kış aylarinda cilt ve vücut bakimi

KIŞ BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Cildimiz ve saçımız yaz-kış demeden her zaman korunmaya ihtiyaç duyar! Özellikle yüzümüz, boynumuz ve ellerimiz... Kışın soğuğu, rüzgarı, hava kirliliği, düşük nem, kapalı ortamlarda yaşama zorunluluğu; sivilce, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Dolayısıyla, kış aylarında cildimize daha çok özen göstermemiz gerekiyor. Nasıl mı?..

Cildimiz ve saçımızın her mevsimde korunmaya ihtiyacı var. Özellikle yüz, boyun ve ellerimiz çevreden gelen olumsuz etkilere daha fazla maruz kalıyor. Bu nedenle onlara çok iyi bakmamız ve korumamız gerekiyor.
Kışın görülen soğuk, rüzgar, hava kirliliği, düşük nem, kapalı ortamlarda yaşama zorunluluğu gibi zorlayıcı şartlar sivilce, sedef, egzama gibi cilt hastalıklarında da artışa neden oluyor. Soğuk hava ve düşük nem cildi kurutarak çatlamasına ve kepeklenmesine ve cildin çabuk yaşlanmasına neden olabilir.

İLLE DE SU!
Kışın en büyük ihtiyacımız nem ve temiz hava. Bu olumsuzluklara karşı cildimizi nemlendirmek için tedbir almalıyız. İşte alınacak önlemlerden bazıları;
* Günde en az 2 litre su için.
* Soğuk, yağışlı ve rüzgarlı günlerde cildi korumak için elinizden geldiği kadar örtünün.
* Aşırı sıcak su ile yıkanmayın.
* Elektrikli battaniye içinde uyumayın.
* Evde ve iş yerinde buhar makinesi çalıştırın. .
* Kalorifer üzerinde ıslak havlular veya sobanın üzerinde bir çaydanlık su kaynatarak odanın nemini arttırın.
* Benzer etkiler saçlarda da görüldüğünden, kışın dışarıya çıkarken yüz, dudaklar gibi soğuğa maruz kalan yerlerin iyice kremle korunması gerekiyor.
* Rüzgarın hızı yüksek, sıcaklık düşük ve cilt korumasız ise birkaç dakikada donabilir.
* Soğuk havadan korunmak için yünlü giysileri tercih edin.
* Ani sıcaklık değişikliklerinden korunmak için, tek kat kalın giysi yerine, iki üç kat giysi giymeye özen gösterin.
* Kapalı mekanlarda kalın giysileriniz yüzünden terlemeniz durumunda, ıslak giysilerinizi kurularla değiştirin.

KIŞ KOZMETİĞİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
* Kış boyunca daha besleyici, daha güçlü kozmetikler ve kremler kullanılmalı. Cildiniz ister kuru, ister yağlı olsun onu nemlendirmeyi ihmal etmeyin! Ve yaz-kış mutlaka güneşten koruyucu bir ürünü de nemlendiricinizin üzerine sürün.
* İçinde A,C,E vitaminleri gibi antioksidanlar, bal, aleo vera ve meyve asitleri bulunan onarıcı bakım ürünleri kullanılmalı.
* Cildi besleyici maskeler ile canlandırmak da, kış bakımında önemli faktörlerden biri… Özellikle bal, avokado, süt kayısı yağı, kivi, muz gibi malzemelerden yapılan maskeler, cildin hem nemini dengeler, hem de besler.
* Temizleyici olarak jel yerine, daha yoğun nemlendiren temizleyici ürünleri tercih edin.
* Cilt tipiniz kuru ya da hassas ise; solaryumdan uzak durmanız cilt sağlığınız için önemli!

SOĞUK NELERE YOL AÇIYOR?
Soğuk hava ciltte yol açtığı tahribatların yanı sıra, çeşitli cilt hastalıkları bulunan insanlarda daha büyük sorunlara yol açıyor; sedef, egzama gibi hastalıklar alevleniyor. Damar, bağ doku ve skleroderma hastaları soğuk havadan daha çok etkileniyor.

Soğuk hava ile birlikte özellikle parmak uçlarında büzülme, damarlarda sıkışma meydana geliyor. Bu sıkışma ile birlikte parmak uçlarında ülserler oluşabilir ve şiddetli ağrılar yaşanır. Soğuk havaya karşı daha fazla korunmak bu yüzden önemlidir.

Dudaklarımız şüphesiz soğuk ve rüzgardan en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor. Dudak derisi hassas olduğundan çatlak ve deri dökülmesi gibi sorunlar daha sık yaşanıyor. Dudaklar için özel üretilen koruyucu kremlerden kullanılması, çatlak ve deri soyulmaları için alınabilecek önlemlerden biridir.

Soğuk hava ve rüzgar sizi beklenenden çok etkiliyor ve daha ciddi rahatsızlıklara sebep oluyorsa, vakit geçirmeden bir dermatoloğa gitmelisiniz. Uzmanınızın size daha kişisel ve tıbbi ürünler sunacağını ve bunun daha sağlıklı olacağını unutmayın!

Kışın gelmesiyle birlikte soğukların etkisini cildimizde de görüyoruz. Özellikle cildin kuruması karşılaşılan en büyük problem. Yüzümüz haricinde ayaklarımız, boynumuz, ellerimiz ve dudaklarımızın da kışın bakımına özen göstermeliyiz.

Kış boyunca kuru cilt, masaj ile eski ışıltısına kavuşur. Ellerinize, mutlaka el losyonu ile masaj yapın. Ciltteki kuruluk zeytinyağı, hardal yağı ve badem yağı ile yapılacak masaj ile giderilir. Kış boyunca size yardımcı olacak bazı bakım önerileri:
Pürüzsüz Cilt: Cildinizin kışın da pürüzsüz olmasını istiyorsanız, işte size bir reçete. Hardal yağı, zeytin ve susam yağı karıştırılır ve tüm vücuda sürülür. Cildinizin bebek gibi olduğunu göreceksiniz.

Saç Bakımı
Soğuk rüzgarlar saçlarınıza zarar vermeden saçlarınıza özel bakım uygulamayı ihmal etmeyin.

Dudak Bakımı
Dudaklarınız, kışın normalden çok daha fazla kurup çatlar. Güzel bir dudak balmi ile korumalısınız. Dudaklarınızı yalamaktan ve yemekten kaçınmalısınız

Tırnak Bakımı
Belli aralıklarla tırnaklarınıza tırnak yağı sürün. Tırnaklarınız zayıfsa, kolay kırılıyorsa problem az su içmeniz ile ilgili olabilir. Çoğu insan yeterli miktarda su içmemektedir.

Kuru Bacaklar
Her banyodan sonra bacaklarınıza mutlaka nemlendirici losyon sürmelisiniz. Kışın ayaklarınızı yumuşak tutmak için gliserin içeren bir losyon uygulayın. Kışın çok sıcak su ile duş almak cildiniz için çok zararlıdır. Cildinizdeki doğal yağların yok olmasına neden olur.

Güneş Koruyucu ve Kış
Kışın güneş koruyucu kullanmak en az yazın olduğu kadar önemlidir. Kulaklarınızı da unutmamalısınız.

Elleriniz

Çok sert sabunlar kullanmanız ellerinizdeki nemi yok edeceği için kurumalarına neden olur. Hatta çatlamalrına bile neden olur. Sabun yerine krem yapıda el sabunları kullanmayı deneyin.

Göz Çevresi Bakımı
Kış boyunca mutlaka göz çevrenizi korumak amaçlı güzel bir göz çevresi kremi kullanın.

kış için doğal güzellik reçeteleri

Balık, ceviz, soya, su...
Cildin yaşlanmasını önlemek için öncelikle beslenme alışkanlığınızın balık, sebze ve su ağırlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Günde en az 1.5 litre su için. Bunun yanı sıra E ve C vitaminli meyve ve sebze sularını bol bol içebilirsiniz. Cildin dış etkenlere karşı savunma gücünü artıran balığı haftada üç kez yemeye özen gösterin. Posalı yiyeceklerle (soya, fasulye, bezelye gibi) cildinizin yaşlanmasını durdurun. Soya, içeriğindeki doğal östrojen sayesinde cildin her dem genç kalmasını sağlıyor. Omega 6 içeren ceviz, fındık, badem ve ay çekirdeği cildi nemlendirip besliyor ve yaşlanmayı geciktiriyor.

Konserve yiyecek ve şarküteri ürünlerinden uzak durun. Sigara içmeyin.
Bu arada kil, bal ve sirkeyi kış güzelliğiniz için mutfağınızdan eksik etmeyin. Kili baharatçıdan ya da doğal ürünler satan dükkânlardan temin edebilirsiniz.

Sirke ile güzellik kürü
Sirke, cildin dış yüzeyini ölü hücrelerden arındırıp elastiki liflerin üretimini artırıyor. Soğuk hava nedeniyle yıpranan cilde esneklik ve yumuşaklık kazandırıyor. 30'lu yaşlardan sonra cilt hücrelerinde yenilenme işlevi yavaşlamaya başlıyor ve cilt, elastikiyetini kaybedip kırışıklıklara davetiye çıkarıyor.

Derinlemesine temizlik
7-8 damla sirkeyi yarım çay bardağı tatlı badem yağı veya zeytinyağına ilave edip karıştırın. Akşamları yatmadan önce 1 ay boyunca haftada birkaç kez cildinize sürün. Antioksidan etkili bu sirkeli karışım hücreleri koruyor.

Aknelere karşı tonik
Küçük bir şişeyi gül yapraklarıyla doldurun. Üzerini örtecek kadar sıcak su doldurun. Ağzını kapatıp 2 gün bekletin. Süzüp 1 kahve fincanı sirke ilave edip karıştırın. Bir parça pamuğu karışıma batırıp cildinize yedirerek sürün. Kuruyuncaya kadar birkaç dakika bekleyin. Ilık suyla durulayın.

Kil ile güzellik kürü
Kış aylarında cildinizi haftada bir uygulayacağınız besleyici killi maskelerle koruyun. Kil, cilt kızarıklığını giderip cilde pürüzsüzlük kazandırıyor.

Besleyici maske
Kil zengin içeriği ile cildi besliyor. Kil maskesi için 1 avuç kili 2 çorba kaşığı ılık su ve birkaç damla zeytinyağı ile sulandırıp, göz çevresi hariç tüm yüzünüze ve boynunuza sürün. Eğer cildiniz yağlı ise karışıma birkaç damla limon suyu ilave edin. Eğer kuru ise bir tatlı kaşığı bal ekleyip karıştırın. 5 dakika bekleyip ılık su ile durulayın.


Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget