B1 vitamini Tiamin nedir ne işe yarar kullanımı


Vitamin B1 (tiamin)

Genel Bakış:Tiyamin, bir diğer ismiyle B1 vitamini, kimyasal formülü C12H17ClN4OS olan renksiz bir bileşiktir. "Thio-vitamine" ("sülfür-içeren vitamin") anlamına gelmekte olup suda çözülebilen B kompleks vitaminlerinden birisidir.

Merkezi sinir sistemi enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşıladığı için tiyamin eksikliğinde en çok etkilenen vücut bölümlerinden biri de merkezi sinir sistemidir. Nöronlarda kromatoliz görülmesi riski yükselir. Aynı zamanda, tiyamin eksikliği nöronaksonlarını saran miyelin tabakasının aşınmasına ve yok olmasına neden olabilir. Bu ise ciddi nörolojik hastalıklara ve bozukluklara neden olabilir.
Merkezi sinir sistemi ile beraber karbonhidrat metabolizmasıyla enerji ihtiyacını karşılayan diğer bir yapı da kalptir. Tiyamin eksiği ile beraber gelen karbonhidrat metabolizmasındaki düşüş ve sorunlar kalp kasını zayıflatır ve bu zamanla ciddi kardiyovasküler sorunlar yaratabilir.
Bunların dışında tiyamin hastalığı sindirim sistemi (gastrointestinal) bozukluklara neden olabilir. Tiyamin eksikliğinin en belirgin sonucu daberiberi hastalığıdır.
Hangi besinlerde bulunur?
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir.

Eksikliği 

Tiyamin eksikliğinde, hücrelerin bazı amino asitlerin ve pirüvik asidin kullanılması azalırken, yağ kullanımı artar. Tiyamin eksikliğinde görülen sorunların ve bozuklukların ana nedeni de budur. Tiyamin eksikliğinin semptomları olarak şunları sıralayabiliriz:

Ulusal Bilimler Akademisi'ne göre diyet vitamin B1 Günlük öneriler aşağıda listelenmiştir.
Çocuk sağlığı
  • Yenidoğan - 6 ay: 0.2 mg (yeterli alımı)
  • Bebekler 7 ay - 1 yıl: 0,3 mg (yeterli alımı)
  • Çocuklar 1 - 3 yaş: 0.5 mg (RDA)
  • Çocuklar 4 - 8 yaş: 0.6 mg (RDA)
  • Çocuklar 9 - 13 yaş: 0.9 mg (RDA)
  • Erkekler 14 - 18 yaş: 1.2 mg (RDA)
  • Kadınlar 14 - 18 yaş: 1 mg (RDA)
Erişkin
  • Erkekler 19 yaş ve üzeri: 1.2 mg (RDA)
  • Kadınlar 19 yaş ve üzeri: 1.1 mg (RDA)
  • Hamile veya emziren kadınlar: 1.4 mg (RDA)
Beriberi ve Wernicke-Korsakoff sendromu gibi koşullar için Dozlarının bir doktor tarafından belirlenir. Wernicke-Korsakoff sendromu için tiamin damardan verilir.
50 günlük bir doz - 100 mg genellikle ek olarak alınmıştır. Tiamin Bu dozlarda bile güvenli görünüyor ancak büyük miktarda almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Önlemler:

Çünkü yan etkileri ve ilaç etkileşimleri için potansiyel, sadece bilgili bir sağlık kuruluşu gözetiminde diyet takviyeleri almak gerekir.
Tiamin genellikle güvenlidir. Çok yüksek dozlarda mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Uzun bir süre için B vitamini herhangi birini almak için diğer önemli B vitamini arasında bir dengesizlik meydana gelebilir. Bu nedenle, tüm B vitaminleri içeren B kompleks vitamini, almak isteyebilirsiniz.

Olası Etkileşimler:

Şu anda aşağıdaki ilaçlardan hiçbiriyle ile tedavi ediliyor ise, ilk olarak sağlık kuruluşu konuşmadan B1 vitamini kullanmamalıdır.
Digoksin - Laboratuar çalışmaları digoksin, kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan bir ilaç, vitamin B1 emer ve kullanmak kalp hücrelerinin yeteneğini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu digoksin furosemid (Lasix, bir diüretik) ile kombine edildiğinde, özellikle doğru olabilir.
Diüretikler (su hapları) - loop diüretikler denilen bir sınıfa ait Diüretikler, özellikle furosemid (Lasix), vücutta B1 vitamini seviyelerini azaltabilir. Bu diğer diüretikler aynı etkiye sahip olasıdır. Bir diüretik alırsan bir tiamin ek gerekirse, doktorunuza danışın.
Fenitoin (Dilantin) - Bazı kanıtlar fenitoin alarak bazı insanların kan tiamin düzeyi düşük ve bu ilacın yan etkileri katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Ancak, fenitoin almak tüm insanların doğru değildir. Eğer fenitoin alırsan bir tiamin ek ihtiyacınız varsa, doktorunuza danışın.

Alternatif İsimler:

Tiamin
  • 2011/06/26: Geçen üzerine yorum
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış bir özel uygulama, Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleyin.

Araştırma Destekleme

Ambrose, ML, Bowden SC, Whelan G. Tiamin tedavisi ve alkol bağımlısı insanların çalışma belleği fonksiyonu: ön bulgular Alkol Clin Exp Res.. 2001; 25 (1) :112-116.
Bonucchi J, Hassan I, Policeni B, Wernicke ensefalopati ile ilişkili Kaboli P. Tirotoksikoz J Gen Intern Med 2008;.. 23 (1) :106-9.
Bruno EJ Jr Ziegenfuss TN. Suda eriyen vitaminler: Araştırma güncelleme Curr Sports Med Rep Ağu 2005, 4 (4) :207-13... Gözden geçirin.
Cumming RG, Mitchell P, Smith W. Diyet ve katarakt:. Mavi Dağlar Göz Eğitim Oftalmoloji. 2000; 107 (3) :450-456.
Gibson GE, Blass JP. Tiamin bağımlı süreçler ve nörodejenerasyon tedavi stratejileri. Redoks Sinyal Antioxid. 8 Ağu 2007; [Epub ahead of print]
Jacques PF, Chylack LT Jr, Hankinson SE, et al. Uzun vadeli besin alımı ve erken yaşa bağlı nükleer lens opasiteleri. Arch Ophthalmol. 2001, 119 (7) :1009-1019.
Keligman: Pediatri Nelson Ders Kitabı, 18. ed Philadelphia:. Saunders Elsevier. 2007; Ch.46.
Kuzniarz M, Mitchell P, Cumming RG, Taşkın VM. Vitamin takviyeleri ve katarakt kullanın:. Mavi Dağlar Göz Eğitim J Ophthalmol Am. 2001; 132 (1) :19-26.
Lonsdale D. tiamin (e) ve türevlerinin biyokimyası, metabolizması ve klinik yararlari. Evid Tabanlı Kompleman Alternat Med. Mar 2006, 3 (1) :49-59.
McPherson & Pincus:. Laboratuvar Yöntemleri, 21. ed Philadelphia, PA Henry'nin Klinik Tanı ve Yönetimi: Saunders Elsevier. 2007.
Moonen M, Lancellotti P, Betz R, Lambermont B, Piérard L. Beriberi Rev Med Liege 2007;.. 62 (7-8) :523-30.
Ulusal Bilimler Akademisi. Diyet Referans girişleri (DRI): Bireyler, Vitaminler için tavsiye girişleri. 1 Haziran 2011 erişildi.
Raschke M, et al. Bitkilerde vitamin B1 biyosentez temel demir sülfür küme protein, thic gerektirir. Proc Natl Acad Sci. ABD 2007;. 104 (49) :19637-42.
Rodriquez-Martin JL, Kızılbaş N, Lopez-Arrieta JM. Alzheimer hastalığı (Cochrane Review) için Tiamin Cochrane Database Syst Rev 2001; 2:.. CD001498.
Sarma S, Gheorghiade M. Beslenmenin değerlendirilmesi ve akut kalp yetmezliği olan hasta destek Curr Opin Crit Care Eki 2010,.. 16 (5) :413-8. Gözden geçirin.
Sica DA. Döngü diüretik tedavisi, tiamin dengesi ve kalp yetmezliği. Congest Kalp Fail. 2007 Temmuz-Ağustos, 13 (4) :244-7.
Soukoulis V, Dihu JB, Sole M, Anker SD, Cleland J, Fonarow GC, Metra M, Pasini E, Strzelczyk T, Taegtmeyer H, Gheorghiade M. Mikrobesin eksiklikleri kalp yetersizliği bir karşılanmamış ihtiyaç. J Am Coll Cardiol. Eki 27, 2009 , 54 (18) :1660-73. Gözden geçirin.
Thomson AD, Marshall EJ. Topluluk. Alkol Wernicke ensefalopati gelişme riski olan hastaların tedavisi. Mar 2006-Nisan; 41 (2) :159-67. Epub Ara 29, 2005.
Thompson J. Vitaminler, mineraller ve besin takviyeleri:. Bölümü iki Topluluk Pract. Eki 2005, 78 (10) :366-8. Gözden geçirin.
Witte KK, Clark AL, Cleland JG. Kronik kalp yetmezliği ve mikro. J Am Coll Cardiol. 2001; 37 (7) :1765-1774.
Adam KaliteADAM, Inc ayrıca Amerikan Akreditasyon HealthCare Komisyonu (www.urac.org) olarak bilinen URAC tarafından akredite edilmiştir. URAC akreditasyon programının ADAM kalite ve hesap verebilirlik titiz standartlarına uygun olduğunu belirtmek amacıyla bağımsız bir denetim olduğunu. ADAM online sağlık bilgileri ve hizmetleri için bu önemli ayrım ulaşmak için ilk biridir. ADAM adlı yayın politikası, editöryal süreç ve gizlilik politikası hakkında daha fazla bilgi edinin. ADAM Ayrıca Hi-Etik kurucu üyesidir ve Net Vakfı (www.hon.ch) üzerine Sağlık ilkelerine abonedir.

Burada verilen bilgiler, herhangi bir tıbbi acil durumlarda veya herhangi bir tıbbi durumun teşhis ya da tedavi için kullanılmamalıdır. Lisanslı bir tıbbi profesyonel her türlü tıbbi durumların tanı ve tedavisi için danışılmalıdır. Tüm tıbbi acil durumlar için 911 arayınız. Diğer sitelere linkler sadece bilgi içindir - onlar bu diğer sitelerin ciro teşkil etmemektedir. © 1997 - 2013 ADAM, Inc belgede yer alan bilgilerin herhangi çoğaltılması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget