ekinezyanın faydaları zararları ve ilaçlar ile etkileşimleri

Ekinezya

genel bakış

Ekinezya bugün Türkiyenin en popüler otlarından biridir. Ekinezya, kızgın kirpi dikenlerini andıran büyük konik tohum kafasında ( echinos , kirpi için Yunan'dır ) dikenli terazilerle adlandırılan bir Yerli Amerikan tıbbi bitkisidir .
Arkeologlar Yerli Amerikalıların ve kizilderililerin ekinezayı 400 yıllık süre boyunca enfeksiyonları ve yaraları tedavi etmek için genel bir "tedavi yolu" olarak kullandıklarına dair kanıtlar buldu. Tarih boyunca insanlar ekinezya'yı , karaciğer felci, sifiliz, sıtma, kan zehirlenmesi ve difteri tedavisinde kullandılar. Bu bitki, 18. ve 19. yüzyıllarda popüler olmasına rağmen, antibiyotiklerin kullanıma girmesinden sonra ABD'de kullanımı azalmaya başladı. Ekinezya preparatları, 20. yüzyılda Almanya'da giderek popüler hale geldi. Aslında, ekinezya üzerine yapılan bilimsel araştırmaların çoğu Almanya'da gerçekleştirildi.
Günümüzde insanlar yaygın soğuk algınlığı ve grip süresini kısaltmak ve boğaz ağrısı (boğaz ağrısı), öksürük ve ateş gibi belirtileri azaltmak için ekinezya kullanıyorlar. Pek çok bitki uzmanı ayrıca ekinezanın bağışıklık sistemini artırmaya ve vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım etmesini öneriyor.

Genel Kullanımlar

Birkaç laboratuar ve hayvan çalışması, ekinezanın bağışıklık fonksiyonunu artıran, ağrıyı hafifleten, iltihaplanmayı azaltacak ve hormonal, antiviral ve antioksidan etkilere sahip aktif maddeleri içerdiğini öne sürüyor. Bu nedenle, profesyonel bitki uzmanları üriner sistem enfeksiyonları, vajinal maya (kandida) enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları (otitis media olarak da bilinir), atlet ayağı, sinüzit, saman nezlesi (ayrıca alerjik rinit olarak da bilinir) tedavisinde ekinezya önermekle birlikte yavaş da olabilir -Yara yaraları. Laboratuardaki ön çalışmalar, ekinezinin, cichoric asit ile kombine edildiğinde kolon tümörlerini inhibe etmeye yardımcı olabileceğini önermektedir. Bir çalışma, ekinezya ekstraktının, enfeksiyon öncesinde alındığında, herpes simpleks virüsü (HSVI) tarafından tetiklenen nükseden ağrıyan yara yollarının gelişimi üzerine bir antiviral eylem uyguladığını da önermektedir.

Soğuk algınlığı

Ekinezanın soğuk algınlığı önlemesine veya tedavisine yardımcı olup olmadığı tartışmalıdır. Bazı çalışmalar, otların kendinizi daha hızlı iyi ve zinde hissettirdiğini gösteriyor. Diğerleri, ekinezyanın soğuk algınlığı üzerinde hiç bir etkisi olmadığını öne sürüyor. Birkaç klinik çalışma, soğuk algınlığını hissettikleri anda ekinezya alan kişilerin soğuk algınlığının şiddetini azalttığını ve ot kullanmayanlara göre daha az semptom sözlendiğini göstermiştir. Erken soğuk algınlığı ve grip belirtileri olan 95 kişinin (burun akıntısı, cırtıntı boğazı ve ateş) bir çalışması, 5 gün boyunca her gün birkaç bardak ekinezya çayı içenlerinin ekinezya olmadan çay içenlere kıyasla daha iyi hissettiklerini gözlendi.
14 klinik çalışmanın gözden geçirilmesi, ekinezanın soğuk gelişme ihtimalini% 58 ve soğuk süresini 1 ila 4 gün azalttığı bulundu. Bununla birlikte, bazı uzmanlar bu bulguları, analizlerde birtakım zayıflıkların bulunduğunu iddia ederek tartışmaktadırlar. Klinik çalışmalarda test edilen ekinezya preparatları büyük farklılıklar göstermektedir. Yüksek kaliteli bir ekinezya takviyesi seçmek ve ilk birkaç gün boyunca ekinezya'yı mümkün olduğunca erken, soğukta, birden fazla doz ile kullanmak önemlidir. Tavsiyeler için doktorunuzla görüşün.

Bitki Tanımı

Ekinezya, Kuzey Amerika'nın orta batı bölgelerinde yaşayan çok yıllık bir bitkidir. Ama uzun süredir Türkiyede de tarımı yapılmakta olup yabani türleri pek gözlenmez. Uzun boylu gövdeleri, tek pembe veya mor çiçekler taşır ve genellikle mor veya kahverengi renkte olan orta koniyi içerir. Büyük koni aslında sert bir tarağa benzer keskin dikenlere sahip bir tohum kafası.

Neler içerir?

Ekinezya, terapötik etkilerinde rol oynayan çeşitli kimyasal maddeler içerir. Bunlara polisakkaritler, glikoproteinler, alkamitler, uçucu yağlar ve flavonoidler dahildir.
Kökte bulunan kimyasallar, bitkinin üst kısmındaki kimyasallardan oldukça farklıdır. Örneğin bitkinin yerüstü kısımları daha fazla polisakkarit (bağışıklık sisteminin aktivitesini tetiklediği bilinen maddeler) içeriyor ise, kökler yüksek uçucu yağ konsantrasyonlarına (kokulu bileşikler) sahiptir. Araştırmalar, Echinacea purpurea'nın yukarıda zemin bölümünün en etkili olduğunu düşündüğü halde, bu aktif maddelerin kombinasyonu ekinezinin faydalı etkilerinden sorumludur .
Almanya'da (otlar hükümete göre düzenlenir), Ekinezya purpureasının yeryüzündeki kısımları soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve yavaş iyileşen yaralar için onay almıştır. Ekinezya pallida bitkisinin kökü de grip benzeri enfeksiyonların tedavisi için onaylanmıştır.

Mevcut Formlar

Ekinezya'nın üç türü yaygın olarak şifalı amaçlar için kullanılır: Ekineacea angustifolia , Echinacea pallida ve Echinacea purpurea . Pek çok ekinasya preparatı, bu türlerden bir, iki veya üçünü de ihtiva eder. Farklı ürünler, ekinezya bitkisinin farklı bölümlerini kullanır, bu nedenle ekinezanın etkinliği bir üründen diğerine farklılık gösterebilir.
Ekinezya (bir, iki veya üç tür de dahil olmak üzere) özler, tentürler, tabletler, kapsüller ve merhemlerde bulunur. Ayrıca diğer bağışıklık artırıcı otlar, vitaminler ve minerallerle kombinasyon halinde de mevcuttur.
ConsumerLab.com (sağlık, sağlık ve beslenme ürünlerinin saflığını test eden bağımsız bir firma) tarafından yapılan bir araştırma, test için satın alınan 11 markanın ekininde sadece 4 tanesinde etiketlerinde belirtilenleri içerdiğini buldu. Yaklaşık% 10'unda ekinezya yoktu; yarım ürünün ekinezya türüyle ilgili yanlış etiketlenmiş; ve standartlaştırılmış müstahzarların yarısından fazlası aktif içeriklerin etiketli miktarını içermedi.
Ürünlerini güvenilir ve bilgili kuruluşlar vasıtasıyla dağıtacak saygın, kurulmuş şirketler tarafından yapılan ürünleri satın alın. Mümkünse, garantili potensli veya standart ekstraktlı ürünleri seçin.

Nasıl Alınır

pediatrik

Pediatrik dozaj belirlemek için çocuğunuzun çocuk doktoru veya çocuk yetiştiren bir bitkisel doktorla birlikte çalışmalısınız.
Çocuklar için alkolsüz müstahzarlar kullanın.

Yetişkin

Genel bağışıklık sistemi uyarımı için, soğuk algınlığı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları veya mesane enfeksiyonları sırasında, günde 3 defa kendinizi daha iyi hissedene kadar, ancak 10 günden uzun süre ekinezya kullanmayın.
Ekinezayı boş karnına almayın. Bunun yerine, yiyecek veya büyük bir bardak su ile alın.
Yavaş iyileşen yaralar için gerektiğinde kremleri veya merhemleri uygulayın.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilecek ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilecek etkin maddeler içerir. Bu sebeplerden dolayı, bitkileri yalnızca botanik tıbbı alanında bilgili bir sağlık uzmanının gözetiminde almalısınız.
Tüberküloz, lösemi, diyabet, bağ dokusu hastalıkları, multipl skleroz, HIV veya AIDS, otoimmün hastalıklar veya muhtemelen karaciğer rahatsızlıkları olan insanlar ekinezya almayacaktır. Ekinezanın bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların etkinliğini azaltabileceği konusunda bazı endişeler var. Bu nedenle, organ nakli yaptıran, bağışıklık bastırıcı ilaçlar kullanmaları gereken insanlar, bu bitkiden kaçınmalıdırlar.
Nadiren de olsa, ekinezya hafif dereceli bir döküntüden anafilaksiye kadar değişen (yaşamı tehdit eden, boğaz sıkışması, nefes darlığı ve muhtemelen bayılma eşliğinde) alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Astım ve alerjisi olan insanlar bu advers reaksiyonları geliştirme riski altında olabilir. Papatya ailesinde (kompozit) bitki alerjisi olan insanlar bir sağlayıcı gözetiminde olmadan Ekinezya almamalıdır.
Minör yan etkiler mide rahatsızlığı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kuru gözleri içerebilir.
Gripleri tedavi etmek için ekinezya kullandıktan sonra bireysel gelişen bir eritema nodozum raporu (ağrılı bir deri rahatsızlığı) var.
Ağız yoluyla alındığında, ekinezya dilde geçici uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.
Ekinezinin gebe veya emziren kadınlar için güvensiz olabileceğine dair endişelere rağmen, ekinezinin gebelik sırasında kullanılmasının doğum kusurları veya diğer gebelikle ilgili sağlık sorunları riskini arttırmadığı gösteriliyor. Daha fazla araştırma gerekiyor. Bu arada, daha kesin çalışmalar yapılıncaya kadar, Echinacea'nın hamilelik veya emziren dönemlerde kullanılmamasını sağlayın.
Sorularınız varsa doktorunuzla konuşun.

Olası Etkileşimler

Anestezi ilaçları gibi ameliyat sırasında kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere reçeteyle satılan ilaçları alıyorsanız, ekinezya almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. İyi bilinen etkileşimlerden bazıları şunlardır:
  • Econazole. Ekinezya, mayonez enfeksiyonlarını (atlet ayağı gibi) tedavi etmek için kullanılan bir antifungal ajan olan econazole ile birlikte kullanışlı olabilir. Ekinezya ekonazol ile birlikte kullanıldığında, bu enfeksiyonların tekrarlama oranları düşebilir.
  • İmmünosupresanlar. İmmunosupresanlar, kanseri tedavi etmek ve organ naklini takiben bağışıklık sistemini baskılamak suretiyle yeni organın reddedilmemesi için iki ana amaçla kullanılan bir grup ilaçtır. Ekinezya bağışıklık fonksiyonunu artırabilir, çünkü insanlar özellikle organ nakli için kullanıldığında, bağışıklık baskılayıcı ilaçlarla ot kullanmamalıdır.
  • Kafein. Ekinezya, vücudun kafeini yıkması için geçen süreyi artırabilir ve bu nedenle, kafeinin vücutta kalma süresini artırır.

Araştırma Destekleme

Askeroğlu U, Alleyne B, Guyuron B. Kuru gözlere katkıda bulunan ilaç ve bitkisel ürünler. Plast Reconstr. Surg . 2013; 131 (1): 159-67.
Auerbach: Auerbach Wilderness Tıp . 5. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Mosby; 2007.
Barrett B, Brown R, Rakel D, Mundt M, Bone K, Barlow S, Ewers T. Echinacea, soğuk algınlığı tedavisinde: randomize bir deneme. Ann Intern Med . 2010; (12) 153: 769-77.
Borchers AT, Keen CL, Stern JS, Gershwin ME. İnflamasyon ve Yerli Amerikan tıbbı: botaniklerin rolü. [Gözden geçirmek]. Am J Clin Nutr . 2000 Aug; 72 (2): 339-47.
ConsumerLab.com. Ürün incelemesi: ekinezya. 1 Nisan 2002'de erişildi.
Di Pierro F, Rapacioli G, Ferrara T, Togni S. Solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için Echinacea angustifolia (Polinacea) 'dan standartlaştırılmış bir ekstraktın kullanılması. Altern Med Rev . 2012; 17 (1): 36-41.
Ernst E. Sık kullanılan bitkisel tedavilerin risk-fayda profili: Ginkgo, St. John's Wort, Ginseng, Ekinezya, Saw Palmetto ve Kava. [Gözden geçirmek]. Ann Intern Med . 2002; 136 (1): 42-53.
Frank LG. Ekinezya bileşik bitki çay preparatının üst solunum ve gribi semptomlarının şiddeti ve süresi üzerine etkisi: randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma. J Comp Alt Med . 2000, 6 (4): 327-34.
Gallo M, Sarkar M, Au W, ve diğerleri. Ekinezya gebelik maruziyetini takiben gebelik sonuçları. Arch Intern Med . 2000, 160: 3141-3.
Ghemi A, Soleimanjahi H, Gill P, Arefian E, Soudi S, Hassan Z. Echinacea purpurea polisakkaridi, herpes simpleks virüs tipi 1 enfeksiyonlarında latans hızını azaltır. Intervirology . 2009; 52 (1): 29-34.
Goel V, Lovlin R, Barton R, et al. Soğuğun tedavisinde standart bir ekinezya preparatının (Echinilin) ​​etkinliği: randomize, çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışma. J Clin Pharm Ther . 2004; 29 (1): 75-83.
Haller J, Hohmann J, Freund TF. Ekinezya preparatlarının kaygının üç laboratuvar testinde etkisi: klordiazepoksitle karşılaştırma. Phytother Res . 2010; 24 (11): 1605-1.
Islam J, Carter R. Üst solunum yolu enfeksiyonunda Ekinezya kullanımı. Güney Med J . 2005; 98 (3): 311-8.
Karsch-Volk M, Barrett B, Kiefer D, Bauer R, Ardjomand-Woelkart K, Linde K. Ekinezya ortak soğuk algınlığı önleme ve tedavi için. Cochrane Database Syst Rev . 2014; 2: CD000530.
Linde K, Barrett B, Wolkart K, Bauer R, Melchart D. Ekinezya ortak soğuk algınlığı önleme ve tedavi için. Cochrane Database Syst Rev . 2006; 1: CD000530.
Lindenmuth GF, Lindenmuth EB. Ekinezya bileşik bitki çay preparatının üst solunum ve gribi belirtilerinin şiddeti ve süresi üzerine etkisi: randomize, çift-kör plasebo kontrollü bir çalışma. J Alternatif Tamamlayıcı Med . 2000, 6 (4): 327-34.
Mahady GB. Ekinezya: üst solunum yolu enfeksiyonlarının profilaksisinde ve tedavisinde kullanımı için öneriler. Nutr Clin Bakımı . 2001; 4 (4): 199-208.
Melchart D, Linde K, Fischer P, Kaesmayr J. Echinacea, soğuk algınlığı önleme ve tedavi için. [Gözden geçirmek]. Cochrane Database Syst Rev . 2000, 2: CD000530.
Miller. Miller'ın Anestezi . 7. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Churchill Livingstone; 2009.
Mullins RJ, Heddle R Ekinezya ile ilişkili istenmeyen reaksiyonlar: Avustralya deneyimi. Ann Allerji Astım İmmünolojisi . 2002; 88 (1): 42-51.
Nahas R, Balla A. Soğuk algınlığı önleme ve tedavi için tamamlayıcı ve alternatif tıp. Can Hekim Hekim . 2011; 57 (1): 31-6.
Naser B, Lund B, Henneicke-von Zepelin HH, Kohler G, Lehmacher W, Scaglione F. Tedavisinde Baptisia, Echinacea ve Thuja özlerinin randomize, çift-kör, plasebo kontrollü, klinik doz-yanıtlı denemesi soğuk algınlığı olan hastalar. Phytotedicine . 2005; (10) 12: 715-22.
Percival SS. Ekinezanın tıpta kullanımı. [Gözden geçirmek]. Biochem Pharmacol . 2000, 60 (2): 155-8.
Rakel. Rakel: İntegratif Tıp . 3. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Schapowal A. Solunum yolu enfeksiyonlarında Ekinefalinin etkinliği ve güvenliği. Wien Med Wochenschr . 2013 (3-4) 163: 102-5.
Sağlıklı gönüllülerde B ve T-lenfositlerin çeşitli alt popülasyonlarının sayısı üzerine Echinacea purpurea'nın taze preslenmiş suyunun oral yoldan verilmesinin etkileri: Bir çift Kör, plasebo kontrollü çapraz çalışma. Phytotedicine . 2005; 12 (9): 625-31.
Şah SA, Sander S, Beyaz CM, Rinaldi M, Coleman CI. Ekinezanın soğuktan korunma ve tedavi için değerlendirilmesi: bir meta-analiz. Lancet Infect Dis . 2007; 7 (7): 473-80. Gözden geçirmek.
Sharma M, Schoop R, Suter A, Hudson JB. Aknede Ekinezanın potansiyel kullanımı: Propionibakterium aknes büyümesi ve inflamasyonunun kontrolü. Phytother Res . 2011; 25 (4): 517-21.
Yakında SL, Crawford RI. Ekinezya bitkisel tedavisi ile ilişkili tekrarlayan eritema nodozu. J Am Acad Dermatol . 2001; 44 (2): 298-9.
Hastalar için özetler. Ekinezya ortak soğuk için. Ann Intern Med . 2010 Ara; 153 (12): 1-43.
Taheri JB, Azimi S, Rafieian N, Akhaven Zanjani H. Bitkilerde diş hekimleri. Int Dent J . 2011; 61 (6): 287-96.
Tsai YL, Chiu CC, Yi-Fu Chen J, Chan KC, Lin SD. Ekinezya purpurea çiçek özlerinin ve kolik asitin insan kolon kanseri hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri, apoptozun indüklenmesi yoluyla. J Ethnopharmacol . 2012; 143 (3): 914-9.
Turner RB, Riker DK, Gangemi JD. Ekinezya'nın deneysel rinovirüs soğuk algınlığının engellenmesi için etkisizliği. Antimicrob Agents Chemother . 2000, 44: 1708-9.
Turner RB, Bauer R, Woelkart K, Hulsey TC, Gangemi JD. Deneysel rinovirüs enfeksiyonlarında Ekineacea angustifolia'nın değerlendirilmesi. N Engl J Med . 2005; 353 (4): 341-8.
von Maxen A, Schoenhoefer P. Ortak soğuğun önlenmesi ve tedavisinde ekinezinin faydası? Lancet Enfeksiyon Hastalığı . 2008, 8 (6).
Weber W, Taylor JA, Stoep AV, Weiss NS, Standish LJ, Calabrese C. Echinacea purpurea çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için. J Alternatif Tamamlayıcı Med . 2005, 11 (6): 1021-6.
Woelkart K, Marth E, Suter A ve diğerleri. Echinacea purpurea preparatlarının biyoyararlanımı ve farmakokinetiği ve bunların bağışıklık sistemi ile etkileşimi. Int J Clin Pharmacol Ther . 2006; 44 (9): 401-8.
Yamada K, Hung P, Park TK, Park PJ, Lim BO. Echinacea, Ashwagandha ve Brahmi şifalı otların bağışıklık uyarıcı etkilerinin karşılaştırılması. J Ethnopharmacol . 2011; 137 (1): 231-5.

Alternatif İsimler

Ekinezya angustifolia; Ekinezya pallida; Ekinezya purpurea; Mor çıtır çıtır
Ekinezya

Versiyon bilgisi

  • Son güncelleme tarihi: 02.02.2016
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme. Ayrıca ADAM Editör ekibi tarafından incelendi.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget