hayit tohumu bitkisi fructus agni casti

Tanımı: Fructus Agni Casti Vitex agnus-castus ... kuru ve olgun meyvelerden oluşur
Agnus-castus vulgaris Carr., Vitex verticillata diyede isimlendirilir.

Seçilen yerel isimleri
 bu yerel isimler dünyanın bir çok bölgesinde bitkiye verilen isimlerdir sadece türkiyeyi kapsamamaktadır.
İbrahim'in melisa, Abrahamsstrauch, agneau-iffetli, agnocasto, Agnos-casto cumune, agnus-castus, angarf, árbol casto, ârbolde la castidad, arbre aupoivre, athlak, banjankusht, barátcserje, bish barmagh aghaji, iffetli ağaç,hayıt ortak iffetli ağaç, daribrahim, felfele barry, fanfangosht, gatileira comum, gattilier, gattilier commun, hab bir nasl, hab el fakd, hab Bir khouraf, Hayit, kenevir ağaç, Jurema, Kaff maryam, kef-meriem, kerwa,
Keuschbaum, Keuschlamm, kyskhedstrae, lila chastetree, Lygos, Mönchspfeffer, Mönchspfeller, keşiş biber, keşiş biber ağacı, Müllen, Peppertree, Panj angosht, panjangusht, pape falso, peperella, minyon poivre, pimiento menor, poivre de moine, poivre sauvage, ranukabija mah, sagetree, sauzgatillo, Seiyo-ninzin-boku, shajerat Ebrahim, shagareh İbrahim, sinduvara, iffet ağaç, gerçek iffetli ağacı, Vitex, vitiu, yabani lavanta, Yemen safranı...

Bu bitki türü yurdumuzda yoğun olarak yetişmkle birlikte özellikle akdeniz iklimini yaşayan ülkelerde bulunmakta ve genellikle ilaç sanayinde kullanılmaktadır en fazla miktarda bitki Fas ve Arnavutlukta işlenmekte ve toplanmaktadır. Son yıllarda Türkiyede de bu bitki üzerine kısıtlı çalışmalar yapılmış ve halk yoğun olarak kullanmaya başlamıştır.

Bunun için hazırlanan monografta uzunca bitkinin tanımı yapılmakla birlikte görsel barındırmadığı için biz tanımı görsel resim üzerinden yapacağız.
Resimdede görüldüğü üzere bitki lavanta türüne banzemekte ortalama 12-15 cm uzunluğunda çiçekli yapıya sahip olmakla beraber, çalı gövdeli ince yapraklı genellikle mavi mor renk arası çiçek açan bir birkidir.

Bu bitkinin kurutulmuş olgun meyveleri kullanılır genellikle 2-4 mm çapında olan hafif tüylü olgun meyveler sert yapıya sahiptirler yetiştiği bölgeye ve türün alt katmanlarına göre kırmızı yeşil siyah kahverengi gibi farklı renklerde olabilir. Bizim ülkemizde genellikle yeşil ve siyaha yakın renk tonunda olan tohumlar bulunmaktadır.

Hafifçe aromatik ve acı bir tadı vardır.Mikroskopik özelliklerini burada yazıp aklınızı bilimsel terimler ile karıştırma istemem arzu eden olursa mail atsın kendisine dönmeye çalışırız.

Bitkinin Toz haline getirilmiş şekli Hoş olmayan hafif aromatik bir kokuya sahiptir biraz ada çayını andırır.
Genel kimlik testlerinde mikroskobik olarak incelemeler yapılmıştır. içeriğinde Castisin, Agniside, diterpen vitex lactone maddeleri bulunmaktadır.

Mikrobiyolojik saflık testleri
Hayıt tohumundan yapılan bitkisel ürünlerin kalitesini değerlendirmek için yapılan bu testte bitkinin Özel mikroorganizmaları ve mikrobiyol kontiminasyon limitleri test edilmiştir.
Yabancı organik madde oranı En fazla %2 çıkmıştır
Toplam ASH (analitik kimyada artık ürün oranı) oranı en falza %8
Asitte çözülmeyen ASH oranı : en fazla %2
Suda çözülme oranı %8 den az
Kurutulurken kayıp %10 dan az
Zirai ilaç kalıntısı %0.05 ten az dünya sağlık örgütü verilerinden daha mükemmel bir değer

Kimyasal analizler: 
Kurutulmuş bitkilerde %0.05 den az agnuside etken maddesi ve %0.08 casticin içermektedir. bizim işimize yarayan bu etken maddeler üzerinde duracağiz büyük kimyasal bileşenlerrini ve diterpenlerini vermiyorum.

Ve geldik ana konumuza biz hayıt tohumunu hangi bileşeninden dolayı ne için kullanırız. Yazımızın başından beri varmak istediğimiz nokta bu lakin bu bitkiyi körü körüne kullanmadan tanımamız da gerekmektedir.

Tıbbi kullanım şekilleri
Bu kullanım şekilleri avrupada ve amerikada yapılan klinik veriler ile desteklenmektedir zaten bizde şuan bir çok bitki aşığının ulaşmak için yoğun çaba sarfettiği E-komisyonu monogramını baz alarak sizleri bilgilendirmeye çalışıyoruz.
Bu bitki oral olarak alınmaktadır özellikle adet öncesi korpus luteum yetmezliği ve hiperprolaktinem yani adet öncesi gerginlik ve ağrı durumları ve süt hormonu fazlalığı, Adet düzensizlikleri, siklik mastalaji yani adet döneminde görülen göğüslerde şişme ve ağrıma, ve hormonara bağlı akne tedavisi için kullanılır.

Ayrıca farmakologlar tarafından tavsiye ediliş şekilleri ve bilim kurullarının çalışmalarına dayanarak şunlar içinde kulllanıldığını söyleyebiliriz.
Rahim içi zarı kalınlaşması, adet görememe, Hormonlara bağlı deri yaşlanmaları, Matzenauer-Polonya sendromu, akne vulgaris tedavisi, egazama, Anormal derecede uzun ve ağrılı adet dönemleri, hiperprolaktinemi bağlı olaran kısırlık durumları, miyom ve kist tedavisi, progestron yetersizliği sebebi ile oluşan düşük durumlarını önlemek. ve menepoz dönemlerinde sıcak basmasını engellemek için sıklıkla kullanılır.

Farmokolij özellikleri bitkinin dünya genelinde ayrıntılı olarak bilinmekle birlike googlede de basit bir arama sonucunda görülebilir. bunun için bu konuyu es geçiyoruz.
Bu sonuçları okumak isteyen arkadaşlar buradan bakabilir Hayıt tohumunun farmokojik özellikleri

Yapilan toksikoloji deneylerinde bitkinin hiç bir dozunun toksik etki yapmadığı tesbir edilmiştir..

Hayıt tohumunun tıbbi kullanım şekilleri ile alakalı yapılan daha kapsamli çalışmların linkleri aşağıdadır. Yazı baya bir uzayacağı ve dikkatin farklı konulara dağılacağı için her konuda kullanım şeklini farklı sayfalarda yayınladık probleminiz ne ise o yazının üzerine tıklayarak ilgili sayfayı açabilirsiniz
Saygılarımızla Hr Adnan Yıldırım

Hayıt tohumunun Anormal adet döngüsü ve infertilite üzerindeki faydaları ve etkileri
Akne tedavisinde Dünya sağlık örgütü tarafından  118 kişinin katıldığı klinik araştırmalarda sıvı hayıt tohumu extresinden 20 damla günde iki kez 4-6 hafta arasında kullandırılmış ve doz daha sonra 15 damla günde iki keze düşürülmüştür. 6 hafta sonra %70 iyileşmeler gerçekleşmeye başlamıştır. 3 ay içerisinde ise tam iyileşme meydana gelmiştir
Hayıt tohumunun (Mastalji ) adet döneminde meme ağrısına karşı faydaları. 

Bu konu hala çalışılmakta olup diğer faydalarında raporları ingilizceden Türkçeye çevrildikçe yayınlancaktır.

Hayıt tohumunun olası yan etkileri:
Dünya sağlık örgütü tarafından yapılan değerlendirmede; 11 bin 506 kişinin sadece 246 sı düşük derecede yan etkiler görmüşlerdir. Bunlar baş dönmesi, adet akışında artma, vajinal akıntı artışı, terleme, kaşıntı, yorgunluk, ve mide bulantısıdır.

Bu ürün gebelik sırasında kullanılmamalıdır.
İlaçlar ile Etkileşimi
Bu güne kadar her hangi bir etkileşim rapor edilmemesine rağmen,  depomin reseptör antagonistleri etkisini azaltabileceği düşünülmektedir.

Kullanım dozajları
Bitki 12 yaşın altında kullanıma çok müsait değildir
yetişkin bayanlar için ise
Bitki günde 6 gr , 3 gr sabah 3 gr akşam tüketilmelidir. aç tok farketmez
sıvı extre 30 damla sabah 30 damla akşam tüketilebilir
katı kapsül versiyonlerında ise 500 mg sabah 500 mg akşam tüketime uygundur.

Referanslar ve Baş vurulan kaynaklar
1. The United States Pharmacopeia. 29. Rockville, MD, United States Pharmacopeia
Convention, 2005. 2. Farmacopea homeopática de los estados unidos mexicanos. Mexico City, Secretaría de salud, Comisión permanente de la farmacopea de los Estados Unidos Mexicanos, 1998 [in Spanish]. 3. Abel G. Vitex. In: Hänsel R, et al., eds. Hagers Handbuch der pharmazeutischen Praxis. Vol. 6 (P–Z). Berlin, Springer, 1994:1183–1196. 4. Upton R, ed. Chaste tree fruit, American herbal pharmacopoeia and therapeutic compendium. Santa Cruz, CA, American Herbal Pharmacopoeia, 2001.
5. Farnsworth NR, ed. NAPRALERT database. Chicago, University of Illinois at Chicago, IL (an online database available directly through the University of Illinois at Chicago or through the Scientific and Technical Network [STN]
of Chemical Abstracts Services), 30 June 2005. 6. Parsa A. Flore de l’Iran, Vol. VIII. Tehran, University of Tehran, 1960 (Publication
No. 613). 7. Bedevian AK. Illustrated polyglottic dictionary of plant names. Cairo, Medbouly Library, 1994. 8. Tyler VE. Herbs of choice. Binghampton, NY, Pharmaceutical Products Press, Haworth Press, 1994:137. 9. British Herbal Pharmacopoeia, 4th ed. Exeter, British Herbal Medicine Association, 1996. 10. Hänsel R, Sticher O, Steinegger E. Pharmakognosie-Phytopharmazie. Berlin, Springer-Verlag, 1999 [in German]. 11. Anon. Chase tree fruit. Agni casti fructus. Pharmeuropa, 2003, 15:661–663. 12. Hoberg E, Meier B, Sticher O. Quantitative high performance liquid chromatography  analysis of casticin in the fruits of Vitex agnus-castus. Pharmaceutical Biology, 2001, 39:57–61. 13. European Pharmacopoeia, 5th ed, Strasbourg, Directorate for the Quality of  Medicines of the Council of Europe (EDQM), 2005. 14. WHO guidelines on assessing quality of herbal medicines with reference to contaminants and residues. Geneva, World Health Organization, 2007. 15. Guidelines for predicting dietary intake of pesticide residues, 2nd rev. ed. Geneva, World Health Organization, 1997 (WHO/FSF/FOS/97.7).27 Fructus Agni Casti
16. Hoberg E et al. Diterpenoids from the fruits of Vitex agnus-castus. Phytochemistry,1999, 52:1555–1558.
17. Li SH, et al. Vitexlactam A, a novel labdane diterpene lactam from the fruits of Vitex agnus castus. Tetrahedron Letters, 2002, 43:5131–5134.
18. Bruneton J. Pharmacognosy, phytochemistry, medicinal plants. Paris, Lavoisier,1995.
19. Milewicz A et al. Vitex agnus-castus Extrakt zur Behandlung von Regeltempoanomalien infolge latenter Hyperprolaktinämie: Ergebnisse einer randomisierten Plazebo-kontrollierten Doppelblindstudie. Arzneimittel-Forschung, 1993, 43:752–756 [in German].
20. Loch EG, Selle H, Boblitz N. Treatment of premenstrual syndrome with a phytopharmaceutical formulation containing Vitex agnus-castus. Journal of Women’s Health and Gender Based Medicine, 2000, 9:315–320.
21. Meier B, Hoberg E. Agni-casti fructus. New findings on quality and effectiveness.Zeitschrift für Phytotherapie, 1999, 20:140–158 [in German].
22. Lauritzen C et al. Treatment of premenstrual tension syndrome with Vitex agnus-castus; controlled double-blind study versus pyridoxine. Phytomedicine,1997, 4:183–189.
23. Dittmar FW et al. Prämenstruelles Syndrom: Behandlung mit einem Phytopharmakon.TW Gynäkologie, 1992, 5:60–68.
24. Coeugniet E, Elek E, Kühnast R. Das prämenstruelle Syndrom (PMS) undseine Behandlung [Premenstrual syndrome (PMS) and its treatment]. Ärztezeitchrift für Naturaheilverf, 1986, 27:619–622.
25. Wuttke W et al. Dopaminergic compounds in Vitex agnus castus. In: Lowe D, Rietbrock N eds. Phytopharmaka in Forschung und klinischer Anwendung.Darmstadt, Steinkopff, 1995:S81–S91.
26. Loch EG et al. Die Behandlung von Blutungsstörungen mit Vitex-agnuscastus-Tinktur. Der Frauenarzt, 1991, 32:867–870.
27. Loch EG, Kaiser E. Diagnostik und Therapie dyshormonaler Blutungen in der Praxis. Gynäkologie Praxis, 1990, 14:489–495.
28. Halaska M et al. Treatment of cyclical mastalgia with a solution containing anextract of Vitex agnus-castus: recent results of a placebo-controlled doubleblindstudy. Breast, 1999, 8:175–181.
29. Kubista E, Müller G, Spona J. Behandlung der Mastopathie mit zyklischer Mastodynie: Klinische Ergebnisse und Hormonprofile. Gynäkologische Rundschau, 1986, 26:65–79.
30. Amann W. Akne vulgaris and Agnus castus (Agnolyt®). Zeitschrift für Allgemeinmedizin, 1975, 51:1645–1648 [in German].
31. Giss G, Rothenberg W. Phytotherapeutische Behandlung der Akne. Zeitschrift für Haut- und Geschlechtskrankheiten, 1968, 43:645–647.
32. Probst V, Roth O. A vegetable extract with a hormone-like action. Deutsche Medizin Wochenschrift, 1954, 79:1271–1274.
33. Bleier W. Phytotherapy in irregular menstrual cycles or bleeding periods and other gynaecological disorders of endocrine origin. Zentralblatt für Gynäkologie, 1959, 81:701–709 [in German].28 WHO monographs on selected medicinal plants
34. Gerhard I et al. Mastodynon bei weiblicher Sterilität: Randomisierte plazebokontrollierte klinische Doppelblindstudie. Forschende Komplementärmedizin,1998, 20:272–278 [in German].
35. Roemheld-Hamm B. Chasteberry. American Family Physician, 2005, 72:821–824. 36. Christie S, Walker AF. Vitex agnus-castus L.: (1) A review of its traditionaland modern therapeutic use: (2) Current use from a survey of practitioners. European Journal of Herbal Medicine, 1997, 3:29–45.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget