ishal nasıl tedavi edilir ishale iyi gelen bitkiler

Sulu dışkılama, dışkı miktarı artışları ve bagırsakların normalin çok üzerinde devamlı çalışması durumuna ishal deniyor. Bu durumlarda gıdalar bağırsaklarımızdan çok hızlı geçebiliyor ve vücut yeterince gıdaların içindeki suyu mineralleri, vitaminleri ve proteinleri süzemiyor.  Herkes dönem dönem ishal durumu yaşayabilir. Çekinmemiz gereken ishalin 1-2 günden fazla tekrar ettiği akut durumlardır.

Eğer 1-2 gün içerisinde geçmiyorsa dışkıda kan görülüyorsa ve ishal durumu şiddetli ise muhakkak doktorunuza görünün çocuk ve yaşlılarda dihidrasyon riski daha yüksek olduğu için 1.günden sonra geçmeyen ishal durumlarında uzman bir doktora gözükmelidirler
.

Belirti ve bulgular

İshal enfeksiyon veya virüs gibi başka bir sağlık sorununun bir belirtisidir. 4 haftadan uzun süre devam eden kronik ishal, inflamatuar barsak hastalığı (IBD)  irratıbl bağırsak sendurumu (IBS) gibi ciddi bir hastalığa işaret edebilir.
Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
  • Sık ve gevşek dışkı
  • Karın ağrısı, kramp
  • Ateş, titreme, genel hasta hissi
  • Susuzluk
  • Kilo kaybı

Nedenleri Nelerdir?

Çoğu ishale bakteri, parazit veya virüslerin sebep olur bunların kaynağı besin maddeleri  veya sudur. Seyahat sırasında yerel yemek yiyip yerel su içmek "gezgin ishali" ile sonuçlanabilir. İshalın sebepleri şunlar olabilir:
  • İlaçlara tepkiler (bazı vitaminler, mineraller ve otlar dahil)
  • Yapay tatlandırıcılara (sorbitol ve mannitol gibi) tepki
  • Laktoz toleransınız yoksa süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi
Kanla dışkılama ile sonuçlanan, ateş veya karın ağrısı eşlik eden ishal, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya Crohn hastalığı gibi bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanabilir ve bir doktor bakımı gerektirir.

Tamamlayıcı ve Alternatif Terapiler

Sizin için doğru yolları bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Hamiliyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, doktorunuz tarafından yönlendirilmedikçe, tamamlayıcı ve alternatif terapiler (CAM) tedavileri KULLANMAYIN.

Beslenme ve Takviyeler

  • Elektrolitler. Dehidrasyonu düzeltmek, özellikle çocuklar arasında kritik önem taşır. Şeker ve elektrolit içeren oral rehidrasyon solüsyonları ishale bağlı hastalıklardan kurutulmuş çocukları yönetmede önemlidir.
  • Pirinç veya arpa suyu, taze sebze suları (özellikle havuç ve kereviz), miso suyu veya diğer berrak suları uygun sıvı ve elektrolit dengesi sağlamaya yardımcı olur. Pirinç ve arpa sularını, 1 çorba kaşığı kaynatılmış suyun 1 çorba kaşığı çorba kaşığı haline getirin. 20 dakika dik. Gün boyunca gerin ve içelim.
  • Probiyotikler. Lactobacillus GG, asitofilus veya bifidobakteriler , toz halinde veya kapsüller halinde alınır. Bağırsaklardaki "iyi" bakterileri korumaya yardımcı olun. Bilimsel delillerin karışık olmasına rağmen ishali hafifletmeye yardımcı olabilirler. Bu probiyotikleri içeren aktif kültür yoğurtu diyareyi önlemeye yardımcı olabilir. Ağır derecede bağışıklık sistemi baskılanmış veya bağışıklık sistemini bastırıcı ilaçlar kullananlar, probiyotik almadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.
  • Canlı bir maya, Saccharomyces boulardii , Avrupa'da antibiyotik kullanımı ile bağlantılı ishali önlemek için sıklıkla kullanılır. Diğer probiyotiklerle birlikte alınabilir. Ciddi derecede hasta olan hastalarda nadir fakat ciddi enfeksiyon vakaları bildirilmiştir, bu nedenle Saccraromyces boulardii'yi doktor gözetiminde olmadan almayın .
  • Sığır kolostrumu, doğumdan hemen sonra bir ineğin bez bezleri tarafından salgılanan ön sütün sıvısı, bazı çeşit bulaşıcı ishale karşı yardımcı olabilir. Sadece güvenilir kolostrum ürünlerini kullanın.
  • Glutamin bağırsak astarının tahriş nedeniyle diyare tedavisinde yardımcı olabilir. Yüksek doz glutamin potansiyel olarak duyarlı bireylerde maniye neden olabilir. Glutamin bazı antiseptür ilaçları ve bazı kemoterapi ajanları da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Karaciğer hastalığı olan veya manik dönem öyküsü olan insanlar glutaminleri yalnızca doktorlarının gözetiminde kullanmalıdır.
  • Laktoza tahammülsüz iseniz, süt ürünleri tüketmeden önce tezgah üstü laktaz enzim takviyelerini alın.
  • Çinko , bağışıklık ve mukozal bariyer işlevlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Karıştırılmış beyaz biber. Bir çalışmada, 2,5 yaşın altındaki çocuklara ve bebeklere kızartılmış beyaz biber ile muamele edilmesi akut ve kalıcı ishal sıklığını azalttı.

Faydalanılacak otlar

  • Böğürtlen yaprağı ( Rubus fruticosus ) veya ahududu yaprağı ( Rubus idaeus ) gibi sıkışan bitkiler bağırsaktaki mukoza zarlarını "kurutmaya" yardımcı olur. Bir yığıcı çay kaşığı ile çay yapın. Fincan başına. Saatte 1/2 bardak iç. Bu çayların hamilelik döneminde kullanılması konusunda bazı tartışmalar var.
  • Elyaf bakımından zengin carob tozu ( Ceratonia siliqua ), ticari bir hidratasyon elektroliti yenileyici içeceğe eritilebilir. 
  • Yaban mersini ( Vaccinum myrtillus ) ekstraksiyonu sıkışan özelliklere de sahiptir. Pıhtılaşma önleyici ilaçlar (kan incelticiler) kullanıyorsanız yaban mersini kullanımında dozajları düşürün . Bilberry diyabet ilaçlarıyla potansiyel olarak etkileşime girebilir.

İnflomasyon redüktörleri

  • Bitki bazlı bir flavonoid olan quercetin , iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Papatya ( Matricaria recutita ) genellikle bir çay olarak alınır. Papatya hormonal ilaçlarla etkileşime girebilir ve yaban mersini alerjisi olan insanlarda reaksiyona neden olabilir.
  • Hatmi kökü ( Althea officinalis ) soğuk su çayı olarak alınabilir. 2 tbs ıslatın. Gece 1 litre su ile demleyin. Gün boyunca içelim. Hatmi kökü, lityum da dahil olmak üzere ağız yoluyla alınan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
  • Kaygan karaağaç tozu ( Ulmus fulva ) veya hatmi kökü toz ( Althaea officinalis ) bağırsaklarda rahatlatıcı olabilir. Toz ve az miktarda su ile yapıştırın. Yavaş yavaş suyun geri kalan kısmına ekleyin ve ardından 1 pint kadar pişirin. Kaygan karaağa, düşükleri teşvik etmek konusunda üne sahip. Ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Enfeksiyon savaşçıları:
  • Berberin içeren bitkiler bulaşıcı ishale karşı yardımcı olabilir. Bunlar, arpa ( Berberis vulgaris ), goldenseal ( Hydrastis canadensis ) ve Oregon üzümü ( Berberis aquifolium ) içerir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız berberini almayın. Herhangi bir reçeteli ilaç kullanıyorsanız öncelikle doktorunuza danışın.

Araştırmayı Destekleme

Abdullah M, Firmansyah MA. Kronik yaklaşım ve kronik diyare yönetimi. Acta Med Indones . 2013; 45 (2): 157-65.
Barr W, Smith A. Akut ishal. Fam Hekim mıyım . 2014; 89 (3): 180-9.
Chen CC, Walker WA. Çocuklarda gastrointestinal bozukluklarda probiyotiklerin klinik uygulamaları. [Gözden geçirmek]. Natl Med J Hindistan . 2011; 24 (3): 153-60.
Choi CH, Jo SY, Park HJ ve diğerleri. İrritabl bağırsak sendromunda randomize, çift-kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir saccharomyces boulardii denemesi: yaşam kalitesi üzerine etkisi. J Clin Gastroenterol . 2011; 45 (8): 679-83.
Corinaldesi R, Stanghellini V, Barbara G, ve ark. Diyaree klinik yaklaşım. Intern Emerg Med . 2012; 7 Suppl 3: S255-62.
Dinleyici EC, Dalgic N, Guven S, et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938, pediatrik ayakta tedavi ortamında akut enfeksiyöz diyareyi kısaltır. J Pediatr (Rio J) . 2015; 91 (4): 392-6.
Eren M, Dinleyici EC, Vandenplas Y. Çocuklarda akut kanlı olmayan diyarede Saccharomyces boulardii ve yoğurt sıvısının klinik etkinlik karşılaştırması: randomize, kontrollü, açık etiketli bir çalışma. Am J Trop Med Hyg . 2010; 82 (3): 488-91.
Feizizadeh S, Salehi-Abargouei A, Akbari V. Saccharomyces boulardii'nin akut diyare için etkinliği ve güvenliği. Pediatri . 2014; 134 (1): e176-91.
Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ. Sleisenger ve Fordtran'ın Gastrointestinal ve Karaciğer Hastalıkları . Sekizinci baskı. Philiadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2006.
Festini F, Giusti F, Paoletti E, vd. Emzik erken kullanım ishal için bir risk oluşturuyor mu? Minerva Pederi . 2012; 64 (3): 303-5.
Fox T, Manaloor J, Christenson J. Seyahatle İlgili Enfeksiyonlar. Kuzey Amerika Pediatri Kliniği . Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2013: 60 (2).
Grandy G, Medine M, Soria R ve diğerleri. Akut rotavirüs ishalinin tedavisinde probiyotikler. Bolivyalı çocuklarda iki farklı probiyotik preparat kullanan randomize, çift-kör, kontrollü bir çalışma. BMC Infect Dis . 2010; 10: 253.
Diyare hastası Guandalini S. Probiyotikler: güncelleme. J Clin Gastroenterol . 2008; 42 Ek 2: S53-7.
Jacobs J, Jiménez M, Malthouse S, vd. Akut çocukluk çağı ishalinin homeopatik tedavisi: Nepal'de yapılan bir klinik araştırmadan kaynaklanmaktadır. J Alternatif Tamamlayıcı Med . 2000, 6 (2): 131-9.
Jin CQ, Jia YX, Dong HX ve diğerleri. Kızarmış beyaz biber bebeklerde ve çocuklarda görülen ishali etkin bir şekilde tedavi edebilir: randomize kontrollü bir çalışma. Am J Chin Med . 2013; 41 (4): 765-72.
Jones K. Probiyotikler: antibiyotikle ilişkili ishalin önlenmesi. J Spec Pediatr Nurs . 2010; 15 (2): 160-2.
Lukacik M, Thomas RL, Aranda JV. Akut ve kalıcı diyare tedavisinde oral çinkonun etkilerinin bir meta-analizi. Pediatri . 2008, 121 (2): 326-36.
McFarland LV. Probiyotiklerin antibiyotik bağlantılı diyare ve Clostridium difficile hastalığının tedavisi için meta analizi. Am J Gastroenterol . 2006; 101: 812-22.
McFarland LV. Erişkin hastalarda Saccharomyces boulardii'nin sistematik olarak gözden geçirilmesi ve meta-analizi. [Gözden geçirmek]. Dünya J Gastroenterol . 2010; 16 (18): 2202-22.
Otto W, Najnigier B, Stelmasiak T ve diğerleri. Gönüllülerde enterotoksigenik Escherichia coli'nin neden olduğu ishali önlemek için hiperimmün sığır kolostrumunun bir tablet formülasyonunu kullanan randomize kontrol denemeleri. Scand J. Gastroenterol . 2011; 46 (7-8): 862-8.
Patel AV, Rojas-Vera J, Dacke CG. Rubus türlerinin tedavi edici bileşenleri ve eylemleri. Curr Med Chem . 2004 Haziran; 11 (11): 1501-12.
Playford RJ, Macdonald CE, Johnson WS. Gastrointestinal bozuklukların tedavisinde kolostrum ve sütten türetilen peptid büyüme faktörleri. Am J ClinNutr . 2000, 72: 5-14.
Riaz M, Alam S, Malik A, ve ark. Akut çocukluk çağı diyarede Saccharomyces boulardii'nin etkinliği ve güvenliği: çift kör, randomize kontrollü bir çalışma. Hint J Pederi . 2012; 79 (4): 478-82.
Rohde, Cl, Bartolini V, Jones, N. Clostridium difficile ile ilişkili ishal özel ilgi antibiyotik ilişkili ishal önlenmesi ve tedavisinde probiyotik kullanımı. Nutr Clin Pratik . 2009; 24 (1): 33-40.
Sandhu DK, Surawicz C. Kronik diyare hakkında güncelleme: klinisyene yönelik bir geçiş. Curr Gastroenterol Rep . 2012; 14 (5): 421-7.
Saabedra J. Probiyotikler ve bulaşıcı ishal. Am J Gastroenterol . 2000, 95: S16-S18.
Spanier JA, Howden CW, Jones MP. İrritabl barsak sendromunda alternatif tedavilerin sistematik bir tarifi. Arch Intern Med . 2003, 163 (3): 265-74.
Steffen R, Hill DR, DuPont HL. Seyahat ishali: klinik bir inceleme. JAMA . 2015; 313 (1): 71-80.
Thomas DW, Greer FR; American Academy of Pediatrics Beslenme Komitesi; Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme ile ilgili Amerikan Pediatri Bölümü Akademisi. Pediatride probiyotikler ve prebiyotikler. [Gözden geçirmek]. Pediatri . 2010; 126 (6): 1217-1231.
Thomas MR, Litin SC, Osmon DR, vd. Lactobacillus GG'nin antibiyotik ile ilişkili ishal üzerine etkisi yok : randomize, plasebo kontrollü bir çalışma. Mayo Clin Proc . 2001; 76: 883-9.
Van Niel CW, Feudtner C, Garrison MM ve diğerleri. Çocuklarda akut enfeksiyöz diyare için Lactobacillus tedavisi: bir meta-analiz. Pediatri . 2002; 109: 678-84.
Zhang HY, Lu SF, Xiao N. Çocuklarda serebral felçli çocuklarda akut diyare tedavisinde Shenque akupunkturunda ışınlayıcı ustalık etkisi. Chin J Integr Med . 2009; 15 (6): 454-7.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget