üzüm çekirdeğinin faydaları yan etkileri ilaçlarla etkileşimi ve kullanım dozajı

Üzüm çekirdeği

genel bakış

Üzümler ( Vitis vinifera ) binlerce yıldır tıbbi ve besinsel değerleri için tüm insanlık tarafından kullanılmaktadır. Mısırlılar en az 6000 yıl önce üzümleri besin olarak kullanmaktaydı ve birkaç eski Yunan filozofu üzümlerin şifa gücünü, genellikle şarap biçiminde övmektedir. Hazar denizi havzasında ise pekmez olarak şifalı olduğu düşünüldü. . Avrupa halk hekimleri, üzüm sosundan cilt ve göz hastalıklarını tedavi etmek için bir merhem yaptı. Üzüm yaprakları kanama, iltihaplanma ve hemoroid tarafından getirilen türden ağrıları durdurmak için kullanıldı. Boğaz ağrısı tedavisinde olgunlaşmamış üzümler kullanılmış ve kabızlık ve susuzluk için kurutulmuş üzümler (kuru üzüm) kullanılmıştır. Yuvarlak, olgun, tatlı üzümler; kanser, kolera, çiçek, mide bulantısı, göz enfeksiyonları ve deri, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi bir dizi sağlık sorununu tedavi etmek için kullanıldı.
üzüm çekirdeği extresi grape seed extract
Bununla birlikte üzümler ya da içerdiği kimyasallar, özellikle oligomerik proantosiyanidin kompleksleri (OPC'ler) güçlü antioksidanlar olarak öne sürülmüştür. Bazı insanlar, kalp hastalığından kansere, yaşlanan deriye kadar birtakım koşulların tedavisine yardımcı olabileceğine inanıyorlar, ancak bilimsel kanıtlar çoğunlukla bu koşulları sağladığına dair kesin kesinlik arzetmemektedir. Bununla birlikte, üzüm çekirdeği ekstraktının kronik venöz yetmezlik ve ödem tedavisinde yardımcı olabileceğine dair  oldukça sağlam kanıtlar vardır.
Sağlık gönüllüleri üzerinde yapılan bir araştırma, üzüm çekirdeğinin antioksidanların kan düzeylerini önemli oranda arttırdığını bulmuştur. Antioksidanlar, vücuda zararlı olan ve DNA'ya (genetik materyal) zarar veren ve hatta hücre ölümüne neden olan bileşikleri yani serbest radikalleri yok eden maddelerdir. Bilim insanları, serbest radikallerin yaşlanmaya ve kalp rahatsızlığı ve kanser gibi sağlık sorunlarının gelişmesine katkıda bulunduğuna inanıyorlar.

Bitki Tanımı

Üzüm, Hazar Denizi yakınlarındaki Asya'ya özgüdür; ancak Kuzey Amerika ve Avrupada da sağlıklı bir biçimde yetişmektedir. Bu bitkinin tırmanan büyük bir asma yapısı ve, pürüzlü yaprakları ve kuru sayılabilecek odunsu kökü mevcuttur. Üzümler yeşil, kırmızı veya mor olabilir.

Ne gibi etken maddeler içerir?

E vitamini, flavonoidler, linoleik asit ve OPCler üzüm çekirdeklerinde yoğunlaşmıştır. Bu bileşiklerin daha düşük konsantrasyonları, üzüm şırası, üzüm pekmezi ,üzüm suyu ve şarap da mevcuttur.  Resveratrol bir antioksidan olarak çok popüler hale geldi ve çeşitli hastalıklarla bağlantılı olarak çalışılıyor.

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Bugün, üzüm çekirdeğinin standartlaştırılmış ekstraktları, kalp hastalığı, diyabet ve kanser dahil olmak üzere serbest radikal hasarıyla ilgili bir dizi sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılabilir. Üzüm çekirdeği ekstraktının ayrıca Staphylococcus aureus gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma sağladığı da gösterilmiştir. Çoğunlukla hayvanlarda yapılan bazı çalışmalar bu kullanımları desteklemektedir.
Kırmızı şarapta bulunan flavonoidler, LDL'yi ("kötü") azaltan kolestrolü düşürerek kalbi korumaya yardımcı olabilir. "Fransız paradoksu" olarak adlandırılan sözde, Günde 1 kadeh şarab içmenin, Fransa'da yaşayan insanları, Birleşik Devletlerde yaşayan insanlarda görülen yüksek oranlarda kalp rahatsızlığı geliştirmeye karşı koruduğu fikri öne çıkmıştır. Ancak şu ana kadar üzüm çekirdeği ekstraktının kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmuyor. Bazı araştırmacılar, flavonoidler yerine şarabın içindeki alkolün sağlıklı etkilerden sorumlu olabileceğini düşünüyorlar. Diğerleri alkol ve flavonoid kombinasyonu olabileceğini düşünüyor. Teoriden ötey gidemeyen bu paradoksu yıllardır tıbbi olarak desdeklemeye çalışan fıransa bence ürettiği şarabın reklamını yapmaktan öteye bir adım alabilmiş değil. Biz halkımıza hücresel bazda zarar göreceğimiz alkolü değil üzümün çekirdeğinin extresini tavsiye ediyoruz.
Kalp hastalığından korunmak için alkol içmek, araba kazaları ve yüksek tansiyon, karaciğer hastalığı, göğüs kanseri ve kilo alma riski gibi bağımlılık ve diğer ciddi sorunlar nedeniyle Amerikan Kalp Derneği ve diğer organizasyonlar tarafından savunulmamakla birlikte uygunda bulunmamıştır . 
Kronik venöz yetmezlik
Kronik venöz yetersizlikte kan, bacaklarda toplanarak ağrı, şişme, yorgunluk ve görünür damarlara neden olur. Bir dizi yüksek kaliteli çalışma üzüm çekirdeğinden alınan OPC'lerin belirtileri azaltabileceğini göstermiştir.
Ödem
Hormon düzensizliğinden kaynaklanan Ödem, cerrahiden kaynaklanan şişme veya yaralanma durumlarında, insanlar üzüm çekirdeği özütü aldığında ödem vücuttan daha hızlı gitmektedir. Ödem meme kanseri cerrahisinden sonra yaygın bir şekilde ortaya çıkar  ve bir plasebo kontrollü çalışma, ameliyattan 6 ay sonra 600 mg üzüm çekirdeğini alan meme kanseri hastalarının plasebo alanlara göre daha az ödemi ve ağrısı olduğunu bulmuştur. Bir başka çalışmada, spor sakatlığı yaşadıktan sonra üzüm çekirdeği ekstresi alan kişilerin plasebo alanlara kıyasla daha az ödem ve şişme tesbit edilmiştir.
Yüksek kolestorol
Ön araştırmalar umut verici sonuçlar doğursa da, üzüm çekirdeği ekstresinin alınmasının kolesterolü düşürüp düşürmediğine dair yeterli kanıt bulunmamaktadır. Yüksek kolesterollü 40 kişinin katıldığı bir araştırma, üzüm çekirdeği özütü, krom, her ikisinin bir kombinasyonu veya plasebo 2 ay süreyle kullandırılarak kolestrolü düşürüp düşürmeyeceği gözlemlendi. Üzüm çekirdeği ekstraktının ve kromun kombinasyonu, total veya LDL kolesterolü düşürmede tek başına üzüm çekirdeği veya plaseboya kıyasla daha etkili olmuştur.
Bir başka çalışmada, bir grup üzüm çekirdeği extresinin lipid peroksidasyonu (kandaki yağların parçalanması) üzerindeki etkileri, ağır sigara içen bir grupta incelendi. Çalışmada, 24 sağlıklı erkek sigara içen (50 yaş ve üzeri) plasebo veya 2 kapsül (75 mg üzüm çekirdeği özleri ve soya fosfatidikolin) aldı ve günde iki kez ve 4 hafta süren bu çalışmada LDL kolestrol seviyeleri, üzüm çekirdeği takviyesi kullananlarda plasebo alanlara göre daha düşüktü.
Yüksek tansiyon
Teorik olarak, üzüm çekirdeği özütü, hipertansiyon veya yüksek tansiyon tedavisinde yardımcı olabilir. Üzüm çekirdeğinde bulunan  antioksidanlar, kan damarlarını hasardan korumaya yardımcı olur. Hasar gören kan damarları daha yüksek kan basıncına neden olabilir. Birkaç hayvan etüdünde, üzüm tohumu, kan basıncında önemli ölçüde düşüş sağladı. Üzüm çekirdeği ekstraktının yüksek tansiyonlu kişilere yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekir.
Kanser
Araştırmalar, üzüm çekirdeği özütlerinin test tüplerinde meme, mide, kolon, prostat ve akciğer kanseri hücrelerinin büyümesini engelleyebileceğini bulmuştur. Bununla birlikte, insanlarda işe yarayıp yaramayacağına dair kesin bir kanıt yoktur. Üzüm çekirdeği özünde bulunan antioksidanlar kanseri geliştirme riskini azaltabilir. Üzüm çekirdeği özü, aynı zamanda, kemoterapi ilaçlarının neden olduğu insan karaciğer hücrelerine zarar vermesini önlemeye yardımcı olabilir. Antioksidanları herhangi bir kemoterapi ilacı ile birleştirmeden önce doktorunuzla veya eczacınızla konuşarak, birlikte güvenli bir şekilde etkileşime girdiğinden emin olun ve kemoterapi ilaçlarının etkilerine müdahale etmeyin.
Diğer durumlar
Üzüm çekirdeği özü, bazen aşağıdakiler için önerilir, ancak kanıt azdır:
  • Alzheimer hastalığı
  • Diyabet (kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesi)
  • Gece görüşünün iyileştirilmesi
  • Cildin kollajen ve elastini korumak (anti-aging)
  • Hemoroid tedavisi
  • Oksidatif kokulu ve bakteriyel patojenlere karşı koruma

Mevcut Formlar

Üzüm çekirdeği, kapsüller, tabletler ve sıvı özütlerde diyet ilavesi olarak mevcuttur. % 40 ila% 80 proantosiyanidinlere veya% 95'den az olmayan bir OPC içeriğine göre standartlaştırılmış ürünler arayın.

Nasıl Alınır

pediatrik

Üzüm çekirdeği özleri çocuklar için önerilmez. Bununla birlikte üzümler çocuklar için sağlıklı ve güvenli bir atıştırmalıktır.

Yetişkin

Üzüm çekirdeği genellikle belirli seviyelerde proantosiyanidinlerle standartlaştırılmış ekstreler halinde gelir. Sorunuz için doğru dozu bulmak için bilgili bir sağlayıcıyla konuşun.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilen ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilen bileşenleri içerir. Bu sebeplerden dolayı, bitkisel ilaç alanında uzman bir sağlık uzmanının gözetiminde, otları özenle almalısınız. Sık karşılaşılan yan etkiler mide bulantısı, kaşıntı, baş dönmesi, mide rahatsızlığı, diyare, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük ve kızarıklıktır.
Gebe veya emziren kadınlar üzüm çekirdeği takviyeleri kullanmamalıdır.

Olası Etkileşimler

Üzüm çekirdeği özü, potansiyel olarak karaciğer tarafından parçalanan ilaçları etkiler. Birçok ilaç karaciğer tarafından parçalanır, bu nedenle doktorunuza danışın. Ayrıca, üzüm çekirdeği özündeki OPC'ler aşağıdakilerle etkileşime girebilir:
Antikoagülanlar (kan tincelticiler): Üzüm çekirdeği ekstraktları kan inceltici olarak işlev görebilir ve varfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavix) veya aspirin gibi diğer kan incelticileriyle alınırsa kanama riskini artırabilir. Kan inceltici ilaçlar alıyorsanız veya kanama bozukluklarınız varsa, üzüm çekirdeği ekstresi almadan önce doktorunuza danışın.
Phenacetin: Üzüm suyu içilmesi, vücudun Phenacetin'in ne kadar hızlı bir şekilde parçalandığından arınmasını sağlayabilir. Bu, aldığınız fenasetin etkinliğini azaltabilir.

Araştırma Destekleme

Al-Habib A. Üzüm çekirdeği ekstraktının metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) üzerindeki bakterisidal etkisi. J Toxicol Sci . 2010; 35 (3): 357-64.
Anastasiadi M, Chorianopoulos NG, Nychas GJ, Haroutounian SA. Polifenol bakımından zengin üzüm ekstraktlarının ve vinifikasyon yan ürünlerinin antilisteriyal aktiviteleri. J Agric Food Chem . 2009; 57 (2): 457-63.
Bagchi D, Sen CK, Ray SD, ve diğerleri. Yeni bir üzüm tohumu proantosiyanidin özü ile kardiyo korumanın moleküler mekanizmaları. Mutat Res . 2003; 523-524: 87-97.
Banerjee B, Bagchi D. Yeni bir IH636 üzüm tohumu proantosiyanidin özünün kronik pankreatit tedavisinde fayda sağlayan etkileri. Sindirim . 2001; 63 (3): 203-206.
Belleville J. Fransız paradoksu: kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu etkide etanolun olası katılımı. Beslenme . 2002; 18 (2): 173-177.
Bernstein BJ, Grasso T. Kanserli hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı prevalansı. Onkoloji . 2001; 15 (10): 1267-1272; tartışma 1272-1278, 1283.
Bielory L. Astım, alerji ve immünolojide tamamlayıcı ve alternatif müdahaleler. Ann Allerji Astım İmmünolojisi . 2004; 93 (2 Suppl 1): S45-54.
Brooker S, Martin S, Pearson A, vd. Radyasyona bağlı meme endurasyonu olan hastalarda IH636 üzüm tohumu proantosiyanidin özütünün (GSPE) çift kör, plasebo kontrollü, randomize faz II çalışması. Radyother Oncol . 2006; 79 (1): 45-51.
Busserolles J, Gueux E, Balasinska B ve diğerleri. Sıçanlarda üzüm çekirdeği ve çam (Pinus maritima) kabuğundan procyanidin bakımından zengin özütlerin in vivo antioksidan aktivitesi. Int J Vitam Nutr Res . 2006; 76 (1): 22-7.
Carlson S, Peng N, Prasain JK, Wyss JM. Botanik diyet takviyelerinin erkeklerde ve kadınlarda kardiyovasküler, bilişsel ve metabolik işlev üzerine etkileri. Gend Med . 2008; 5 Suppl A: S76-90. Gözden geçirmek.
Chan MM, Mattiacci JA, Hwang HS ve diğerleri. İndüktif nitrik oksit sentaz yolunun inhibisyonunda etanol ve üzüm polifenolleri arasında quercetin ve resveratrol arasındaki sinerji. Biochem Pharmacol . 2000, 60 (10): 1539-1548.
Chou EJ, Keevil JG, Aeschlimann S ve diğerleri. Koroner kalp hastalığı olan hastalarda mor üzüm suyu alımının endotel fonksiyonuna etkisi. Am J Cardiol . 2001; 88 (5): 553-555.
Décordé K, Teissère PL, Sutra T, Ventura E, Cristol JP, Rouanet JM. Chardonnay üzüm çekirdeği procyanidin özütü takviyesi, adipokin dengesizliğini ve oksidatif stres belirteçlerini iyileştirerek hamsterlerde yüksek yağda diyet kaynaklı obeziteyi önler. Mol Nutr Gıda Ar . 2008 Kasım 26. [Epub baskı öncesi]
Faria A, Calhau C, de Freitas V ve diğerleri. Antioksidanlar ve tümör hücresi büyüme modülatörleri olarak prosiyaninler. J Agric Food Chem . 2006; 54 (6): 2392-7.
Fitzpatrick DF, Bing B, Maggi DA ve diğerleri. Üzüm çekirdeğinden türetilmiş vazodilatasyon prosiyanidinleri. Ann NY Acad Sci . 2002; 957: 78-89.
Freedman JE, Parker C 3rd, Li L ve diğerleri. Flavonoidleri seçin ve mor üzümlerden alınan bütün meyve suyu trombosit fonksiyonunu inhibe eder ve nitrik oksit salımını arttırır. Dolaşım . 2001; 103 (23): 2792-2798.
Gruenwalkd J, Brendler T, Jaenicke C. PDR, Bitkisel İlaçlar için . 4. baskı. Montvale, NJ: Thomson Healthcare; 2007: 405-410.
Hsu CP, Lin YH, Chou CC, Zhou SP, Hsu YC, Liu CL, Ku FM, Chung YC. Kolorektal karsinom hücrelerinde procyanidin ile indüklenen apoptozun üzüm çekirdeği mekanizmaları. Antibancer Res . 2009; 29 (1): 283-9.
Hu H, Qin YM. Üzüm çekirdeği proantosiyanidin özü, insan akut miyeloid lösemi 14.3D10 hücrelerinde mitokondriye bağlı apoptozu indükledi. Cin Med J (Engl). 2006; 119 (5): 417-21.
Hung LM, Chen JK, Huang SS ve diğerleri. Resveratrol, üzümlerden türetilen doğal bir antioksidanın kardiyovasküler etkisidir. Kardiyovask Res . 2000, 47 (3): 549-555.
Joshi SS, Kuszynski CA, Bagchi D. Üzüm çekirdeği proantosiyanidin özütünün sağlık faydalarının hücresel ve moleküler temelleri. Curr Pharm Biotechnol . 2001; 2 (2): 187-200.
Kalin R, Righi A, Del Rosso A ve arkadaşları, Activin, üzüm çekirdeklerinden türetilen bir proantosiyanidin özü, sistemik sklerozda oksidatif stres ve adezyon moleküllerinin plazma seviyelerini (ICAM-1, VCAM-1 ve E-selektin) düşürür. Serbest Radik Arş . 2002; 36 (8): 819-25.
Kar P, Laight D, Rooprai HK, Shaw KM, Cummings M. Yüksek kardiyovasküler risk altındaki Tip 2 diyabetik kişilerde üzüm çekirdeği ekstraktının etkileri: Metabolik belirteçleri, vasküler tonusu, iltihaplanmayı, oksidatif stresi inceleyen çift kör randomize plasebo kontrollü bir çalışma insülin duyarlılığı. Diabet Med . 2009; 26 (5): 526-31.
Kaur E, Agarwal R, Agarwal C Üzüm çekirdeği özütü insan prostat kanseri LNCaP hücrelerinde anoikisi ve kaspaz-aracılı apoptosisi teşvik: ataksi telanjiektazi mutasyona uğramış p53 aktivasyonu olası rolünü. Mol Kanser Ther . 2006; 5 (5): 1265-1274.
Kaur M, Agarwal C, Argarwal R. Üzüm çekirdeği ekstraktı ve diğer üzüm esaslı ürünlerin kanser önleyici ve kanser önleyici potansiyeli. J Nutr . 2009; 139 (9): 1806S-12S.
Kaur M, Mandair R, Agarwal R, Agarwal C. Üzüm çekirdeği özü, insan kolon karsinom hücrelerinde hücre döngüsü durması ve apoptozu indükler. Nutr Kanseri . 2008; 60 Suppl 1: 2-11.
LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB ve diğerleri. Doğal Terapötik Cep Rehberi . Hudson, OH: LexiComp; 2000: 451-452.
Nassiri-Asl M, Hosseinzadeh H. Vitis vinifera'nın (Üzüm) ve biyoaktif bileşiklerinin farmakolojik etkilerinin gözden geçirilmesi Phytother Res . 2009 Jan 12. [Epub baskı öncesi]
Natella F, Belelli F, Gentili V ve diğerleri. Üzüm çekirdeği proantosiyaninler insanlarda plazma postprandial oksidatif stresini önler. J Agric Food Chem . 2002; 50 (26) 7720-5.
Preuss HG, Wallerstedt D, Talpur N ve diğerleri. Niasin'e bağlı krom ve üzüm tohumu proantosiyanidin özütün hiperkolesterolemik konuların lipid profiline etkisi: bir pilot çalışma. J Med . 2000, 31 (5-6): 227-246.
Premiros HG, Bagchi D, Bagchi M. Yeni bir niasine bağlı krom kompleksinin ve üzüm tohumu proantosiyanidin ekstraktının ileri yaş ve sendromun çeşitli yönleri üzerindeki koruyucu etkileri X. Ann NY Acad Sci . 2002; 957: 250-9.
Ramchandani AG, Karibasappa GS, Pakhale SS. Çekirdeksiz ve çekirdekli Hindistan üzümlerinden alınan polifenolik özütlerin antitümör destekleyici etkileri. J Environ Pathol Toksikol Onkol . 2008, 27 (4): 321-31.
Vigna GB, Costantini F, Aldini G, et al. Standardize edilmiş üzüm çekirdeği ekstraktının, ağır sigara içenlerde oksidasyona karşı düşük yoğunluklu lipoprotein duyarlılığına etkisi. Metabolizma . 2003, 52 (10): 1250-7.
Vitseva O, Varghese S, Chakrabarti S, vd. Üzüm çekirdeği ve cilt özleri trombosit işlevini ve reaktif oksijen ara ürünlerinin salınmasını engeller. J Cardiovasc Pharmacol . 2005; 46 (4): 445-51.
Waffo-Teguo P, Hawthorne ME, Cuendet M ve diğerleri. Üzümden ( Vitis vinifera ) hücre kültürlerinde ekstrakte edilen şarap stilbenoidleri ve flavanlarda potansiyel kanser-kimyasal önleyici faaliyetler Nutr Kanseri . 2001; 40 (2): 173-179.
Wang YJ, Thomas P, Zhong JH, Bi FF, Kosaraju S, Pollard A, Fenech M, Zhou XF. Üzüm çekirdeği ekstraktının tüketilmesi, bir Alzheimer hastalığı fare beyninde amiloid-beta depozisyonunu önler ve iltihaplanmayı zayıflatır. Neurotox Res . 2009; 15 (1): 3-14.
Yamakoshi J, Saito M, Kataoka S, vd. Üzüm çekirdeklerinden proantosiyanidin bakımından zengin ekstraktın güvenlilik değerlendirmesi. Gıda Kimyasal Toksikolü . 2002; 40 (5): 599-607.
Zhang HJ, Ji BP, Chen G, Zhou F, Luo YC, Yu HQ, Gao YY, Zhang ZP, Li HY. Üzüm çekirdeği türevi prosiyanidinler ve jipsosidlerin bir kombinasyonu, farelerde ve HepG2 hücrelerinde insülin direncini hafifletir. J Food Sci . 2009; 74 (1): H1-7.

Alternatif İsimler

Vitis vinifera
Üzüm çekirdeği

Versiyon bilgisi

  • Son gözden geçirme tarihi: 1/2/2015
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget