sarımsak ve Allicin nedir nasıl kullnılır nelere faydaladır


Allicin nedir?
Allicin zararlı saldırılara karşı sarımsağın savunma mekanizmasıdır diyebiliriz. Sarımsak bitkisi taneleri dış kabuklar soyulduktan sonra herhangi bir fiziksel zarara ezmek kırmak bıçakla doğramak gibi maruz kaldığında, bir enzimatik reaksiyon ile Allicin üretir. Sarımsağın ana etken maddesi Alliğin çeşitli reaksiyonlarla ve oksijenle temasla ilk önce Allinaseye sonra ise allicine çevrilir. Allicin enziminin ömrü kısadır. Sarımsak iyice ezildikten sonra ortalama 4-10 dk arasında açığa çıkar ve 40 ila 60 daakika arasında tekrar allinaseye dönüşür. Bu durum ilk olarak Doktor ve kimyager Cevatillo tarafından 1944 yılında keşfedilmiştir. Günümüz şartlarında çeşitli fotokimyasalların alicin gibi saf versiyonları üretilebilmekte ve sıvı veya katı olarak saklanabilmektedir. Ama ne yazıkki  Memleketimizde hala Sarımsak yağını veya granülünü Allicin olarak piyasaya süren firma sayısı oldukça çok ve galiba piyasadakilerin tamamının böyle olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah bir günbu konuda bizi yanıltırlar ve bizde sizehaber veririz o güne kadar sarımağı dövüp yoğurtla karıştırıp yemek en doğru allicin alımı demek olduğunu söyleyebiliriz.

Unutmayın allicin sarımsaktaki yoğun sarımsağın kokusunun ana nedenidir.
Allicinin sağlık açısından farmakolojik ve klinik çalışmalarında ispatlanmış faydaları
Allicin ve içeriğindeki sülfür bileşeni antik oksidan özelliğe sahiptir. İnsan sağlığı için potansiyel olarak tarih boyunca yararlı gösterilmiştir. Allicinde lipit düşürücü; antiplatelet ve procirculatory etkileri vardır. 
Aynı zamanda Anti bakteriyel ve anti kanser etkileride vardır. Ek olarak sarımsak özü karaciğer koruyucu ve sinir sistemini koruyucu özelliklere sahiptir.

Antimikrobiyal
Allicinin antimikrobiyal özelliğe sahip çeşitli enzimlerinin tiol grubları ile kimyasal reaksiyonu sonucu oluştuğu farmakolojik olarak kanıtlanmıştır. Bundan dolayı bu fitokimyasal midel ülseri vegastirit tedavisinde ve heliko bakteri ile mücadeledeçok etkilidir.
yapılan çalışmalarda:  Helicobacter pylori, Staphylococcus aureaus, Escherichia coli ve Lancefield grup B streptokoklar gibi çeşitli patojenlere karşı antimikrobiyal aktivite göstermiştir.

Antikanser

yapılan klinik çalışmaarda allisin insanlarda kolon karsinoma hücrelerinin invazyon ve metastaz inhibe ettiğini göstermiştir. Fitokimyasal da antigenotoxic aksiyon sergiler. Ama allisin'in antikanser etkisi insanlarda farklı sebepler nedeniyle düşük istikrar ve kötü biyoyararlanım, belirsizliğini koruyor.

Kalp sağlığı

Sarımsağın kan basıncını normal hale getirerek kalp sağlığını korudur isbatlanmıştır , ancak bilimsel çalışmalar çelişkili sonuçlar vermiştir. Bir çalışmada, damar sertliğine karşı allisin'in koruyucu rolünün, tek antioksidan aktivitesi değil, aynı zamanda bu tür makrofajlar tarafından lipoprotein tadilat, LDL alımının inhibisyonu ve bozulması gibi diğer mekanizmalar arasında doğrudan bir sonucu olmadığını gösterdi. 

Araştırma Yorumlar

Sarımsak alımı ve Biyoaktif Bileşenler 
Sarımsağın antikanser özellikleri üzerine ısıtma etkisi. 
Yaşlı sarımsak farmakolojik aktiviteleri diğer sarımsak hazırlıkları ile karşılaştırıldığında ayıklayın. 

Benzer kelimeler

Dialil thiosulfinate 

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget