egzersiz-sonrasi-sut-icmek-kas-yaparmi

Egzersiz sonrası süt kas yapıyor!

Egzersiz yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Dünyada o kadar çok araştırma yapılıp yayımlanıyor ki çoğu zaman bunları yorumlamakta güçlük çekiyoruz. Bu yapılan araştırmalardan bazıları yayımlandıktan sonar onunla ilgili başka hiç bir şey duymuyoruz, kaybolup gidiyor. Bazısı ise toplumu o kadar çok ilgilendiriyor ki günlük yaşamımıza hemen giriveriyor, her yerde ondan bahsediliyor. Bazı araştırmalar ise yapıldıktan bir süre sonra tam tersini belirten bir araştırmayla tamamen kenara atılıyor. Benim önerim okuduğunuz haberleri veya araştırmaları hemen kabullenip, bunu hayatınızın vazgeçilmez kaidesi yapmayın.

Önce “Olabilir mi?” diye kendiniz bir tartın, soruşturun ve eğer uygulayacaksanız, gözü kapalı tek doğru buymuş gibi değil, yavaş yavaş hayatınıza sokup deneyerek uygulayın. Zaman zaman yazılarımda, okuduğum, bana ilginç gelen araştırmalara da yer vermek istiyorum. Bazıları hakikaten ilginç, işte bir kaç örnek.

Yağ yakımını da artırıyor
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.

Araştırmacılar ağırlık kaldırma egzersizini tamamladıktan hemen sonra veya bir saat sonra birer bardak yağsız süt, soya proteini içeceği veya karbonhidratlı bir içecek tüketen üç ayrı grupta bu içeceklerin kas yapımı ve yağların yakılması üzerindeki etkilerini araştırmış. 12 hafta süreyle haftada beş gün ağırlık kaldırma egzersizi uygulayarak yapılan çalışmanın başlangıcında her katılımcının vücut bileşimi ölçülerek yağsız kütleleri ve yağ miktarları belirlenip, çalışmanın sonunda bu ölçümler tekrarlanmış. Kanada Ontario’da McMaster Üniversitesi fizyologları tarafından yapılan bu çalışma American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı.

Grupların üçünde de kas artışı olmuş, ama bu artış süt içenlerde en yüksek düzeyde saptanmış. Çalışmanın sonunda süt içen grubun, karbonhidrat grubuna göre yüzde 60 ve soya grubuna göre yüzde 40 daha fazla kas yaptığı görülmüş. Ayrıca süt içenler bazı egzersizlerde de diğer iki gruba göre daha yüksek performans göstermiş.

Sütün içindeki maddelerin etkisi
Süt içenlerin vücut yağı kaybı da daha fazla. Bu grup yaklaşık bir kilo yağ kaybetmiş. Soya grubunda vücut yağı neredeyse hiç değişmezken karbonhidrat grubunda yarım kilo yağ kaybı görülmüş.Süt grubunda niçin daha iyi sonuç alındığı tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılara göre bunun nedeni sütteki “whey” ve “kazein” proteinleri olabilir. Sütteki kalsiyumun da yağların yakılmasını sağlaması mümkün.

Her ne kadar çalışmaya sadece erkekler katılmış olsa da bu sonuçlar, kadınlar için de geçerli olabilir. Araştırmacılar yoğurt, ayran veya lor peynirinin de kas yapımı için süt kadar faydalı olabileceğini düşünüyorlar.

Evlenen kilo alıyor
Yeni evlenen genç çiftler, bekârlara göre daha çok kilo alıyor. Ev ortamı ve romantik bir partner, obezite ve obeziteyi teşvik eden davranışların riskini artırarak kilo almaya yatkın kişilerde şişmanlığa neden oluyor.
Bunlar sekiz bin genç kadın ve erkekte yapılan bir çalışmanın sonuçları. New Orleans Obezite Derneği’nin yıllık bilimsel toplantısında sunulan bu çalışmaya katılanların boy, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite, ekran zamanı (TV izleme, bilgisayar kullanma veya video oyunları oynama) ve medeni halleri incelenmiş.

Çalışma süresi içinde evlenen çiftlerin, bekâr olan kontrol grubuna göre daha durağan bir yaşam tarzına geçtikleri görülmüş. Evliler, bekârlara göre haftada beş kez daha az egzersiz yapıyor ve ekran karşısında geçirdikleri haftalık süre de 15 saat daha fazla. Ancak, bu bir yazgı değil. Eşlerden birinin sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesiyle birlikte diğeri de çokluk onu izliyor.

Kapari etin zararını azaltıyor mu?
İtalya’da yapılan bir çalışmaya göre et yemeklerine kapari eklenmesi, et sindiriminin zararlı etkilerini önlüyormuş.
Kapari salamurası Akdeniz mutfağının klasik çeşnilerinden. İtalyan araştırmacıların yaptığı ve Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan bir çalışma, kaparideki antioksidanların etin sindiriminden kaynaklanan oksidasyonu dengeleyebileceğini gösteriyor.

İtalyan çalışmasında, ızgara hindi etine ilave edilen kapari özütünün, bir test tüpünde midedekine benzer sıvıların bulunduğu bir ortamda, etin oksidatif yan ürünlerinin oluşmasının engelliyormuş. Test tüpündeki bu sindirim simülasyonundan alınan sonuçlar özellikle yağlı ve kırmızı et yiyen kişilerde, kaparinin sağlık için yararlı etkilerinin olabileceğini düşündürüyormuş.

Dr. Hasan İnsel /Milliyet

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget