Herbalizm, bitki ve bitki özlerini kullanımına dayalı bir tıp dışında kalan bir geleneksel tedavi yöntemidir. Geleneksel tedavi yöntemleri veya halk hekimliği doktorluk mesleği dışında kişiler tarafından icra edilir ve kocakarı ilaçları ve bitkisel iksirler kullanılarak uygulanır.
Herbalism kelimesi dilimize yeni girmiş olmasına rağmen bu tedavi yöntemleri ülkemizde eskiden beri aktarlık adı altında uygulanmaktadır. Bu kelime pazarlama amaçlı olarak, kelimenin manasının tam olarak belli olmayışı yüzünden uygulanan yöntemlere bir modernlik ve bilimsellik görünümü vermek için dilimize sokulmuştur.
İlk medeniyetlerden günümüze hemen her toplumda var olan, bitkiler üzerinde araştırma yapan, çeşitli fermantasyonlar uygulayarak bitkilerden elde ettiği karışımları insan veya hayvanların tedavisinde kullanan kişilere de herbalist denir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı Aktar'dır.
Çin, Hindu ve Kızılderililerde herbalistlerin toplumun önemli saygın kişileri olduğu bilinmektedir.
Ülkemizde herbalizmin en tanınmış örneği ölümün çaresini bulduğu anlatılan efsane halk hekimi Lokman Hekimdir.
Türkiye'de herbalizm veya aktarlık hemen her şehirde mevcuttur. Şifalı ot, bitki, yaprak, kök ve çiçeklerini satan aktariye dükkânlara her şehirde rastlamak mümkündür.
Özellikle çağın amansız hastalıklarında ortaya çıkan bazı herbalistler kesinlikle çaresini bulduklarını ifade etikleri ve bu hastalıklarda beklenen başarıları gösterememelerinden dolayı genellikle Şarlatan olarak nitelendirilirler.
Bazı umut tacirleri alternatif bitkisel tedaviler konusunda önemli araştırma ve geliştirme yapan gerçek herbalistlerin de isimlerinin karalanmasına neden olmaları, halk arasında herbalistlerin yeteri kadar dikkate alınmamasına sebep olmuştur.