Tamamlayıcı ve Alternatif tıp nedir.

TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP
Tamamlayıcı ve Alternatif tıp TAT nedir?

Tamamlayıcı ve alternatif tıp ana tıp akım kaynağı olan batı tıbbı içinde kabul edilmez. Batı tıbbının bir parçası olarak kabul edilmeyen bu metod alternatif tedavi yöntemlerinin geniş bir yelpazesi olarak tanımlanmış bir terimdir. Geleneksel tıbbın hedefi belirli bir hastalığın fiziksel kaynağını bulmak ve sonra onu tedavi etmektir. Herhangi bir kişide bir enfeksiyon var ise batı tıbbı o bakterileri öldürmek için antibiyotik reçete edebilir, Geleneksel yöntemlerde TAT uygulayıcıları ise sağlık için daha bütünsel bir yaklaşım içerisine girerler. Bunlar fiziksel, ruhsal,zihinsel,duygusal,genetik,çevresel ve sosyal faktörlerin karmaşık ilişkiler yumağıdır. TAT'ın uygulayıcıları ki bunu tüm dünyada farklı katagorize ve metodlara göre sınıflara ayırır isek: Akapuntur, Aromaterapi, Ayuverda, Biofeedback, Kayropraktik,Bitkisel ilaç,Hemopati,Hipnoterapi, Masaj, Zihin vücut Tıbbı, Naturopati, Beslenme teknikleri, Kırık çıkıkçılık, Gevşeme Teknikleri, Ruh odaklı teknikler, Terapötik dokunuş, Geleneksel çin tıbbı, Yoga,

Görüldüğü üzere TAT Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dediğimiz yöntemler Alt alanlara ayrılmış insanlığın varlığından beri kullanılan tedavi şekilleridir. Bütün bu bilgi ve kültür birikimini reddetip sadece batı tıbbını referans almak çok akıllıca bir yaklaşım olmasa gerek.

Dünyada Amerika ve Almanya gibi Tıp konusunda önde gelen ülkeler Bu yöntemleri Tamamlayıcı ve Alternatif tıp olarak kabul etmiş, ve uygulayıcılarına yasal olarak izin vermiştir. Bazen Batı tıbbındaki ilaçlar gibi Alternatif tıp yöntemleri klinik çalışmalara sokulmamış ve üzerlerinde hala araştırma yapılmaya devam edilse dahi yöntemlerin geneli hakkında şikayet batı tıp ilaçlarının yan etkilerine yapılan şikayetin binde biri kadar dahi değildir.

Tamamlayıcı ve Alternatif tıp TAT ne demektir
Tamamlayıcı Tıp veya Alternatif Tıp bazen birbirinin yerine kullanılsa dahi, Alternatif tıp Batı tıbbı yerine kullanılan geleneksel tıp Tamamlayıcı Tıb ise Batı tıbbi ile birlikte kullanılan tamamlayıcı tedavi yöntemleridir.Tamamlayıcı tıbtan bir örnek Anksiyate yi azaltmak için ağrı kesici ilaçlarla birlikte hipnoz yöntemide uygulanmaktadır Ve Hipnoterapinin ağrı kesicilere göre daha sağlıklı olduğu isbatlanmıştır. Alternatif tıbba bir örnek: DEHB dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu için ilaçlardan çok bitkisel otlar ve beslenme programları sonuç vermiştir ve çok daha sağlıklıdır.

Bütünleştirici ilaç nedir?
Dönem dönem Bütünleştirici tıp Alternatif tıp ve Tamamlayıcı Tıp birbirlerinin yerine kullanılır.Yukarıdada belirttiğimiz gibi bunların üçününde farklı anlamları vardır. Bütünleştirici ilaç ise Bir medikal tedaviye Tamamlıcı ve alternatif tıp ve batı tıbbının bir arada uygulanmasını içeren sadece profesyonellerin yapabileceği bir yöntemdir. örneğin: Alzheimer hastaları için entegre bir tedavi aşağıdaki komplikasyonları içerebilir.
**Bazı beyin kimyasallarını artırmak için reçete edilen ilaçlar
***Antioksidanlar
****Zihin ve beden yenilemek için spor ve yürüyüş meditasyon programları
*****Müzik terapi
Bu gün tıpta ileri teknoloji kullanan amerika ve almanya bütünleştirici tıp konusunda belli bir merhale kat etmiş ve hala üzerine çalışmalar yapmaktadırlar.

TAT'ın(Tamamlayıcı Alternatif Tıb) genel ilkeleri nelerdir.
Ülkeden ülkeye yöntemler ayrıntıda değişmekle birlikte genel olarak ilkeler aşağıdai gibidir.

***Kişilerin fiziksel,duygusal,sosyal ve ruhsal durumlarına odaklanma
***Hastalık önleme birincil husus
***Tedavi yöntemleri genelde bireyselleştirilmiştir.
***Tedaviler sonuçtan ziyade sebep odaklıdır.
***Tedaviler vücudun doğal iyileşme sürecini desteklemek için tasarlanmıştır.

TAT'ın Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbbın Kullanıcıları Kimlerdir.
Alternatif yöntemler giderek daha iyi tasarlanmış ve klinik çalışmalar yapılmış bir şekilde karşımıza çıkıyor.Kişisel inanışım sonraki 20 yılda dünyada hastalıkları önleme yöntemleri çok yüksek kullanıcı potansiyeline sahip. Bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça ve ilaçların yüksek yan etkileri ile karşılaşılıp tedaviler hep kısır döngüde ilerledikçe insanlar immun sistemlerini tüm hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmek için TAT uygulamalarına giderek artan bir biçimde teveccüh edecekler. İlaç üreticileri türlü lobi çalışmaları ile bunu engellemeye çalışsalar dahi kaçınılmaz son daha doğal bir yaşam aşkı olacaktır. Bu konuda tıp sektöründe bir çok ön çalışmada nasıl geç kaldı isek Alternatif tedavi yöntemlerinde de lider Ülke Amerika olacak gibi duruyor. Eğer yakın bir zamanda üniversitelerimizde Alternatif tedavi merkesleri kurmaz isek kendi endemik bitkilerimiz dünyada bilinmez ve tanınmaz olarak kalacak ve ülke ekonomisi milyarlarca dolar kaybedecek.

Amerika birleşik devletlerinde 31000 kişi üzerinde yapılan bir ankette Alternatif tedavilere halkın bakışı şu şekildedir.

**Katılımcıların %43 ü kendi sağlığı için Yüce yaratıcıya dua ediyor
** Katılımcıların %24 ü başkaların sağlığı içinde dua ediyor.
**%19 Tedavide sadece bitkileri kullanıyor
**%12 si Düzenli nefes egzersizleri yapıyor
**Bir meditasyon grubuna katılım oranı %10
**Kayropraktik bakım %8
**Yoga %5
**Masaj % 5
**Diyet programları yapan %4
**Yetişkinlerin %55 i Geleneksel tıb kombinasyonlarının onlara yardımcı olduğu söyledi
** %50 si tamamlayıcı ve alternatif tıbbı denemenin ilginç olacağını düşünüyor
**%26 Muhakkak alternatif tıp metodlarını kullanıyor
**Konvansiyonel tıbbı pahalı bulan %13 geleneksel tıp metodlarını kullanmak istiyor
 Her yıl artan talep Amerikayı bu konuda araştırma yapmaya itmiş ve bir çok üniversitesinde Alternatif tıp merkesi açmış. Darısı başımıza

TAT'ın Başlıca türleri nelerdir
Alternatif Tıp Sistemleri: Teori ve pratiğin komple sistemler üzerine inşası. örneklerHemopati, Doğal terapiler. Geleneksel çin tıbbı ve ayuverda

Biyolojik Tıp: Bitkiler otlar ve sağlıklı gıdaların vitamin ve minerallerin doğada bulunan formu ile kullanımı.

Enerji Tıbbı: Sağlık için enerji alanlarının kullanımını içerir.Biofield tedaviler olarak bilinir. Örnekler qi qong, Reiki, Terapötik dokunuş ( Biyoelektromanyetiğe dayalı tıp olarak bilinir)

Manuel Tıp: Vücudun belli başlı yerlerine manuel yapılan müdehalelerdir. Örneğin; osteopaty fizik tedavi, masaj, refleksoloji, chiropractic, feldenkrais vs

Zihin Beden Tıbbı: Vücut fonksiyonlarını etkilemek için beynin gücünü artırmada kullanılan bir dizi tekniktir. Örneğin Biofeedback, Derin gevşeme, Katatimi, Hipnoterapi, Meditasyon, Dua, Dua grupları, ve yoga sayılabilir.

Kaynaklar

Aşağıdaki web siteleri abonelik olmadan, ücretsiz olarak tüm mevcuttur.
Devlet siteleri:
Dizinler:

Referanslar

Carlson MJ, tamamlayıcı ve alternatif tıp fiziksel engelli kişiler tarafından uygulayıcıları Krahn G. Kullanımı: a. Ulusal ABD Araştırması tahminlerine Disabilities Rehabil . 2006; 28 (8): 505-13.
Chang FY, Lu CL. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanarak. Irritabl barsak sendromu tedavisi J Chin Med Doç . 2009 Haziran; 72 (6): 294-300.
Cohen MH, Hrbek A, Davis RB, Schaechter SC, Kemper KJ, Boyer EW, Eisenberg DM. . Amerika Birleşik Devletleri 19 bütünleştirici sağlık merkezlerinin bir tanımlayıcı çalışma: tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları ve besin takviyesi öneriler yöneten Gelişen credentialing uygulamaları, malpraktis sorumluluk politikaları ve kuralları Arch Intern Med . 2005; 165 (3): 289-95.
Pamuk S, astım ile kentsel ergenlerde Luberto CM, Yi MS, Tsevat J. Tamamlayıcı ve alternatif tıp davranışları ve inançları. J Astım. 2011; 48 (5): 531-8.
Ditte D, Schulz W, Ernst G, tıp ve psikoloji öğrencileri arasında tamamlayıcı ve alternatif tıp doğru Schmid-Ott G. Tutumlar. Psychol Sağlık Med. 2011; 16 (2): 225-37.
Dorn SD, Kaptchuk TJ, Park JB, ve ark., Irritabl bağırsak sendromu. Tamamlayıcı ve alternatif tıp çalışmalarda plasebo yanıtının bir meta-analiz Neurogastroenterol motil . 2007; 19 (8): 630-7.
Kullanılan bilgi arayan rolleri ve delil türleri: Evans M, Shaw, Thompson EA, Falk S, Turton P, Thompson T, Keskin D. Kararlar erkek kanser hastaları tarafından tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM) kullanmak için. BMC Tamamlayıcı Altern Med . 2007; 7 (1): 25 [Epub ahead of print].
Fleming S, Rabago DP, Mundt MP, Fleming MF. Kronik ağrı. Opioid tedavisi kullanarak birinci basamak hastalarında CAM tedavileri BMC Kompleman Altern Med . 2007; 7: 15.
Hasan SS, Ahmed SI, Buhari NI, Loon WC. Polikliniğinde kronik hastalıkları olan hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı. Ther Clin Teori tamamlayın . 2009 Ağustos; 15 (3): 152-7.
Hodgson DM, Nakamura T, Walker AK. Yetişkin sağlık. Perinatal programlama tamamlayıcı ve alternatif tıp için profilaktik rol Forsch.lDrug Komplementarmed . 2007; 14 (2): 92-101.
Hastalık ve sağlık. Bakım önlenmesi bağlamında Kraft K. Tamamlayıcı / Alternatif Tıp Önceki Med . 2009 22 Mayıs [Epub ahead of print]
Kristofferson AE. ? Bir kötü prognoz kullanım completmentary ve alternatif tıp daha sık başkaları ile kanser hastaları yapın . J Altern Kompleman Med 2009; 15 (1): 35-40.
Lafferty WE Tyree PT Bellas et al, AS. Sigorta kapsamı ve tamamlayıcı ve alternatif tıp sağlayıcıları sonraki kullanımı. Yönetilen Bakım American Journal 2006; 12 (7): 397-404.
Lafferty BİZ, Tyree PT, Bellas AS, et al., Sigorta kapsamı ve tamamlayıcı ve alternatif tıp sağlayıcıları sonraki kullanımı. Am J Manag Bakımı . 2006; 12 (7): 397-404.
Lawrence DJ, Meeker WC. Kayropraktik ve CAM Kullanımı:. Betimsel Bir İnceleme Chiropr Osteopat . 2007; 15: 2.
Leis A, Millard J. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kanseri (CAM) ve destekleyici bakım:. Disiplinlerarası bir ekip tarafından araştırma perspektifleri ve katkıları bir sinopsis . Destek Bakım Kanser 2007; [Epub ahead of print].
Lind BK, Lafferty BİZ, Tyree PT, Diehr PK, Grembowski DE. Sigorta kapsamında fibromiyalji hastaları tarafından tamamlayıcı ve alternatif tıp sağlayıcıları kullanın. Artrit Rheum . 2007; 57 (1): 71-6.
Manheimer E, Wieland S, Kimbrough E, Cheng K, Berman BM. Geleneksel Çin tıbbı tedaviler için Cochrane Collaboration. Kanıtlar J Altern Kompleman Med . 2009 Eylül; 15 (9): 1001-1014.
Mao JJ ,, Cronholm PF, Stein E, Straton JB, Palmer SC, Barg FK. Olumlu değişiklikler, manevi önemini artırmış ve tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) kanseri tanılı hastalarda kullanıyoruz. Integr Kanser Ther. 2010; 9 (4): 339-47.
Mao JJ, Palmer CS, Healy KE, Desai K, kanser mağdurları arasında Amerdam J. Tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı:. Nüfus tabanlı bir çalışma J Cancer Surviv . 2011; 5 (1): 8-17.
Maizes V, Rakel D, Niemiec C. Bütünleştirici tıp ve hasta odaklı bakım. keşfi (NY). 2009 Eylül-Ekim, 5 (5): 277-89.
McEachrane-Gross FP, Liebschutz JM, seçilen tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM) kanser veya kronik ağrısı olan gazileri tedavilerin Berlowitz D. kullanın: a. Kesitsel BMC Kompleman Altern Med . 2006; 6: 34.
Modi AA, Wright EC, Seeff LB. . Bir yorum: Kronik hepatit B ve C tedavisinde tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) Antivir Termallerini . 2007; 12 (3): 285-95.
Moquin B, Blackman MR, Mitty E, Flores S. Tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM). Geriatr Nurs . 2009 Mayıs-Haziran; 30 (3): 196-203. İnceleme.
Ortiz BI, Shields KM, Clauson'a KA, Clay PG. Amerika Birleşik Devletleri. İspanyolların arasında tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı Ann.Pharmacother . 2007; 41 (6): 994-1004.
Pelletier KR, Astin JA. Entegrasyon ve tamamlayıcı ve alternatif yönetilen bakım ve sigorta sağlayıcıları tarafından tıp geri ödeme: 2.000 güncelleme ve grup analizi. Orada Altern Sağlık Med . 2002, 8 (1): 38-39, 42, 44.
CAM delil aranıyor Pilkington K.: terapi özel arama stratejilerinin bir değerlendirme. J Altern Kompleman Med. 2007; 13 (4): 451-9.
Rakel. Aile Hekimliği Ders Kitabı. 8th ed. Philadelphia, PA: Saunders, Elsevier bir Damga; 2011.
Ribeiro MA, Harrigan'ın RC. . Meme kanseri tedavisinde Hawaii'nin Asyalı kadın tarafından Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp kullanılması Hawaii Med J . 2006; 65 (7): 198-205.
Sarnat RL Winterstein J Cambron JA. . Ek 3 yıl güncelleme: bütüncül tıp bağımsız hekim derneği klinik kullanım ve maliyet sonuçlarını J Manipülatif Physiol Termallerini. 2007; 30 (4): 263-9.
. Shorofi SA, tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) Arbon P. Profesyonel kullanım: Adelaide beş metropol hastanelerde bir anket Ther Clin Teori tamamlayın. 2010; 16 (4): 229-34.
Tan G, Craine MH, Bair MJ, et al., Kronik ağrı. Için seçilmiş tamamlayıcı ve alternatif tıp müdahalelerin etkinliği J Rehabil Res Dev . 2007; 44 (2): 195-222.
. İngiltere'de Thomas KJ, Nicholl JP, Coleman P. Kullanım ve tamamlayıcı tıp harcamaları: nüfus tabanlı bir anket . Zorunlu Ther Med 2001; 9: 2-11.
Gastrointestinal bozukluklar için Tillisch K. Tamamlayıcı ve alternatif tıp. Clin Med . 2007; 7 (3): 224-7.
Tindle HA, Davis RB, Phillips RS, Eisenberg DM. . 1997-2002: ABD yetişkinleri tarafından tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı eğilimler Orada Altern Sağlık Med . 2005; 11 (1): 42-9.
Waterbrook AL, Southall JC, Strout TD, Baumann MR. Acil hasta ve doktorlar tarafından bilgi ve tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı. J Emerg Med. 2010; 39 (5): 569-75.
Winnick TA. Doktorlar, tıbbi ve tamamlayıcı ve alternatif tıp:. Bütünsel uygulama bağlam Sağlık (Londra). 2006; 10 (2): 149-73.

Alternatif İsimleri

Alternatif tıp; Doğal tıp; Holistik tıp

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget