biofeedback biyolojik fizyolojik geri bildirim nedir ne işe yarar

Biofeedback biyolojik geri bildirim

Genel bakış

Biyolojik geri bildirim nedir?
Biyogeri , kalp atış hızı, kan basıncı, kas gerginliği ve cilt sıcaklığı gibi normalde istenmeden gerçekleşen bazı bedensel işlemleri kontrol ederek insanların sağlıklarını iyileştirmeye eğiten bir tekniktir. Derinize takılan veya bazı durumlarda ellerinizde tutulan elektrotlar bu işlemleri ölçer ve bir monitörde görüntüler. Biyolojik geribildirim terapistinin yardımıyla örneğin kalp atış hızınızı veya tansiyonunuzu değiştirmeyi öğrenebilirsiniz. İlk bakışta ilerlemenizi görmek için monitörü kullanın. Ama sonunda bir monitör veya elektrot olmadan başarı elde edebileceksiniz. Biyogeri geri besleme, birincil olarak yüksek tansiyon, gerilim baş ağrısı, migren baş ağrısı, kronik ağrı ve idrar kaçırma tedavisinde kullanılan birçok koşul için etkili bir terapidir.
Farklı biyolojik geri bildirim türleri var mı?
Biyolojik geri bildirim tedavisinin en yaygın kullanılan üç formu şöyledir:
  • Kas gerginliğini ölçen elektromiyografi (EMG)
  • Cilt sıcaklığını ölçen termal biofeedback
  • Beyin dalgası aktivitesini ölçen Neurofeedback veya elektroensefalografi (EEG)
Biyolojik geri bildirim nasıl çalışır?
Araştırmacılar biyolojik geri bildirimin nasıl ve neden çalıştığını tam olarak bilmiyorlar. Bununla birlikte, en azından ortak bir konu var gibi görünüyor: biyogeribaystan yararlanan çoğu kişinin stresle getirdiği veya kötüleşen koşulları vardır. Bu nedenle birçok bilim insanı gevşemenin başarılı biofeedback terapisinin anahtarı olduğuna inanıyor. Vücudunuz kronik stres altındaysa, kan basıncı gibi iç süreçler aşırı aktif hale gelir. Bir biofeedback terapisti tarafından yönlendirilen gevşeme teknikleri ve zihinsel egzersizlerle kan basıncınızı düşürmeyi öğrenebilirsiniz. Başarılı olduğunuzda, çabalarınızı teşvik eden sonuçları monitörde görürsünüz.
Biyolojik geri bildirim oturumu sırasında ne olur?
Normal bir biofeedback oturumunda elektrotlar cildinize yapıştırılır. Ölçüleri, zift olarak değişen bir ton, parlaklıkta değişen görsel bir sayaç veya bir tablo üzerinde hareket eden çizgileri gösteren bir bilgisayar ekranına dönüştüren küçük bir monitöre bilgi gönderirler. Biyolojik geribildirim terapisti sizi zihinsel egzersizlere yönlendirir. Deneme yanılma yoluyla, yakında, istediğiniz fiziksel değişiklikleri getirecek zihinsel faaliyetleri tanımlamayı öğrenebilirsiniz.
Biyolojik geri bildirim iyi nelere yarar?
Biyogeribildirim, idrar kaçırma gibi 15 milyondan fazla Amerikalı için bir sorun olan bir dizi sağlık sorunu için etkili gibi görünüyor. Bazı insanlar, yan etkilerin olmaması nedeniyle uyuşturucu üzerinden biofeedback'i seçerler. Klinik araştırmalardaki bulgulara dayanarak, Sağlıkta Politika ve Araştırma Ajansı, idrar kaçırma tedavisinde biofeedback terapisini önerdi. Ayrıca, dışkı inkontinansı olan insanlara da yardımcı olabilir.
Araştırma ayrıca, termal biofeedback'in Raynaud hastalığının semptomlarını (parmaklar, parmaklar, burun veya kulaklara kan akışının azalmasına neden olan bir durum) kolaylaştıracağını ve EMG biofeedback'in ağrı, sabah sertliğini ve yumuşama noktalarını azalttığını gösteriyor. Fibromiyaljisi olan insanlarda. Bilimsel klinik araştırmaların gözden geçirilmesi, biofeedback'in uykusuzluğa sahip kişilere yardımcı olabileceğini buldu. Diğer çalışmalar, stres anlarında vücudun "sempatik" yanıtını azaltarak ve kan basıncı seviyelerini düşürerek kardiyak olay riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.
Biofeedback, çocuklarda da etkili bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, EEG neurofeedback (özellikle bilişsel terapi ile kombine edildiğinde), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) ve otizmi olan çocuklarda davranış ve zeka puanlarını iyileştirdiği rapor edilmiştir. Lifden zengin bir diyet ile birleştirilmiş biofeedback, çocuklarda karın ağrısının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Termal biofeedback, çocuklar ve gençler arasında migren ve kronik gerilim baş ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
Biyogeri koruma, aşağıdaki sağlık sorunları için de yararlı olabilir:
  1. DEHB
  2. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu
  3. Kaygı
  4. Astım
  5. Otizm
  6. Sırt ağrısı
  7. Yatak ıslatması
  8. Kronik ağrı
  9. Kabızlık
  10. Depresyon
  11. Diyabet
  12. Anoreksiya nervoza, bulimia ve aşırı yeme içeren yemek yeme bozuklukları
  13. Epilepsi ve ilgili nöbet bozuklukları
  14. Baş ağrısı ve migren
  15. Kafa yaralanmaları
  16. Yüksek tansiyon
  17. İrritabl bağırsak sendromu (IBS)
  18. Öğrenme engelleri
  19. Yol tutması
  20. Kas spazmları
  21. Cinsel ilişki ile ağrı da dahil olmak üzere, bozukluklar
  22. Omurilik yaralanmaları
  23. Kas ağrısı ve hareketsizlik
Kaç oturumum olacak?
Her seans genellikle 1 saatten az sürer. Gerekli seansların sayısı, tedavi edilen duruma bağlıdır. Birçok kişi sonuçları 8-10 oturumda görür. Baş ağrısı, inkontinans ve Raynaud hastalığının tedavisi, haftalık en az 10 seans ve sağlık ilerledikçe yapılan takip oturumlarını gerektirir. Bununla birlikte, yüksek tansiyon gibi durumlar iyileşme görmeden önce genellikle haftalık 20 biofeedback seansına ihtiyaç duyar. Ayrıca zihinsel egzersizler ve evde en az 5-10 dakika her gün için yapabileceğiniz gevşeme teknikleri öğretilecektir.
Biyolojik geri bildirim ile ilgili herhangi bir risk var mı?
Biyolojik geri bildirim güvenli kabul edilir. Hiçbir olumsuz yan etki bildirilmemiştir. Ciddi ruh sağlığı sorunlarınız varsa, biofeedback için uygun bir aday olduğunuzdan emin olmak için psikiyatrınıza danışın.
Nitelikli bir uzmanı nasıl bulabilirim?
Biyolojik geribildirim eğitimi veren uzmanlar psikiyatrlardan psikologa hemşirelere, dişçilere ve hekimlerine kadar uzanıyor.

Referanslar

Abgrall-Barbry G, Consoli, SM. Hipertansiyon yönetiminde psikolojik yaklaşımlar. Presse Med . 2006; 35 (6 Pt 2): 1088-94.
Amore FM, Paliotta S, Silvestri V, Piscopo P, Turco S, Reibaldi A. Yaşa bağlı maküler dejenerasyonlu hastalarda biofeedback uyarımı: İki farklı yöntem arasındaki karşılaştırma. Can J Ophthalmol . 2013; 48 (5): 431-7.
Andrasik F. Baş ağrısında biofeedback: yaklaşımlara ve kanıtlara genel bir bakış. Cleve Clin J Med . 2010; 77 (3): S72-6.
Ba-Bai-Ke-Re MM, Wen NR, Hu YL, et al. Obstrüktif dışkılama için biyolojik geribildirim kılavuzluğunda pelvik taban egzersiz terapisi: etkili bir alternatif. Dünya J Gastroenterol . 2014; 20 (27): 9162-9.
Blackmore S, Williams D, Wolf S. Skirven: Elin Rehabilitasyonu ve Üst Ekstremite . 6. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Mosby; 2011.
Bruehl S, Chung OY. Kompleks bölgesel ağrı sendromu yönetiminin psikolojik ve davranışsal yönleri. Clin J Pain . 2006; 22 (5): 430-7.
Burgio KL, Goode PS, Kentsel DA ve diğerleri. Preoperatif biofeedback, post-prostatektomi inkontinansını azaltmak için davranışsal eğitime yardımcı oldu: randomize, kontrollü bir çalışma. J Urol . 2006; 175 (1): 196-201; Tartışma 201.
Buse DC, Andrasik F. Migren için Davranış Tıbbı. Neurol Clin . 2009 Mayıs; 27 (2): 445-65. Gözden geçirmek.
Chiari L, Dozza M, Cappello A ve diğerleri. Denge iyileştirmesi için ses-biofeedback: bir hızölçüm tabanlı sistem. IEEE Trans Biomed Eng . 2005; 52 (12): 2108-11.
Chiarioni G, Whitehead WE, Pezza V ve diğerleri. Biofeedback, pelvik taban disinerjisine bağlı olarak normal transit kabızlık için müshillerden üstün. Gastroenteroloji . 2006; 130 (3): 657-64.
De Leon Rodriguez D, Allet L, Golay A, vd. Biyogeri koruma, ayak basıncını diyabet ve periferik nevropati hastalarında yeni risk altındaki bölgelere neden olmaksızın güvenli bir düzeye indirebilir. Diyabet Metab Res Rev . 2013; 29 (2): 139-44.
Ernst E. Tamamlayıcı / hipertansiyon için alternatif tıp: mini bir inceleme. Wien Med Wochenschr . 2005; 155 (17-18): 386-91.
George R, Chung TD, Vedam SS ve diğerleri. Solunum kapılı radyoterapi için görsel-işitsel biyogeribildirim: Sesli talimatların ve görsel-işitsel biyolojik geri beslemenin solunum kapılı radyoterapiye etkisi. Int J Radiat Oncol Biyol Fiz . 2006; 65 (3): 924-33.
Glick RM, Greco CM. Biyolojik geri bildirim ve birincil bakım. İlk Bakım . 2010; 37 (1): 91-103.
CD, Lang BX, Jin LQ, Li B. Çocuklarda saçlı deride akupunktur ve EEG biofeedback tedavisi uygulanan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu: randomize kontrollü bir çalışma. Zhongguo Zhen Jiu . 2014; 34 (12): 1179-83.
Heinecke K, Weise C, Rief W. Tinnitus hastalarında biofeedback tedavisinin psikofizyolojik etkileri. Br J Clin Psychol . 2009 Eylül; 48 (3. Sınıf): 223-39. Baskı öncesinde Epub.
Hosker G, Cody J, Norton C. Yetişkinlerde fekal inkontinans için elektriksel uyarı. Cochrane Database Syst Rev . 2007; (3): CD001310.
Husmann DA. Pediyatrik ürolojik bozuklukların tedavisinde sempatik alfa antagonistlerinin kullanımı. Curr Opin Urol . 2006; 16 (4): 277-82.
Jensen MP, Barber J, Romano JM, Hanley MA, Raichle KA, Molton IR ve diğerleri. Spinal kord yaralanması olanlarda kronik ağrı üzerine kendini-hipnoz eğitimi ve EMG biofeedback gevşeme eğitiminin etkileri. Int J Clin Exp Hypn . 2009 Tem; 57 (3): 239-68.
Kanji N, Beyaz AR, Ernst E. Gerilim tipi baş ağrısı için otojenik eğitim: Kontrollü çalışmaların sistematik bir derlemesi. Medeni Tamamlayıcı . 2006; 14 (2): 144-50.
Labbe EE. Çocuk Yaşam Öksürüğünün Tedavisinde Biyogeribildirim ve Bilişsel Başa Çıkma. Appl Psychophysiol Biofeedback . 2006; 31 (2): 167-72.
Linden W, Moseley JV. Hipertansiyon için davranışsal tedavilerin etkinliği. Appl Psychophysiol Biofeedback . 2006; 31 (1): 51-63.
Liu J, Zeng J, Wang H, Zhou Y, Zeng C. Postpartum ve postmenopozal kadınlarda stres üriner inkontinansa biyolojik geri bildirim ile pelvik taban kas eğitiminin etkisi. Zhonghua Fu Chan ke Za Zhi . 2014; 49 (10): 754-7.
McGrady A. Diyabet ve esansiyel hipertansiyonda biofeedback'in sonuçları. Cleve Clin J Med . 2010; 77 (3): S68-71.
Micoulaud-Franchi JA, Lanteeume L, Pallanca O, Vion-Dury J, Bartolomei F. Biofeedback ve ilaca dirençli epilepsi: daha erken tedaviye geri mi dönün? Rev Neurol (Paris). 2014; 170 (3): 187-96.
Mullally WJ, Hall K, Goldstein R. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde biofeedback'in etkinliği. Ağrı Doktoru . 2009; 12 (6): 1005-11.
Patcharatrakul T, Gonlachanvit S. Özürlü bağırsak sendromu olan ve olmayan özürlü dışkılama hastalarında biofeedback terapisinin sonucu. J Clin Gastroenterol . 2011; 45 (7): 593-8.
Sugarman LI, Garrison BL, Willford KL. Çözüm önerileri: Otizm spektrum bozukluklarında otonomik düzenleme için hipnoz ve biyogeribildirim. Am J Clin Hypn . 2013; 56 (2): 152-73.
Sutarto AP, Wahab MN, Zin NM. Üretim operatörleri arasındaki stres azaltma için rezonant nefes alma biyolojik geri bildirim eğitimi. Int J Occup Saf Ergon . 2012; 18 (4): 549-61.
Tan G, Thornby J, Hammond DC, Strehl U, Canady B, Arnemann K, Kaiser DA. Epilepsi tedavisinde EEG biofeedback'in meta analizi. Clin EEG Neurosci . 2009 Temmuz; 40 (3): 173-9.
Terra MP, Dobben AC, Berghmans B ve diğerleri. Fekal İnkontinanslı Hastalarda Biyo-Geri Beslemeli Elektriksel Uyarım ve Pelvik Tabanca Kas Eğitimi: 281 Hastanın Bir Kohort Çalışması. Dis Colon Rectum . 2006; 49 (8): 1149-59.
Tsai PS, Chang NC, Chang WY, Lee PH, Wang MY. Kan basıncı biofeedback hafif hipertansiyonlu bireylerde kan basıncı ve basınç reaktivitesi üzerine orta vadeli etkiler yaratır: randomize kontrollü bir çalışma. J Alternatif Tamamlayıcı Med . 2007; 13 (5): 547-54.
Verhagen AP, Damen L, Berger MY, Passchier J, Koes BW. Kronik gerilim tipi baş ağrısının yetişkinlerde davranışsal tedavileri: yararlı mıdır? CNS Neurosci Ther . 2009 Yaz; 15 (2): 183-205.
Woodford H, Price C. EMG inmeden sonra motor fonksiyonunun iyileştirilmesi için biofeedback. Cochrane Database Syst Rev . 2007; (2): CD004585.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget