ıhlamurun faydaları yan etkileri ve ilaçlar ile etkileşimi

Ihlamur

genel bakış

Giriş: Ihlamurun bilinen 25 alt türü mevcuttur ve bunlardan en çok kullanılanları Küçük yapraklı Ihlamur (Kış Ihlamuru); Tilia cordata MILLER, Büyük yapraklı Ihlamur (Yaz Ihlamuru); Tilia platyphyllos SCOPOLI en çok kullanılan ve ikisi arasında kullanım bakımından pek ayırım yapılmaz. Gümüş Ihlamuru; Tilia tomentosa MOENCH bu tür genellikle Türkiye ve Kuzey Akdeniz ülkelerinde kullanılır. Ayrıca Kafkaslarda Kafkas Ihlamuru; Tilia rubra, Amerika Ihlamuru; Tilia americana L., Çin Ihlamuru; T.chinensis MAXIM ve Hollanda Ihlamuru; Tilia vulgaris gibi bölgesel olarak da kullanılan Ihlamur çeşitleri mevcuttur. Fakat en hoş kokulu ve en çok kullanılan türler Yaz ve Kış Ihlamuru olup diğerleri henüz yeterince incelenmemiştir. Yaz Ihlamuru Mayıs ortalarına doğru çiçek açmaya başlar ve bunu 14 gün sonra Kış Ihlamuru takip eder.
Ihlamur, çeşitli Tilia türlerinden veya kireç ağacından gelen bir bitkidir Avrupa halk tıbbında yüzyıllar boyu geniş kapsamlı sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Sinirleri yatıştırmak ve anksiyete ile ilişkili sağlık sorunlarını tedavi etmek için 2 ıhlamur türünden ( Tilia cordata ve Tilia platyphyllos ) çiçekler tarihsel olarak kullanılmıştır. Bu çiçekler, hazımsızlık, düzensiz kalp atışı ve kusmaya bağlı endişeyi hafifletmek için bir çay olarakta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Günümüzde ıhlamur pek çok öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır. Ihlamurdaki aktif içerikler, insanlara ateş tedavisi konusunda yardımcı olabileceği gibi  terlemeyi desteklemeye de yardımcı olur. Bununla birlikte, ıhlamurun etkinliği ile ilgili bilimsel kanıt bulunmamaktadır. 

Bitki Tanımı

Tilia türleri kuzeydeki ılıman iklimlerde yetişir. Bunlar 90 fit yüksekliğe kadar büyüyen ve 1.000 yıl yaşayabilen yaprak döken ağaçlardır (yaprakları kışın kaybederler). Bitkisel ıhlamur çiçeği formülleri tipik olarak ya kış ıhlamur olarak da bilinen küçük yapraklı Avrupa İpek Tilia cordata , ya da büyük yapraklı, erken çiçek açan yaz ıhlamasına Tilia platyphyllos diyoruz Her iki türün sıklıkla şehir sokakları boyunca ekili olduğu. Türlere bağlı olarak, onların kokusu güçlü ve tatlıdan oldukça zengin olana kadar uzanır. Kurutulmuş çiçekler hafif tatlı ve yapışkantır ve meyveler biraz tatlı ve sümüklüdür. Linden çayı kısmen çiçeklerdeki aromatik uçucu yağa bağlı olarak hoş bir tada sahiptir.

Kullanılan Parçalar

Linden çiçekleri, yaprakları, odunu ve kömürü (odundan elde edilmiş) tıbbi amaçlı kullanılan parçalardır. Ihlamur çiçeklerinin aktif içerikleri arasında flavonoidler (antioksidan görevi görürler), uçucu yağ ve müsilaj bileşenleri bulunur (yatıştırıcıdır ve iltihapları azaltır). Bitki ayrıca bir büzücü gibi davranabilen tanenler içerir.

Tıbbi Kullanımlar ve Endikasyonlar

Tilia , sadece birkaç test tüpü ve hayvan denemesinde incelenmiştir. Antispazmodik (kas kasılmalarını azaltmak), sıkılaştırıcı (kuruma), diüretik ve sedatif özelliklere sahip gibi görünüyor. Tilia türünün farklı bölümlerinin belirli koşulları ve belirtileri tedavi etmek için kullanıldığını unutmayın.
Soğuk algınlığı ve öksürük
Tilia cordata / platyphyllos çiçekleri bazen soğuk algınlığı, öksürük, ateş, enfeksiyonlar, iltihaplanma, yüksek tansiyon, baş ağrısı (özellikle migren) tedavisinde önerilir; (idrar üretimini artırır), antispazmodik (sindirim sistemi boyunca yumuşak kas spazmını azaltır) ve yatıştırıcı olarak kullanılır.
Diğer
  • Tilia cordata / platyphyllos ahşap karaciğer ve safra kesesi hastalıkları ve selülit (cildin enflamasyonu ve çevreleyen yumuşak doku) için kullanılır.
  • Tilia cordata / platyphyllos kömür bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için oral olarak kullanılmıştır ve alt bacağın şişmesi (ödem) veya enfeksiyon (selülit veya ülser gibi) tedavisinde topikal olarak kullanılır.

Araştırmalar:

Chicago Üniversitesinde Çocuk doktorları Traısmann, Hardy ve ekibi gripli çocukları üç gruba ayırmışlar ve ayrı ayrı tedavi metotları uygulamışlardır. Birinci gruptaki 55 çocuğa sadece Ihlamur çayı verilmiş ve yatak istirâhati, İkinci gruptaki 37 çocuğa Ihlamur çayı Sulfanomid’le, Üçüncü gruptaki 67 çocuk ise sadece antibiyotikle tedavi edilmiştir. Bu deneylerin sonucunda sadece Ihlamur çiçek çayı ile tedavi olanlar daha kısa sürede iyileşmişler ve de kimyasal antibiyotiklerin yan tesirlerinden de korunmuşlardır. (LP.265)

Mevcut Formlar

Linden şu şekildedir:
  • Kurutulmuş çiçek preparatları, çaylar ve kapsüller dahil
  • Sıvı ekstraktı
  • Tentür

Nasıl Alınır

pediatrik

Ihlamurun pediatrik olarak herhangi bir dozajlama çalışması yapıkmamıştır ama Tüm türkiye ıhlamur çayı içerek büyüdüğü için ve herhangi bir yan etki bu güne kadar gözlemlenmediğinden güvenli kabul edilir.

Yetişkin

Sizin için doğru dozu bulmak için bilgili bir sağlayıcıyla konuşun.

Önlemler

Otların kullanımı, vücudu güçlendirmek ve hastalığı tedavi etmek için zamana bağlı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte, otlar yan etkileri tetikleyebilen ve diğer şifalı bitkiler, takviyeler veya ilaçlarla etkileşime giren bileşenler içerir. Bu sebeplerden dolayı, bitki özenle, tercihen botanik tıbbı alanında bilgili bir sağlık uzmanının gözetiminde almalısınız.
Linden, önerilen dozajda güvenli kabul edilir.
Hamile ya da emziren kadınlar, linden almadan önce sağlayıcılarına danışmalıdır.

Olası Etkileşimler

Ihlamur ve konvansiyonel ilaçlar arasındaki etkileşimlerin bilinen bir bilimsel raporu yoktur. Bununla birlikte, ıhlamurun aşağıdakilerle etkileşime girmesi mümkündür:
Diüretikler (su hapları): Linden'in idrar söktürücü özelliklere sahip olduğu düşünülür, yani idrar çıkışını artırarak vücudun sıvıdan arındırmasına yardımcı olur. Diğer diüretikleri kullanırsanız ıhlamen etkilerini artırabilir ve dehidrasyon riskinizi artırabilir.
Lityum: linden bir diüretik olarak görev yapabileceğinden kandaki lityum konsantrasyonunu artırabilir. Lityum alırsanız, ıhlamur almadan önce doktorunuzla konuşun.

Araştırma Destekleme

Aguirre-Hernandez E, Martinez AL, Gonzalez-Trujano ME, Moreno J, Vibrans H, Soto-Hernandez M. Tilia americana L. var. 'In anksiyolitik ve sedatif etkilerinin farmakolojik değerlendirmesi. farelerde meksika. J Ethnopharmacol . 2007; 109 (1): 140-145.
Bianca MI. Bebeğin botulizmi bulaşmasında Clostridium botulinum sporlarının potansiyel bir aracı olarak incir çiçeği (Tillia Spp.). Rev Argent Microbiol . 2009; 41 (4): 232-6.
Blumenthal M, Busse WR, Goldberg A ve arkadaşları, ed. Komple Alman Komisyonu E Monografileri. Bitkisel İlaçlara Terapötik Kılavuz . Boston, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 1998: 163, 342, 343.
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Bitkisel Tıp: Genişletilmiş Komisyon E Monografileri . Newton, MA: İntegratif Tıp İletişimi; 2000: 240-243.
Coleta M, Campos MG, Cotrin MD, Proenca de Cunha A. Melissa officinalis L., Tilia eruopaea L., Passiflora edulis Sims. ve Hypericum perforatum L. artmış labirent anksiyete testinde. Farmakopeyapatika . 2001; 34 Suppl 1: S20-S21.
Gruenwald J, Brendler T, Bitkisel İlaçlar için Christof J. PDR . 4. baskı. Montvale, NJ: Thomson Healthcare; 2007: 532-534.
Herrera-Ruiz M, Román-Ramos R, Zamilpa A, Tortoriello J, Jiménez-Ferrer JE. Ar-labirent testinde anksiyolitik etkinlik gösteren Tilia americana'nın flavonoidleri. J Ethnopharmacol . 2008 23 temmuz 118 (2): 312-7. Epub 2008 24 Nisan.
Martínez AL, González-Trujano ME, Aguirre-Hernández E, Moreno J, Soto-Hernández M, López-Muñoz FJ. Tilia americana varin antinosiseptif aktivitesi var. mexicana inflorescences ve quercetin ile formalin testi ve artritik ağrı modelinde sıçanlarda. Nörofarmakoloji . 2009 Şub; 56 (2): 564-571. Epub 2008 Kasım 5.
Matsuda H, Ninomiya K, Shimoda H, Yoshikawa M. Tilia argentea (ıhlamur) çiçeklerinden hepatoprotektif ilkeler: tilrosidin yapısal gereklilikleri ve etki mekanizmaları. Bioorg Med Chem . 2002; 10 (30: 707-712.
Mur P, Feo Brito F, Lombardero M, vd. Ihlamur çiçeği alerjisi ( Tilia cordata ). Alerji . 2001; 56 (5): 457-458.
Pérez-Ortega G, Guevara-Fefer P, Chávez M, Herrera J, Martínez A, Martínez AL, González-Trujano ME. Tilia americana varlığının yatıştırıcı ve anksiyolitik etkinliği var. Meksika'nın Michoacan eyaletlerinin toplulukları tarafından geleneksel olarak kullanılan mexicana çiçek salkımları. J Ethnopharmacol . 2008 Mart 28; 116 (3): 461-8.
Picardo E, Rovina R Cristaudo A, Cannistraci ° C, Santucci R. İletişim ürtiker Tilia (kireç). Dermatit ile temas kurun . 1988; 19 (1): 72-73.
Rodriguez-Fragoso L, Reyes-Esparza J, Burchiel SW, Herrera-Ruiz D, Torres E. Riskler ve Meksika'da yaygın olarak kullanılan bitki ilaçlarının faydaları. Toxicol Appl Pharmacol . 2008 Şubat 15; 227 (1): 125-35. Gözden geçirmek.
Schulz V, Hansel R, Tyler V. Akılcı Fitoterapi: Bitkisel Tıp İçin Hekim Kılavuzu . 4. baskı. Berlin: Springer; 2001: 172-173.
Toker G, Asyalı M, Yesilada E, Memizoğlu M, Ito S. Resmi değerlendirme için resmi Tillae flos'undave Türk kireç türlerinde flavonoid içeriğinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi. J Pharm Biomed Anal . 2001; 26 (1): 111-112.
Yayalaci Y, Çelik I, Bati B. Sıçanlarda ehtanole bağlı oksidatif strese karşı ıhlamur (Tilia platyphyllos L.) infüzyonu üzerindeki hepatoprotektif ve antioksidan aktivite. J Memb Biol . 2014; 247 (2): 181-8.
Tilia'nın ( Tilia argentea Desf ex DC), adaçayı ( Salvia triloba l.) Ve siyah çay ( Camellia sinensis ) ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin karşılaştırılması Yeşil Yıldırım A, Mavi A, Oktay M, Kara AA, Algur OF, Bilaloglu V. J Agric Food Chem . 2000, 48 (10): 5030-5034.

Alternatif İsimler

Yaygın kireç; Avrupa kireci; Kireç ağacı; Tilia cordata; Tilia platyphyllos
Ihlamur

Versiyon bilgisi

  • Son gözden geçirme tarihi: 1/2/2015
  • Steven D. Ehrlich, NMD, Çözümler Akupunktur, tamamlayıcı ve alternatif tıp konusunda uzmanlaşmış özel bir uygulama olan Phoenix, AZ. VeriMed Healthcare Network tarafından sağlanan inceleme.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget