okaliptus nedir nelere faydaladır yan etkisi varmıdır kullanım dozajı nedir

Okaliptüs

genel bakış

Okaliptüs, mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi.
Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduğu bilinmektedir. Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila 1000 litre su bulundurabilir. Bu özelliğinden dolayıda bazı bataklık alanlara dikilerek o bataklık kurutulabilir.
okaliptus yaprakları 8 ila 15 cm ye kadar büyür.
Okaliptusların yapraklarından (Folia eucalypti)csubuharı distilasyonu yoluyla okaliptus yağı elde edilir. Bu yağ Cineol bakımından zengindir. Cineolun bir diğer adı Eucalyptol'dur.
Burun, tıkanıklığını hafifletmek için okaliptüs ağacından ( Eucalyptus globulus ) elde edilen  yağ,eczanelerde ve aktarlarda tezgah üstü satılan birçok öksürük ve soğuk algınlığı ürünlerinde görülür. Ökaliptüs yağı, kas ve eklem ağrısını hafifletmek için kremlerde ve merhemlerde ve bazı gargara yıkamalarında da kullanılır.
Ana vatanı olan Avustralya'da, okaliptus ağacı koalalar  için ana besindir. Geçmişte mikropları öldürmek için antiseptik olarak kullanılmıştır. Yağ, yaraları ve mantar enfeksiyonlarını iyileştirmek için geleneksel Aborijinal ilaçlarda kullanıldı. Okaliptüs yapraklarından yapılmış çaylar ateşi düşürmek  için de kullanılıyordu. Ökaliptüs ağacı Çin, Hint (Ayurveda) ve Yunan ve Avrupa da dahil olmak üzere diğer geleneksel tıp sistemlerinde kullanıldı.
19. yüzyılda İngiltere, okaliptüs yağını idrar sondası temizlemek için hastanelerde kullandı. Laboratuvar çalışmaları daha sonra okaliptüs yağının bakteri öldüren maddeler içerdiğini gösterdi. Ayrıca bazı virüsleri ve mantarları öldürebilir. Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan çalışmalar, ökaliptüs yağının balgam söktürücü gibi davrandığını, yani balgamın gevşetilerek atılmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Bilimsel sınıflandırma
Âlem:Plantae (Bitkiler)
KladAngiosperms (Kapalı tohumlular)
KladEudicots (İki çenekliler)
KladRosids
Familya:Myrtaceae (Mersingiller)
Alt familya:Myrtoideae
Cins:Eucalyptus
L'Hér.

Bitki Tanımı

Birçok okaliptus türü vardır. Bazılarıçalı boyutunda ve bazıları dev ağaçlar halinde büyür. En sık  kullanılan tür, mavi sakız veya Avustralya ateş ağacı olarak adlandırılır. 230 feet yükseklikte büyüyebilir. Onun 8 ile 15 cm büyüyen yaprakları koyu yeşil ve parlaktır. Mavi-gri kabuğu, krem ​​rengi iç kabuğu ortaya çıkarmak için soyulur.

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Öksürük ve soğuk algınlığı
Öksürük ve yaygın soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan birçok ilaç okaliptus içerir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da pek çok pastil, öksürük şurubu, losyon ve buhar banyolarında bulunur. Bitki uzmanları sık sık boğaz ağrısı ve bronşit ve sinüzit tedavisinde  taze yaprakları çay şeklinde kullanmanızı önerir.
Burun ve göğüste tıkanıklığı hafifletmek için ökaliptüs merhemleri de kullanılır. Ökaliptüs yağı balgamın gevşetilmesine yardımcı olur, bu nedenle birçok kişi bronşit, öksürük ve grip tedavisine yardımcı olmak için okaliptüs buharını soluyarak rahatlamaya çalışır.
Bilinen Bileşimi : Yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda "Sineol" taşır.
  • Faydaları : Nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir
  • Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
  • Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
  • Bedeni güçlendiricidir.
  • İdrar yolları antiseptiğidir.
  • Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.

Kullanım Şekli :
Çay : Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, şekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.

Buhar Banyosu : Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.

Lapa : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.

İspirtolu ya da Zeytinyağlı Eriyik Hazırlamak : Okaliptüs yaprakları bu maddelerin içine yatırılıp 7-10 gün bekletilir. Bu eriyikle ağızda gargara yapılır ya da suyla seyreltilip şekerle tatlandırılarak içilir.

UYARI : Okaliptüsün aşırı dozlarda alınması zehirlenmeye yol açabilir.

Okaliptüsle yapılan her uygulamadan sonra eller iyice yıkanmalı, gözlere dokunulmamalıdır.

Plak ve diş eti hastalığı

Ökaliptüs yağı , kötü kokuyu oluşturan cineole bakterisini yok eden antiseptik bakımından zengindir. Bazı antiseptik ağız gargaraları okaliptus ve diğer yağları kullanır ve plak ve diş eti iltihabını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Diğer kullanımlar

Topikal uygulamalarda ise okaliptus yağı artrit, yaralar ve yanıkları tedavi etmek için kullanılır. Yağ bazı böcek kovucularında da kullanılır. Ön çalışmalar ayrıca limon ve okaliptüs yağından yapılan bir losyonun  keneleri uzak tutabileceğini göstermiştir.

Nedir?

Okaliptüs bitkisinin yaprakları ve yağı ilaç olarak kullanılır. Ökaliptüs yağı, okaliptüs bitkisinin taze yaprakları meyvelerinden yapılır. Ökaliptüs yaprakları flavonoidler (bitki bazlı antioksidanlar), uçucu yağlar ve tanenler içerir. Araştırmacılar tanenlerin iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

Mevcut Formlar

Ökaliptüs yağı, sıvı ve merhemler de dahil olmak üzere birçok üründe bulunur. Yapraklar taze, kurutulur (çaylarda kullanılmak üzere) ve sıvı özütleride bulunur. Öksürük damlaları, şuruplar, buharlaştırıcı sıvılar, , diş macunu ve ağız gargaraları aktif madde olarak okaliptüs yağı veya sineol içerebilir. Okaliptus yağı  bazı tanıdık, tezgah üstü ilaçlar arasında Listerine, Mentor Kuru Kiraz Göğüs Kremi ve Vicks VapoRubta bulunur.

Nasıl Alınır

pediatrik
Zehirli olduğu için çocuğa oral olarak (ağızdan) okaliptus VERMEYİN. 6 yaşın altındaki çocuklara okaliptüs içeren öksürük damlası vermeyin.
Soğuk algınlığı için, okaliptus yağı, salve veya göğüs kremi kullanırken dozajı geçmemeye çalışın. buhar olarak solunabilir. Özellikle kaloriferli evlerde kalorifer peteğinin üzerine konulacak 1 bardak suya 5 damla damlatılarak solunum rahatlaması sağlanabilir.
Yetişkin
Toksisite nedeniyle doktorunuzun gözetiminde olmadan okaliptus yağı oral yolla (ağız yoluyla) ALMAYIN.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu sebeplerden dolayı, bitkisel ilaç alanında yetkin bir sağlık uzmanının gözetiminde otları almalısınız.
Yetişkinler için, okaliptus yağı deriye uygulandığında genellikle güvenlidir. Okaliptus yağı, salve veya göğüs kremi bir çocuğun yüzü veya burnu altında 2 ° C altında KULLANMAYIN.
Astım, nöbet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı veya düşük kan basıncına sahip insanlar ilk önce doktorlarıyla konuşmadan okaliptus kullanmamalıdır.
Gebe ve emziren kadınlar okaliptus kullanmamalıdır.
Okaliptus yağı, ağız yoluyla alındığında toksiktir. Okaliptüs yagini doktorunuzun gözetiminde olmadan yemeyin.

Olası Etkileşimler

Okaliptusun ağız yoluyla asla alınmaması gerekir. Ağızdan tüketilirse toksiktir ve birkaç ilaçla etkileşime girebilir. Şu anda karaciğer tarafından işlenmiş ilaçları alıyorsanız, okaliptüs preparatlarını kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Ökaliptüs karaciğer üzerinde etki yapabilir ve bu nedenle çok çeşitli ilaçların metabolize edilişini etkiler. Aşağıdaki ilaçlarla tedavi altındaysanız ökalptus'u doktorunuzla konuşmadan önce almamanız gerekir:
5-Fluorourasil (5-FU): Bir hayvan araştırmasında, derideki okaliptüs yağını kullanarak, kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaç olan topikal 5-FU'nun daha fazla emilimine neden oldu.

Araştırma Destekleme

Abdullah D, Ping QN, Liu GJ TI. Uçucu yağların, sıçan cildi üzerinden 5-fluorourasil penetrasyonu üzerindeki etkisini arttırma. Yao Hsueh Hsueh Pao . 1996; 31 (3): 214-221.
Ashour HM. Ökaliptüs sideroksilon ve Okaliptüs torquata'nın sapları, yaprakları ve çiçeklerinden çıkan uçucu yağların ve ekstraktların antibakteriyel, antifungal ve antikanser faaliyetleri. Kanser Biol Ther . 2008 Mar; 7 (3): 399-403.
Biruss B, Kahlig H, Valenta C. Seçilen steroil hormonlar için topikal ilaç dağıtım sistemi içeren okaliptüs yağının değerlendirilmesi. Int J Pharm . 2007, (2) 328; 142-51.
Cermelli C, Fabio A, Fabio G, Quaglio P. Okaliptüs yağının solunum yolu bakterileri ve virüsleri üzerindeki etkisi. Curr Microbiol . 2008, 56 (1): 89-92.
Chen ZZ, Ho CK, Ahn IS, Çan VL. Okaliptüs. Metodlar Mol Biol . 2006; 344: 125-34.
George J, Hegde S, Rajesh KS, Kumar A. Plak ve diş eti iltihabının kontrolü için bitkisel esaslı bir diş macununun etkinliği: klinik-biyokimyasal bir çalışma. Hint J Dent Res . 2009 Ekim-Aralık; 20 (4): 480-2.
Jaenson TG, Garboui S, Palsson K. limon okaliptus, sardunyum ve lavanta yağlarının ve sivrisinek iticili MyggA'nın doğal Ixodes ricinus'a (Acari: Ixodidae) karşı olduğu laboratuvar ve alanda. J Med Entomol . 2006 Temmuz; 43 (4): 731-6.
Kehrl W, Sonnemann U, Sineole sahip akut non-pürülan rinosinüzit için Dethlefsen U terapisi: çift kör, randomize, plasebo kontrollü bir çalışmanın sonuçları. Laringoskop . 2004; 114: 738-742.
Kumar A, vd. Bazı Ökaliptüs yağlarının antibakteriyel özellikleri. Fitoterapi . 1988; 59: 141-144.
Osawa K, Yasuda H, Morita H, Takeya K, Itokawa H. Macrocarpals H, I ve J, Eucalyptus globulus Yaprakları'ndan. J Nat Prod . 1996; 59: 823-827.
Rehman JU, Ali A, Han IA. Bitki esaslı ürünler: Sivrisineklere karşı kovucu olarak kullanım ve geliştirme: Bir inceleme. Fitoterapi . 2014; 95: 65-74.
Sadlon AE, Lamson DW. Okaliptüs yağının ve basit inhalasyon cihazlarının immün modifıye edici ve antimikrobiyal etkileri. Altern Med Rev . 2010 Nis; 15 (1): 33-47. Gözden geçirmek.
Salari MH, Amin G, Şirazi MH, Hafezi R, Mohammadypour M. Solunum yolu hastalıkları olan hastalardan alınan örneklerden izole edilen patojen bakteriler üzerinde eucaluyptus globulus yaprağı ekstraktının antibakteriyel etkileri. Clin Microbiol Infect . 2006; 12 (2): 194-6.
Sartorelli P, Marquioreto AD, Amaral-Baroli A, ve diğerleri. İki tür Okaliptus uçucu yağların kimyasal bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesi. Phytother Res . 2006; [Baskı önündeki Epub].
Serafino A, vd. Ökaliptüs esans yağının doğuştan hücrenin aracılık ettiği immün yanıt üzerine uyarıcı etkisi. BMC Immunol . 2008; 9: 117.
Swanston-Flatt SK, Gün C, Bailye CJ, Flatt PR. Diyabet için geleneksel bitki tedavileri. Normal ve streptozotosin diyabetik farelerde yapılan çalışmalar. Diabetoloji1990; 33 (8): 462-464.
Tesche S, Metternich F, Sonnemann U ve diğerleri. Akut non-pürülan rinosinüzit tedavisinde bitkisel ilaçların değeri: Çift kör, randomize kontrollü bir çalışmanın sonuçları. Eur Arch Otorinolaringbol . 2008 25 Nisan.
Thorsell W, Mikiver A, Tunon H. Bazı bitki malzemelerinin kene üzerindeki itici özellikleri Ixodes ricinus L. Phytotıp . 2006 Ocak; 13 (1-2): 132-4.
Webb NJ, Pitt WR. Çocuklukta okaliptüs yağ zehirlenmesi: Queensland eyaletinin güney doğusundaki 41 vaka. J Paediatr Çocuk Sağlığı . 1993; 29 (5): 368-371.
Woolf A. Uçucu yağ zehirlenmesi. Toksikol . 1999; 37 (6): 721-727.

Alternatif İsimler

Avustralya ateş ağacı; Mavi sakız; Okaliptus globulus; Kırmızı sakız

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget