sarı kantaronun faydaları yan etkileri ilaçlarla etkileşimi

Sarı Kantaron


Genel bakış

John's wort (Hypericum perforatum) , çeşitli sinir bozuklukları da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar için kullanıldığı antik Yunanistan'dan kalma bir kullanım geçmişine sahiptir. John's wort'un ayrıca antibakteriyel, antioksidan ve antiviral özellikleri vardır. Anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı, yaralara ve yanıklara iyileşmeye yardımcı olmak için deriye uygulanmıştır. John's wort, Birleşik Devletlerde en çok satılan bitkisel ürünlerden biridir.
Karadeniz bölgesi sarı kantaron bitkisi

Son yıllarda St. John's wortun geniş bir şekilde depresyon tedavisindeki etkisi incelenmiştir. Çoğu araştırma, Sarı kantaronun hafif-orta dereceli depresyon tedavisine yardımcı olabileceğini ve diğer reçeteli antidepresanların çoğundan daha az yan etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Fakat bir takım ilaçlarla etkileşime girer, bu yüzden sadece bir sağlık uzmanının rehberliğinde alınmalıdır.
Ağır depresyonu tedavi etmek için otları kullanmayın - günden güne sorun yaşıyorsanız veya kendinize veya başkalarına zarar görebileceğini düşündüğünüz durumlarda ve Depresyonunuz çalışmanızı zorlaştırıyorsa daima bir doktora görünün (Bkz. "Önlemler" bölümü).
Depresyon
Sarı kantaronun, hafif-orta dereceli deprasyonlara faydalıdır, ancak şiddetli (veya büyük) depresyonlu kişilerde semptomları azaltabileceğine dair kanıtlar yoktur. Çoğu çalışmada, depresyon tedavisinde sıklıkla reçete edilen popüler bir antidepresanlardan biri olan seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler) kadar etkili olduğu görülmektedir. SSRI'lara fluoksetin (Prozac), sitalopram (Celexa) ve sertralin (Zoloft) dahildir. Buna ek olarak, St. John's wort, antidepresanların en sık rastlanan yan etkilerinden biri olan cinsel dürtü kaybına neden olmadığı görülüyor.
John's wort, hiperisin, hiperforin ve flavonoidler de dahil olmak üzere çeşitli kimyasal maddeler içerir. Araştırmacılar St. John's wort'un nasıl çalıştığından tam olarak emin değiller. Bazıları, bitkinin bir SSRI'ye benzer şekilde hareket ettiğini ve beyin kimyasalları serotonin, dopaminin ve norepinefrinin kullanımını artırdığını ileri sürdü. Bu nörotransmitterler ruh halini geliştirmeye yardımcı olurlar. Bilim adamları, hiperisinin bu konuda etkili olduğunu düşünüyorlardı, ancak şimdi St. John's wort'taki diğer kimyasalların yardımcı olabileceğine inanıyorlar.

Diğer Kullanım Alanları
St. John's wort da aşağıdaki koşulların tedavisinde de fayda göstermektedir; bunlardan birkaçı depresyon ile ilgilidir.
  • Premenstrüel sendrom (PMS): Araştırmaları  , St John's wort'un bazı kadınlarda Kramp, sinirlilik, beslenme isteği ve göğüs hassasiyeti dahil olmak üzere PMS'nin fiziksel ve duygusal semptomlarını hafifletmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir çalışmada semptom şiddetinde% 50 azalma olduğu bildirildi.
  • Menopoz: St.John  's wort'u siyah cohosh ile kombine ederek menopoz dönemindeki ruh hali ve kaygı düzeyini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteren bazı kanıtlar var.
  • Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu (SAD): Yalnız kullanılan St. John's wort, güneş ışınlarının eksikliği nedeniyle kış aylarında ortaya çıkan bir depresyon türü olan SAD hastalarında ruh durumunu olumlu yönde geliştirmiştir. SAD genellikle hafif terapi ile tedavi edilir. Araştırma, St. John's wort'u fototerapi ile birlikte kullanmanın dahada faydalı olduğunu göstermektedir
    Hafızoğlu baharat kantaron yağı siparişi ver

  • Egzama, yaralar, minör yanıklar, hemoroitler: St. John's wort'un antibakteriyel özellikleri vardır ve ayrıca vücudun iltihaplanma ile savaşmasına yardımcı olabilir. Topikal olarak uygulanır (cilde), hafif yaralar ve cilt tahrişi ile ilişkili semptomları hafifletebilir. Özellikle osmanlı döneminde kılıç otu denilen bu bitkinin yağı derin kılıç yaralarını iyileştirmek için kullanılmaktaydır ve her yeniçerinin belinde bi yağ tulumu asılı idi
  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), sosyal fobi: İlk açık etiketli bir araştırmada, St.John 'un 450 mg'lık dozda 12 hafta boyunca günde 2 kez alınan OKB semptomlarının iyileştiğini buldular . Bununla birlikte, diğer çalışmalar St. John's wort'un OKB'yi iyileştirmediğini göstermektedir.

Bitki Tanımı

John's wort, oval, uzatılmış yaprakları olan sarı çiçek kümeleri bulunan, fidanlık bir bitkidir. Bilim adamları, bunun Avrupa'ya, Asya'nın ve Afrika'nın bir bölümünün ve Birleşik Devletler'in batısında olduğuna inanıyorlar.Bitki ismini yahya peygamberin doğum günü kutlamalarında almaktadır. Hem çiçekler hem yapraklar ilaç olarak kullanılır.

Etken maddeleri nelerdir?

En iyi incelenmiş aktif bileşenleri hem yapraklarda hem de çiçeklerde bulunan hiperisin ve psödohipperisindir. Bununla birlikte, araştırmacılar bu bileşenlerin St. John's wort'un iyileştirici özelliklerinden sorumlu olup olmadıklarından emin değiller. Bilim adamları St. John's wort'un uçucu yağları ve flavonoidleri üzerine çalışıyorlar.

Mevcut Formlar

John's wort pek çok biçimde elde edilebilir: kapsüller, tabletler, tentürler, çaylar ve yağ bazlı cilt losyonları. Kurutulmuş otun kıyılmış veya toz haline getirilmiş formları da mevcuttur. Çoğu ürün% 0.3 hiperisin içerecek şekilde standartlaştırılmıştır.

Nasıl Alınır

Pediyatrik
John's wort'la ilgili birçok çalışma yetişkinlerde yapılmıştır. Bununla birlikte, bir çalışma (12 yaşın altındaki 100'den fazla çocuk), St.John's wort'un hafif-orta şiddette depresyon belirtilerinin çocuklarda güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabileceğini belirtmektedir Çocuğunuza tıbbi yardım almadan St. John's kerevitlerini asla vermeyin. John's wort ile tedavi edilen çocuklar, alerjik reaksiyonlar veya yan etkiler için dikkatlice izlenmelidir. Bir doktorun yardımı olmadan bir çocuğun depresyonunu tedavi etmeye çalışmamanız gerekir çünkü depresyon ciddi bir hastalık olabilir.
Yetişkin
  • Kuru otu (kapsüller veya tabletler halinde): Hafif depresyon ve duygudurum bozuklukları için normal doz 300 mg'dır (standart olarak% 0.3 hiperisin özütü), günde 3 kez yemekle birlikte alınmalıdır. 
  • John's wort ayrıca sıvı özü veya çay olarak da bulunur. Doğru dozu bulmanıza yardımcı olması için doktorunuzdan yardım isteyin.
John's wort'tan herhangi bir etkinin hissedilmesi 3 ila 6 hafta sürebilir.
Sarı kantaron alımını  bir kerede durdurmayın, çünkü bu istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Durmadan önce dozu yavaş yavaş indirin.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana dayalı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte otlar yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu sebeplerden dolayı, bir sağlık kuruluşunun gözetiminde otları özenle almalısınız.
John's wort genellikle depresyon tedavisinde kullanılır. Depresyonunuz günlük hayatınızda sorunlara neden oluyorsa ya da intihar düşünceleriniz varsa veya kendinize veya başkalarına zarar verirseniz derhal bir doktora görünmeniz gerekir. St. John's wort şiddetli depresyonu tedavi etmek için kullanılmamalıdır.
St. John's wort'u almadan önce doğru tanıya sahip olduğunuzdan emin olmanız için bir doktor görmelisiniz. Doktorunuz doğru dozu belirlemenize ve St. John's wort ile etkileşime girebilecek ilaçları almadığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir. Bu konuda iyimser olmak isterim ama Türkiye şartlarında sizi bilgilendirecek böyle bir doktor bulma şansınız olmayabilir onun için size etkileşime girebilecek ilaçlarıda aşağıda yazacağım dikkatli okuyun
John's wort'tan gelen yan etkiler genellikle hafiftir ve mide rahatsızlığı,  deri döküntüleri, yorgunluk, huzursuzluk, baş ağrısı, ağız kuruluğu ve baş dönmesi veya zihinsel karışıklık hissi içerir. John's wort ayrıca cildi aşırı derecede güneş ışığına hassas hale getirebilir, buna fotodermatit denir. Narin bir cildiniz varsa ve St. John's wort'u alıyorsanız, güneşin altında uzun kollu giyinin ve şapka takın ve en az SPF 15 veya daha yüksek bir güneş kremi kullanın. Güneş lambaları, bronzlaşma kabinleri ve bronzlaştırıcı yataklardan kaçının.
St. John's wort'u ile ilgili diğer potansiyel endişeler, hamile kalmanın veya kısırlığın daha da kötüleşmesine olumsuz yönde; Özellikle de metilfenidat alan insanlarda ADD ve DEHB semptomlarını kötüleştirebilir; Şizofreni hastalarında psikoz riskini artırabileceğini; Ve bunun Alzheimer hastalığı olan bireylerde demansa katkıda bulunabileceğini söylendi. Daha fazla araştırma gerekiyor.
John's wort, ameliyat sırasında kullanılan ilaçlarla etkileşime girebildiğinden ameliyattan önce en az 5 gün veya daha fazla süreyle almayı bırakmalısınız. Doktorunuz ve cerrahınız St. John's wort'u almadığınızı bildiğinizden emin olmalılar.
Hamile olan, hamile kalmaya çalışan veya emziren kadınlar, St. John's wort'u almamanız gerekir.

Olası Etkileşimler

John's wort çok sayıda ilaçla etkileşime girer. Çoğu durumda, St. John's wort, ilacı daha az etkili hale getirir. Diğer durumlarda, sarı kantaron bitkis, bir ilacın etkilerini daha da güçlendirebilir.
Herhangi bir ilaç tedavisi görüyorsanız, önce doktorunuzla konuşmadan St. John's wort'u kullanmamalısınız. John's wort, aşağıdakileri kapsayan ancak bunlarla sınırlı olmaksızın birçok farklı ilaçla etkileşime girebilir:
Antidepresanlar - St. John's wort, trisiklik antidepresanlar, SSRI'lar ve monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler) dahil olmak üzere depresyon veya diğer duygudurum bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. John's wort'un bu ilaçlarla alınması, yan etkileri artırma eğilimi gösterir ve serotonin sendromu diye adlandırılan tehlikeli bir duruma neden olabilir. St John's wort'unu diğer antidepresanlarla birlikte almayın:

  • SSRI'lar: Citalopram (Celexa), esitalopram (Lexapro), fluvoksamin (Luvox), paroksetin (Paxil), fluoksetin (Prozak), sertralin (Zoloft)
  • Bisikletler: Amitriptilin (Elavil), nortriptilin (Pamelor), imipramin (Tofranil)
  • MAOI'ler: Fenelzin, (Nardil), tranilsipromin (Parnat)
  • Nefazodon (Serzone)
Allerji uyuşturucuları (antihistaminikler) - St. John's wort, vücudun içindeki bu ilaçların seviyelerini düşürebilir, bu da onları daha az etkili hale getirir:
  • Loratadine (Claritin)
  • Setirizin (Zyrtec)
  • Feksofenadin (Allegra)
Clopidogrel (Plavix) - Teorik olarak, St. John'un kısraklarını clopidogrel ile birlikte almak kanama riskini artırabilir.
Dekstrometorfan (öksürük tıbbı) - St.John 's kerevitlerini dextromethorphan ile aynı anda almak, tezgah üstü öksürük ve soğuk ilaçlarda bulunan öksürük önleyici, serotonin sendromu da dahil olmak üzere yan etkileri riskini artırabilir.
Digoksin - St. John's wort, ilaç düzeylerini düşürebilir ve daha az etkili hale getirebilir. Eğer digoxin kullanırsanız, St. John's wort'u almayın.
Bağışıklık sistemini bastıran ilaçlar - St. John's wort, organ naklinden sonra alınan bu ilaçların etkinliğini azaltabilir veya otoimmün hastalıkları kontrol altına alabilir. Kalp veya böbrek transplantasyonu geçirenlere düşen siklosporin düzeyleri hakkında bir çok rapor var, bu da nakledilen organın reddedilmesine yol açıyor.
  • Adalimumab (Humira)
  • Azathioprine (Imuran)
  • Siklosporin
  • Eterdenet (Enbrel)
  • Metotreksat
  • Mikofenolat mofetil (CellCept)
  • Takrolimus (Prograf)
HIV ile savaşmak için uyuşturucular - St. John's wort, HIV ve AIDS'i tedavi etmek için kullanılan en az iki çeşit ilaçla etkileşime giriyor gibi görünüyor: proteaz inhibitörleri ve nükleosid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri. Gıda ve İlaç İdaresi, St. John's wort'un HIV veya AIDS'i tedavi etmek için kullanılan herhangi bir antiretroviral ilaçla kullanılmamasını öneriyor.
Doğum kontrol hapları - St John's wort'u da alan doğum kontrol haplarıyla ilgili kadınlarda kanama riski artar. Bitki, doğum kontrol haplarını daha az etkili hale getirebilir ve planlanmamış gebeliklere yol açabilir.
Aminolevulinic acid - Bu ilaç cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirir. John's wort ayrıca ışığa karşı cilt hassasiyetini arttırır. Birlikte, güneşe karşı cilt hassasiyeti üzerinde tehlikeli bir etkiye sahip olabilirler.
Reserpin - Hayvan çalışmalarına dayanılarak , St. John's wort, reserpinin yüksek tansiyonu tedavi etme kabiliyetine müdahale edebilir.
Sedatifler - St. John's wort, sakinleştirici etkisi olan ilaçların etkisini artırabilir:
  • Fenitoin (Dilantin) ve valproik asit (Depakote) gibi antikonvülsanlar,
  • Barbitüratlar
  • Benzodiazepinler, örneğin diazepam (Valium)
  • Zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata), eszopiklon (Lunesta) ve ramelteon (Rozerem) gibi insomnia tedavisi için kullanılan ilaçlar,
  • Amitriptilin (Elavil) gibi trisiklik antidepresanlar,
  • Alkol
Alprazolam (Xanax) - St. John's wort, vücutta Xanax'ın parçalanmasını hızlandırabilir, bu da daha az etkili hale getirir.
Theophylline - St. John's wort, bu ilacın kandaki seviyelerini düşürebilir. Theophylline, astım, amfizem veya kronik bronşit bulunan insanlarda solunum yollarını açmak için kullanılır.
Triptanlar (migrenleri tedavi etmek için kullanılır) - St. John's wort, bu ilaçlarla alındığında serotonin sendromu da dahil olmak üzere yan etkileri riskini artırabilir:
  • Naratriptan (Amerge)
  • Rizatriptan (Maxalt)
  • Sumatriptan (Imitrex)
  • Zolmitriptan (Zomig)
Warfarin (Coumadin) - St. John's wort, antikoagülan olan kanamanın (kan inceltici) etkinliğini azaltır.
Diğer ilaçlar - St. John'un kerevitleri bazı karaciğer enzimleri tarafından parçalanıldığından, aynı enzimler tarafından parçalanmış diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu ilaçlar aşağıdakileri içerebilir:
  • Antikoagülan ilaçlar, örneğin ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Sporanox), flukonazol (Diflucan)
  • Atorvastatin (Lipitor), lovastatin (Mevacor) ve simvastatin (Zocor) dahil statinler (düşük kolestrolü almak için alınan ilaçlar)
  • Imatinib (Gleevac) - Gleevac'ı daha az etkili hale getirebilir
  • Irinotecan (Camptosar) - Camptosar'ın vücut tarafından parçalanma hızını hızlandırabilir, bu da daha az etkili olmasını sağlar
  • Bazı kalsiyum kanal blokerleri (kan basıncını düşürmek için alınır)
  • Karaciğer tarafından parçalanmış herhangi bir ilaç

Araştırmayı Destekleme

Ang-Lee MK, Yosun J, Yuan CS. Bitkisel ilaçlar ve perioperatif bakım. JAMA . 2001; 286: 208-216.
Beaubrun G, Gray GE. Psikiyatrik bozukluklar için bitkisel ilaçların gözden geçirilmesi. Psikiyatri Serv . 2000; 51: 1130-1134.
Biffignandi, Bilia AR. John's wort ( Hypericum perforatum L) ilaç etkileşimleri ve bunların klinik önemi hakkında artan bilgi. Curr Ther Res. 2000; 61: 389-394.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri . Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 359-366.
Breidenbach T, Hoffmann MW, Becker T, Schlitt H, Klempnauer J. Siklosporinli St. John's wort ile İlaç etkileşimi. Lancet. 2000; 355: 576-577.
Breidenbach T, Kliem V, Burg M, Radermacher J, Hoffman MW, Klempnauer J. Siklosporin'in tam damla düşmesi, St. John's wort'un ( Hypericum perforatum ) neden olduğu tüm kan seviyesinin düşmesi [harf]. Transplantasyon . 2000; 69: 2229-2230.
Brenner R, Azbel V, Madhusoodanan S, Pawlowska M. Depresyon tedavisinde hypericum (LI 160) ve sertralin özütünün karşılaştırılması: çift kör, randomize bir pilot çalışma. Clin Ther . 2000; 22: 411-419.
Briese V, Stammwitz U, Friede M, Henneicke-von Zepelin HH. Semptomlara spesifik klimakterik tedavi için St. John's wort'un varlığı veya bulunmaması ile birlikte Black cohosh - büyük ölçekli, kontrollü, gözlemsel bir çalışmanın sonuçları. Maturitas. 2007; 57: 405-14.
Carai MAM, Agabio R, Bombardelli E, ve ark. Alkolizm tedavisinde tıbbi bitkilerin potansiyel kullanımı. Fitoterapi . 2000; 71: 538-542.
Caraci F, Crupi R, Drago F, Spina E. Antidepresanlar ile Antikanser İlaçları Arasındaki Metabolik İlaç Etkileşimleri: Seçici Serotonin Geri Besleme İnhibitörleri ve Hypericum Özütü üzerine odaklanın. Curr Drug Metab. 2011 Mar 14. [Baskı önündeki Epub]
Carpenter DJ. St John's wort ve S-adenosyl methionine, suicidallik kutulu uyarı döneminde konvansiyonel antidepresanların "doğal" alternatifleri olarak: Klinik açıdan fayda sağlayıcı kanıtlar nelerdir? Altern Med Rev . 2011 Mar; 16: 17-39.
Chung DJ ve ark. Koyu kostik semptomlar için Black cohosh ve St. John's wort (GYNO-Plus). Yonsei Med J. 2007; 48: 289-94.
De Smet P, Touw D. St. John's wort'un güvenliği ( Hypericum perforatum ) [harf]. Lancet . 2000; 355: 575-576.
Gıda ve İlaç İdaresi. St John's Wort ve Indinavir ve Diğer İlaçlarla İlaç Etkileşimi Riski . Rockville, MD: Ulusal Basın Ofisi; 10 Şubat 2000. Halk Sağlığı Danışma Belgesi.
Gaster B, Holroyd J. St. John'un depresyon tokluğu. Arch Intern Med . 2000; 160: 152-156.
Geller SE, Studee L. Menopoza girmiş kadınlarda ruhsal durum ve endişe için bitki ve diyet takviyeleri. Menopoz. 2007; 14 (3 Pt 1): 541-9.
Harrer G. Hypericum ve fototerapi. Schweiz Rundsch Med Prax . 2000; 89: 2123-9. Gözden geçirmek.
Hubner WD, Kirste T. 12 yaşın altındaki çocuklarda depresyon ve psiko-büyüme bozukluklarının belirtileri olan St John's wort ( Hipericum perforatum ) ile deneyim. Phytother Res . 2001; 15: 367-370.
Hiperemik Depresyon Deneme Çalışma Grubu. Etkisi Hypericum perforatum randomize kontrollü bir çalışmada: majör depresif bozuklukta (St.John 's wort). JAMA . 2002; 287: 1807-1814.
Majör depresyonu olan hastalarda St John's wort özü WS 5570'in plaseboya kıyasla üstün etkinliği: randomize, çift kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir çalışma. BMC Med . 2006; 4: 14.
Kobak KA, Taylor LV, Bystritsky A, Kohlenberg CJ, Greist JH, Tucker P, ve diğerleri. Obsesif kompulsif bozuklukta St John's wort'a karşı plasebo: çift kör bir çalışmadan kaynaklanmaktadır. Int Clin Psychopharmacol. 2005; 20: 299-304.
Kobak KA, Taylor LV, Warner G, Futterer R. St. John's wort'a karşı sosyal fobide plasebo: plasebo kontrollü bir pilot çalışmadan kaynaklanmaktadır. J Clin Psychopharmacol . 2005; 25: 51-8.
Kumar A, Singh A. St. John's wort'un (Hypericum perforatum) özü, 72 saatlik uyku yoksunluğuna bağlı anksiyete benzeri davranışlarda ve farelerde oksidatif hasar üzerine koruyucu etkisi. Planta Med. 2007; 73: 1358-64.
Linde K, Mulrow CD. St John's wort depresyon için (Cochrane İnceleme). In: Cochrane Kütüphanesi , Sayı 4, 2000. Oxford: Güncelleme Yazılımı.
Meinke MC, Schanzer S, Haag SF. Hiperforinin in vivo fotoprotektif ve anti-inflamatuar etkileri, in vitro ve ex vivo yüksek antioksidan aktivite ile ilişkilidir. Eur J Pharm Biyofarma . 2012; 81: 346-50.
Mischoulon D. Antidepresan tedaviler olarak doğal ilaçların güncellenmesi ve eleştirilmesi. Psikiyatri Kliniği Kuzey Am. 2007; 30: 51-68.
Morelli V, Zoorob RJ. Alternatif tedaviler: Bölüm 1. Depresyon, diyabet, obezite. Am Fam Phys . 2000; 62: 1051-1060.
Obach RS. Depresyon tedavisinde bitkisel bir preparat olan St. John's wort'un bileşenleri tarafından insan sitokrom P450 enzimlerinin inhibisyonu. J Pharmacol Exp Ther. 2000; 294: 88-95.
Piscitelli S, Burstein AH, Chaitt D ve diğerleri. Indinavir konsantrasyonları ve St. John's wort [mektup]. Lancet . 2000; 355: 547-548.
Rakel D. Rakel: Bütünleştirici Tıp, 3. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012; 55.
Rotblatt M, Ziment I. Kanıta dayalı Bitki Tıbbı . Philadelphia, Penn: Hanley & Belfus, Inc. 2002: 315-321.
Ruschitzka F, Meier PJ, Turina M, vd. Saint John's wort'tan dolayı akut kalp nakli reddi [harf]. Lancet . 2000, 355.
Sarino LV, Dang KH, Dianat N, Cihan H, Natanyalı N, Hudmon KS, Ambrose PJ. Oral kontraseptifler ile St. John's wort arasındaki uyuşturucu etkileşimi: topluluk eczacılarından ve sağlık gıda mağazası memurlarından alınan tavsiye uygunluğu. J Pharm Doç. 2007; 47: 42-7.
Sarrell EM, Mandelberg A, Cohen HA. Akut otitis media ile ilişkili kulak ağrısı tedavisinde natüropatik ekstraktların etkinliği. Arch Pediatr Adolesc Med. 2001; 155: 796-799.
Sarris J. St. John'un psikiyatrik bozuklukların tedavisinde kullandığı tahıllar. Psikiyatri Kliniği Kuzey Am. 2013; 36: 65-72.
Schempp CM, Winghofer B, Ludtke R, Simon Haarhaus B, Shopp E, Simon JC. St John's wort'un ( Hypericum perforatum L) ve metabolit hiperforinin topikal uygulanması epidermal hücrelerin allostimülatör kapasitesini inhibe eder. Br J Derm. 2000; 142: 979-984.
Schrader E. St John's wort özütünün (Ze 117) ve fluoksetin'in eşdeğerliliği: hafif-orta düzeyde depresyondaki randomize, kontrollü bir çalışma. Int Clin Psychopharmacol . 2000; 15: 61-68.
Shelton RC, Keller MB, Gelenberg A, ve ark. Büyük depresyonda St. John's wort'un etkililiği: randomize kontrollü bir çalışma. JAMA . 2001; 285: 1978-1986.
Sood A, Rood R, Brinker FJ, Mann R, Loehrer LL, Wahner-Roedler DL. Diyet takviyeleri ile reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşim potansiyeli. Am J Med. 2008; 121: 207-11.
Stevinson C, Ernst E. Premenstrüel sendrom tedavisinde Hypericum perforatumun pilot çalışması. İngiliz Kadın Doğum ve Jinekoloji Dergisi . 2000; 107: 870-876.
Volz HP, Laux P. Eşik altı ve hafif depresyon için potansiyel tedavi: St.John 's wort özleri ve fluoksetin karşılaştırması. Comp. 2000; 41 (2 Suppl 1): 133-137.
Woelk H, Remotiv / Imipramine Çalışma Grubu için. Depresyon tedavisinde St. John's wort ve imipraminin karşılaştırılması: randomize kontrollü çalışma. BMJ . 2000; 321: 536-539.
Yue Q, Bergquist C, Gerden B. St. John's wort'un güvenliği ( Hypericum perforatum ) [mektup]. Lancet . 2000; 355: 576-577.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget