A vitamini retinol nedir ne işe yarar


A Vitamini (Retinol)


A vitaniminin vücutta bir çok önemli işlevi vardır ve yağda çözülebilenbir vitamindir
  • A vitmamini hücrelerin normal yoldan çoalmasına yardımcı olur
  • Embriyo ve Fetüsün uygun gelişimini sağlar
  • Uyku kalitesini artırır ve kasların uykuda iken tam dinlenmesini sağlar
  • Burnun sağlıklı mukoza tutmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemi fonksiyoun, büyüme, kemik oluşumu, üreme ve yara iyileşmesinde önemli rol oynar
A vitamininin iki kaynağı vardır biri hayvansal gıdalardan gelen retinol içeren retoneidler diğeri ise bitkisel kaynaklardan gelen karetenoidler. Bunlara beta karoten denir. Vücut A vitamini beta karotene dönüştürebilmektedir.

A vitamini eksikliği bir çok rahatsızlığa sebep olabilir. Bunlardan başlıcaları geec körlüğü, ishal, ve çoğu cilt sorunudur

A vitamini sağlık için gerekli olsada günlük dozlardan fazla almamak gerekir.

Akne, Sedef ve diğer cilt hastalıkları
Akne, sedef güneş lekeleri erken yaşlanma belirtleri gibi rahatsızlıklarda retineodler sentetikte olsa krem olarak umut vaad edici düzeylere ulaşmıştır.

A vitaminin çok geniş kullanım alanları mevcuttur burada biz çok ayrıntılı bir şekilde konuyu ele almayacağız. Birçok rahatsızlıkta tedaviyi desdekleyici olarak kullanılan A vitaminin formları ve kullanım dozajları aşağıdaki gibidir.
Mevcut Formlar:
A vitamini takviyesi retinol veya retinil palmitat ya olarak mevcuttur.
Tabletler ya da kapsüller dozlar çeşitli mevcuttur. Tolere edilebilir üst limit, ya da güvenli üst sınır, 10.000 IU. Bu miktarın yakın herhangi bir doz için, bir doktor sizi miktarını belirlemenize yardımcı olmalıdır. Çoğu multivitaminler A vitamini için önerilen beslenme yardımı (BKİ) ("Take It Nasıl" bölümüne bakın) içerir.
A vitamini aksine, beta-karoten vücutta birikmesine değildir. Ancak, beta-karoten, yüksek dozlarda bazı risk taşıyabileceği dair bazı kanıtlar vardır. Önerilen miktardan daha fazla almadan önce doktorunuzla konuşun.

A vitamini yağda çözüldüğü için gıdalar ile birlikte alınmalıdır.
Kullanım dozajları Aşağıdaki gibidir.
Çocuk sağlığı
  • Bebeklerde Doğum - 6 ay: 400 mcg
  • Bebeklerde 7 - 12 ay: 500 mcg
  • Çocuklar 1 - 3 yaş: 300 mcg
  • Çocuklar 4 - 8 yaş: 400 mcg
  • Çocuklar 9 - 13 yaş: 600 mcg
  • Boys 14 - 18 yaş arası: 900 mcg
  • Kızlar 14 - 18 yaş arası: 700 mcg
Erişkin
  • Erkekler 19 yaş ve üzeri: 900 mcg
  • Kadınlar 19 yaş ve üzeri: 700 mcg
  • Hamile kadınlar 14 - 18 yaş arası: 750 mcg
  • Hamile kadınlar 19 yaş ve üzeri: 770 mcg
  • 1.200 mcg: 18 yaş - Kadınların 14 Emzirme
  • Emzirme kadın 19 yaş ve üzeri: 1.300 mcg

Önlemler:

Çünkü yan etkileri ve ilaç etkileşimleri için potansiyel, sadece bilgili bir sağlık kuruluşu gözetiminde diyet takviyeleri almak gerekir.
Eğer hamile iken çok fazla A vitamini alınması ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Tüm prenatal vitamin bazı A vitamini içerdiğinden, olmamalı 't bir ayrı bir A vitamini takviyesi almak.
Sentetik A vitamini doğum kusurlarına neden olabilir. Hamileyseniz veya hamile olmamalı 't olmaya çalışıyor Kadınlar bu formu almak eğer A vitamini
Çok fazla A vitamini toksiktir ve hatta karaciğer yetmezliği, ölüme neden olabilir. A vitamini toksisitesi belirtileri kalıcı baş ağrısı, yorgunluk, kas ve eklem ağrıları, kuru cilt ve dudaklar, kuru veya tahriş olmuş gözler, bulantı veya ishal, ve saç kaybıdır. Besinler A vitamini güvenli olarak kabul edilir, ama sen takviyeleri çok fazla alabilirsiniz. Yetişkin 19 ve üstü için, vitamini için tolere edilebilir üst limit bir günde 10.000 IU. Bu miktarın yakın herhangi bir doz almadan önce doktorunuzla konuşun.
Karaciğer hastalığı veya şeker hastalığı olan kişilerin kendi doktor gözetiminde olmadan A vitamini takviyesi almamalıdır.
Sigara ve alkol yoğun miktarda alkol alan kişilerde beta-karoten takviyesi almamalıdır.
Hem A vitamini ve beta-karoten kandaki yağ olan trigliserid, artabilir. Onlar, özellikle sigara içenlerde, kalp hastalıklarından ölüm riskini artırabilir bile olabilir.
Vitamin A vitamini formülleri birçok farklı türleri bulunur. Eğer çeşitli alırsak "sağlıklı yaşam formülü", "bağışıklık sistemi formülü", "soğuk formülü", "göz sağlığı formülü", "sağlıklı bir cilt formülü," ya da "sivilce formülü," demek Takviyeler Tüm A vitamini içerir eğilimindedir farklı formüller, çok fazla A vitamini açısından risk altında olabilir
Eğer A vitamini yüksek dozda alırsanız, yemek harnup kaçınmak isteyebilirsiniz. Vücudunuzdaki A mevcut vitamini miktarını arttırır.

Olası Etkileşimler:

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi biri ile tedavi ediliyor ise, ilk olarak sağlık kuruluşu konuşmadan A vitamini kullanmamalısınız:
Tetrasiklin antibiyotikler - tetrasiklinler olarak adlandırılan antibiyotikler bir tür almak ve aynı zamanda bir intrakranial hipertansiyon, beyin sıvısının basıncı yükseldiğinde denilen bir durum için risk altında olabilir vitamini yüksek dozda almak İnsanlar. Tetrasiklinler içerir:
  • Demeclocycline (Declomycin)
  • Minosiklin (Minocin)
  • Tetrasiklin (Achromycin)
Antasitler - Bir çalışmada vitamin A ve antasitler kombinasyonu ülserleri şifa yalnız antasitler daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Antikoagülanlar (kan sulandırıcı) - vitamin Uzun süreli kullanımı A veya yüksek dozda almaktan özellikle warfarin (Coumadin), bu alınarak kan inceltici ilaçlar için kanama riskini artırabilir. A vitamini almadan önce doktorunuzla konuşun
Kolesterol düşürücü ilaçlar (safra asidi sekestranları) - ilaçlar kolestiramin (Questram) ve ibuprofen (Colestid) vitamini absorbe etmek için vücudun yeteneğini azaltabilir A ve vücudun alt seviyelere yol. A vitamini suda çözünebilir formda bir yardımcı olabilir. Kolesterol düşürücü ilaçların bir sınıf statinler aslında kandaki A vitamini düzeylerini artırabilir denir.
Doksorubisin - Test tüpü çalışmaları, A vitamini doksorubisin, kanser, güçlü tedavisinde kullanılan bir ilaç eylem yapmak olabileceğini düşündürmektedir. Daha fazla araştırma etkisini anlamak için gereklidir. Eğer kanser tedavisi gören ise, A vitamini ya da herhangi bir ek çekmeden önce onkolog isteyin.
Karaciğer tarafından işlenmiş ilaçlar - A karaciğer tarafından işlenir bazı başka ilaçlar ile birlikte vitamin yüksek dozda karaciğer hasarı ya da karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Karaciğer tarafından işlenen ilaçların bazı örnekleri arasında asetaminofen (Tylenol), karbamazepin (Tegretol), izoniazid, ve metotreksat içerir. Herhangi bir reçeteli ilaçlar alıyorsanız, A vitamini almadan önce doktorunuza danışın
Neomisin (Mycifradin) - Büyük dozlarda alındığında özellikle bu antibiyotik, A vitamini absorbe etmek için vücudun yeteneğini azaltabilir.
Omeprazol (Prilosec) - Omeprazol, gastroözofageal reflü hastalığı ya da kullanılan "mide ekşimesi," beta-karoten takviyeleri ile etkileşime girebilir. Araştırmacılar sakın aynı zamanda besinler beta-karoten emilimini etkileyen olmadığını biliyorum.
Retinoidler - Bu ilaçlar A vitamini sentetik bir formu vardır ve bazen yüksek dozlarda reçete edilir. Retinoidler almak İnsanlar herhangi bir ek A vitamini takviyesi almamalıdır. Buna ek olarak, bu ilaçların ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Çocuk doğurma çağındaki kadınlar iki negatif gebelik testleri var ve bu ilaçları almadan önce doğum kontrol iki şekilde olmalıdır. Retinoidler alan herkes kendi doktorunuz tarafından yakından izlenecektir. Retinoidler içerir:
  • Asitretin (Soriatane)
  • Bexarotene (Targretin)
  • Isotretinoin (Accutane)
  • Tazaroten (Avage)
Tretinoin (Retin-A), genellikle akne tedavisi ya da kırışıklıkları azaltmak için cilt kremi olarak reçete ve diğer retinoidler olarak konsantre değildir. Ancak, yine de Retin-A kullanırken bir A vitamini takviyesi alarak kaçınmak isteyebilirsiniz.
Orlistat (Alli) ve Olestra - Orlistat, kilo kaybı için kullanılan bir ilaçtır ve olestra, bir maddenin yağ ve kalori emici gelen vücut önlemek hem de, bazı gıdalara eklenmektedir. Onlar da Gıda ve İlaç İdaresi vitamini gerektirir A ve diğer yağda çözünen vitaminler (vitamin D, E ve K) olestra içeren gıda ürünleri eklenebilir yeterli A vitamini vücudun yararlanmasına engel olabilir. Buna ek olarak, reçete Orlistat ya da over-the-counter Alli ya da almak insanlara bir multivitamin almak isteyebilirsiniz.

Alternatif İsimler:

Retinol
  • 2011/06/21: Geçen üzerine yorum
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış bir özel uygulama, Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleyin.

Araştırma Destekleme

Alberts D, Ranger-Moore, J Einspahr J, et al. Doz-yoğun sözlü vitamini etkinliği ve güvenilirliği olan bireylerde bir güneşten zarar görmüş cildin Clin Kanser Araş 2004;.. 10:1875-1880.
Antoon AY, Donovan DK. Yaralanmalar Yanık. In: Behrman RE, Kliegman RM, Jenson HB, Pediatri eds Nelson Ders Kitabı.. Philadelphia, Pa: WB Saunders Company; 2000:287-294.
Arora A, Willhite CA, Liebler DC. Insan bronşiyal epitel hücrelerinde beta-karoten ve sigara dumanı Etkileşimleri. Karsinogenez. 2001; 22 (8) :1173-1178.
Bershad SV. Akne tedavisinin modern çağda: güncel tedavi seçenekleri gözden Mt Sinai J Med.. 2001; 68 (4-5) :279-286.
Bjelakovic G, Nikolova-Ge, Simonetti RG, gastrointestinal kanserlerin önlenmesi için C. Antioksidan takviyeleri Gluud:. Sistematik bir inceleme ve meta-analiz Lancet. 2004; 364:1219-28.
Cumming RG, Mitchell P, Smith W. Diyet ve katarakt:. Mavi Dağlar Göz Eğitim Oftalmoloji. 2000; 107 (3) :450-456.
Taşkın A, Schatzkin A. Kolorektal kanser: sizin meyve ve sebze yerseniz önemli mi J Natl Kanser Öğr?. 2000, 92 (21) :1706-1707.
Fransız AL, Kirstein LM, Massad LS, et al. . Vitamini Derneği insan immün yetmezlik, servikal skuamöz intraepitelyal lezyonları olan bir eksikliği virüsü bulaşmış kadınların J Dis Infect 2000;. 182 (4) :1084-1089.
Frieling UM, Schaumberg DA, Kupper TS, Muntwyler J Hennekens CH. Physicians 'Health Study melanom dışı deri kanseri için beta karoten takviyesi randomize, 12 yıllık primer önleme deneme. Arch Dermatol. 2000, 136 (2) :179-184.
Institute of Medicine. A vitamini, K vitamini, Arsenik, Bor, Krom, Bakır, İyot, Demir, Mangan, Molibden, Nikel, Silisyum, Vanadyum ve Çinko Diyet Referans girişleri. Washington, DC: National Academy Press, 2001.
Kang S, Fisher GJ. Voorhees JJ. Fotoyaşlanma:. Patogenez, önleme ve tedavi Clin Geriatr Med. 2001; 17 (4) :643-659.
Janne PA, Mayer RJ. Kolorektal kanser Kemoprevensiyon. N Engl J Med. 2000, 342 (26) :1960-1968.
Michels KB, Giovannucci E, Joshipura KJ, et al. Meyve ve sebze tüketimi ve kolon ve rektum kanserlerinin insidans Prospektif çalışma. J Natl Kanser Öğr. 2000, 92:1740-1752.
Diyet takviyeleri Ulusal Sağlık Enstitüleri, Office. Diyet Takviyeler Hakkında Bilgiler: A vitamini ve Karotenoidler. Aralık 2001.
. Patrick L. Beta-karoten: tartışması devam Altern Med Rev 2000; 5 (6) :530-545..
Patrick L. Besinler ve HIV: Bölüm 2 - A ve E vitaminleri, çinko, B vitaminleri, magnezyum Altern Med Rev 2000; 5 (1) :39-51..
Prakash P, Krinsky NI, Russell RM. Retinoidler, karotenoidler ve insan meme kanseri hücre kültürlerinde:. Diferansiyel etkilerinin bir inceleme Nutr yorum. 2000, 58 (6) :170-176.
Rai SK, Nakanishi M, Upadhyay MP, et al. Retinol ve kırsal Nepal. Nutr Res arasında beta-karoten durumuna bağırsak helmint enfeksiyonu etkisi. 2000, 20 (1) :15-23.
Ribaya-Mercado JD, Blumber JB. A Vitamini: Bu osteoporoz ve kemik kırıkları için önemli bir risk faktörü olduğunu Nutr Rev 2007; 65 (10) :425-38?.
Kaya CL, Michael CW, Reynolds RK, Ruffin MT. Serviks kanserinin önlenmesi Crit Rev Oncol Hematol 2000;.. 33 (3) :169-185.
Sangiovanni JP, Chew EY, Clemons TE, Ferris FL, Gensler G, Milton RC, Seddon JM, Sperduto RD, AS Lindblad. Karotenoyit ve vitamin A, E ve bir vaka-kontrol çalışmasında yaşa-bağlı makula dejenerasyonu ile C alımı arasındaki ilişki. No: 22 sayılı Raporu Arch Ophthalmol 2007;.. 125 (9) :1225-32.
Sei H. A vitamini ve uyku regülasyon J Med Invest 2008;.. 55 (1-2) :1-8.
Steck-Scott S, Forman MR, Sowell, A, ve ark. Karotenoidler, A vitamini ve polip önlenmesi davasında adenomatöz polip tekrarlama riski Int J Cancer 2004;.. 112 (2) :295-305.
Stratton SP, Dorr RT, Alberts DS. Devlet-cilt kanseri kemoprevensiyonu sanat. Eur J Cancer. 2000, 36 (10) :1292-1297.
Tafti M, Ghyselinck NB. Vitamini beyindeki bir sinyal yolağı fonksiyonel anlamı Arch Neurol 2007;.. 64 (12) :1706-11.
Thornquist MD, Kristal AR, Patterson, RE, et al. Olestra tüketimi karotenoidler ve serbest yaşayan insanlarda yağda çözünen vitaminlerin serum konsantrasyonları tahmin değil:. Olestra pazarlama sonrası gözetim çalışmanın sentinel sitesinden erken sonuçlar J Nutr. 2000, 130 (7) :1711-1718.
van Dam RM, Huang, Z, Giovannucci D, et al. Diyet ve erkekler. Prospektif bir kohort derinin bazal hücreli karsinom J Clin Nutr Am. 2000, 71 (1) :135-141.
van Zandwijk N, Dalesio O, Pastorino U, de Vries N, kamyonet Tinteren H. EUROSCAN, baş ve boyun kanseri veya akciğer kanseri olan hastalarda vitamin A ve N-asetilsistein randomize bir çalışma. . Kanser Baş ve Boyun ve Akciğer Kanseri Kooperatif Grupları Araştırma ve Tedavi için Avrupa Organizasyonu için J Natl Kanser Öğr 2000;. 92 (12) :959-960.
Vetrugno M, Maino A, Kardiya G, ve ark. Yüksek doz vitamin A ve fotorefraktif keratektomi sonra E vitamini takviyesi randomize, çift kör, klinik çalışma. Br J Ophthalmol. 2001, 85 (5) :537-539.
Villamor E, Fawzi WW. A vitamini takviyesi: morbidite ve çocuklarda mortalite etkileri J Dis Infect 2000; 182 Özel Sayı 1:.. S122-S133.
Zouboulis CC. Retinoidler - dermatolojik endikasyonlar yakın gelecekte yarar sağlayacak Cilt Pharmacol İçi Cilt Physiol?. 2001; 14 (5) :303-315.
Adam KaliteADAM, Inc ayrıca Amerikan Akreditasyon HealthCare Komisyonu (www.urac.org) olarak bilinen URAC tarafından akredite edilmiştir. URAC akreditasyon programının ADAM kalite ve hesap verebilirlik titiz standartlarına uygun olduğunu belirtmek amacıyla bağımsız bir denetim olduğunu. ADAM online sağlık bilgileri ve hizmetleri için bu önemli ayrım ulaşmak için ilk biridir. ADAM adlı yayın politikası, editöryal süreç ve gizlilik politikası hakkında daha fazla bilgi edinin. ADAM Ayrıca Hi-Etik kurucu üyesidir ve Net Vakfı (www.hon.ch) üzerine Sağlık ilkelerine abonedir.

Burada verilen bilgiler, herhangi bir tıbbi acil durumlarda veya herhangi bir tıbbi durumun teşhis ya da tedavi için kullanılmamalıdır. Lisanslı bir tıbbi profesyonel her türlü tıbbi durumların tanı ve tedavisi için danışılmalıdır. Tüm tıbbi acil durumlar için 911 arayınız. Diğer sitelere linkler sadece bilgi içindir - onlar bu diğer sitelerin ciro teşkil etmemektedir. © 1997 - 2013 ADAM, Inc belgede yer alan bilgilerin herhangi çoğaltılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır.
adam.com


Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget