste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır. (En'am Süresi 99)

Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O'dur. Herbiri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin. Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez. 
(En'am Süresi 141) 
Bir insan çalışmasında, prostat kanseri için ameliyat veya radyasyon geçiren erkekler, PSA düzeylerinin 8 oz'luk bir miktarı ikiye katlaması için geçen süreyi uzattı. Günlük nar suyu içen erkeklerin bir çoğunda içmeyenlere oranla PSA değeri iki katı sürede büyüdüğü gözlendi
Kanser tedavisi görüyorsanız, nar, herhangi bir bitki veya takviye almadan önce onkoloğunuza sorun. Nar, kanser ilaçlarıyla etkileşime girerek ilaçları daha az etkili hale getirebilir.

Kalp hastalığı

Narın yüksek antioksidan içeriği, araştırmacıları kalp hastalığını tedavi edip etmeyeceği konusunda meraklandırdı. 
Nar suyu, LDL (kötü) kolesterolün hasarını ortadan kaldırmak için faydalı olduğu gözüküyor. Bazı bilim insanları, LDL kolesterolündeki hasarın atardamarlarda birikmesine neden olduğunu düşünüyor, bu nedenle hasarı durdurmak arterlerin temiz kalmasına yardımcı olarak nar suyunu önermektedirleri. Aterosklerozlu farelerin denek olarak kullanıldığı bir çalışmada, nar suyunun plak oluşumunu yavaşlattığı bulundu. İnsanlarda yapılan birkaç küçük insan çalışması, nar suyunun kan akışını geliştirdiğini ve arterlerin kalın ve sertleşmesini engellediğini tespit etti. Nar meyvesinin sunduğu faydanın tam olarak ne olduğunu görmek için daha fazla ve daha fazla çalışma gerekmektedir.
Ön kanıtlar, her gün nar suyu içmenin sistolik kan basıncını düşürmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Diğer çalışmalar, uzun süreli nar suyu alımının kardiyovasküler risk faktörlerini azalttığı, arterlerde plak oluşumunun ilerlemesini yavaşlattığını ve bağışıklığı güçlendirdiğini ileri sürdü.

osteoartrit

Nar meyvesinde bulunanlara benzer flavonoller (bir çeşit antioksidan), osteoartrit tedavisine destek olarak önerilmiştir. Osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdaklar aşındığında  ağrıya ve sertliğe neden olur.
Araştırmacılar, flavonollerin, kıkırdağın tahribine katkıda bulunan iltihaplanmayı engellemesine yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Test tüplerinde, nar özü (saf nar ekşisi), vücuttaki kıkırdağı yok eden bir enzimin üretimini engelledi. Araştırmacılar bilimsel literatürün bir derlemesinde, tüm çalışmaların nar suyu veya ekstraktının osteoporoz, osteoartrit ve romatizmal artirit üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirttiler. Sonuçlar umut vericiydi; Bununla birlikte, insanlarda bu etkilerin gözlemlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Diğer Kullanım Alanları

Ön çalışmalar, düzenli nar tüketmenin, Alzheimer Hastalığının ilerlemesinin durdurulmasına yardımcı olabilecek beyin antienflamatuar etkileri ürettiğini gösteriyor. Diğer çalışmalar, günlük 20 gram nar suyu içmenin, öğrenme ve hafıza ile ilgili görevlerde performansın iyileşmesine yardımcı olduğunu saptanmıştır. Nar ayrıca gastrointestinal sistemde antidiyabetik ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

Mevcut Formlar

Nar suyu sıvı halindedir. Nar ekşisi yoğun bir haldedir Nar ekstratı hap, kapsül veya toz halinde bulunur.

Nasıl Alınır

pediatrik
Sağlıklı bir diyetin parçası olarak, normal nar suyu (4 ila 6 oz yani 100 -150 ml.) Güvenli kabul edilir. 
Yetişkin
Nar için standart tavsiye edilen bir doz yoktur. Meyveleri yiyip suyu sağlıklı bir diyetin parçası olarak içilebilri ve  güvenli olarak kabul edilir. Diğer koşullar için aşağıdaki dozlar kullanılmıştır:
  • Ateroskleroz: günde 50 ml meyve suyu
  • Yüksek kolesterol: günde 40 g
  • Prostat kanseri: 8 oz. yani 240-250 ml arası  günde meyve suyu

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte otlar yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu sebeplerden dolayı, şifalı bitkiler yalnızca bir sağlık kuruluşunun gözetiminde almalısınız.
8 - 12 oz arası içiyor. Günde nar suyu güvenli olarak kabul edilir. Şeker eklenmeden% 100 suyu arayın. Şeker hastalığınız varsa, nar dahil meyve sularını içmeden önce doktorunuza danışın.
İshaliniz varsa, nar suyu içmeyin ya da nar ekstresi kullanmayın.
Gebe kadınlar nar ekstresi kullanmamalıdır çünkü meyve kabuğu içerebilir. Bununla birlikte, meyve suyu güvenli kabul edilir.

Olası Etkileşimler

Ön araştırma, nar suyunun birkaç ilaçla etkileşime gireceğini önermektedir (greyfurt suyu gibi). Bu nedenle, nar suyu içiyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi altındaysanız, önce sağlık kuruluşunuzla konuşmadan narınızı tıbbi formlarda kullanmamalısınız.
ACE inhibitörleri. Bu tür ilaçlar yüksek tansiyonu kontrol etmek ve kalp yetmezliğini tedavi etmek ve diyabetlilerde böbrek hasarını önlemek için kullanılır. Bilim adamları, nar suyunun ACE inhibitörleri ile aynı etkilere sahip olduğuna ve ilacı çok güçlü hale getirebileceğine inanıyorlar. ACE inhibitörleri şunları içerir:
  • Benazepril (Lotensin)
  • Kaptopril (Capoten)
  • Enalapril (Vasotec)
  • Fosinopril (Monopril)
  • Lisinopril (Zestril)
  • Ramipril (Altace)
Kan basıncı tedavisi. Nar suyu kan basıncını düşürebilir. Daha önce kan basıncını düşürmek için ilaç aldıysanız, nar suyu veya ekstresi düşük kan basıncı riskini artırabilir.
Statin, kolestrolleri düşürmek için kullanılan ilaçlar. Röbdomiyoliz gelişen (kas dokusunun bozulması ve böbrek hasarına neden olan bir durum) bir kişinin rosuvastatin (Crestor) alıp haftalık 200 ml nar suyu içtikten sonra bir olgu sunumu var. Bilim insanları statin kullanırken nar suyu içip çıkarmadıklarından emin olmamasına rağmen, statin alması durumunda nar suyu içmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Statinler şunları içerir:
  • Atorvastatin (Lipitor)
  • Fluvastatin (Lescol)
  • Lovastatin (Mevacor)
  • Pravastatin (Pravachol)
  • Rosuvastatin (Crestor)
  • Simvastatin (Zocor)
Warfarin (Coumadin). Nar, kan inceltici varfarin (Coumadin) ile etkileşime girebilir ve kanama riskini artırabilir.

Araştırma Destekleme

Ahmed S, Wang N, Hafeez BB, Cheruvu VK, Haqqi TM. Punica granatum L. ekstraktı in vitro insan kondrositlerinde MAP kinazları ve NF-kappaB aktivasyonunu inhibe ederek matris metalloproteinazların IL-1b ile indüklenen ekspresyonunu inhibe eder. J Nutr . 2005 Eyl; 135 (9): 2096-102.
El-Jarallah A, Igdoura F, Zhang Y ve diğerleri. SR-BI / APOE çift knockout farelerindeki nar çekirdeğinin koroner arter aterosklerozuna etkisi. Ateroskleroz . 2013; 228 (1): 80-9.
Al-Muammer MN, Han F. Obezite: Narın önleyici rolü (Punica granatum). Beslenme . 2012; 28 (6): 595-604.
Asgari S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Hipertansif hastalarda nar suyunun kan basıncının düşürülmesi, endotel fonksiyonlarının iyileştirilmesi, hipolipidemik ve anti-inflamatuar etkilerinin klinik olarak değerlendirilmesi. Phytother Res . 2014; 28 (2): 193-9.
Aviram M, Dornfeld L. Nar suyu tüketimi, serum anjiyotensin dönüştürücü enzim aktivitesini inhibe eder ve sistolik kan basıncını düşürür. Ateroskleroz . 2001 Eylül; 158 (1): 195-8.
Aviram M, Dornfeld L, Rosenblat M, vd. Nar suyu tüketimi, oksidatif stres, LDL'ye aterojenik değişiklikler ve trombosit agregasyonunu azaltır: insanlarda ve aterosklerotik apolipoprotein E eksikliği olan farelerde yapılan çalışmalar. Am J Clin Nutr . 2000, 71 (5): 1062-1076.
Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, vd. Karotid arter stenozu olan hastalar tarafından 3 yıl boyunca nar suyu tüketimi, karotid intima-media kalınlığını, kan basıncını ve LDL oksidasyonunu azaltmaktadır. Clin Nutr . 2004; 23 (3): 423-33.
Banihani S, Swedan S, Algura Z. Nar ve tip 2 diyabet. Nutr Res . 2013; 33 (5): 341-8.
Basu A, Penugonda K. Nar suyu: kalp-sağlıklı meyve suyu. Nutr Rev . 2009 Ocak; 67 (1): 49-56. Gözden geçirmek.
Bell C, Hawthorne S. Ellagic asit, nar ve prostat kanseri - mini bir inceleme. J Pharm Pharmacol . 2008 Şub; 60 (2): 139-44. Gözden geçirmek.
Bookheimer SY, Renner BA, Ekstrom A, ve ark. Nar suyu, hafif hafıza şikayetleri olan orta yaşlı ve ileri yaşlı erişkinlerde hafıza ve FMRI aktivitesini arttırır. Evidence Based Complement Alternat Med . 2013; 2013: 946.298.
Kolombo E, Sangiovanni E, Dell'agli M. Narın gastrointestinal sistemdeki anti-inflamatuar etkinliği üzerine bir inceleme. Evidence Based Complement Alternat Med2013; 2013: 247.145.
Davidson MH, Maki KC, Dicklin MR ve diğerleri. Kornea kalp hastalığı için ılımlı bir risk altındaki nar suyunun tüketiminin karotis intima-media kalınlığına etkisi. Am J Cardiol . 2009 1 Ekim; 104 (7): 936-42.
Esmaillzadeh A, Tahbaz F, Gaieni I, ve ark. Konsantre nar suyu, diyabetik hastalarda hipertriglisemi ile lipid profillerini iyileştirir. J Med Yiyecek . 2004; 7: 305-8.
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. Nar. Içinde: Bitkisel İlaçlar için PDR . 3. baskı. Montvale, NJ: Thomson PDR; 2004: 650-51.
Hadipour-Jahromy M, Mozaffari-Kermani R. Nar suyunun parmak diz eklemindeki monoiodoasetata bağlı osteoartrit üzerindeki kondropektif etkileri. Phytother Res . 2009 5 Haz. [Baskı önündeki Epub].
Jaganathan SK, Vellayappan MV, Narasimhan G, Supriyanto E. Nar ve narenciye meyve sularının kolon kanserinin önlenmesindeki rolü. W Gastroenterol . 2014; 20 (16): 4618-25.
Jürenka JS. Narın ( Punica granatum L. ) terapötik uygulamaları : bir inceleme. Altern Med Rev . 2008 Haziran; 13 (2): 128-44. Gözden geçirmek.
Kaplan M, Hayek T, Raz A, ve ark. Aterosklerotik farelere nar suyu eklenmesi, makrofaj lipid peroksidasyonunu, hücresel kolesterol birikimini ve aterosklerozun gelişimini azaltmaktadır. J Nutr . 2001; 131 (8): 2082-9.
Han GN, Gorin MA, Rosenthal D, Pan Q, et al. Nar meyve özütü insan meme kanserinde istilayı ve hareketliliği bozar. Bütünleştirici Kanser Ther . 2009 Eylül; 8 (3): 242-53.
Nar ekstraktının nar ekstraktının tüketimi farelerde primer akciğer tümörlerinin büyümesini ve ilerlemesini engeller. Kanser Ar . 2007 1 Nisan, 67 (7): 3475-82.
Langley P. Neden bir nar? BMJ . 2000 Kasım 4; 321 (7269): 1153-4.
Lansky EP, Newman RA. Punica granatum (nar) ve iltihaplanmayı ve kanseri önleme ve tedavi etme potansiyeli. J Ethnopharmacol . 2007 Jan 19; 109 (2): 177-206. Gözden geçirmek.
Li J, Zhang F, Wang S. Nar çekirdeklerinden bir polisakarit insan osteosarkom hücrelerinin mitokondriyal apoptotik yolla apoptosise neden olur. Tümör Biol . 2014; 35 (8): 7475-82.
Pantuck AJ, Leppert JT, Zomorodian N ve diğerleri. Prostat kanseri ameliyatı veya radyasyon sonrasında yükselen prostata özgü antijen bulunan nar suyu için faz II çalışması. Clin Cancer Res . 2006 1 Tem. 12 (13): 4018-26.
Rasheed Z, Akhtar N, Anbazhagan AN, Ramamurthy S, Shukla M, Haqqi TM. Polifenol bakımından zengin nar ekstresi (POMx), insan KU812 hücrelerinde MAP kinazları ve NF-kappaB aktivasyonunu inhibe ederek pro-inflamatuar sitokinlerin PMACI kaynaklı ekspresyonunu bastırır. J Inflamm (Lond). 2009 8 Ocak; 6: 1.
Reddy MK, Gupta SK, Jacob MR, Han SI, Ferreira D. Punica granatum L' den tanen açısından zengin fraksiyonları, elagitanninler ve fenolik asitlerin antioksidan, antimalaryal ve antimikrobiyal aktiviteleri Planta Med . 2007 Mayıs; 73 (5): 461-7.
Rettig MB, Heber D, An J, Seeram NP, Rao JY, ve diğerleri. Nar özütü bir nükleer faktör-kappaB'ye bağlı mekanizma aracılığıyla androjenden bağımsız prostat kanseri büyümesini engeller. Mol Kanser Ther . 2008 Eyl; 7 (9): 2662-71. Erratum: Mol Kanser Ther . 2008 Kasım; 7 (11): 3654.
Rojanathammanee L, Puig KL, Combs CK. Nar polifenolleri ve ekstraktı, in vitro ve Alzheimer hastalığının transjenik bir fare modelinde aktifleştirilmiş T-hücresi aktivitesinin ve mikroglial aktivasyonun nükleer faktörünü inhibe eder. J Nutr . 2013; 143 (5): 597-605.
Sartippour MR, Seeram NP, Rao JY, Moro A, Harris DM, et al. Ellagitannin açısından zengin nar ekstresi, in vitro ve in vivo prostat kanserinde anjiyogeneziyi inhibe eder. Int J Oncol . 2008 Şub; 32 (2): 475-80.
Sastravaha G, Yotnuengnit P, Booncong P, Sangtherapitikul P. Centella asiatica ve Punica granatum özleri ile adjonten periodontal tedavi Bir ön çalışma. J Int Acad Periodontol . 2003 Eki; 5 (4): 106-15.
Shema-Didi L, Kristal B, Sela S, Geron R, Ore L. Hemodiyaliz hastalarında nar girişi kardiyovasküler risk faktörlerini hafifletir mi? Nutr J . 2014; 13: 18.
Shema-Didi L, Sela S, Ore L ve diğerleri. Bir yıllık nar zarı alımının hemodiyaliz hastalarında oksidatif stres, inflamasyon ve enfeksiyon insidansını azalttığı: randomize plasebo kontrollü bir çalışma. Ücretsiz Radic Biol Med . 2012; 53 (2): 297-304.
Shuid AN, Mohamed IN. Nar, büyük kas-iskelet hastalıklarında kemik kaybını hafifletmek için kullanıyor: kanıta dayalı bir inceleme. Curr İlaç Hedefleri . 2013, 14 (13): 1565-1578.
Sumner MD, Elliott-Eller M, Weidner G, ve ark. Koroner kalp hastalarında nar suyu tüketiminin miyokard perfüzyonuna etkisi. Am J Cardiol . 2005; 96: 810-4.
Syed DN, Afaq F, Muhtar H. Nar kanseri kemoprevesi için nar ürünlerinden türetilmiştir. Semin Cancer Biol . 2007 Eki; 17 (5): 377-85. Baskı öncesinde Epub.
Toi M, Bando H, Ramachandran C, vd. In vitro ve in vivo olarak nar fraksiyonların, anti-anjiyojenik potansiyelini ön çalışmalar. Anjiyojenez . 2003, 6 (2): 121-8.
Vasconcelos LC, Sampaio MC, Sampaio FC, Higino JS. Kullanımına Bitkisinin protez stomatiti ilişkili kandidozis karşı mantar karşıtı bir madde olarak faydalıdır. Mikozlar . 2003 Haziran; 46 (5-6): 192-6.
Vidal A, Fallarero A, Pena BR ve diğerleri. Punica granatum L' in toksisitesi üzerine araştırmalar (Punicaceae) bütün meyve özleri. J.Ethnopharmacol . 2003; 89 (2-3): 295-300.
Vlachojannis C, Erne P, Schoenenberger AW, Chrubasik-Hausmann S. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde nar preparatları için klinik kanıtların eleştirel bir değerlendirmesi. Phytother Res . 2015; 29 (4): 501-8.
Wang L, Martins-Green M. Nar ve prostat kanseri için alternatif tedavi olarak bileşenleri. Int J Mol Sci . 2014, 15 (9): 14.949-66.

Versiyon bilgisi

  • Son güncelleme tarihi: 02.02.2016
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget