glukozamin (glucosamine) faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Glukozamin

genel bakış
glucosaminin kıkırdak dokusu üzerindeki etkisi

Vücutta doğal olarak üretilen glukozamin, kıkırdağın oluşturulmasında anahtar rol oynar; Kıkırdak Eklemleri sarmalayan sert bağ dokusuna denir.
Birkaç bilimsel araştırma, glukosaminin osteoartrit (OA) için etkili bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir. OA, kıkırdak bozulduğunda ya da yaralanma ya da normal kıkırdak yıpranması ve yıpranma nedeniyle kıkırdak kaybedildiğinde ortaya çıkan bir artrit çeşididir. Genellikle insanlar yaşlandıkça oluşur. Bazı çalışmalarda, glukozamin takviyeleri OA'nın eklem ağrısını azaltmıştır. Bununla birlikte, tüm çalışmalar olumlu değildir ve bazıları, glukozamin almada herhangi bir olumlu etki bulmamıştır. " özellikle denden içinde yazıyorum kullandırdığımız herkes fayda gördü" Çalışmaların neden çelişkili sonuçlara sahip olduğu net değildir. Ancak uzmanların genel kanısı, glukozaminin OA tedavisinde yararlı olup kıkırda oluşumunda etkilidir. 
Geçmişte, bazı araştırmacılar, OA için mevcut diğer tıbbi tedavilerin aksine, glukozaminin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini düşünüyorlardı. Birçok kişi OA ağrısı için ibuprofen (Advil, Motrin) ve naproksen (Aleve) gibi asetaminofen (Tilenol) veya nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) alır. Bu ilaçlardan bazıları karın ağrısı, kramp, kabızlık, ishal ve bazı durumlarda mide ülseri ve infertiliteye neden olabilir. Lakin glucosamin msm ve boswella üçlüsü bu durumdan sizi 3-5 yıllığına kurtarabilir. 
Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, glukosaminin yeni kıkırdağı onarmaya veya büyütmeye yardımcı olduğu veya kıkırdakta daha fazla hasarı önlediğini kesin olarak göstermiştir. Glukozamin çoğunlukla kondroitin ile alınır, başka bir ek olan boswellanında  OA'nın tedavisinde etkili olacağı düşünülmektedir. 

Kullanımları

osteoartrit

Çeşitli bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlar, glukozamin takviyelerinin OA, özellikle diz veya kalça OA'sı için etkili bir tedavi olabileceğini düşündürmektedir. Genel olarak, bu çalışmalar glukozaminin faydalarını şu şekilde belirtmektedir:
  • OA ağrısını azaltır
  • Kalça veya diz OA'sı olan insanlarda işlevi iyileştirir
  • Eklemdeki şişme ve sertliği azaltır.
  • Tedavinin durdurulmasından sonra OA semptomlarından 3 aydan 1 yıla kadar rahatlama sağlar.
Ancak, bugüne kadarki en büyük klinik araştırmada, Ulusal Sağlık Enstitüsünün (NIH) sponsor olduğu 2006 Glukozamin / Kondroitin Artrit Müdahale Davası (GAIT), çelişkili ve biraz kafa karıştırıcı sonuçlar ortaya koydu. Dizin OA'sı olan yaklaşık 1,600 kişinin çalışması, dizin orta ila şiddetli OA'sı olanlarda ağrıyı azaltmasına rağmen, glukozamin'in tek başına veya kondroitinle kombinasyon halinde ağrıyı azaltmadığını ortaya koydu . Çalışma, daha ileri araştırmalar için sorular ortaya attı. Araştırmacılar, şimdi glukozamin kondroitin kombinasyonunun insanlara daha şiddetli OA ile yardımcı olup olamayacağını inceliyorlar.
2008'de ikinci aşamada, 28 ay boyunca araştırmaya devam eden katılımcılar incelendi. Glukozamin veya kondroitin (birlikte veya tek başına) dizlerinin kıkırdak kaybını yavaşlatıp azalttığını görmek için test edildi. Plasebo alanlara kıyasla kıkırdak kaybında gözle görülür farklar oluştu. Ancak, plasebo alanlar hariç , her iki takviyeli olanlar ve yalnızca bir takviye alan gruplar, beklenenden daha az kıkırdak kaybetti. Diğer çalışmalar OA'lı glukozamin alan kişilere günde 3 kez 100 mg asetaminofen (Tylenol) kullananlara kıyasla durumlarında daha fazla iyileşme sağladığını gösteriyor.
Çoğu çalışma, glukozaminin etkili olabilmesi için 2-4 ay süre ile alınması gerektiğini göstermektedir, ancak iyileşmeyi daha erken yaşayabilirsiniz. Glukosamin ve kondroitin, OA tedavisinde NSAID'lerle birlikte kullanılabilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)

Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, kronik, sık kanlı diyare ile belirginleşen iki enflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD) 'dir. Ön araştırmalar sonucu ortaya çıkan kanıtlar, N-asetil glukosamin oral takviyelerinin veya tabletlerinin, standart tıbbi tedaviyle iyileşmeyen çocuklarda IBD belirtilerini iyileştirmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, çalışma grubu az sayıda insanla yapılmış olup  veriler %100 sağlıklı değildir. Dolayısıyla glukosaminin gerçekten işe yarayıp yaramadığını söylemek imkansızdır. Daha fazla araştırma gerekiyor.

Kanser

Ön araştırma kanıtları; glukosaminin kanser hücresi büyümesini inhibe ettiğini ileri sürmektedir. Bir çalışmada, glukozamin ve kondroitin kullanımı, 5 yıllık izleme sonrasında kolorektal kanser riskinde azalma ile ilişkili bulundu. Daha fazla araştırma gerekiyor.

Besin Kaynakları

Glukozamin için önemli bir gıda kaynağı yoktur, bu yüzden takviyeleri almalısınız. Pek çok takviye, karides, ıstakoz ve yengeçlerin sert dış kabuklarından olan kitinden yapılır. Diğer glukozamin formları kabuklu deniz hayvanları alerjisi olan insanlar içinde mevcuttur.

Mevcut Formlar

Glukozamin, glukozamin sülfat, glukozamin hidroklorür ve n-asetil glukosamin gibi oral takviyede bulunur. Bu ürünler tablet, kapsül ve toz formlarında olabilir. Genellikle kondroitin ve bazen de manganez ve boswella serrrata  ile kombine edilir. Manganez, normal kemik sağlığı için gerekli olan bir mineraldir boswella ise çok iyi bir eklem ağrısı kesicidir. Gıdalardan ve takviyeden alınan manganezin toplam miktarı, günde 11 mg'ı aşmamalıdır. Ancak artrit (glukozamin, kondroitin ve manganez içeren) için birkaç kombinasyon takviyesi bundan fazladır. 
Glukozamin hidroklorür vücut tarafından daha iyi absorbe olabilir.
Glukozamin, doktorunuzun eklem içine doğrudan ekleyebildiği enjekte edilebilir bir form olarak mevcuttur. Bir lavman olarak N-asetil glukosamin de mevcuttur.

Nasıl Alınır

pediatrik
Glukozamin çocuklar için önerilmez. Çoğunlukla OA'yı (yetişkinleri etkileyen bir durum) tedavi etmek için kullanılır ve çocuklara yönelik güvenliği araştırılmamıştır.
Yetişkinler
OA'nın ağrısını ve iltihaplanmasını azaltmak için uzun vadede destek almanız gerekebilir. Doktorla konuş.

Önlemler

Araştırmalar, glukosamin'in güvenli olduğunu ve mide rahatsızlığı, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz, şişme, mide bulantısı ve diyare gibi yan etkilere neden olabileceğini ileri sürmektedir. Eğer bunlar ortaya çıkarsa, gıdalar ile glukozamin almayı deneyin. Peptik ülserli insanlar glikosamin sülfatlı yiyeceklerle almalıdır.
Glukozamin sülfat yüksek miktarlarda sodyum veya potasyum içerebilir. Sınırlı bir diyetle ya da potasyum tutucu diüretikleri kullananlar, glikozamin takviyeleri almadan önce etiketi dikkatlice kontrol etmelidir.
Şeker hastalığı olan kişilerin kan şekeri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Glukozamin insülinin daha az etkili çalışmasına neden olabilir. Hayvan çalışmaları glukozamin seviyeleri ile insülin direnci arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Bazı glukosamin takviyeleri kabuklu deniz hayvanları tarafından yapılır. Kabuklu deniz ürünleri alerjileri olan insanlar glukozamin takviyeleri almadan önce bir doktora danışın.
Gebe ve emziren kadınlar, bu gruplarda güvenlik için araştırılmadığından glukozamin almamalıdır.
Glukozamin kan basıncını ve kolesterol seviyelerini artırabilir. Glukozamin kullanırken bu seviyeleri kontrol ettirmek için düzenli olarak doktorunuza danışın.
Astımlı bazı insanlarda glukosaminin alevlenmeleri artırabileceği konusunda bazı endişeler var.

Olası Etkileşimler

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi altındaysanız, doktorunuzla konuşmadan glikozamin kullanmayın veya ilaçlarınızı ayarlamayın.
Warfarin (Coumadin): Glukozamin, Warfarin'in (coumadin) kan alma etkisini artırabilir ve ciddi olabilecek morarma veya kanama riskini artırabilir. Doktorunuzla konuşun.
Nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAID'ler): OA'nın ağrısını gidermek için NSAID'leri kullanırsanız, glukosamin kullanmak alarak gereken NSAİİ dozunu azaltabilir. NSAİİ'ler mideyle kanamaya neden olabileceğinden doz azaltmak faydalı olabilir. Herhangi bir iyileştirme yaşanmadan birkaç ay sürebileceğinden, glukozamin almadan önce doktorunuzla konuşın.
Kan şekeri düşürücü ilaçlar veya insülin: Glukozamin kan şekerini düşürücü ilaçlar ve insülin için gereken dozu değiştirebilir. Diyabet için bu ilaçları alırsanız, glukozamin almadan önce doktorunuzla konuşun.
Doksorubisin, Etoposid ve Teniposid gibi kanser ilaçları: Glukozamin bu ilaçlarla olumsuz etkileşime girebilir. Glukozaminin hücre büyümesini artırabileceği konusunda bazı endişeler vardır, bu da bu tedavilerin yapılması için tasarlanmış olanın tam tersidir.

Araştırma Destekleme

Osteoartrit için Chard J. Glucosamine: sihir, hype veya karışıklık? Muhtemelen güvenlidir - ancak işe yaradığına dair iyi bir kanıt yoktur [editöryel]. BMJ . 2001; 322: 1439-1440.
Clegg DO, Reda DJ, Harris CL ve diğerleri. Glukozamin, kondroitin sülfat ve ağrılı diz osteoartriti için kombinasyon içindeki ikisi. N Engl J Med . 2006; 354 (8): 795-808.
Dahmer S, Schiller R. Glucosamine. Amerikan Aile Hekimleri . 2008, 78 (4).
Das A, Hammond TA. Diz osteoartritinin tedavisinde FCHG49 glukozamin hidroklorür, TRH122 düşük moleküler ağırlıklı sodyum kondroitin sülfat ve manganez askorbatın bir kombinasyonunun etkinliği. Osteoartrit Kıkırdak . 2000, 8 (5): 343-350.
Delafuente JC. Osteoartrit tedavisinde glukozamin. Rheum Dis Clin North Am . 2000, 26 (1): 1-11.
Firestein. Romatoloji Kelley Ders Kitabı . 9. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Herrero-Beaumont G, Ivorra JA, Del Carmen Trabado M, vd. Diz osteoartrit belirtileri tedavisinde glukozamin sülfat: yan karşılaştırıcı olarak asetaminofen kullanılarak randomize, çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışma. Artrit Rheum . 2007, 56 (2): 555-67.
Huskisson EC. Osteoartrit için glukozamin ve kondroitin. J Int Med Res . 2008 Kasım-Aralık; 36 (6): 1161-79. Gözden geçirmek.
Kantor ED, Lampe JW, Peters U, Shen DD, Vaughan TL, Beyaz E. Glukozamin ve kondroitin takviyelerinin kullanımı ve kolorektal kanser riski. Kanser Kontrolü Gerektirir . 2013; 24 (6): 1137-1146.
Lee YH, Woo JH, Choi SJ, Ji JD, Song GG. Glukozamin veya kondroitin sülfatın osteoartrit ilerlemesi üzerindeki etkileri: bir meta-analiz. Rheumatol Int . 2010; 30 (3): 357-63.
Leeb BF, Schweitzer H, Montaq K, Smolen JS. Osteoartrit tedavisinde kondroitin sülfatın bir meta analizi. J Rheumatol . 2000; 27: 205-211.
Osteoartrit ve romatizmal artritli hastalarda oral yolla verilen glukozamin-kondroitin-quercetin glucosid'in sinovyal sıvı özellikleri üzerindeki etkileri. Biosci Biotechnol Biochem . 2009 Şub; 73 (2): 288-92.
McAlindon TE, LaValley Milletvekili, Gulin JP, Felson DT. Osteoartrit tedavisinde kullanılan glukozamin ve kondroitin: Sistematik bir kalite değerlendirmesi ve meta-analiz. JAMA . 2000, 283 (11): 1469-1475.
Miller K, Clegg D. Glukozamin ve Kondroitin Sülfat. Kuzey Amerika Romatizmal Hastalıklar Kliniği . Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2011: 37 (1).
Muniyappa R, Karne RJ, Hall G, Crandon SK, Bronstein JA, Ver MR, Hortin GL, Quon MJ. Oral glukozamin standart dozlarda 6 hafta boyunca zayıf veya yağlı bireylerde insülin direncine veya endotel disfonksiyonuna neden olmaz veya kötüleştirmez. Şeker hastalığı . 2006; 55 (11): 3142-50.
Ücretsiz ve Alternatif Tıp Ulusal Merkezi. NIH Glucosamine / Kondroitin Artrit Müdahale Davası (GAIT). J Pain Palliat Bakım Farmakotu . 2008, 22 (1): 39-43.
Petersen SG, Saxne T, Heinegard D ve diğerleri. Glikozamin ancak ibuprofen, fiziksel eğitime tepki olarak osteoartrit hastalarında kıkırdağın cirosunu değiştirir. Osteoartrit Kıkırdak . 2010; 18 (1): 34-40.
Rakel. İntegratif Tıp . 3. baskı. Philadelphai, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Reginster JY, Deroisy R, Rovati LC ve diğerleri. Glukozamin sülfatın osteoartrit ilerlemesi üzerindeki uzun vadeli etkileri: randomize, plasebo kontrollü bir klinik çalışma. Lancet . 2001; 357: 251-256.
Rindone JP. Diz osteoartritinin tedavisinde glukozamin için randomize, kontrollü deneme. West J Med . 2000, 172 (2): 91-94.
Salvatore S, Heuschkel R, Tomlin S ve diğerleri. Çocukluk çağı kronik inflamatuvar bağırsak hastalığında glikozaminoglikan sentezi için besleyici bir substrat olan N-asetil glukosamin'in pilot çalışması. Aliment Pharmacol Ther . 2000, 14: 1567-1579.
Sawitzke AD, Shi H, Finco MF, Dunlop DD, Bingham CO 3rd, Harris CL, et al. Diz osteoartritinin progresyonu üzerine glukozamin ve / veya kondroitin sülfatın etkisi: glukozamin / kondroitin artrit müdahale denemesinden bir rapor. Artrit Rheum . 2008 Ekim; 58 (10): 3183-91.
Song KH, Kang JH, Woo JK, vd. Glukozamin'in yeni IGF-IR / Akt-bağımlı anti kanser aktiviteleri. BMC Kanseri . 2014; 14: 31.
Thie NM, Prasad NG, Binbaşı PW. Temperomandibular eklem osteoartritinin tedavisi için glukozamin sülfatın ibuprofen ile karşılaştırılması: randomize çift kör kontrollü 3 aylık klinik çalışma. J Rheumatol . 2001; 28: 1347-1355.
Towheed TE, Anastassiades TP. Osteoartrit semptomlarını tedavi etmek için glukozamin ve kondroitin. JAMA . 2000, 283 (11): 1483-1484.
Vangsness CT Jr, Spiker W, Erickson J. Diz osteoartritinde glukozamin ve kondroitin sülfat kullanımı için kanıta dayalı tıbbın gözden geçirilmesi. Artroskopi . 2009 Ocak; 25 (1): 86-94. Gözden geçirmek.
Wu D, Huang Y, Gu Y, Fan W. Osteoartrit tedavisinde farklı glukozamin preparatlarının etkinliği: randomize, çift-kör, plasebo kontrollü çalışmaların bir meta-analizi. Uluslararası J Clin Uygulaması . 2013; 67 (6): 585-94.

Alternatif İsimler

Glukozamin sülfat; Glukozamin hidroklorür

Versiyon bilgisi

  • Son inceleme tarihi: 22.06.2015
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget