melek otu çin melek otu angelica sinensis faydaları

Tanımı: Radix angelicae'nın sinensis Angelica sinensis kurutulmuş kökleri kullanılır(Oliv.) (Maydanozgiller familyası)

Seçilen yerel isimler: Can qui,
Chinese Angelica, dangdanggui, dang gui, dong quai, duong qui handanggui, hashyshat almalak, kara toki, langdu danggui, min-gui, tang-kuei, tangkuei tâ`n q´ui

Genellikle çinde yetişen bu bitkinin izlerini biz memleketimizide bulduk ve çokça miktarda yetiştiğini gerekli çalışmaları yaparak fotoğraflar ile kanıtlamış bulunmaktayız. Tıbbi olarak değerli olan bu bitkiden inşallah önümüzdeki yıllarda Türkiye tıbbıda faydalanmaya başlar.



Bitkinin şekil bakımında tanımı: Çok yıllık olan bu bitki genellikle  0.5 ila 1 metre aralığında büyümektedir. Alt bölümünde kalın bir gövde yaısına oturan bitki üst bölgelere doğru dallanmakta ve daha ince gövde yapısına sahip olmaktadır. yaprak sapları 3-15 cm aralığında değişmektedir  çiçekleri şemsiye gibi bitkinin üzerinde yayılmakkta bazense top top olmaktadır. çiçekleri çinde beyaz renkte ülkemizde ise hafif sarıya çalar renkte açmaktadır. Tıbbi olarak bitkinin kurutulmuş kökleri kullanılır...

Çin melek otunun ana maddesi angelicone ve angelol dur..

Klinik veriler ile desteklenen kullanım şekilleri ve faydaları
Menopoz septomlarının tedavisinde oldukça faydaladır. Özellikle sıcak basması durumlarında plesebo kontrollü bir klinikte 24 hafta boyunca her gün 4-5 gr kök 93 bayan tarafından kullanılmış ve oldukça fazla olumlu etkisi rapor edilmiştir. düzensiz adet kanamalarında faydalıdır. Septomatik tedavide aneljezik olarak kullanılır. romatizmal eklem ağrısı karın ağrısı ve kabızlık tedavilerinde etkilidir.
Kronik hepatit ve karaciğer sirozu içinde kullanılır.

Çinde geleneksel olarak son bin yıldır kullanılan bu bitki reçetelerede yazılmaktadır. Oradaki inanışa göre Dehidretasyon tedavisi, bel ağrısı, adet bozuklukları, menepoz septomları, hipertoni ve sinir bozukluklarında faydalıdır.

Dünya sağlık örgütü tarafından bitkinin farmakolojik ve kardiyovasküler testleri yapılmış ve yayınlanmıştır. isteyenler dünya sağlık örgütünün monograflarına internetten kolayca ulaşabilirler. Lakin tükrçe kaynaklar bu konuda oldukça az ve sınırlıdır.

Kontrendikasyonlar
Radix angelicae'nın sinensis çocuk veya hastalara uygulanmamalıdır ishal yapabilir, hemorajik hastalıklar veya hypermenorrhoea ile gebelik veya emzirme sırasında kullanılmamalıdır

Günlük alınması gereken dozajlar kurutulmuş bitki kökleri 4 ila 6 gram arası sabah ve akşam 3 er gram alınmalıdır. Bitki 8 dk kısık ateşte kaynatılır. sonra 10 dk demlenir arzu edilirse şekerle ve balla tadlandırılıp içilebilir. Sıvı extreleri sabah akşam 20 şer damla kullanılır katı extratları günde iki defa 300 er mg kullanılabilir.

İlaçlar ile yan etkileşimleri
Warfarin komadin coraspirin gibi kan sulandıran ilaçlar ile birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Seratonin ingibitörleri ile birlikte kullanılmaz.

References
1. Pharmacopoeia of the People’s Republic of China. Vol. I (English ed.). Beijing, Chemical Industry Press, 1997.
2. Hiroe M. Umbelliferae of Asia. Kyoto, Eikodo, 1958.
3. Hsu HY. Oriental materia medica, a concise guide. Long Beach, CA, Oriental Healing Arts Institute, 1986.
4. Zhu DPQ. Dong quai. American Journal of Chinese Medicine, 1987, 15:117–125.
5. Farnsworth NR, ed. NAPRALERT database. Chicago, University of Illinois at Chicago, IL, January 1, 1998 production (an online database available directly through the University of Illinois at Chicago or through the Scientific and Technical Network [STN] of Chemical Abstracts Services).
6. Medicinal plants in Viet Nam. Manila, World Health Organization, 1990 (WHO Regional Publications, Western Pacific Series, No. 3).
7. Quality control methods for medicinal plant materials. Geneva, World Health Organization, 1998.
8. European pharmacopoeia, 3rd ed. Strasbourg, Council of Europe, 1996.
9. Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues, 2nd rev. ed. Geneva, World Health Organization, 1997 (document WHO/FSF/FOS/97.7).
10. Lin LZ et al. Liquid chromatographic–electrospray mass spectrometric study of the phthalides of Angelica sinensis and chemical changes of Z-ligustilide. Journal of Chromatography A, 1998, 810:71–79.
11. Terasawa K et al. Chemical and clinical evaluation of crude drugs derived from Angelica acutiloba and A. sinensis. Fitoterapia, 1985, 56:201–208.
12. Ma LF et al. The effect of Angelica sinensis polysaccharides on mouse bone marrow hematopoiesis. Zhonghua Xinxueguanbing Zazhi, 1988, 9:148–149.
13. Wang Y, Zhu B. The effect of Angelica polysaccharide on proliferation and differentiation of hematopoietic progenitor cells. Chung Hua I Hsueh Tsa Chih, 1996, 76:363–366.
14. Hirata JD et al. Does dong quai have estrogenic effects in postmenopausal women? A double-blind, placebo-controlled trial. Fertility and Sterility, 1997, 68:981–986.
15. Mueller A. Versuche über die Wirkungsweise des Extrakts des chinesischen Emmenagogon Tang-kui (Man-mu) oder Eumenol-Merek. Münchener Medizinische Wochenschrift, 1899, 46:796–798.
16. Langes H. Beobachtungen bei der Verwendung einiger neuer Medikamente. Eumenol, Dionin und Stypticin.  herapeutische Monatshefte, 1901, 7:363.
17. Palm R. Erfahrungen mit Eumenol. Münchener Medizinische Wochenschrift, 1910, 1:23–25.
18. Buck P. Un nouveau remède spécifique contre la dysmenorrhée: l’eumenol. Belgiquemédicale, 1899, 2:363–365.


Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget