evening primrose çuha çiçeği ve yağının faydaları kullanım şekli yan etkileri

Botanik Adı : Oenothera biennis .
Diğer Ortak İsimler : Ateş bitkisi, büyük çuha çiçeği, krallar-cure-all, gece söğüt-herb, scabish, scurvish, tee çuha çiçeği, güneş damlası, suncups.
Habitat : Akşam çuha çiçeği Kuzey Amerika ve diğer benzer bölgelerin ılıman iklimlerde yetişir. Ülkemizde özellikle kuzeyde karadenizde yoğun bir populasyon alanı gözlemlenmektedir. 
Ülkemizde nemli ve kumlu topraklar akarsı kenarlarını çok seven bu bitki özellikle ülkemizin kuzeyinde daha çok rastlanmaktadır.
Bu bitki tam güneşi tercih eder, ancak çiçekler sadece gece veya bulutlu günlerde çiçek açar. Bu bitki çok yıllık köke sahip olan bir bitki olup aynı kök iki yıl üç yıl çiçek açmaktadır ve tekrar kendi kendine sürmektedir.

Kullanılan Bitki Parçaları : Tüm bitki yenilebilir.
Yapraklar ve kökler ilkbaharda toplanabilir ve daha sonra tüketilmek üzere dondurulabilir veya hemen yenebilir.

Çiçekler ve tohumlar tam çiçeklenme sırasında hasat edilir ve bitki çayı yapmak  için kullanılır veya  mesarasyon yöntemi ile çuha çüçeği yağı yapılır. Çuha çiçeği tohumu yağı ise bitki tohumlarının soğuk pres yöntemi ile preslenmesi sonucu elde edilir. Bitkinin tamamı daha sonra bitkisel kullanım için sonbaharda toplanabilir ve kurutulabilir.

Çuha Çiçeği (Oenothera biennis) Tedavisi ve Yararları

Çuha çiçeği, tarih boyunca hem gıda hem de ilaç olarak hizmet etmiştir.
Özellikle karediniz kadınları fındıkbahçelerinde de yetişen bu bitkinin çiçeğini fındık toplarken çizilen kanayan veya moraran cildine lapa şeklinde uygulamış ve bir gün içerisinde morluğun geçtiğine şahit olmuşlardır. Hala geleneksel olarak bu uygulamaya devam etmekteler. 
Bununla birlikte Bugün, çuha çiçeği hala yiyecekler için kullanılıyor, yapraklar ve çiçekler salatalara ekleniyor ve kök sebze olarak yeniliyor.
Yapraklardan ve tohumlardan elde edilen yağ, egzama gibi cilt hastalıklarının kaşıntı ve kızarıklığını gidermek için kullanılan kremler ve solisyonlarda kullanılır Ayrıca yara ve yanık iyileşmesine yardımcı olmak için kırmızı kantaron yağı ile birlikte kullanılır.
Tohumlardan çıkarılan yağ, Omega-6 yağ asitleri olan esansiyel yağ asitleri (EFA) gamma-linolenik asit (GLA) ve linoleik asidi içerir. Bu EFA'ların kardiyovasküler sağlığı iyileştirdiği, insülin kullanımını geliştirdiği ve ruh hallerini düzenlediği tıbbi olarak kanıtlanmıştır.
Bu bitki aynı zamanda adet öncesi hormon (PMS) , adet krampları , menopoz semptomları ve menstrüel siklusun hormonal değişikliklerine bağlı göğüs ağrısı için de yararlıdır .
Çuha çiçeği , özellikle aile öyküsünde obezite olanlarda kilo kaybı için
yararlı bir bitki olabilir Kardiyovasküler sistem desteği ile birleştiğinde, bu çok olumlu bir avantaj olabilir.
Çuha çiçeği ayrıca periferik nöropati ve diyabetle ilişkili diğer semptomları azaltmada etkili olmuştur.
Şu anda bilimsel çalışma altında kalp krizi, meme kanseri, dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu, saman nezlesi , mide ülseri ve enflamatuar bağırsak hastalığı için bitkisel bir çare olarak akşam çuha çiçeği yağının (EPO) faydaları araştırılmakta ve klinik veriler bu tür şikayetlerin tamamında belli bir oranda fayda gösterdiğinin belirtmektedir. Buda bu bitkinin hayatımızda bir şekilde olmasının ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatmakta olup güvenle kullanabileceğimiz bir desteğin herzaman yanıbaşımızda olması gerektiğini salık vermektedir.

Dozaj ve Yönetim

Çuha çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri, yanı sıra yağlar ve kapsüller gibi bitkisel formlarda gelir .
En yaygın kullanım şekli kapsül formudur.
Çoğu uzman, günde 3000 ila 6000 mg'lık çuha çiçeği yağının günlük dozajı olarak önermektedir. Bu,% 8-9 standartlaştırılmış formülde yaklaşık 270 ila 540 mg GLA anlamına gelir.
Ayrıca, 1000 ila 3000 mg civarında daha küçük dozlarda çocuklar için güvenli olduğu gösterilmiştir.

Çuha Çiçeği (Oenothera biennis) 'nin Yan Etkileri ve Olası Etkileşimleri

Amerikan Bitkisel Ürünler Birliği (AHPA) tarafından birinci derecede güvenli kabul edilip yan etkisi olmayan bitki derecelendirmesine göre sınıflandırılmış olmasına rağmen, akşam çuhaçiçeği bazı hafif yan etkiler için olası ihtimaller barındırır.
Bu yan etkiler nadirdir, ancak bulantı, mide ağrısı ve baş ağrılarını içerir.
Çuha çiçeği yağı, ilk önce bir hekime danışmadan aşağıdaki ilaçlarla alınmamalıdır:
  • Şizofreni için fenotininler
  • Siklosporin - organ nakillerinden sonra kullanılan bir immünosüpresan
  • Kanser kemoterapisi altındaysanız
  • Seftazidim-bir antibiyotik
  • Nonsteroidal Anti-inflamatuar İlaçlar (NSAID'ler)

Çuha çiçeği bitkisinin ve yağının topikal olarak kullanılışı

Biz evening primrose yani akşam çuha çiçeğini aile öyküsü içerisinde 4 nesildir toplayıp çeşitli şekillerde işlemekteyiz. Çocukluğumdan hatırladığım en yaygın kullanım şekli büyük büyük babamın bitkileri cam bir kavanozun içerisinde mesarasyon yöntemi ile uzun bir süre zeytin yağının içerisinde güneşte bekletmesi idi. Sonra onu damıtır ve çiçekleri ezerek balmumunun içerisine ekler aynı zamanda çuha çiçeği yağıda ekleyerek yaralanmalar morarmalar burkulmalar ve et eziklerine karşı bir krem oluştururdu. Bağ bahçe arı ve bitki işleri ile ailecek uğraştığımız için hiç kimsenin cildi yarasız eziksiz olmuyordu doğal olarak bu merhem herkesi imdadında yetişen sihirli bir değnek gibiydi.  Hala bu kremi organik olarak üretmekle birlikte isteyenlere gönderim yapıyoruz. ürün  ve fiyat bilgisi için sayfanın sağ alt köşesindeki doğrudan whtasapp iletişim ikonuna tıklayarak bize mesaj gönderebilirsiniz. 

Bitkiyi merak edenler için aşağıda toplama alanlarımız ve bitkinin fotoğraflarını paylaşacağım. 
Çuha çiçeği toplama alanımız orta karadeniz rakım 1680

Resim yazısı ekle



Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget