ahududu frambuaz

Ahududu (Ağaç çileği -Frambuaz)
PROF. DR. M. RAMAZAN YİĞİTOĞLU
Kırmızı ve sarımsı renkli ahududular raspberry ismiyle bilinir. Siyah renkli ahududular ise blackberry (böğürtlen) olarak bilinir. Her iki ağaç çileği de şifa kaynağıdır. Ağaç çileği meyvesinin yanı sıra yaprak ve kökleri de şifa amacıyla kullanılmaktadır. Ağaç çileği acımsı ilaçların tadını lezzetli hale getirmek için şuruplara katılarak içilebilir hale getirir. Ahududulu reçeli lezzetli ve şifalı bir besindir.


Kullanım şekilleri
* Kapsül şeklinde (384 veya 400 mg)
* Sıvı şeklinde piyasada bulunmaktadır.

Bazı uzmanlar şu şekilde kullanımını önermektedirler:
* Kurutulmuş kırmızı ağaç çileği yaprak tozu veya tabletleri, 4-8 gram ağızdan günde 3 kez yenilerek alınmalıdır.
* Sıvı özsu (ekstrakt) şeklinde, 5-10 ml (1-2 yemek kaşığı) günde 3 kez ağız yoluyla içilerek. Bu ekstraktlar hazırlanırken %25 alkol içerisinde hazırlanmaktadır.
* Taze meyve olarak ya da dondurulmuş meyve olarak günde 150-200 gram kadar tüketilirse bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

Ahududunun faydalı olduğu durumlar
* Öksürük, bronşit.
* Sıvı birikmesi (ödem).
* Bağırsak spazmını çözer.
* Safra kesesi taşı oluşumunu engeller.
* Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu amaçla kanserden korunmada kullanılır.
* Böbrek taşını düşürücü etkiye sahiptir.
* Boğaz ağrısı.
* İltihaplı bademcik (tonsillit).
* İdrar yolu problemlerini rahatlatıcıdır.
* Yara iyileştirici etkisi vardır.

ÖNEMLİ UYARILAR
Ağaç çileğinin bilinen ön yan etkisi yoktur. Kullanım esnasında bulantı, kusma, baş ağrısı gibi beklenmeyen bir yan etki görülürse bir hekime danışılmalıdır. Hamile bayanlar ağaç çileğini ölçülü tüketmelidir. Ağaç çileği son zamanlara gelmiş hamilelikte doğumu tetikleyici (başlatıcı) etki yapabilir. Şeker hastalığı olanlar bu meyveyi dikkatli kullanmalıdır. Kan şekerini hafif yükseltici etkiye sahiptir. Alkol alışkanlığından kurtulmak için antabuse ilacını kullananlarda alkol içerdiğinden dolayı ağaç çileği özütünü (ekstraktan) kullanmamalıdır.

PROF. DR. M. RAMAZAN YİĞİTOĞLU, FATİH ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ KLİNİK BİYOKİMYA ANABİLİM DALI




Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget