zerdeçalın faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Zerdeçal



Genel bakış

Zerdeçal (Curcuma longa) , çeşitli koşulları tedavi etmek için 4.000 yıldır kullanılmıştır. Çalışmalar, zerdeçallerin enfeksiyonlarla ve bazı kanserlerle mücadeleye, inflamasyonu azaltmaya ve sindirim problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Zerdeçal pişirmede yaygın olarak kullanılır ve Hint köri'sinin lezzetini ve sarı rengini verir. Hardalda ve tereyağı ve peynirde de kullanılır. Zerdeçal hem Ayurvedik hem de Çin tıbbında sindirim ve karaciğer sorunlarını, deri hastalıklarını ve yaraları tedavi etmek için anti-inflamatuar olarak kullanılmıştır.
Curcumin ayrıca güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar vücutta hücre zarlarına zarar veren, DNA ile müdahale eden ve hatta hücre ölümüne neden olan serbest radikaller olarak bilinen molekülleri temizlerler. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşabilir ve neden oldukları hasarın bir kısmını azaltabilir veya hatta önlemeye yardımcı olabilir.
Ek olarak, curcumin, vücuda inflamasyona neden olan iki enzim düzeyini düşürür. Aynı zamanda trombositlerin kan pıhtıları oluşturmak için bir araya toplanmasını durdurur.
Araştırmalar zerdeçğin aşağıdaki durumlarda yararlı olabileceğini öne sürüyor:
Hazımsızlık veya dispepsi
Curcumin, safra kesesini safra oluşturması için uyarır, bazı insanlar sindirimin iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşünürler. Hangi otların Almanya'da güvenli bir şekilde reçete edilebileceğini belirleyen E Alman Komisyonu, zerdeçektini sindirim sorunları için onayladı. Ve çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmada, zerdeçal, hazımsızlık çeken insanlardaki şişkinlik ve gaz belirtilerini azalttığını keşfetti.
Ülseratif kolit
Zerdeçal ülseratif kolit olan insanlara yardımcı olabilir remisyonda. Ülseratif kolit, belirtilerin gelip gitmeye eğilimli olduğu sindirim sisteminin kronik bir hastalığıdır. Bir çift kör, plasebo kontrollü çalışmada, ülseratif kolit remisyonda olan kişiler, geleneksel tıbbi tedavi ile birlikte curcumin veya plasebonu 6 ay boyunca aldılar. Curcumin alanlar plasebo alanlara göre nüks oranı daha düşüktü.
Mide ülseri
Zerdeçal mide ülseri tedavisine yardım etmiyor gibi görünüyor. Aslında, mide asidini artırabileceğine dair bazı kanıtlar var, mevcut ülserler daha da kötüleşiyor. (Bkz. "Önlemler" bölümü.)

Osteoartrit
Zerdeçalin iltihabı azaltma kabiliyeti nedeniyle, araştırmacılar osteoartrit ağrısının hafifletilmesine yardımcı olup olmayacağını merak ettiler. Bir çalışma, zerdeçal, kış kirazı ( Withinia somnifera) , boswellia (Boswellia serrata) ve çinko içeren bitki ve minerallerin Ayurvedik formülünü kullanan kişilerin daha az ağrı ve sakatlığa sahip olduğunu keşfetti. Fakat, diğer ek maddelerden biri olan zerdeçengin olup olmadığını veya hepsinin birlikte olup olmadığını bilmek imkansızdır.
Kalp hastalığı
Erken yapılan araştırmalar, zerdeçiklerle aterosklerozun önlenmesine, atardamarın tıkanmasına ve kalp krizine veya felce neden olan plak oluşumunun önlenmesine yardımcı olabileceğini öne sürdü. Hayvan çalışmalarında, zerdeçal özü, kolestrol seviyelerini düşürdü ve LDL (kötü) kolestrolü kan damarlarında biriktirdi. Trombositlerin bir araya toplanmasını durdurduğundan, zerdeçal de kan pıhtılarının arter duvarları boyunca birikmesini önleyebilir. Fakat çift kör, plasebo kontrollü bir araştırmada, zerdeçalte aktif madde olan curcumin'in günde 4 gr'a kadar bir dozda alınmasının kolesterol düzeylerini iyileştirmediği bulundu.
Kanser
Zerdeçal anti-kanser özellikleri üzerine çok sayıda araştırma yapıldı, ancak sonuçlar halen ön hazırlık aşamasındadır. Test tüpü ve hayvan çalışmalarından elde edilen bulgular, curcumin'in prostat, göğüs, deri ve kolon kanseri dahil çeşitli kanser tiplerini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Tumeric'in önleyici etkileri hücreleri hasardan koruyan antioksidan özellikleriyle ilişkili olabilir. Daha fazla araştırma gerekiyor. Kanser, konvansiyonel ilaçlarla tedavi edilmelidir. Kanseri tedavi etmek için alternatif terapileri tek başınıza kullanmayın. Kanser tedavinizle birlikte tamamlayıcı terapileri kullanmayı seçerseniz, tüm doktorlarınıza söylemeyi unutmayın.
Bakteriyel ve Viral Enfeksiyonlar
Test tüpü ve hayvan çalışmaları, zerdeçektin bakteri ve virüsleri öldürebileceğini öne sürüyor ancak araştırmacılar, insanlarda bunun işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorlar.
Üveit
Bir ön çalışma, curcumin'in göz irisinin iltihabı olan üveit tedavisinde yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ön araştırma, curcumin'in genellikle reçete edilen ilaç türü olan kortikosteroid kadar etkili olabileceğini önermektedir. Daha fazla araştırma gerekiyor.
Nörodejeneratif Koşullar
Tumeric'in güçlü antioksidan, antienflamatuar ve dolaşımdaki etkileri, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, multipl skleroz ve diğer koşulları içeren nörodejeneratif hastalıkları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir.

Bitki Tanımı

Zencefil akrabası olan zerdeçal, trompet biçimli soluk sarısı çiçeklerle Güney Asya'nın tropikal bölgelerinde 5-6 feet yüksekliğe kadar çıkan çok yıllık bir bitkidir. Kökleri, ayrıca yeni bitkiler için kök ve kök üreten rizom üreten ampullerdir. Zerdeçli, kokulu ve acı, biraz keskin bir tada sahiptir. Pek çok tropik lokasyonda yetişmesine rağmen, zerdeçallerin çoğunluğu Hindistan'da yetiştirilir ve burada köri ana maddesi olarak kullanılır.

Kullanılan Parçalar

Kökler, rizomlar ve soğanlar, tıpta ve besinlerde kullanılırlar. Genellikle haşlanır ve daha sonra kurutulur, tanıdık sarı toza dönüşürler. Aktif bileşen olan Curcumin, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu bitkideki diğer maddeler de antioksidan özelliklere sahiptir.

Mevcut Formlar

Zerdeçalı şu şekildedir:
  • Toz kapsüller
  • Sıvı ekstraktı
  • Tentür
Bromelain curcumin'in absorpsiyon ve antienflamatuar etkilerini arttırır, bu nedenle genellikle zerdeçal ürünlerle birleştirilir.

Nasıl Alınır

Pediyatrik
Zerdeçal takviyeleri çocuklarda incelenmemiştir, bu nedenle tavsiye edilen doz yoktur.
Yetişkin
Aşağıdaki dozlar yetişkinler için önerilir:
  • Kesme kökü: günde 1,5 ila 3 g
  • Kurutulmuş, toz haline getirilmiş kök: günde 1 ila 3 g
  • Standart toz (kurkumin): 400 ila 600 mg, günde 3 defa
  • Sıvı ekstraktı (1: 1) günde 30 ila 90 damla
  • Tentür (1: 2): 15-30 damla, günde 4 defa

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana dayalı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilirler. Bu sebeplerden dolayı, bir sağlık kuruluşunun gözetiminde otları özenle almalısınız.
Zerdeçalı gıdada güvenli kabul edilir.
Zerdeçal ve curcumin takviyeleri, önerilen dozlarda alındığında güvenli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, uzun süre zerdecik büyük miktarda alınması mide rahatsızlığı ve aşırı durumlarda, ülsere neden olabilir. Safra yollarını tıkayan safra taşı olan insanlar zerdeçayı almadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.
Şeker hastalığınız varsa, zerdeçal takviyelerini almadan önce doktorunuzla konuşun. Zerdeçal kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Diyabet için ilaçlarla kombine edildiğinde, zerdeçal hipoglisemiye (düşük kan şekeri) neden olabilir.
Zerdeçalle gıdaları yiymek güvenli olmasına rağmen, hamile olan ve emziren kadınlar zerdeçal takviyeleri almamalıdır.
Zerdeçal bir kan inceltici gibi hareket edebileceğinden ameliyattan en az 2 hafta önce almayı bırakmalısınız. Doktorunuza ve cerrahınıza zerdeçal aldığınızı söyleyin.

Olası Etkileşimler

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi altındaysanız, önce sağlık uzmanınıza danışmadan zerdeçayı veya curcumin'i tıbbi formlarda kullanmamalısınız.
Kan inceltici ilaçlar - Zerdeçal, bu ilaçların etkilerini güçlendirerek kanama riskini arttırır. Kan incelticiler arasında, diğerleri arasında, varfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavix) ve aspirin bulunur.
Mide asidini azaltan ilaçlar - Zerdeçal, bu ilaçların etkisine müdahale ederek mide asidi üretimini artırabilir:
  • Simetidin (Tagamet)
  • Famotidin (Pepcid)
  • Ranitidin (Zantac)
  • Esomeprazol (Neksium)
  • Omeprazol (Prilosek)
  • Lansoprazol (Prevasit)
Diyabet İlaçları - Zerdeçal, bu ilaçların etkilerini güçlendirerek hipoglisemi (düşük kan şekeri) riskini artırabilir.

Araştırmayı Destekleme

Aggarwal BB. Curcumınsiz tumerik anti-enflamatuar ve anti-kanser aktiviteleri sergiler: Tümörün yeni bileşenlerinin tanımlanması. Mol Nutr Gıda Ar. 2013; 57: 1529-42.
Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: Hint katı altın. Adv Exp Med Biol. 2007; 595: 1-75.
Asai A, Miyazawa T. Diyet curcuminoidler, sıçan karaciğeri ve epididimal adipoz dokusunda yüksek yağ diyetinin indüklediği lipit birikimini önler. J Nutr . 2001; 131: 2932-2935.
Asher GN, Spelman K. Curcumin özütünün klinik kullanımı. Alternatif Ther Sağlık Med. 2013; 19: 20-2.
Baum L ve diğerleri. Curcumin, 6 aylık bir insan çalışmasında kan lipid profili üzerine etkiler. Pharmacol Res. 2007; 56: 509-14.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri. Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 379-384.
Bologna: Dermatoloji, 3. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Curcuma longa (zerdeçhit). Monografi. Altern Med Rev . 2001; 6 Suppl: S62-S66.
Darvesh AS, Aggarwal BB, Bishayee A. Curcumin ve Karaciğer Kanseri: Bir Gözden Geçirme. Curr Pharm Biotechnol. 2011 Nis 5. [Epub baskı öncesi]
Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Ghaffar A, Mayer EP. Curcumin, egzantrik egzersize bağlı kas hasarını takiben inflamasyon ve performans iyileşmesi üzerine etkiler. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol . 2007 1 Mart [Baskı önündeki Epub]
Dorai T, Cao YC, Dorai B, Buttyan R, Katz AE. İnsan prostat kanserinde curcumin'in tedavi potansiyeli. III. Curcumin proliferasyonu inhibe eder, apoptozu indükler ve in vivo LNCaP prostat kanseri hücrelerinin angiogenesisini inhibe eder. Prostat . 2001; 47: 293-303.
Dorai T, Gehani N, Katz A. İnsan prostat kanserinde curcumin'in terapötik potansiyeli. II. Curcumin, epidermal büyüme faktörü reseptörünün tirozin kinaz aktivitesini inhibe eder ve proteini tüketir. Mol Urol . 2000; 4: 1-6.
Funk JL, Frye JB, Oyarzo JN, Kuscuoğlu N, Wilson J, McCaffrey G, ve diğerleri. Deneysel artrit tedavisinde zerdeçal takviyelerinin etkinliği ve etki mekanizması. Artrit Rheum . 2006; 54: 3452-64.
Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S. Curcumin tarafından immünodilasyon. Adv Exp Med Biol. 2007; 595: 321-41.
Gescher AJ, Sharma RA, Steward W P. Diyet bileşenlerinin kanser önlemleri: başarısızlık ve vaat hikayesi. Lancet Oncol . 2001; 2: 371-379.
Goel A, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin "Curecumin" olarak: mutfaktan klinikte. Biochem Pharmacol. 2008; 75: 787-809.
Hanai H, Iida T, Takeuchi K, Watanabe F, Maruyama Y, Andoh A, ve ark. Ülseratif kolit için Curcumin bakım tedavisi: randomize, çok merkezli, çift kör, plasebo kontrollü çalışma. Clin Gastroenterol Hepatol . 2006; 4: 1502-6.
Handler N, Jaeger W, Puschacher H, Leisser K, Erker T. Yeni curcumin analoglarının sentezi ve seçici siklooksijenaz-1 (COX-1) inhibitörleri olarak değerlendirilmesi. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2007; 55: 64-71.
Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Alternatif tedaviler ve varfarin arasındaki potansiyel etkileşimler. Am J Sağlık Sist Pharm . 2000; 57: 1221-1227.
Jagetia GC, Aggarwal BB. Bağışıklık sisteminin curcumin tarafından "gülümsemesi". J Clin Immunol. 2007; 27: 19-35.
Johnson JJ, Muhtar H. Curcumin, kolon kanserinin kimyasal önlemi için. Cancer Lett. 2007 Nis 18; [Epub baskı öncesi]
Kapakos G, Youreva V, Srivastava AK. Curcumin tarafından kardiyovasküler korunma: moleküler yönü. Hint J Biochem Biophys. 2012; 49: 306-15.
Kim DS, Kim JY, Han Y Curcuminoids, nörodejeneratif hastalıklar. Son Pat CNS İlaç Discov. 2012; 7: 184-204.
Kim MS, Kang HJ, Moon A. H-ras ile dönüştürülmüş MCF10A insan göğüs epitelyal hücrelerinde işgalin engellenmesi ve apoptozun kurkümin tarafından indüklenmesi. Arch Pharm Arş . 2001; 24: 349-354.
Krishnaswamy K. Geleneksel Hint baharatları ve sağlık önemleri. Asya Pac J Clin Nutr. 2008; 17 Ek 1: 265-8.
Nagaraju GP, Aliya S, Zafar SF, Basha R, Diaz R, El-Rayes BF. Curcumin'in meme kanseri üzerindeki etkisi. Integr Biol (Camb). 2012; 4: 996-1007.
Pari L, Tewas D, Eckel J. Sağlık ve hastalıkta curcumin rolü. Arch Physiol Biochem. 2008; 114: 127-49.
Phan TT, See P, Lee ST, Chan SY. Kurkumin'in in vitro cilt hücrelerinde oksidatif hasara karşı koruyucu etkileri: Yara iyileşmesi üzerine etkisi. J Trauma 2001; 51: 927-931.
Rakel D. Rakel: Bütünleştirici Tıp, 3. baskı. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012.
Rao CV. Kokumin ile COX ve LOX'in regülasyonu. Adv Exp Med Biol. 2007; 595: 213-26.
Sharma RA, Ireson CR, Verschoyle RD. Sıçan karaciğerinde ve kolon mukozasında glutatyon S- Transfaz ve Malondialdehit-DNA adükte maddeleri üzerine beslenme curcuminin etkisi: ilaç seviyeleri ile ilişkisi. Clin Cancer Res. 2001; 7: 1452-1458.
Sharma RA, Steward WP, ​​Gescher AJ. Curcumin'in farmakokinetiği ve farmakodinamik özellikleri. Adv Exp Med Biol. 2007; 595: 453-70.
Shehzad A, Han S, Shehzad O, Lee YS. Kolorektal kanserde curcumin terapötik vaatleri ve biyoyararlanımı. Bugün Uyuşturucu (Barc). 2010; 46: 523-32. Gözden geçirmek.
Shehzad A, Lee J, Lee YS. Çeşitli kanserlerde Curcumin. Biyofaktörler . 2013; 39: 56-68.
Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Enflamatuar hastalıklarda curcumin. Biyofaktörler . 2013; 39: 69-77.
Shishodia S, Singh T, Chaturvedi MM. Curcumin ile transkripsiyon faktörlerinin modülasyonu. Adv Exp Med Biol. 2007; 595: 127-48.
Su CC, Lin JG, Li TM, Chung JG, Yang JS, İp SW ve diğerleri. ROS, Ca2 + ve kaspaz-3'ün aktivasyonu yoluyla insan kolon kanseri kolo 205 hücrelerinin curcumin ile indüklenen apoptozu. Antibancer Res . 2006; 26: 4379-89.
Suryanarayana P, Satyanarayana A, Balakrishna N, Kumar PU, Reddy GB. Streptozotosin ile indüklenen diyabetik sıçanlarda zerdeçal ve curcumin'in oksidatif stres ve antioksidan enzimler üzerine etkisi. Med Sci Monit. 2007; 13: BR286-92.
Beyaz B, Judkins DZ. Klinik Soruşturma. Zerdeçal enflamatuar durumları hafifletir mi? J Fam Pratik. 2011; 60: 155-6. Gözden geçirmek.
Zafir A, Banu N. Kısıtlama stresli sıçanlarda fluoksetinin Curcuma longa'ya kıyasla antioksidan potansiyeli. Eur J Pharmacol. 2007; 572: 23-31.

Alternatif İsimler

Curcuma longa

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget