civanperçeminin faydaları yan etkileri kullanım dozajı

Civanperçemi

Genel bakış

Civanperçemi ( Achillea millefolium ), askerlerinin yaralarındaki kanamayı durdurmak için kullandığı Yunan mitolojik kahramanı Achilles'in adını aldı. Avrupa halk tıbbında popüler olan yarrow, flavonoidler, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olmak için tükürük ve mide asidini arttıran bitki temelli kimyasallar içerir. Yarrow aynı zamanda mide ve adet kramplarını hafifleten bağırsak ve rahimdeki düz kasları rahatlatabilir.
Birkaç bitkisel ilaç olarak yarrow'a bilimsel çalışmalar bakmıştır. Geleneksel olarak, 3 şekilde kullanıldı:
  • Yaralar ve küçük kanamalar için cilde uygulanır.
  • Özellikle sindirim sisteminde inflamasyonu azaltmak için ağız yoluyla alınır.
  • Endişe veya uykusuzluğun hafifletilmesi için bir sakinleştirici olarak alındı
Günümüzde, bilimsel kanıtların eksikliği olmasına rağmen, yarı kullanım bazen aşağıdaki kullanımlar için önerilmektedir:
  • İştah kaybı
  • Hazımsızlık veya mide ekşimesi
  • İdrar söktürücü olarak idrar akışını artırmak
  • Amenore (düzensiz adet döngüsü)
  • Menstrüel kramplar ve ağrı
  • Kas spazmları
  • Iltihaplanma
  • Enfeksiyonla savaşmak için
  • Ateş (terleme yoluyla sıcaklığı düşürür)
  • Kanamayı azaltmak için
  • Yara iyileşmesi

Bitki Tanımı

Aster ailesinin bir üyesi olan Yarrow, krizantem ve papatyayla yakından ilgilidir. Güneşli ve sıcak bir ortamda gelişir ve kuru çayırlarda, güneşli yamaçlarda olduğu gibi yol kenarlarında ve çayırlarda sıklıkla bulunur. Genellikle 3 fitin altında, basit, dik ve tüylü bir kök olarak yetişir. Yarrow, Haziran ile Eylül ayları arasında çiçek açar. Çiçekler genellikle beyazdır, ancak pembe veya soluk mor çiçekler dağlık bölgelerde yaygındır. Yaprakları düzleştirilmiş kümeler halinde sık sık düzenlenmiş ve yapraklar tüylere benziyor. Bitki hızla yayılıyor. Bitkinin yararlı özelliklerinde önemli genetik varyasyonlar vardır.

Kullanılan Parçalar

Yeşil bitkinin çiçekleri, yaprakları ve sapları ilaç olarak kullanılır. Yarrow çiçek açarken toplanır.

Mevcut Formlar

Yarrow'un formları şu şekildedir:
  • Kurutulmuş veya taze ot
  • Kapsüller veya tabletler
  • Tentürler
  • Sıvı ekstraktlar

Nasıl Alınır

Pediyatrik
Yaruranın çocuk için güvenli olup olmadığını belirlemek için herhangi bir araştırma yapılmadığı için pediatrik kullanım için önerilmez. Bir çocuğa yarrow vermeden önce çocuğunuzun sağlık uzmanıyla konuşun.
Yetişkin
Bir dozu belirlemenize yardımcı olması için doktorunuza danışın.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana dayalı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilir ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu sebeplerden dolayı, bir sağlık kuruluşunun gözetiminde otları özenle almalısınız.
Aster ailesindeki bitkiler (krizantem, papatyalar ve kuş tüyü) alerjiniz varsa, ya yaramaya allerjik olabilirsiniz, ya ağız yoluyla alınır ya da deriye uygulanır.
Yarrow cildinizi güneş ışığına karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Hamile kadınlar yarrow almamalıdır. Rahmin düz kası gevşetme kabiliyeti düşük yapma olasılığına sahiptir. En az bir çalışma yarrağın sıçanlarda düşük fetal ağırlık ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Diğer çalışmalar, yarrow ekstresi ile tedavi edilen erkek sıçanlarda anormal sperm yüzdesinde bir artış olduğunu göstermiştir.
Emziren kadınlarda yarının güvenli olup olmadığını bilmek için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Hemşireniz, yarrow almadan önce sağlık uzmanınızla görüşün.

Olası Etkileşimler

Yan etkiler ve ilaçlarla etkileşim potansiyeli nedeniyle, diyet takviyelerini yalnızca bilgili bir sağlık uzmanının gözetiminde almalısınız.
Yarrow aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:
Kan inceltici ilaçlar - Yüksek dozlarda yarrow , kan pıhtılaşmasını yavaşlatabilir . Aspirin, klopidogrel (Plavix) ve varfarin (Coumadin) gibi kanı ince ilaçlarla alırsanız, kanama riskini artırabilir.
Lityum - Yarrow, vücuttaki lityum miktarını artırabilir, bu da tehlikeli seviyelere neden olabilir.
Mide asidini azaltmak için kullanılan ilaçlar - Yarı, mide asidi üretimini artırabileceğinden, hem reçetesiz hem de reçeteyle satılan ilaçlarla etkileşime girebilir:
  • Simetidin (Tagamet)
  • Famotidin (Pepcid)
  • Ranitidin (Zantac)
  • Esomeprazol (Neksium)
  • Omeprazol (Prilosek)
  • Lansoprazol (Prevasit)
Yüksek tansiyon ilaçları - Yarrow, kan basıncını hafifçe düşürebilir ve kan basıncını düşürmek için alınan reçeteli ilaçların etkilerini güçlendirebilir.
Uykusuzluğa neden olan ilaçlar - Yarrow hafif bir sakinleştirici olduğundan, kaygı veya uyku hali için aldığınız diğer ilaçların etkilerini artırabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:
  • Fenitoin (Dilantin) gibi antikonvulsanlar,
  • Barbitüratlar
  • Benzodiazepinler, örneğin alprazolam (Xanax) ve diazepam (Valium)
  • Uykusuzluk için zolpidem (Ambien), zaleplon (Sonata), eszopiklon (Lunesta), ramelteon (Rozerem) gibi ilaçlar,

Araştırmayı Destekleme

Akkol EK, Koca U, Pesin I, Yılmazer D. Achillea biebersteinii Afan Yara İyileştirme Potansiyelinin Değerlendirilmesi. (Asteraceae) in vivo Eksizyon ve İnsizyon Modelleri. Evidence Based Complement Alternat Med. 2009 22 Haz.
Boswell-Ruys CL, Ritchie HE, Brown-Woodman PD. Gebe sıçanlarda yarrow'a maruz kaldıktan sonra üreme sonuçlarının ön tarama çalışması. Doğum Defects Res B Dev Reprod Toksikol. 2003; 68: 416-20.
Cavalcanti AM, Baggio CH, Freitas CS, Rieck L, de Sousa RS, Da Silva-Santos JE, vd. Wistar sıçanlarında kronik tedaviden sonra Achillea millefolium L.'nin emniyet ve antiulcer etkinlik çalışmaları. J Ethnopharmacol . 2006; 107: 277-84.
Dalsenter PR, Cavalcanti AM, Andrade AJ, Araujo SL, Marques MC. Wistar sıçanlarında Achillea millefolium L. (Asteraceae) sulu ham özünün üreme değerlendirmesi. Reprod Toksikol. 2004; 18: 819-23.
Ebrahimi M. İranlı yarrow türleri Aichillea santolina ve Achillea tenuifolia'nın, ISSR ve RAPD belirteçlerine dayalı olarak inter-ve intra-specific genetik çeşitliliği. Genet Mol Res . 2012; 11: 2855-61.
Yarrow ( Achillea millefolium ) Ekstraktının güvenlik değerlendirmesi ile ilgili nihai rapor . Int J Toxicol . 2001; 20 Suppl 2: 79-84. Gözden geçirmek.
Hausen BM. Kompozitör karışımı ile 6 yıllık bir deneyim. Am J İletişim Dermat . 1996; 7: 94-99.
Karamenderes C, Apaydin S. Achillea nobilis L subsp. Antispazmodik etkisi. Sıçan izole duodenumda sipylea (O. Schwarz) Bassler. J Ethnopharmacol . 2003; 84: 175-9.
Khan AU, Gilani AH. Achillea millefolium'un kan basıncını düşürme, kardiyovasküler inhibisyon ve bronkodilatör etkileri . Phytother Res . 2011; 25: 577-83.
Nemeth E, Bernath J. Yarrow türlerinin biyolojik aktiviteleri (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008; 14: 3151-67.
Rakel D. Rakel: Bütünleştirici Tıp, 2. baskı. Philadelphia, PA; Elsevier Saunders.2008.
Rohloff J, Skagen EB, Steen AH, Iversen TH Norveç'te yarrow üretimi (Achillea millefolium L.): esansiyel yağ içeriği ve kalitesi. Agric Food Chem . 2000; 48: 6205-6209.
Rotblatt M, Ziment I. Kanıta dayalı Bitki Tıbbı . Philadelphia, PA: Hanley & Belfus, Inc ;; 2002: 369-371.
Stojanoviç G, Raduloviç N, Hashimoto T, dört Achillea türlerinin özleri in vitro antimikrobiyal aktivite olarak Paliç R.: kompozisyonu Achillea clavennae L . (Asteraceae) ekstraktı. J Ethnopharmacol . 2005; 101: 185-90.
Van der Weijden GA, Deneysel ağızda bulunan bitkisel özütlerin plak ve diş eti iltihabına etkisi. J Clin Periodontol . 1998; 25: 3099-410.
Beyaz L, Mavor S. Çocuk, Otlar, Sağlık . Loveland, CO: Interweave Press, 1998: 22, 43.
Yaeesh S, Jamal Q, Khan AU, Gilani AH. Achillea millefolium'un sulu metanol ekstraktının hepatoprotektif, antispazmodik ve kalsiyum antagonisti aktiviteleri üzerine çalışmalar. Phytother Res . 2006; 20: 546-51.

Alternatif İsimler

Achillea millefolium; Milfoil

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget