Bu gün sizlere kolayca evde nasıl kendi sabunumuzu hazırlayabileceğimizi anlatacağım. Aslına bakarsanız Sabun mevzuu büyük bir muamma. Marketlerden aldığımız yılların markası sabunların içindeki kimyevi maddeleri bilsek elimize bile almayız galiba. Birde sıvı sabun gerçeği var evet kolaylık lavaboda estetik oluşturuyor hijyenik diye düşünüyoruz, pekala sizce sıvı sabunları egzama ve sedef gibi deri hastalığı olanlar neden kullanamıyor.
Sabun dediğimiz şey çok basit gözüksede toplumumuzda çok derin manaları var ve beklentilerimiz sabundan herzaman yüksek olmuştur ben size iki örnek versem yeterli. "Sivilce için hangi sabunu kullanmalıyım. " " Saç dökülmesine hangi sabun iyi gelir" bu iki kelime bile sabundan beklentimizi ortaya koymak için yeterli. Tabi bence bu konuda işe yarayacak sabunlar kar beklentisi olmadan kalitesine sadık kalan fiyat rekabeti yaşamayan türden olmalı. Ki toplumumuzda sabunun 1-5 lira arasında değişenlerine bile pahalı deniyorsa ve size bir sabunun kalıbı 10 liradan ahalı geliyorsa az önceki söylediklerimi tamamen unutun. Bu yazıyı okumaya devam etmeyin. Ama ben maliyetinde değil faydasındayım diyor iseniz buyurun sabunumuzun tarifine :)
Şimdi ilk olarak ne için sabun yapacağımızı kararlaştırmamız gerekiyor çünkü hammadde seçimimiz ona göre olacak. Benim tercihim Yapacağım sabun cildimdeki sebum tabakasını temizlesin ve cildimi kurutmasın biraz mentollü olsun yazın serinleyeyim. ve E vitamini vererek cildin bağ dokusunu sağlamlaştırsın kırışıklıklar için tedavi etmesede oluşmamasına destek olsun, komedonların sivilceye dönüşmesini engellesin. Bu kadar yeterli sanırım
Bunun için malzemelerimiz:
- Koruyucu gözlük
- Maske
- Eldiven
- Litre ölçekli sürahi
- Blander
- Aleminyum folyo
- parşomen yağlı kağıt
- Sabun kalıbı kare veya diktörtgen saklama kaplarınıda kullanabilirsiniz
Sabun için seçtiğimiz hammaddeler
100 ml kül suyu (bir su bardağı)
250 ml su
500 ml zeytin yağı
30 ml kayısı çekirdeği yağı
75gr katı hindistan cevizi yağı (4 yemek kaşığı)
20 ml limon esansiyel yağı
5 yemek kaşığı kuru nane
150 gr kostik
Yapıcağımız yöntem soğuk sabun yöntemi yağlarımızı yakmayacağız ısı ayarı çok yukarılarda olmayacak
gözlüğümüzü maskemizi ve eldivenlerimizi takalım 2 litre alabilecek kapasiteli tenceremizi tüpümüzün üzerine koyalım ve kaynama noktasına kadar suyumuzu ısıtalım 150 gr kostiği bu suda eritelim. yaklaşık 30 sn 1 dk blanderle karıştırmanızı tavsiye ederim Ve bu suyu tekrar sürahimize boşaltarak soğumaya bırakalım.
Tenceremiz boşaldıktan sonra ısıl işlem uygulayarak ilk önce zeytinyağını biraz ısıtalım. sonra üzerine kayısı çekirdeği yağı ilave edelim ve katı hindistan cevisi yağını eriyene kadar karıştıralım. Zeytinyağımızı çok ısıtmayacağız belli bir sıcaklıktan sonra tüpümüzün altını kapatabiliriz Benim tavsiyem orta sıcaklıkta zeytinyağının 6 dk ısıya maruz bırakılması bu sıcaklık sabunumuz için yeterli olacaktır.
Sonraki adım ocağın üzerinden aldığımız tenceremize soğumaya bıraktığımız külsuyu kostik ve normal su karışımımızı yavaş yavaş ilave ederek blander yardımı ile karıştırmak. Akabinde 5 yemek kaşığı kuru nane ve 20 ml limon esansını ilave edip 5 dk blander yardımı ile karıştırmak Karışımımız belli bir süre sonra pudink kıvamına gelecektir. bu kıvama geldiğinde önceden hazırladığımız ve içine yağlı kağıt koyduğumuz dikdörtgen veya kare saklama kalıbımıza sabunumuzu döküp soğumaya bırakabiliriz. ortalama 3 günde kalıplarımızı hazır gülegüle kullanın..
Hr Adnan Yıldırım
Yorum Gönder
yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.