limon melisanın faydaları yan etkileri ilaçlar ile etkileşimi ve kullanım dozajları

Melisa oğul otu 

genel bakış
çiçek açmış melisa bitkisi oğul otuda denmektedir

Nane ailesinin bir üyesi olan limon kokulu melisa ( Melissa officinalis ) sakinleştirici bir bitki olarak kabul edilir. Stres ve kaygıları azaltmak, uykuyu geliştirmek, iştahı artırmak ve hazımsızlıktan gelen ağrı ve rahatsızlığı (gaz ve şişkinlik yanı sıra kolik) de rahatlatmak için Orta Çağdan beri  kullanılmaktadır. İbn-i Sina melisa için kalbin ve rugun en kuvvetli ilacı der. Orta Çağ'dan önce bile, limon kokulu melisa, ruhları kaldırmak, yaraları iyileştirmek ve zehirli böcek ısırıkları ve sokmalarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde, melisa genellikle gevşeme teşvik etmek için kediotu, papatya ve şerbetçi otu gibi sakinleştirici, yatıştırıcı otlar ile birleştirilir. Ayrıca kremlerde soğuk yaraları (oral herpes) tedavi etmek için kullanılır.

Bitki Tanımı

Avrupa'ya özgü olan bu bitki dünyanın her yerinde yetişir. Sadece bitki bahçelerinde değil arılıklarda da yetiştirilir, aynı zamanda tıbra, kozmetik ürünlerde ve mobilya cilası üretiminde de kullanılırİlkbahar ve yaz aylarında yaprakların gövde ile buluştuğu yerde küçük, açık sarı çiçekler kümeleri büyürYaprakları elinizle ovalarsanız, parmaklarınız limon gibi lezzetli ve tatlı kokacaktır. Yapraklar nane yapraklarıyla benzerdir ve aynı bitki ailesinden gelir.

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Uykusuzluk ve kaygı
Çeşitli çalışmalar, limon kokulu melisanın diğer sakinleştirici otlarla (örneğin kediotu, şerbetçiotu ve papatya) birlikte kaygıyı azaltmaya ve uykuyu geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Topikal kullanım haricinde melisa bitkisini tek başına inceleyen az sayıda çalışma vardır. Örneğin, küçük uyku problemleri olan bir çalışmada, kediotu ve limon kokulu melisanın bitkisel kombinasyonunu alanların% 81'i plasebodan daha iyi uyku verdiğini gözlemlenmiştir. Bu ve diğer araştırmalardan melisa veya kediotu ilavesinin (veya kombinasyonun) uykusuzluğa kesin fayda verdiği söylenebilir.
Aynı belirtileri azaltmak için bu otlar bir arada kullanılabilirken bu gözlem anksiyeter için de geçerlidir.
Başka bir çift-kör, plasebo kontrollü çalışmada, 18 sağlıklı gönüllü, 7 gün boyunca standartlaştırılmış bir limon melisa ekstraktı (300 mg ve 600 mg) veya plasebo olmak üzere iki ayrı tekli doz aldı. 600 mg doz limon melisa denekleri sakinleştirdi ve uyku sorunlarını önemli ölçüde azalttı.
uçuk
Bazı çalışmalar, limon melisa içeren topik merhemlerin, herpes simplex virüsünün (HSV) neden olduğu uçuk vb yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. HSV'li 116 kişiden oluşan bir çalışmada, dudaklarının yaralarına limon melisa uygulayanların sadece 2 gün sonra kızarıklık ve şişme konusunda belirgin bir iyileşme sağladığı görüldü.  Hem insanlar hem de doktorlar, limon melisa merheminin son derece etkili olduğunu bildirdiler. Üç Alman hastanesi ve bir dermatoloji kliniğini kapsayan bir diğer büyük çalışma, limon balsamı HSV I'nin birincil enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanıldığında, tek bir nüks görülmediğini gösterdi. Melisanın hem genital hem de oral herpesin iyileşme süresini azalttığı bulunmuştur. Çeşitli hayvan çalışmaları da, bu konuda olumlu sonuçlar vermiştir
Diğer kullanımlar
Bazı kanıtlar limon melisanın diğer bitkilerle kombinasyon halinde hazımsızlığa yardımcı olduğunu düşündürmektedir. Ve bu kanıtlar limon melisa yağının yüksek düzeyde antibakteriyel aktiviteye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bir çalışmada limon melisa Listeria monocytogenes ve Staphylococcus auerus'a karşı yeterli aktivite gösterdiği gözlemlenmiştir. Başka birkaç çalışmada ise, limon melisa'nın Alzheimer hastalığı olan kişilerde bilişsel işlevleri geliştirmesine ve ajitasyonunu azaltmasına yardımcı olabileceğini bulunmuştur.

Nasıl elde edilir?

Limon melisa takviyeleri bitki yapraklarından yapılır. Limon melisa yapraklarından yapılan uçucu yağlar, bitkisel kimyasallar içerirler ve terpenler denir ki bu bitki rahatlatıcı ve antiviral etkilerinde en azından bir rol oynamaktadır. Limon melisa, bitkilerin antiviral etkilerinden birçoğundan sorumlu olan tanenler denilen maddeleri içerir. Limon melisa aynı zamanda kas spazmlarını yatıştıran, dokuları uyuşturan ve bakteri öldüren öjenen içerir.

Mevcut Formlar

Limon melisa aktarlar kurutulmuş yaprak olarak bulunur. Ayrıca çay, ve kapsüller, özler, tentürler ve yağ olarak ta satılmaktadır. Yüksek limon melisa içeren Avrupa'da kullanılan bazı kremler Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmamaktadır. Öte yandan, çaylar süzen pöşet ise demleme sonrası bu pöşetler  cilde uygulanabilir. Limon melisa  kremi, homeopatik ilaçlarda ve aromaterapi (esans yağı) olarak da bulunur.

Nasıl Alınır

pediatrik

Limon melisa, uçuk ve yara tedavisinde çocuklarda topikal olarak kullanılabilir. Çocuğun yaşına uygun dozaj için doktorunuzla konuşın.

Yetişkin

Uyumada zorluk çekme veya hazımsızlığı, gaz verme veya şişkinliği azaltmak için ihtiyaçlarınıza en iyi uyan belirli dozlar konusunda bilgili bir tedarikçiye danışın. Olası dozlar aşağıdaki gibi olabilir:
  • Kapsüller: Günde 300 veya 500 mg kurutulmuş limon melisa alın.
  • Çay: 1.5-4.5 gram (1 kupa bardağı sıcak su için.) Kuru limon melisa otu sıcak suda 4 dk demlenip içilir. Dikkat edin ve günde en fazla 4 defa içirin.
  • Tentür: günlük 60 damla limon melisa yağı
  • Topikal: Etkilenen bölgeye günde 3 kez veya yönlendirildiği şekilde topikal krem ​​uygulayın.
 uçuk yaraları için, lapa tarifi:  2 ila 4 çay kaşığı. ezilmiş yaprak 1 fincan kaynar su içinde 10 ila 15 dakika boyunca. kaynatılır ve lapa haline getirilir. gün boyunca pamukla birlikte uygulanabilir

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilen ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilen bileşenleri içerir. Bu sebeplerden dolayı, bitkisel ilaç alanında uzman bir sağlık uzmanının gözetiminde, otları özenle almalısınız.
Hamile ve emzikli kadınlar limon melisa almamalıdır.

Olası Etkileşimler

Limon melisa aşağıdaki ilaçlarla potansiyel olarak etkileşime girebilir:
Sedatifler ve tiroid ilaçları: Limon melisa, sedatif ve tiroid ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Eğer sakinleştirici ilaçlar (uykusuzluk veya kaygı için) veya tiroidinizi düzenleyen ilaçlar alıyorsanız, limon melisa almadan önce doktorunuza danışın.
HIV ilaçları: Limon melisanın antiretroviral ajanlarla etkileşime girip girmediği açık değildir. Şu anda, HIV için ilaç kullanıyorsanız limon melisadan kaçının.

Araştırma Destekleme

Awad R, Levac D, Cybulska P, Merali Z, Trudeau VL, Arnason JT. Geleneksel olarak kullanılan anksiyolitik botaniklerin gama-aminobütirik asit (GABA) sisteminin enzimleri üzerindeki etkileri. Can J Physiol Pharmacol . 2007 Eyl; 85 (9): 933-42.
Ballard CG, O'Brien JT, Reichelt K, Perry EK. Ağır demansda ajitasyonun tedavisinde etkili ve etkili bir tedavi olarak aromaterapi: Melissa ile çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışmanın sonuçları. J Clin Psikiyatrisi . 2002; 63 (7): 553-8.
Berdonces JL. Dikkat eksikliği ve infantil hiperaktivite. [İspanyol]. Rev Enferm . 2001; 24 (1): 11-14.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri . Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 230-232.
de Sousa AC, Alviano DS, Boş AF, Alves PB, Alviano CS, Gattass CR. Melissa officinalis L. uçucu yağ: anti-tümör ve antioksidan aktiviteler. J Pharm Pharmacol . 2004; 56 (5): 677-81.
Dos Santos-Neto LL, Vilhena Toledo MA, Medeiros-Souza P, de Souza GA. Alzheimer hastalığında bitkisel ilaç kullanımı - sistematik bir derleme. Evidence Based Complement Alternat Med . 2006 Aralık; 3 (4): 441-5.
Ernst E. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp İçin Masaüstü Kılavuzu: Kanıta Dayalı Bir Yaklaşım . Edinburgh: Mosby; 2001: 169.
Gaby AR. Herpes simpleks için doğal ilaçlar. Altern Med Rev . 2006; 11 (2): 93-101.
Geuenich S, Goffinet C, Venzke S, Nolkemper S, Baumann I, Plinkert P, Reichling J, Keppler OT. Nane, adaçayı ve limon balsamı yapraklarından elde edilen sulu özütler virion yoğunluğunu arttırarak güçlü anti-HIV-1 aktivitesini gösterir. Retrovirology . 2008; 5: 27.
Ghaffariyan S, Mohammadi SA, Aharizad S. Tıbbi bitki limon kenunu için DNA izolasyon protokolü ( Melissa ofiicinalis , Lamiaceae ). Genet Mol Res . 2012; 11 (2): 1049-1057.
Gruenwald J, Brendler T, Jaenicke C. PDR, Bitkisel İlaçlar için . 4. baskı. Montvalie, NJ: Thomson Healthcare; 2007: 514-515.
Gutierrez J, Rodriguez G, Barry-Ryan C, Bourke P. Bitki esans yağlarının gıda kaynaklı patojenlere karşı etkililiği ve hazır sebzeler ile ilişkili bozulma bakterileri: antimikrobiyal ve duysal tarama. J Gıda Proct . 2008, 71 (9): 1846-1854.
Hncianu M, Aprotosoaie AC, Gille E, Poiat A, Tuchilu C, Spac A, Stnescu U. Romanya'dan esansiyel yağ Melissa officinalis L.'nin kimyasal kompozisyonu ve in vitro antimikrobiyal aktivitesi. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi . 2008, 112 (3): 843-7.
Kennedy DO, Küçük W, Haskell CF, Scholey AB. Melissa officinalis ve Valeriana officinalis'in kombinasyonunun laboratuvar kaynaklı stres sırasında anksiyolitik etkileri. Phytother Res . 2006; 20 (2): 96-102.
Kennedy DO, Scholey AB, Tildesley NT, Perry EK, Wesnes KA. Melissa officinalis (melisa) akut uygulamadan sonra insanlarda laboratuar ortamında uyarılmış stres soğurulması. Psikoz Med . 2004 Tem-Ağu; 66 (4): 607-13.
Kennedy DO, G, Savelev S, ve diğ., Ruh hali ve bilişsel performansın modülasyonu İnsan merkezi sinir sistemi nikotinik ve muskarinik reseptör bağlayıcı özelliklere sahip Melissa officinalis (oğul otu) tek doz akut uygulamadan sonra Uyan. Nöropsikofarmakoloji . 2003, 28 (10): 1871-1881.
LaValle JB, Krinsky DL, Hawkins EB ve diğerleri. Doğal Terapötik Cep Rehberi . Hudson, OH: LexiComp; 2000: 469.
Madisch A, Melderis H, Mayr G, Sassin I, Hotz J. Fonksiyonel dispepside bir bitki özütü ve modifiye preparatı. Çift kör plasebo kontrollü karşılaştırmalı çalışma sonuçları. [Almanca]. Z Gastroenterol . 2001; 39 (7): 511-517.
Mantle D, Pickering AT, Perry AK. Demans tedavisinde kullanılan tıbbi bitki özleri: farmakolojisinin, etkililiğinin ve tolere edilebilirliğinin gözden geçirilmesi. CNS İlaçları . 2000, 13: 201-213.
Mazzanti G, Battinelli L, Pompeo C, Serrilli AM, Rossi R, Sauzullo I, et al. Melissa officinalis L.'ninönleyici faaliyeti Herpes simpleks virüs tip 2 replikasyonunda ekstrakte edin. Nat Prod Arş . 2008, 22 (16): 1433-1440.
Müller SF, Klement S. Kediotu ve limon balsamı kombinasyonu, çocuklarda huzursuzluk ve dissomnia tedavisinde etkilidir. Phytotedicine . 2006; 13 (6): 383-7.
Nolkemper S, Reichling J, Stintzing FC, Carle R, Schnitzler P. In vitro Herpes simplex Virüs Tip 1 ve Tip 2'ye karşı Lamiaceae familyasından sulu özütlerin Antiviral Etkisi. Planta Med . 2006; 72 (15): 1378-1382.
Patora J, Klimek B. Flavonoidler limon balsamından (Melissa officinalis L., Lamiaceae). Acta Pol Pharm . 2002; 59 (2): 139-43.
Rakel: İntegratif Tıp . 3. baskı. Philadelphia, PA. Elsevier Saunders; 2012.
Rotblatt M, Ziment I. Kanıta dayalı Bitki Tıbbı . Philadelphia, PA: Hanley & Belfus, Inc; 2002: 249-251.
Schnitzler P, Schuhmacher A, Astani A, Reichling J. Melissa officinalis yağı zarflı herpes virüslerinin enfektivitesini etkiler. Phytotedicine . 2008, 15 (9): 734-40.
Taavoni S, Mazem Ekbatani N, Haghani H. Valerian / limon balsamı, menopoz döneminde uyku bozuklukları için kullanılır. Klinik Uygulamayı Tamamlayın . 2013; 19 (4): 193-6.
Triantaphyllou K, Blekas G, Boskou D. Lamiaceae türlerinin otlarından elde edilen su özütlerinin antioksidan özellikleri. Int J Gıda Sci Nutr . 2001; 52 (4): 313-317.

Alternatif İsimler

Balsam nane; Mavi renkte; Bahçe kremi; Bal bitkisi; Melissa officinalis; Tatlı balsam
Limon balsamı

Versiyon bilgisi

  • Son gözden geçirme tarihi: 1/2/2015
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget