biotin nedir ne işe yarar hangi gıdalarda var

 

Genel Bakış

Biotin bir vitamindir. Yumurta, süt veya muz gibi yiyecekler az miktarda biotin içerir.

Biotin, biyotin eksikliği için kullanılır. Ayrıca saç dökülmesi , kırılgan tırnaklar ve diğer koşullar için yaygın olarak kullanılır , ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur.

O nasıl çalışır ?

Biyotin, vücuttaki yağlar, karbonhidratlar ve diğerleri gibi belirli maddeleri parçalayan önemli bir enzim bileşenidir.

Düşük biyotin seviyelerini tespit etmek için iyi bir laboratuvar testi yoktur, bu nedenle bu durum genellikle saçın incelmesi (sıklıkla saç renginin kaybolmasıyla birlikte) ve gözler, burun ve ağız çevresinde kırmızı pullu döküntü gibi semptomlarla tanımlanır. . Diğer semptomlar arasında depresyon, yorgunluk, halüsinasyonlar ve kollarda ve bacaklarda karıncalanma bulunur. Diyabetin düşük biotin seviyelerine neden olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Kullanımlar ve Etkinlik ?

Muhtemelen Etkili

  • Biyotin eksikliği. Biotin almak, kandaki düşük biotin seviyelerini tedavi etmeye yardımcı olabilir Ayrıca kandaki biotin seviyelerinin çok düşmesini de önleyebilir. Biotin Düşük kan seviyeleri arasında inceltme neden olabilir saç ve döküntü etrafında gözler , burun ve ağız . Diğer semptomlar arasında depresyon , ilgisizlik, halüsinasyonlar ve kollarda ve bacaklarda karıncalanma bulunur. Hamile olanlarda, uzun süre tüple beslenen, yetersiz beslenen, hızlı kilo kaybına uğramış veya belirli bir kalıtsal durumu olan kişilerde düşük biotin seviyeleri ortaya çıkabilir Sigara içmek ayrıca düşük biotin seviyelerine de neden olabilir.

Muhtemelen Etkisiz

  • Çoklu skleroz (MS). Yüksek doz biotin, MS hastalarında sakatlığı azaltmaz. Ayrıca nüks riskini de etkilemiyor gibi görünüyor.
  • Kafa derisi ve yüzde pürüzlü, pullu cilt ( seboreik dermatit ). Biotin almak bebeklerde kızarıklığın iyileşmesine yardımcı olmuyor gibi görünüyor.

Yetersiz Kanıt

  • Beyni ve sinir sisteminin diğer kısımlarını etkileyen kalıtsal bir durumdur (biotin-tiamine duyarlı bazal gangliya hastalığı). Bu rahatsızlığa sahip kişiler, değişen zihinsel durum ve kas problemleri yaşarlar. Erken araştırmalar, tiamin ile biotin almanın semptomları tek başına tiamin almaktan daha fazla azaltmadığını göstermektedir. Ancak kombinasyon, bölümlerin ne kadar sürdüğünü kısaltabilir.
  • Kırılgan tırnaklar. Erken araştırmalar, bir yıla kadar ağız yoluyla biyotin almanın , kırılgan tırnaklara sahip kişilerde tırnak ve ayak tırnaklarının kalınlığını artırabileceğini düşündürmektedir .
  • Diyabet . Sınırlı araştırmalar, biotin almanın diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini iyileştirmediğini göstermektedir .
  • Kas krampları . Diyaliz tedavisi gören kişilerde kas krampları görülme eğilimindedir Erken araştırmalar, ağız yoluyla biyotin almanın bu insanlarda kas kramplarını azaltabileceğini göstermektedir.
  • Lou Gehrig hastalığı ( amiyotrofik lateral skleroz veya ALS).
  • Depresyon .
  • Diyabetli kişilerde sinir ağrısı ( diyabetik nöropati ).
  • Düzensiz saç dökülmesi ( alopesi areata).
  • Diğer durumlar.
Bu kullanımlar için biyotini derecelendirmek için daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

Yan etkiler

Ağızdan alındığında : Biotin, ağızdan uygun şekilde alındığında çoğu insan için OLASI GÜVENLİDİR . Önerilen dozajlarda kullanıldığında iyi tolere edilir.

Cilde uygulandığında : Biotin, % 0,6'ya kadar biotin içeren kozmetik ürünler olarak cilde uygulandığında çoğu insan için OLASI GÜVENLİDİR .

Bir atış olarak verildiğinde : Biotin kas içine bir atış olarak verildiğinde OLASI GÜVENLİDİR .

Özel Önlemler ve Uyarılar

Hamilelik ve emzirme : Biotin hamilelik ve emzirme döneminde önerilen miktarlarda kullanıldığında OLASI GÜVENLİDİR .

Çocuklar : Biotin ağızdan ve uygun şekilde alındığında OLASI GÜVENLİDİR .

Vücudun biyotini işleyemediği kalıtsal bir durum (biyotinidaz eksikliği) : Bu rahatsızlığı olan kişilerin fazladan biotine ihtiyacı olabilir.

Böbrek diyalizi : Böbrek diyalizi alan kişilerin fazladan biotine ihtiyacı olabilir. Sağlık uzmanınıza danışın.
Sigara : Sigara içen kişiler düşük biotin seviyelerine sahip olabilir ve bir biotin takviyesine ihtiyaç duyabilir.

Laboratuvar testleri : Biyotin takviyeleri almak, birçok farklı kan laboratuvarı testinin sonuçlarına müdahale edebilir. Biotin, yanlış yüksek veya yanlış düşük test sonuçlarına neden olabilir. Bu, eksik veya yanlış tanılara yol açabilir. Biyotin takviyesi alıyorsanız, özellikle de laboratuvar testleri yaptırıyorsanız, kan testinizden önce biotin almayı bırakmanız gerekebileceğinden doktorunuza söyleyin. Çoğu multivitamin, kan testlerini etkileme olasılığı düşük olan düşük dozlarda biotin içerir. Ancak emin olmak için doktorunuzla konuşun.

Dozajlama

Aşağıdaki dozlar bilimsel araştırmada incelenmiştir:

AĞIZDAN YETİŞKİNLER
:
  • Genel : Biotin için belirlenmiş önerilen diyet ödeneği (RDA) yoktur. Biotin için yeterli alım miktarı (AI) 18 yaşın üzerindeki yetişkinler ve hamile kadınlar için 30 mcg ve emziren kadınlar için 35 mcg'dir.
  • Biyotin eksikliği : Günlük 10 mg'a kadar kullanılmıştır.
AĞIZDAN ÇOCUKLAR

:
  • Genel : Biotin için belirlenmiş önerilen diyet ödeneği (RDA) yoktur. Biyotin için yeterli alım miktarı (AI) 0-12 aylık bebekler için 7 mcg, 1-3 yaş arası çocuklar için 8 mcg, 4-8 yaş arası çocuklar için 12 mcg, 9-13 yaş arası çocuklar için 20 mcg ve ergenler için 25 mcg'dir. 14-18 yaş.
  • Biyotin eksikliği : Bebeklerde günde 10 mg'a kadar kullanılmıştır.
Next
This is the most recent post.
Önceki Kayıt

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget