Kalp zarı içinde, iltihap nedeniyle sıvı birikmesi de olasıdır. Bu durum belirti vermeyebilir, ama göğüs filminde görülür. Vakaların küçük bir bölümünde, kalp zarı kesesinde biriken sıvı, yaptığı basınçla kalbin düzenli çalışmasını engeller. İltihabın sorun yaratabildiği bir başka durum da tüberküloz (verem) gibi bir iltihap nedeniyle zarın kalınlaşıp kalbin hareketlerini kısıtlayarak kalp yetmezliğine yol açmasıdır.
Kalp zarı iltihabı genellikle göğüs ortasında ağrıya yol açar ama göğüs anjini ile kalp krizi ağrısında olduğu gibi omuzlara ve kollara yayılmaz. Bazen hareket edince, sözgelimi öne doğru eğilince ağrı artar; bazen de solunum sırasında akciğerlerin hareketi ağrıya neden olur. Kalp zarı iltihabı tanısı çoğu vakada EKG ile konabilir. Kalp zarında sıvı birikirse göğüs röntgeninde kalp daha büyük görünür. Ekokardiyografi ile (bu yöntemde kalbi görmek için ultrason - ses dalgaları - kullanılır) dokularda sıvı birikimi olup olmadığını görmek de olanaklıdır.
Kalp zarı iltihabının tedavisi nedir?
Kalp zarı kesesinde sıvı birikmesi (kalp tamponadı) sonucunda kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliği ciddi bir durumdur ve kalp üstündeki basıncın zaman geçirilmeden kaldırılması gerekir. Genellikle göğüs duvarından kalp zarı içine sokulan bir iğneyle sıvı boşaltılır. Kalbin çalışması, kalınlaşmış kalp zarı nedeniyle kısıtlanıyorsa, ameliyat gerekli olur. Ağrıyı kesmenin ve tedavinin en iyi yolu, aspirin gibi ilaçlardır. Dressler sendromunda bu ilaçlar yeterli olmayabilir ve iltihabı azaltmak için steroid ilaçlara gerek duyulur. Sistemik lupus eritamatosus ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda iltihap olmasına karşın ağrı olmayabilir, bu nedenle tedavi gerekmez. Kalp zarı iltihabının nedeni virüslerse sonuç gerçekten çok iyidir. Kalp krizini izleyen kalp zarı iltihapları, hastanın genel durumunu kalp krizinin kendisinden daha fazla bozmaz. Tüberküloz vakalarında kalınlaşan kalp zarının ameliyatla alınması ciddi bir girişimdir ama bunun da sonucu çok başarılıdır.
Beslenme takviyeleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar
Koenzim Q10 günlük doz 600 mg kalp için çok değerli bir antioksidandır
E vitamini ve C vitamini Haklarında tam olarak kanıt bulunmasa bile yaygın bir kullanımı vardır. kalp sağlığını koruduğuna inanılır
Magnezyum günlük 300 mg magnezyum kalbim çok daha verimli çalışmasına yardımcı olur
Bromelain. öğünler arasında günde 2-3 kez alınabilir Ananastan elde edilen bir enzimdir isterseniz ananası veya doğal kapsül yada şruplarını kullanabilirsiniz
Balık yağı. günlük 2000mg alınmalıdır.
Hangi bitkiler kullanılmalıdır
Bitkiler genellikle vücudumuzun sistemlerini kuvvetlendirmek için kullanabileceğimiz en etken ve güvenli ürünlerdir. Bu konuda extratlar tentürler kurutulmuş bitkilerden güvenle yararlanabiliriz. Kullanım dozajları aktarınıza veya üretici kuruluşa sorarak öğrenilebilir. kurutulmuş otlar genellikle 1-3 gr kullanılır. aksi belirtilmedikçe kökler 10 dk kaynatılıp 10 dk demlenir yapraklar ve çiçekler 10 dk demlenerek tüketilir günde 3-4 bardağa kadar tüketilebilir.
Kalbimize destek vermek için kullanacağımız otlar
Melisa: ibn-i sina el kanunu fi tıp kitabında melisadan kalbin ve ruhun en kuvvetli ilacı olarak bahsetmektedir. bilakis kullandığım bu bitkinin 6 ay içerisinde muazzam faidelerini gördüm. herkese tavsiye edebileceğim bir bitki.
Alıç: Yaşadığım yörede halkımız alıcın kalp rahatsızlıklarına çare olduğunu düşünüyorlar. ve köylüler tarafından toplanan alıçlardan marmelat ve pekmezler çaylar yapılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda bu varsayımı desteklemektedir. Ve dünya genelinden birbirinden bağımsız bir çok kültür alıçı kalp için kullanmakatadırlar..
Sarımsak: günlük 600 mg özellikle kapsülünü tavsiye ederim
Ayrıca bağışıklık sistemini kısa vadede güçlendirmek için ekinezya ve propolis muhakkak takviye olarak alınmalıdır