mucize ağaç neem ağacı (Azadirachta indica )

Bazı ağaçlardan iyi odun-kereste elde edilir. Bazıları yediğimiz meyveleri bize takdim eder, diğer bazıları kauçuk elde ettiğimiz süt hülasası verirler. Bazılarından da reçine elde ederiz. Mümkün olduğu kadar çok faydalı hususiyeti üzerinde toplayan bir ağaç arandığında, "harika bir ağaç"ın bulunduğunu şimdi söyleyebiliriz. İngilizce ismi "Neem" olan bu ağaç çoktandır insanlar tarafından biliniyordu. Ancak yakınlarda üzerinde yoğun ilmî çalışmalar yapılarak enteresan bir araştırma sahası oldu
Ağaç normalde 15-20 metre boyundadır nadiren iklim koşulları ile 35-40 metreye ulaşabilmetedir.
Zeytine benzeyen bir meyve vermektedir.
Botanikçilerin Azadirachta indica (Meliacaac) familyasından dedikleri Nim ağacı Bir ma'dan gelmiştir. Fakat Hindistan ve Batı Afrika'da çok daha yaygındır. 1968 yılında FAO (Uluslararası gıda teşkilâtı) uzmanları Nijerya'da-ki araştırmaların da Nim ağacının çorak ve çok kötü zeminde yetişebildiğini buldular. Öyle ki başka hiçbirşey yetişmeyen yerde bile ekilebilmekteydi. Fakat birşey daha vardı. Birkaç yıl içinde toprağı öyle ıslâh ediyor ki artık orada da ziraat yapılabiliyor. Muazzam dallanmış kökleriyle topraktaki gıda tuzlarının en son kırıklarını dahi topluyor ve onları yapraklarında değerli bir hale getiriyor; belli bir zaman sonra yapraklar toprağa düşüyorlar ve ona lüzumlu maddeleri, hepsinden önce azotlu bileşikleri bu sefer konsantre bir şekilde geri veriyorlar.
 
Fakat bu, onun birçok faydasından sadece birisidir. Ayrıca Nim ağaçlarının çevresinde zararlı haşaratın bulunmadığı da göze çarptı. İstenmeyen böcekleri komşu yerleşim sahalarından uzaklaştın yordu. İnsanların çok hoşuna giden bu tesirin neden ileri geldiği, araştırmalarla ancak kısmen cevaplandırılabildi.: Çekirdeklerinde böcekleri uzaklaştıran bir madde birikiyordu. "Thioremon" denen bu maddenin, yapılan tecrübelerde çok tesirli, zehirsiz bir zararlılarla mücadele maddesi olduğu tespit edildi. Çekirdeklerde ve yapraklarda başka kimyevî bir bileşik de teşekkül ediyordu: "Azadirachtin". Bu madde çeşitli böcek türlerinde gıda alımını ve gelişmeyi engeller. Çok şiddetli yağmur bile onun tesirini önleyemez. İlâveten "Azdirachtin" de zehirli değildir ve Nim ağacı çekirdeklerinden elde edilen hülasanın günün birinde geri kalmış ülkelerde kimyevî olarak elde edilen DDT'ye benzer şekilde kullanılabileceği düşünülebilir.

Aktif: Birçok bileşenleri terpen : diterpenler (türevleri abietane ) ve elli tetranortriterpenoides : azadirachtin , nimbólido , nimbidínico asit , azadirona , nimbin , vb El más interesante, la azadirachtina se comporta como un antinutriente para los insectos . En ilginci azadirachtina için bir antinutrient gibi davranır..
  • Bu ağacın yaprakları meyveleri ve kabuğu kullanılır.
  • Sedefte kullanımı: Neem yaprakları çekirdeği ekstresi, kaşıntı ve ağrıyı azaltır.
  • Şeker hastalığında kullanımı:Neem ağacı özünde insülin vardır % 30 ve % 50 arasında insülin gereksinimini azaltır.
  • Aids önlenmesi için in vitro test sonuçları bildirilmiştir.
  • Amerikada yapılanbağımsız araştırmalarda meyvelerinin hepatite harşı oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir.
  • Neem yağı gastrik ve duodenal lezyonların iyileşmesini hızlandırır ve yara yanık tedavisinde yoğun olarak kullanılan bir bitkidir.
  • Neem yağı seboratit ve otopic dermatitde tedavi amaçlı kullanılabilir
  • HİNDİSTAN'da halk neem ağacını “köy eczanesi” olarak adlandırırlar. Asırlar boyunca bu ülkede yaşayan insanlar neem ağacını acı, ateş ve enfeksiyonlara karşı bir çözüm yolu olarak kullandılar.
Neem yağı özellikle saç kıranda kesin sonuç vermiştir ve saç dökülmesinde kullanılacak en özel yağlardan biridir. Hindistanda yaklaşık 2000 yıldır kullanılan ağaç ülkemizde pek tanınmamaktadır. Sadece sızıntı dergisinin 1982 yılı nisan ayına ait sayısında ele alınmış ve bu mucize ağaç uzun yılllar ne olduğu bilinmeden kalmıştır.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget