kızılcık neye yarar faydası nelerdir

KIZILCIK SUYUNUN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI

Kızılcık diye bildiğimiz meyve crenberry veya karadeniz halkının kullandığı ortak isimle kiren sağlık için nüvesinde binbir şifayı barındırır. Yurdumuzun nerde ise tüm bölgelerinde yetişebilen bu meyve türü ham yabani dağ bitkisi olarak hemde kültürlü bahçe meyvesi olarak topraklarımızda sıklıkla görülür. Yazın mevsiminde köylü kardeşlerimizin ilaç değmemiş yabani ortamından dağlardan toplayıp pazarda getirdiklerini görürseniz bütçeniz elverdiği ölçüde 5-10 kg alın ki kış boyu şifa kaynağı tariflerimizin bir çoğunu uygulama şansınız olsun..

Halk arasında bilinen faydaları ile kiren (kızılcık) meyvesi idrar yolu enfeksiyonları, Böbrek taşı(bu konuda klinik araştırmalarda iki ayrı veri var faydalı olduğunu söyleyen araştırmalarda mevcut faydalı olmadığını söyleyen araştırmalarda) Kanser kalp hastalıkları, Diş plağının neden olduğu mide bozuklukları, Diyabet, diş eti rahatsızlıklarında faydalıdır.

Kızılcık çok yönlü bir meyvedir.. Benim ideal yeme şeklim tam olgunlaşmamış meyveleri mevsiminde bir miktar kaya tuzu ile birlikte mayhoş tüketmet tarzında ama çok yönlü olduğu için tüketim türevleride oldukça geniş.. Mesela marmelat yapılabiliyor.. Köyümüzde özellikle anneannemin yöntemi ile ekşisi yapılabiliyor. şurubu yapılabiliyor. suyu çıkartılabiliyor.. Hayatımıza bir şekilde entegre edebileceğimiz çok sağlıklı bir meyvadan uzak yaşadığımızı düşünüyorum.. Zaten ekşi kültürü bir narda kaldı halbuki koruk, erik, elma, kzılcık sumak, ayva, vb ekşiler kışın bakterinin başlıca düşmanları.. Sonra eskiden bu kadar hastalık yoktu şimdilerde mille hastalıktan kırılıyor deriz. Ama düşünmemiz gereken şey eskiden beslenme farklı idi şimdi ne değişti olmalı bence.

KIZILCIK MEYVESİNİN BESİN DEĞERİ
Kızılcık suyu iyi bir antioksidandır. C vitamini bakımından gleborudan çok daha zengindir. Salisik asit içerir.Bir kupa bardağı kızılcık suyu sadece 45 kalori içerir. Mineraller açısından Kalsiyum, magnezyum, demir , fosfor, sodyum, potasyum, çinko içerir. Ayrıca tiamin, riboflamin, niasin gibi B vitamini grublarınıda içerir, B-6 (alfa tokeferol), Ve K vitaminide vardır.

KIZILCIĞIN SAĞLIK YÖNÜNDEN FAYDALARI
İDRAR YOLLARI ENFEKSİYONUNA FAYDALARI: Yapılan klinik çalışmalar göstermiştirki kızılcık suyu bakterilerin yüzeylere bağlanmasını engellemektedir. Bakteriler yüzeylere bağlanıp  Biyofilm denilen yoğun bakteri kümeleri oluştururlar. Buda rahatsızlığın iyileşme süresini oldukça uzatır.

ANTİ TÜMÖR ETKİSİ:
Anti tümör etki meyvenin içindeki polifenoller sayesinden olmaktadır. Özellikle NCIB de yayınlanan klinik verilere göre günde 200 ml kızılcık suyu veya 250 gr meyva tüketimi: Akciğer, meme, kolon, prostat, ve diğer kanserli tümerlerin yayılmasını inhibe ettiği görülmüştür.

KARDİYO VASKULER SAĞLIK:
Kızılcık içerisindeki flavinoidler sayesinde kalp rahatsızlığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Ateroskleroz Atardamarları arterleri etkileyen bir hastalıktır.  Orta boy ve büyük arterlerde görülen "aterom" veya "plak" olarak adlandırılan yapısal bozukluklardan (lezyonlardan) oluşur. Aterom, hangi safhada olduğuna bağlı olarak çeşitli yapılar barındırabilir. Bu rahatsızlık vücudun belli bölümlerine oksijen bakımından zengin kanın yeteri miktar geçişini önlerve Kalp krizi felç gibi ölümcül sonuçlara yol açabilir.. Ama şifa kaynağımız burda kızılcık suyu günde bir bardak için.. 
Antioksidan özelliği sayesinde ateroskleroz tehdidini azalttığı düşünülmektedir.

Yeni yapılan araştırmalar göre kızılcığın diş çürüklerini önlediği tesbit edilmiştir. Proontosiyanidin denilen diş sağlığını ciddi orada koruyan bir bileşene sahiptir. Özellikle Plak üretimini engellediği ve dişleri koruduğu tesbit edilmiştir 

SOLUNUM ENFEKSİYONLARINI ENGELLEME
YineNCBI verilerine göre kızılcık suyu solunum enfeksiyonu influenza yı inhibe ettiği saptanmıştır özellikle çocularımıza kış boyu herkün bir bardak içirmeliyiz. 

Kızılcık suyu doğal bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle bayanlarda osteaproza yakalanma riskini azaltır. 

Kızılcık ile alakalı çalışmalarımız burada son bulmuyor özellikle haziran temmuz ayında yukarıda yazdığımız ekşi ve marmelatlarımızın nasıl yaıldığını video ve fotoğraflarla size anlatacağız şimdilik sağlıcakla kalın
Hr. Adnan Yıldırım

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget