aynısafa faydaları zararları yan etkileri

Aynısafa bitkisinin faydaları


Aynısafa bitkisi bir diğer ismi ile nergiz çiçeği veya portakal nergizi calandula ilaç yapımında kullanılan bir bitkidir. Halk arasında bilinen faydaları: Adet dönemi ağrılarını bastırır, Kas spazmlarına iyi gelir, boğaz ağrısı ve üst solunum yolları rahatsızlıklarına faydalıdır. Mide ülseri gastrit gibi rahatsıklarda iyileştirici etkisi vardır. Mantar ve cilt hastalıklarında topikal olarak kremi veya çiçeğinin suyu kullanılır. Zor iyileşen yaraların ve varisin tedavisinde de fayda veren bu bitki ayrıca, Hemoroid göz kapağı rahatsılığı konjuntivit için rektumda proctutis için anal fissür için kullanılmaktadır, iltihabı azaltıcı etkisi mevcuttur. Süs bitkisi olan kadife çiçeği ile karıştırılmamalıdır. 

Aynı sefa çiçeğinin etkinliğini 2 kademede değerlendirebiliriz 

1. Kademe Ön araştırması yapılmış yetersiz kanıt olsada ispatlanmış faideleri

Mantar tedavisi:Özelikle son zamanlarda tvlerde sıklıkla bazı doktorların görüntüleri kullanılarak reklam edilsede yapılan ön araştırmalarda aynısafa çiçeğinin mantar tedavisinde oldukça etkili olduğu isbat edilmiştir. Kullanımını bitki olarak tavsiye ederiz.

Anal fissür: Yapılan ön araştırmalarda aynısefa çiçeği ile yapılan oturma banyolarda anal fissürde ağrı ve sızı şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu oturma banyosuna adaçayı ve altın otunuda ilave edebilirsiniz. 

Pişik: Klinik teslerle ispatlanmış şekli ile 10 gün boyunca %1.5 aynısefa etken madde içeren topikal krem pişikli bölgeye uygulandığında deride iyilişemeler gözlemlenmiştir. Krem tarifi çok basit 20 gr bal mumu 20 gr aynısefa yağı 20 gr gliserin benmari yöntemi ile yapabilirsiniz. 

Radyasyon dermatit: Radyasyon nedeni ile deri iltihabı oluşumlarında özellikle meme kanserinde kemoterapi alan hastalarda deride oluşan iltihaplarda aynısefa kremi oldukça etkilidir

Vajinal atrofi Vajina duvarının incelmesi: Ön araştırmalarda Aynısafa isaflovones aloevera ve laktik asit içeren jelin 4 hafta boyunca uygulandığında kaşıntı yanma kuruluk gibi vajinal atrofi belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir. 

Bacak ülserleri: Ön araştırmalarda zayıf kan dolaşımın sebep olduğu bacak ülserlerine %7.5 aynısafa özü içeren kremin iyileşmeyi hızlandırdığı gözlemlenmiştir. 

2. Kademe halk arasında bilinen ve ön araştırması yapılmayan faydaları

Kas spazmları. Özellikle aynısafa suyu ile masaj yapılmalıdır
Ateş: Sabah akşam birer bardak aynısafa çiçeği çayı içilmelidir.
Burun kanamaları: Burundan üçer defa aynısafa suyu çekilmeli genze kadar
Varisli damalar: Dışardan topikal aynısafa kremi uygulanmakla beraber sabah akşam aç karına çayıda içilmelidir. 
Ağız ve boğaz yaraları: özellikle aynısafa suyu günde 3 defa gargara yaparak kullanılır. Adaçayı eklenebilir bu terkibe

Yan Etkileri ve ilaçlarla Etkileşimleri varmı?

Bir çok ilacın bir çok gıda ile etkileşimi vardır burda etkileşime giren bitkiler değil ilaçlardır unutmayalım. Ve bazı bitkilerin bazı bitkilerlede etkileşime girebileceği düşünülmektedir. Bunları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz.

