kereviz tohumunun faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Kereviz tohumu

Genel bakış

Kereviz tohumu, doğu dünyasında binlerce yıldır ilaç olarak kullanılmaktadır. Eski zamanlarda Hint Ayurvedik tıbbı, soğuk algınlığı, grip, su tutma, zayıf sindirim, farklı artrit çeşitleri ve karaciğer ve dalaktan kaynaklanan bazı hastalıkları tedavi etmek için kerevizi tohumu kullandı.
Günümüzde, kereviz tohumu daha çok idrar söktürücü olarak kullanılır; bu, vücudunuzun idrar çıkışını artırarak suyun alınmasına yardımcı olmasını sağlar. Kereviz tohumu ayrıca aşağıdakiler için de kullanılır:
  • Artrit ve gut tedavisi
  • Kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olma
  • Sinirleri yatıştırmak
  • Enflamasyonu azaltmak
  • Tansiyon düşürücü
Kereviz tohumunun bu koşulları tedavi etmeye yardımcı olup olmadığını gösteren herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Araştırmalar, kerevizi tohumunun sivrisinek itici olarak hareket ettiğini gösteriyor.
Birkaç hayvan araştırması, kereviz tohumu özütünün kan basıncını ve kolesterolü düşürmesine yardımcı olabileceğini ve aynı zamanda yüksek doz ağrı kesici asetaminofen (Tylenol) gibi zararlı maddelerden karaciğeri korumasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak yine araştırmacılar, bu etkilerin insanlar için geçerli olup olmadığını bilmiyorlar.
Araştırmacılar kereviz, ıspanak, brokoli, marul, domates, portakal, havuç ve yeşillikler arasında lutein bakımından zengin bir diyet yapan kişilerin kolorektal kanser geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Bununla birlikte, kereviz diyetlerinin sadece bir parçasıydı. Bu yüzden kereviz, başka bir gıda veya kanser riskini düşüren gıdaların bazı bileşimi olabilir.

Bitki tanımı

Kereviz bitkisi ince olup yaklaşık 2-3 metre boyundadır. 3 ila 5 bölümlü yaprak ve küçük beyaz taç yaprakları olan çiçekler var. Çiçekler içinde bulunan kerevize tohumları, çok küçük, koyu kahverengiye açık, güçlü ve hoş bir kokusu var.

Nedir bu Made of?

Kereviz tohumları aşağıdakileri içeren çeşitli maddeler içerir:
  • Uçucu yağlar
  • Flavonoidler, bitkilere renklerini veren ve hücreleri hasardan koruyabilen antioksidanlardır.
  • Kumarinler, kanları inceltmeye yardımcı kimyasallar
  • Linoleik asit, bir omega-6 yağ asidi

Kullanılabilir formlar

Kereviz tohumları şu şekildedir:
  • Taze veya kurutulmuş tohumlar
  • Tabletler
  • Kereviz yağı ile doldurulmuş kapsüller
  • Kereviz tohumu özütü

Nasıl alabilirim

Pediyatrik
Bilim adamları çocuklarda kereviz tohumları üzerinde çalışmamıştır, bu nedenle 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.
Yetişkin
Doz, aldığınız için ve kereviz tohumu yağı kapsülleri veya tabletleri, ekstraktı veya bütün kereviz tohumları gibi hangi şekli aldığınıza bağlıdır. Doğru dozu belirlemenize yardımcı olması için doktorunuza danışın.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana dayalı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkilere sahip olabilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girer. Bu sebeplerden dolayı, bir sağlık kuruluşunun gözetiminde otları almalısınız.
Gebe kadınlar, kereviz tohumlarını kullanmamalıdır çünkü uterusda uterus kanaması ve kas kasılmaları ile düşük yapmaya neden olabilir.
Aktif böbrek iltihabı olan insanlar kerevize çekirmemelidir.
Düşük kan basıncına sahip insanlar ek olarak kereviz tohum almayı düşünürken dikkatli olmalılar.
Huş polenine alerjisi olan bazı insanlar kerevize tohumuna alerjik olabilir.
Kereviz kökleri ve tohumlarındaki kimyasallardan bazıları cildin güneşin UV ışınlarına karşı çok hassas olmasına neden olabilir. Güneş kremi veya güneş kremi losyonları kullanın.
Kereviz tohumlarını bahçe paketinden almayın. Bu tohumlar genellikle kimyasallarla işlenmiştir.

Olası etkileşimler

Birkaç çalışma kereviz tohumunu araştırdı, bu nedenle araştırmacıların diğer bitkilerle ve ilaçlarla etkileşimde olup olmadığını gerçekten bilmiyorlar. Bununla birlikte, aşağıdaki ilaçları alan insanlar kereviz tohumu almadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Lityum: Kereviz tohumu, bu ilacın vücutta nasıl atıldığını değiştirebilir.
Tiroid ilaçları: Kereviz tohumu tiroid ilaçlarıyla etkileşime girebilir.
Diüretikler (su hapları): Kereviz tohumu diüretik olarak işlev görür. Dolayısıyla diğer diüretiklerin etkilerini daha da güçlendirebilir ve dehidrasyon riskini artırabilir.
Kan inceltici ilaçlar (antikoagülanlar ve antiplateletler): Kereviz tohumu kanı inceltebilecek kimyasal maddeler içerir. Bu kan incelticilerinin etkilerini daha güçlü hale getirebilir ve kanama riskini artırabilir. Kan tinerleri aspirin, varfarin (Coumadin) ve klopidogrel (Plavix) içerir.
Diğer ilaçlar: Kereviz tohumu lityum, tiroid ilaçları ve sedatiflerle etkileşime girebilir.

Araştırmayı Destekleme

Ahmed B, Alam T, Varshney M, Han SA. Apiaceae ve Euphorbiaceae ailesine ait iki bitkinin hepatoprotektif etkisi. J Ethnopharmacol . 2002 Mar; 79 (3): 313-6.
Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, El-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Gastrik antiulcer, sıçanlarda kerevizin ( Apium graveolens ) antisekretory ve sitoprotektif özellikleri . Pharm Biol . 2010 Tem; 48 (7): 786-93.
Atta AH, Alkofahi A. Bazı Ürdünlü şifalı bitki özlerinin anti-nosiseptif ve anti-inflamatuar etkileri. J Ethnopharmacol . 1998; 60: 117-124.
Banerjee S, Sharma R, Kale RK, Rao AR. Bazı uçucu yağların, fare karaciğerindeki kanserojen metabolize eden enzimlere ve asit-çözünür sülfhidrillere etkisi. Nutr Kanseri . 1994; 21: 263-269. Özet.
Boffa MJ, Gilmour E, Ead RD. Vaka raporu. Pera tedavisi sırasında şiddetli fototoksisiteye neden olan kereviz çorbası [harf]. Br J Dermatol . 1996; 135 (2): 334.
Cheung MC, Lin LY, Yu TH, Peng RY. Esmer kereviz tohumu esansiyel yağlarının hipipolipidemik ve antioksidan etkileri. J Agric Food Chem . 2008; 56 (11): 3997-4003.
. Choochote W. ve arkadaşları, kereviz, ham çekirdeği ekstresi potansiyeli, Apium L graveolens , sivrisinek karşı. Aedes aegypti (L.) (Diptera: Culicidae). J Vector Ecol . 2004; 29 (2): 340-6.
Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Alternatif tedaviler ve varfarin arasındaki potansiyel etkileşimler. Am J Sağlık Sist Pharm . 2000; 57 (13): 1221-1227.
Ko FN, Huang TF, Teng CM. Sıçan torasik aortasında Apium graveolenlerden izole edilen apigenin vazodilatatör etki mekanizmaları. Biochim Biyofiz Acta . 14 Kasım; 1991; 1115: 69-74.
Miller L. Herbal medicinals: bilinen veya potansiyel ilaç-bitki etkileşimlerine odaklanan seçilmiş klinik kaygılar. Arch Intern Med . 1988; 158 (20): 2200-2211.
Moğaziçi MH, İhenhahidi M, Mohajeri SA. Kronik uygulamada kereviz tohumunun sıçan tansiyonu üzerine antihipertansif etkisi. J Med Yiyecek . 2013; 16 (6): 558-63.
Singh A, Handa SS. Sıçanlarda Apium graveolens ve Hygrophila auriculata'nın parasetamol ve tiyoasetam zehirlenmelerine karşı hepatoprotektif etkisi. J Ethnopharmacol . 1995; 49: 119-126.
Slattery ML, Benson J, Curtin K, Ma KN, Schaeffer D, Potter JD. Karotenoidler ve kolon kanseri. Am J Clin Nutr . 2000; 71: 575-582.
Sultana S, Ahmed S, Jahangir T, Sharma S. Kereviz tohumlarının kimyasal yolla teşekkül eden hepatokarsinogenez üzerine inhibe edici etkisi: hücre proliferasyonunun modülasyonu, metabolizması ve değişen karaciğer odağı gelişimi. Cancer Lett . 2005; 221 (1): 11-20.
Teng CM, Lee LG, Ko SN, et al. Apium graveolenlerden apigenin trombosit agregasyonunun inhibisyonu. Asia Pac J Pharmacol . 1985; 3: 85.
Tsi D, Das NP, Tan BK. Sulu kereviz ( Apium graveolens ) ekstraktının yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanların lipit parametreleri üzerine etkileri. Planta Med . 1995; 61: 18-21.
Tuetun B, ve ark., Kereviz tohumlarının sivrisinek iticiliği ( Apium graveolens L.). Ann Trop Med Parasitol . 2004; 98 (4): 407-17.
Zheng GQ, Kenney PM, Zhang J, Lam LK. Farelerde benzo [a] pirenin neden olduğu forestomach kanserinin kereviz tohumu yağı doğal ftalidleri tarafından kimyasal olarak önlenmesi. Nutr Kanseri . 1993; 19: 77-86.
Zhou Y, Taylor B, Smith TJ, Liu ZP, Clench M, Davies NW, Rainsford KD. Helicobacter pylori'ye karşı bakterisidal etki gösteren kerevizi tohumundan yeni bir bileşik J Pharm Pharmacol . 2009 Ağu; 61 (8): 1067-77.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget