Ads (728x90)

Son yıllarda özellikle karadenizde 1500 metrenin üzerine çıktığım yaylalarda çok rastlar oldum. Dünyada kullanım amaçlarını araştırdım içerisindeki etken maddelere baktıktan sonra cildimize ciddi faide sağlayacağını düşündüğüm bir bitki oldu. Dünyadaki uygulamalarda da kozmetik sanayinde kullanıldığına şahit olduğum bu bitki sarı kantaron gibi zeytin yağının içerisinde güneşte bekletiliği zaman içindeki mavimsi jeli tamamen bırakan ve cilt lekeleri için çok işe yarayan bir madde elde ediyoruz. Kısaca bu girizgahtan sonra Arap sümbülü için wikepedia da neler yazılımış bir göz atalım

Arap sümbülü (Muscari), Hyacinthaceae (sümbülgiller) familyasından bataklık alanlar ve tarlalarda yaşayan soğanlı ve otsu bitki cinsi. Dağ sümbülü, misk sümbülü, üzüm sümbülü gibi adlarlada bilinmektedir. Anavatanının AkdenizKuzey Afrika, Güney Afrika ve Güney Doğu ve Orta Asya ülkeleri (TürkiyeYunanistan'da dahil) olduğu sanılmaktadır. Çiçeğin boyu 35 cm'ye kadar olabilir. Genelde şubat-mayıs aylarında çiçek açarlar. Çiçek açıp, tohum verdikten sonra üst kısmı ölen bitkinin alt kısmı her bahar ayında tekrar filizlenip çiçek açar. Çiçekleri türüne göre mavi renk başta olmak üzere beyaz, sarı, soluk pembe renklerde olabilir. Bazı türleri kokulu iken bazı türleri kokusuzdur.
Gruplar hâlinde bulunurlar. 20-40 çiçek tek bir salkımda toplanır. Bu bitkinin çiçekleri çok miktarda balözü salgıladığından arılar için çok değerlidirler.

işin ilginç tarafı bu bitki dünyanın kutuplar hariç nerde ise tüm iklimlerinde yetişebilen bir yapıya sahip. Günümüzde saksı veya süsü bitkisi olarakta yetiştirilmekte ve galiva nelere iyi geldiği çokta bizim ülkemizde bilinmemektedir. Şahsen bende ibayda muscarinin sağlık için 15 faydasını görene kadar bu bitkinin üzerinde çokta durduğumu söyleyemem. 

ilk önce yağının nasıl yapıldığını paylaşalım
Arap sümbülü yağı nasıl yapılır.. 
Kendi yöntemimiz şu şekilde bitkiler dağdan toplandıktan sonra ortalama 48 saat içindeki sıvı uçmadan ve yanmadan dayanmaktadır. topladığımız gün bir kavanoza (cam olmasına dikkat edelim) ağzına kadar doldurup üzerine kaliteli zeytin yağı ilave ediyoruz. sonra güneşte 40 gün bekletip yağını elde ediyoruz bu yağı saç köklerindeki seboraik dermatit rahatsızlığında hazırladığımız solisyonun içerisine katıyoruz veya cilt problemleri için hazırladığımız maske ve kremlere

Bu yağ özellikle topuk çatlakları ciltteki kırışıklıklar için başka hiçbirşeye katmadanda kullanılabiliyor. 
Şimdilik paylaşacağımız bilgiler bu kadar 
Herbalist Adnan Yıldırım
Tepkiler:

Yorum Gönder

Blogger