Özel tedbirler ve uyarılar:

Gebelik: Gebelikte bir çok şeyin kullanımı sakıncalı olabilir. Topikla kremleri güvenle kullanabilirsiniz lakin ağız yolu ile çayını içmenizi tavsiye etmeyiz. Düşüğe neden olabileceği düşünülen bitkiler arasındadır. Emziren annelerinde aynısafayı ağız yolu ile alabilecekleri konusunda yeterli bilimsel veri yoktur tavsiye etmiyoruz. 

Alerji bitkilerine duyarlı olanlar için uyarılar: Eğer kasımpatı, defne, marigods, papatya, ragweed gibi bitkilere alerjiniz varsa aynısafayı kullanmadan kendinizde ufak bir yerde denemenizi tavsiye ediriz alerjik reaksiyona girme riskiniz olabilir. 

İlaçlar ile Etkileşimi varmıdır:

Sedadif ilaçlar MSS derpresanları: Bazı sakinleştirici ilaçlar klonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), fenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien) ve diğerleri ile etkişime girebilir. Ve çok fazla uyku haline sebep olabilir. 


Otlar ve bitkisel takviyelerle etkileşimi varmıdır: 

Aynısafa uyku hali ve uyuşukluğa neden olabilir. Diğer otlar ve bu aynı etkiyi takviyeleri ile alarak çok fazla uyku hali neden olabilir. Bunlardan bazıları 5-HTP, Hint kamışı, California haşhaş, catnip, şerbetçiotu, Jamaika kızılcık, kava, St.John 's wort, takke, kediotu, Yerba Mansa, ve diğerleri sayılabilir.


Diğer isimlerNergis, Calendula officinalis, Calendule, İngiliz Bahçesi Marigold, Fleur de Calendule, Fleur de Tous les Mois, Bahçe Marigold, Altın Bloom, Holligold, Marigold, Marybud, Pot Marigold, Souci des Champs, Souci des Jardins, Souci des Vignes, Souci şifalı, Zergul.

Kaynaklar

  1. LIEVRE M, Marichy J Baux S ve diğ. 2. ve 3. derece yanıklar yerel yönetim için üç merhem kontrollü çalışmada. Clin Denemeler Meta-analiz 1992; 28: 9-12.
  2. Neto, JJ, Fracasso, JF, Neves, MDCLC ve ark. Nergiz ile varisli ülser ve deri lezyonlarının tedavisi. Revista de Ciencias Çiftliği Sao Paulo 1996; 17: 181-186.
  3. Shaparenko BA, Slivko AB, Bazarova OV ve ark. Kronik süpüratif otit olan hastaların tedavisinde şifalı bitkiler kullanımı ile ilgili. Zh Ushn Gorl Bolezn 1979; 39: 48-51.
  4. Sarrell EM, Mandelberg A ve Cohen HA. Akut otitis media ile ilişkili kulak ağrısı tedavisinde Naturopathic özler etkinliği. Arch Pediatr Adolesc Med 2001; 155: 796-799.
  5. Rao, SG, Udupa, AL, Udupa SL ve diğ. Calendula ve Hypericum: sıçanlarda yara iyileşmesini teşvik İki homeopatik ilaçlar. Fitoterapia 1991; 62: 508-510.
  6. Vidal-Ollivier E, Elias R, Faure F ve ark. Aynısafanın gelen flavonol glikozitler çiçek officinalis. Planta Med 1989; 55: 73-74.
  7. Calendula officinalis adlı Gracza L. Oksijen içeren terpen türevleri. Planta Med 1987; 53: 227.
  8. Della Loggia R. ve diğ. Calendula officinalis özleri topik anti-enflamatuar aktivitesi. Planta Med 1990; 56: 658.
  9. Samochowiec L. Aralia mandshurica Rupr gelen saponozitler farmakolojik çalışma. et Maxim ve aynısefa Herba Pol. 1983; 29: 151-155.
  10. Dietz V. Aynısafa hazırlıkları deri enfeksiyonları tedavi etmek için. Alt Med Uyarısı 1998; 1: 140-142.



Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget