bamya tohumunun faydaları yan etkileri kullanım şekli

Bamya tohumu ve bamyanın kendisi. İyi bir mineral, vitamin ve lif kaynağıdır. 
Son bir kaç aydır ülkemizde popüler olan bamya tohumu ne işe yarar ne işe yaramaz bu yazımızda bilimsel verilere dayanarak ayrıntılı incelemesini yapacağız.

Birçok ülkede, besin değeri nedeniyle ve taze yapraklar, tomurcuklar, çiçekleri, sapları ve tohumları da dahil olmak üzere bitkinin birçok yeri gıda ve gıda desteği olarak kullanılabildiğinden önemli bir ürün olarak kabul edilir.
Tadı hafiftir, ancak dışta şeftali benzeri tüyler ve kapsülün içinde küçük, yenilebilir tohumlar bulunan eşsiz bir dokuya sahiptir
ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Ulusal Besin Veritabanına göre, yaklaşık 100 gram (g) ağırlığında bir bardak çiğ bamya aşağıdaki besin değerini içerir :
  • 33 kalori
  • 1.93 g protein
  • 0,19 g yağ
  • 7.45 g karbonhidrat
  • 3,2 g lif
  • 1.48 g şeker
  • 31.3 miligram (mg) K vitamini
  • 299 mg potasyum
  • 7 mg sodyum
  • 23 mg C vitamini
  • 0.2 mg tiamin
  • 57 mg magnezyum
  • 82 mg kalsiyum
  • 0.215 mg B6 vitamini
  • 60 mikrogram (mcg) folat
  • 36 mcg A vitamini
Bamya ayrıca bazı demir, niasin, fosfor ve bakır sağlar .
Besin maddelerine yönelik bireysel ihtiyaçlar yaşa, cinsiyete, aktivite seviyesine ve kalori alımına göre değişmektedir. Bir besleyiciye ne kadar ihtiyacınız olduğunu bulmanıza yardımcı olmak için, USDA etkileşimli bir araç sunar .
Bamya tohumu ayrıca bir antioksidan kaynağıdır Bamya tohumları, kanser riskini düşürdüğüne inanılan  oligomerik kateşinler ve flavonoid türevleri içerir.
Aynı zamanda bamya tohumu quercetin türevleri içerir ve hem bakla hem de tohumlar fenolik bileşikler içerir.
Bu bileşiklerin antioksidan, antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanılmaktadır .

Yararları

Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet, obezite , diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar dahil olmak üzere çeşitli sağlık koşulları riskini azaltabilir .
Bamyanın kendisinde ve tohumunda bulunan müsilajın ayrıca kolesterol ve safra asidini bağladığı söylenir Karaciğerden toksinleri toplar ve bunları vücuttan dışarı taşır.
Bamyadaki besinler, bazı sağlık sorunlarının önlenmesinde faydalı olabilir.

Kanser

Lecitin bamya, fasulye, yer fıstığı ve tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Bamya'dan Lecitin, insan meme kanseri hücrelerini tedavi etmek için bir çalışmada kullanılmıştır .
Tedavi kanser hücrelerinin büyümesini yüzde 63 oranında azalttı ve insan kanser hücrelerinin yüzde 72'sini öldürdü. Bamya'nın insanlarda kansere etkisi olup olmadığını görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekir.
Yeterince folat almayan insanlar meme, rahim ağzı, pankreas, akciğer ve diğer kanserler için daha yüksek risk taşırlar .

2016 yılı sistematik incelemesi ve 16 farklı çalışmanın meta-analizi, folatın meme kanseri riskine karşı önleyici etkileri olabileceğini , ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.
Araştırmacılar, kanser ve zayıf folat durumu arasındaki bir bağlantının, kanseri teşvik eden genlerin ekspresyonunu tetikleyen DNA değişikliklerinden kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar.
Bir folat takviyesi almanın kanser riskini azalttığına dair hiçbir kanıt yoktur ve aşırı folat alımının kanser hücrelerinin büyümesine neden olabileceğine dair de hiçbir kanıt yoktur .
Yalnızca besin kaynaklarından gelen folatların bu etkiye sahip olması muhtemel değildir.
Başlarken yeterli folat Bamya gibi gıda önemlidir.

Hamilelik ve emzirme

Folat, hamilelik sırasında fetal problemleri önlemek için önemlidir. Düşük folat seviyeleri hamilelik kaybına veya çocuğun sonraki yaşamında sorunlara yol açabilir. Düşük folat seviyeleri, spina bifida gibi durumlara bağlanmıştır.
Yeterli folat alınması özellikle hamilelik öncesi ve sırasında ve emzirme döneminde kadınlar için önemlidir.
20 adet bamya tohumu 60 mcg folat içerir. Çoğu insan için, günlük önerilen miktar 400 mcg'dir .

Şeker hastalığı

2011 yılında araştırmacılar, diyabetli sıçanları tedavi etmek için bamya kabuğundan ve bamya tohumlarından bir toz yaptı.
Toz ile muamele edilen sıçanlar, tozu almayan sıçanlardan daha düşük kan şekeri ve yağ seviyelerine sahipti.
Bu, insanları aynı şekilde etkilerse, yeni tedavilere yol açabilir.

Kalp sağlığı

Amerikan Kalp Birliği'ne (AHA) göre, lif içeriği yüksek yiyecekler yemek kandaki zararlı kolesterolseviyelerini azaltabilir .
Yüksek lifli gıdalar kalp hastalığı , felç , obezite ve diyabet riskini azaltır Fiber, zaten sahip kişilerde kalp hastalığını da yavaşlatabilir.
19 ila 30 yaşları arasındaki kadınlar , sebzeler, meyveler, baklagiller ve tam tahıllarda her gün en az 28 gram lif tüketmeyi hedeflerken, erkeklerin günde 33.6 gram alması gerekir. Bamya bardağı başına 3.2 gr lif vardır.

osteoporoz

Bamya gibi K vitamini bakımından zengin olan yiyecekler kemikler için iyidir. K vitamini kemiklerin kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Teoride, yeterince K vitamini yiyen insanların güçlü kemiklere ve daha az kırılmaya sahip olma olasılığı daha yüksektir .
Bamya, pazı, roka ve ıspanak gibi yapraklı yeşillikler bir diyete K vitamini ve kalsiyum ekler.

Sindirim sistemi sağlığı

Diyet lifi kabızlığın önlenmesine ve sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olur .
Araştırmalar, bir kişinin ne kadar çok lif yerse kolorektal kanseri geliştirme şansının o kadar azolduğunu gösteriyor .
Diyetteki lif de iştahı azaltmaya yardımcı olur ve kilo kaybına neden olabilir.
Asya tıbbında, tahrişe ve iltihaplı mide hastalıklarına karşı korumak için yiyeceklere bamya özü eklenir(öğütülmüş bamya tohumunun sos hale getirilmiş şekli) Anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etki, gastrointestinal sorunlara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Sağlıkla ilgili diğer kullanımlar

Bamya tohumları ayrıca yağ ve protein de sağlayabilirler ve küçük ölçekli üretimde bir yağ kaynağı olarak kullanılırlar.
Dünyanın fakir bölgelerinde, tohumlar yüksek kaliteli protein kaynağı sunabilir.
Bamya'nın viskoz özütü ayrıca tıpta, örneğin bir tablet bağlayıcı ve ilaçlarda bir süspanse edici madde olarak kullanım potansiyeline sahiptir.
Bu bileşenin bir başka olası tıbbi uygulaması, serum albümin genişleticidir.
Araştırma, plazma replasmanı veya kan hacmi genişleticisi olarak kullanılabileceğini öne sürdü .

Riskler ve önlemler

Çok fazla bamya veya bamya tohumu  yemek bazı insanlar üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
Fruktanlar ve gastrointestinal problemler : Bamya, bağırsak sorunu olan insanlarda ishal , gaz, kramp ve şişkinliğe neden olabilen bir çeşit karbonhidrat olan fruktanlar bakımından zengindir  Hassas bağırsak sendromu (IBS) Olan insanlar ve diğer bağırsak koşulları fruktanların yüksek yiyeceklere karşı duyarlı olması daha muhtemeldir.
Oksalatlar ve böbrek taşları : Bamya oksalatlarıda da yükseltir. En yaygın böbrek taşı tipi kalsiyum oksalattan yapılır.
Uluslar arası Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne (NDDKD) göre, yüksek oksalatlı yiyecekler , daha önce bu hastalara sahip olanlarda bu taşların riskini artırabilir . Diğer yüksek oksalatlı yiyecekler arasında ıspanak, ravent ve  pazı bulunur.
Solanin ve iltihap : Bamya  solanine adlı bir bileşik içerir. Solanin, eklem ağrısına, artrite ve buna duyarlı olabilecek kişilerin küçük bir yüzdesi için uzun süreli iltihaplanma ile bağlantılı toksik bir kimyasaldır Patates, domates, patlıcan, yaban mersini ve enginar gibi birçok meyve ve sebzede bulunur .
Hiçbir çalışma, genel popülasyon için solanin alımının azaltılmasını önermemiştir. Genel olarak, sebzeler ve meyveler iltihaplanmayı azaltır.
K Vitamini ve kan pıhtılaşması : Bamya tohumu ve K vitamini bakımından yüksek olan diğer yiyecekler, warfarin veya Coumadin gibi kan inceltici ilaçlar kullananları etkileyebilir. Kan inceltici maddeler kanın beyne veya kalbe gitmesini engelleyebilecek zararlı kan pıhtılarını önlemek için kullanılır.
K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kan pıhtılaşması riski taşıyan kişiler aniden yedikleri K vitamini miktarını değiştirmemeli, aynı zamanda K vitamini açısından zengin gıdaları alımlarını günden güne sabit tutmalıdır.
Buraya kadar anlatmaya çalıştığımız üzere bamya tohumu magnezyum açısından zengin olduğu için kramp adele kas ağrılarına fayda verir. lakin diz ve hareketli eklem ve kıkırdakar için gerekli glucosmane veya kıkırdak dokusu için gerekli amino şekerleri içermez. Sıvı oluşumı içinde fayda sağlayabileceğine ilişkin hiç bir bilimsel veri yoktur. Ne yazıkki ülkemizde Hareketli eklem yerlerinde kireçleme kıkırdak kaybı ve sıvı kaybı yaşayan milyonlarca insan vardır bunlar için bamya tohumu kurtarıcı gibi görünsede memmun kalanlar olabileceği gibi kalmayanlarda oldukça fazla miktarda olacaktır. Allah tüm hastalara şifa dertlilere deva versin

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget