Yoga

Sanskritçe yoga kelimesi pek çok anlama sahiptir; "kontrol etmek", "boyunduruk altına almak" veya "birleştirmek" anlamına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden türemiştir. "Kavuşma", "biraraya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir. Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir.
Yoga bilgileri kadim Veda metinlerinden gelmektedir. Bu metinler Sanskritçe yazılmıştır. Yoga'yı orjinal hali ile tam olarak anlayabilmek için bu metinlerin orjinal şekilde okunması ve incelenmesi gerekmektedir.


Yoga 'nın sekiz basamağı [değiştir]

Yoga sekiz basamaktan oluşan bir kişisel- ruhsal gelişim yöntemidir. Bu sekiz basamağın Sanskritçe orjinal isimleri ve Türkçe açıklamaları aşağıdaki gibidir;
1 Yama (kontrol) - evrensel eylem prensiplerinden oluşur. Bu prensipler 10 tanedir.
  • Ahimsa (şiddetsizlik), Satya (dürüstlük), Asteya (çalmamak), Brahmaçarya (cinsel enerjinin kontrolü), Aparigraha (biriktirmemek) , Daya (merhamet), Kşama (affetmek), Dhriti (dayanıklılık), mitahara (ılımlılık), Arcava (doğruluk)
2 Niyama(kati kontrol) - Bireysel eylem prensipleridir. 10 prensipten oluşur.
  • Şauça (temizlik), Santoşa (yetinmek), Tapas (soyutlanmak), Svadhayaya (eğitim), İşvara Pranidhana (mutlak Varlığı algılamak), Astikya (sadakat), Dana (hayıseverlik), Hri (alçakgönüllülük), Mati (analiz etmek), Vrata (yemin)
3 Asana (beden duruşu) - binlerce beden duruşundan oluşur.
4 Pranayama - binlerce nefes ve enerji tekniklerinden oluşur.
5 Pratyahara - Duyuların (koku, tat, görme, dokunma, işitme) içe çekilmesi için uygulanan tekniklerden oluşur.
6 Dhrana - Konsantrasyonu gerçekleştirmek,geliştirmek, mükemmelleştirmek için verilen tekniklerden oluşur.
7 Dhyana - Meditasyonu gerçekleştirmek,geliştirmek, mükemmelleştirmek için verilen tekniklerden oluşur.
8 Samadhi - süper meditasyon demektir. Evrensel Ruh'un algılanması, bireysel ruhun Evrensel Ruh ile teması, birleşmesi için verilen tekniklerden oluşur.
Yoga'nın bu sekiz basamağından hiç biri ihmal edilmeden hepsi uygulanmalıdır. Her basamak diğerlerini tamamlar.

Yoga Din Değildir [değiştir]

Yoga Ruh'u idrak etmek için yöntemler ve açıklamalar sunar fakat hiç bir şekilde bir din gibi tapınma ya da ayin önermez. Yoga'da bir dine ya da bir Tanrı'ya ibadet yoktur. Yoga bir yaşam ilmidir.

Yoga'nın Tarihi [değiştir]

Vedik Samhitalarda bazı çilekeşlerden, Vedaların erken yorumları olan Brāhmaṇaslarda (MÖ 900-500), bu çilekeşlerin yaptığı uygulamalardan (tapas) bahsedilmektedir.[1]Pakistandaki Indus Vadisi Uygarlığına (ortalama MÖ 3300–1700) ait alanlarda bulunan birçok mühürlerde, bilinen yoga veya meditasyon duruşlarının benzerini tasvir eden figürler bulunmuştur. Bu duruşlar, arkeolog Gregory Possehl'e [2] göre "yogayı işaret eden bir ayinsel disiplinin biçimini" önermektedir. Sonuçlanan bir kanıt henüz bulunmasa da, Indus Vadisi mühürleri ve yoga ve meditasyon uygulamaları arasındaki ilişki daha sonraları da bir çok bilim adamı tarafından tartışılmıştır.

Yoga Kaynakları [değiştir]

Ruhi düzeyde bulunan ruhi varlıklar Öz Kaynak'tan ayrı bir yaşamı merak etmişler ve ruhi evrenden maddi evrene geçiş yapmak istemişlerdir. Onların bu istekleri evrenin yaratılmasını sağlamıştır. Maddi evrende ruhi varlıklar maddi bedenler almak zorunda kalmışlardır.
Maddi düzeyde maddi bedenle yaşayan ruhi varlıklar Tanrı'yı taklit ederler ve bu serüvende birçok bedenler alırlar. Sayısız bedenler alıp geçici maddi mutluluklar ve acılar yaşadıktan sonra ruhi düzeye tekrar dönmek isterler.
Ruhi varlıkların tekrar ruhi düzeye dönebilmeleri için evrenin ilk yaratılışında Yoga bilgileri ilk maddi beden alan ruhi varlık olan Brahma'ya verilmiştir. Yoga bilgileri ruhi varlığın maddi düzeyden tekrar ruhi düzeye dönüş yoludur. Yani Yoga bilgileri evrenin yaratılışından beri vardır ve çağlar boyunca nesillerden nesillere şifahen aktarılmıştır. Zaman içinde insanın hafızası zayıfladıkça bilgilerin hatırlanması zorlaşmış ve günümüzden 5-6 bin yıl önce ilk kitaplar yazılmıştır. Bu kitaplar Sanskrit dilindedir.
İlk önce dört Veda yazılmıştır;
1 Rig Veda
2 Sama Veda
3 Yacur Veda
4 Atharva Veda
Bunlardan sonra bu dört Veda da verilen bilgileri daha detaylı inceleyen ve anlatan diğer kitaplar yani Brahmana, Aranyaka, Upanişada kitapları yazılmıştır. Bunlardan da sonra evrenin tarihini anlatan Purana ve dünyanın tarihini anlatan İtihasa kitapları yazılmıştır. Daha sonra günümüzden 2-3 bin yıl önce Büyük Yogi Patanjali Yoga Biliminin bir özetinin anlatıldığı Yoga Sutra kitabını yazmıştır. Bu kitapta Patanjali Yoga'yı sekiz hisseye bölmüştür.

Ayrıca Bakın [değiştir]

Hatha Yoga
Asana
Kundalini

Kaynakça [değiştir]

^ Flood, p. 94.^ Possehl (2003), pp. 144-145
The Paramarthasara of Abhinava Gupta by Lionel D Barnett(1910)
Awakening of Consciousness: An Interpretation of its Process by Carl Hussman (1987)
Yoga Nedir? Ne Değildir? by Prof. Dr. Akif Mana
[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget