şifali bitkisel sular ve faydalari

ŞİFALI BİTKİSEL SULAR
KEKİK SUYU
(La. HerbaThymi, Alm.ThymianKravt, Fr. Herbede »Thym, ing. Thy Herb.)Bileşimi: Uçucu yağlar (%0.5 - 3.5) ve tanen içiermektedir.Uçucu yağlar içerisinde timol (%20 - 50) ve Karvakrol bulunur.
Etki ve Kullanışı: Mide yatıştırıcı, antiseptik, kurt düşürücü ve kan dolaşımında uyarıcıdır.Zayıflamada etkili olup, kolestrolü düşürücü ve yağ çözücüdür. Öksürük, boğmaca ve astımda kullanılır. Balgam sökücüdür, boğaz iltihaplarında, mide üşütmelerinde etkilidir. Gastritte etkili olup, gaz rahatsızlıklarını giderir ve hazmı kolaylaştırır. Ağız kokusu, diş eti rahatsızlıklarında gargara yapmak amaçlı kullanılır. Şekeri düşürücü ve tansiyonu dengeleyici rölü vardır. Kekik suyu, andız otu kökü suyu ile karıştığında kadın hastalıklarında faydalı olup, adet söktürücü olarak kullanılır. Kekik suyu, papatya suyu ile karıştırıldığında saç ve cilt bakımında haricen kullanılabilir. Saç dökülmelerini önler vekepeklenmeyi giderir. Ciltteki lekeleri ve sivilceleri temizler. Uyuz, egzama ve mayasılda günde 3 kere pansuman yapılır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Kekik suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.
Not: Piyasada Alkol ve ispirto ile sentetik olarak yapılan ve insan sağlığına zararlı kekik sularını ve diğer bitkisel suları kullanmamanızı tavsiye ederiz.



HAYIT SUYU (Vitexagnus)
Diğer İsimler: Ayid, Ayit, Beşparmakotu
Bileşimi: Uçucu yağlar, tanen, sineol ve glikozitler içerir.
Etki ve Kullanışı: M.Ö. 450'de hayıttan ilk olarak bahseden tıbbın babası kabul edilen Hipokrat'tır. Yüksek ateş, başağrısı, gazlanma ve idrar arttırma için ama en önemlisi günümüzde de devam eden şekliyle" kadın hastalıkları" için tavsiye etmişlerdir. Adet düzensizliklerinin giderilmesinde etkilidir. Adet gecikmesi, göğüs ağrısı, sancı, kramp ve depresyon, kalp ağrıları gibi semptomların giderilmesinde veya azaltılmasında etkilidir. Hayıt meyvesi içerisindeki eterli uçucu yağların ve diğer sinerjetik bileşiklerin hipofiz bezi üzerinde pozitif etkileri vardır. Bilindiği gibi hipofiz bezi pek çok vücut hormonunun dengesinden sorumludur. Hayıt meyvesinin adet öncesi gerginlik semptomlarına faydası en az 2 hafta içinde kendini açıkça belli eder. Fakat, en iyi sonuç için hayıt meyvesi en az 3 ay süre ile alınmalıdır.Adet öncesi sendromlarda, adet kanamalarındaki spazmlarda, menopozla ilgili bazı şikayetlerde ve süt veren kadınlarda süt eksikliğinde, adet dönemlerinde endokrin düzensizliklerinden kaynaklanan sinir ve cilt problemlerinde ve akne tedavisinde kullanılır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Hayıt Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


OKALİPTÜS YAPRAĞI SUYU (Eucalyptus Globulus Labill)
Bileşim: Uçucu Yağlar (%3-5) tanen ve rezin taşımaktadır.
Etki ve Kullanışı: Kabız, antiseptik ve balgam söktürücü olarak kullanılır.
Şeker hastalığına faydalıdır. (Turhan baytop) Yiyeceklerin asidini azaltır. Aç karnına içildiğinde solucan ve kurtları düşürür. Mesane yolarını temizler. Basur memelerine iyi gelir. Ateşi düşürür. Romatizmal ağrılarda, diş ağrılarında kullanılır. Karaciğer hastalıklarında, mide asidini düzenleyici olup, safradan kaynaklanan sivilce, egzama ve vücut şişkinliklerinde faydalıdır. Kuvvetli mikrop öldürücüdür. Nefes darlığı, öksürük, solunum yolu iltihaplarında, grip ve üşütmede etkildir. Cilt hastalıklarında sürülerek kullanılır. Kullanma Talimatı: 1/4'ü Okaliptüs Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.


ENGİNAR SUYU (Folium Cynarae scolymi)
Bileşimi: Enginar yapraklan tanen, inülin, sinarin (acı madde) ve flovan türevleri taşımaktadır.
Etki ve Kullanılışı: Karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisinde kullanılır.Araştırmalara göre enginar, safra kesesinin karaciğer tarafından harekete geçirilmesini sağlıyor. Zehirli bileşikler taşımayan, iyi bir iştah açıcı ve idrar söktürücü olan enginar suyunun afrodizyak etkisi eskiden beri bilinmektedir, ayrıca kolestrolün baş düşmanıdır. Anne sütü arttırıcı, vücuda kuvvet verici, ateş düşürücü, mide ve bağırsak düzenleyici, kalbi güçlendirici, hazım kolaylaştırıcı etkileriyle beraber sarılık, sivilce egzama rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Enginar Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


FUNDASUYU (Herba ericae)
Bileşim: Arbutin, enzimler, tanen, saponin, mineraller, silikasid, ericolin, karotin, flavonglikositler içermektedir.
Etki ve Kullanışı: Şişmanlık rahatsızlıklarında kullanılan funda suyu çok etkili bir zayıflatıcıdır. Ayrıca iltihabı, romatizma ve ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Funda suyu idrar yolları dezenfektanı, idrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Altına ıslatan çocuklarda faydalıdır.
Kullanma Talimatı: 1 M'ü Funda Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.


ISIRGAN OTU YAPRAĞI SUYU (UrticaUreno)
Bileşim: Potasyum tuzları, organik asitler (formik asit)
Etki ve Kullanışı: Kan temizleyici, idrar arttırıcı ve iştah açıcı olarak kullanılır. (Turhan Baytop) Kanser için ısırgan, melissa ve karabaş karıştırılıp içilir. Vücudu kuvvetlendiricidir. Hormon dengeleyici, bağışıklık sisteminde etkili, ^fl hücre yenileyici, saç bakımı, mide ülserinde, anne sütü arttırıcı, bronşit, öksürük ve balgam söktürücü, iltihap kurutucu özelliklerine sahiptir. Basur, prostat ve cilt kanserinde etkilidir. Romatizma ağrılarını dindirici, kurt ve ateş düşürücü, prostatı tedavi edici etkileri bulunmaktadır.
Kullanma Talimatı: 1 M'ü Isırgan Otu Yaprağı Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.


KARABAŞ SUYU (Lavandula Stoechas)
Diğer İsimleri: Gagan, Keşiş otu
Bileşimi: Glikozit, saporinler ve uçucu yağlar içermektedir.
Etki ve Kullanışı: Ağrı kesici, antiseptik, yara iyileştirici, yatıştırıcı (sara ve astımda), balgam söktürücü, idrar yolları iltihapları iyileştirici, sinir sistemi ve kalp kuvvetlendirici gibi faydaları nedeni ile geniş kullanım alanı bulmuştur. Kalp damar açıcı, asabilik ve sinir bozukluklarında etkilidir. Kanserin ilerlemesini önler. Sinüzit ve migrende çok etkilidir.
Böbrek ve mesane kumlarını düşürür. Karabaş otuna kafa süpürgesi de denir.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Karabaş suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


FİLİSKİN SUYU (Menth Pulegium)
Diğer İsimleri: Nane, Yarpuz
Bileşim: Mentol,azulen, puleson, diosmin, glikozit, ekusaponir.
Ekti ve Kullanışı: Mide üşütmesinde, soğuk algınlığında, nezle ve grip hastalıklarında, hazmettirici, balgam ve safra söktürücü, adet getirici, kalp rahatlatıcı, mesane yollarını temizleyici, vücuda kuvvet verici, idrar söktürücü, kan temizleyici etkilere sahiptir.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Filiskin Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


PAPATYA SUYU
Bileşimi: Uçucu yağlar (%0.2 -1), rezin, acı madde ve fenolik bileşikler (Flavonlar, kumarin) içermektedir. Etki ve Kullanışı: idrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı, gaz ve safra söktürücü etkileri bulunmaktadır. Haricen boğaz iltihaplarına karşı gargara halinde, ağrı kesici ve yara iyi edici olarak kullanılmaktadır. Defne suyu ile beraber kullanıldığında saçderisine friksiyon yapılır, saç dökülmesini önler. (Turhan Baytop)
Göğüsyumuşatıcı, öksürükte, astım ve bronşite kullanılır. Sinirsel yatıştırıcıdır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Papatya suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


MELİSSA SUYU (Folium MelissaeLabiatae)
Diğer İsimleri: Oğul Otu
Bileşim: Tanen ve uçucu yağlar içermektedir.
Etki ve Kullanışı: Sinir teskin edici, kalp rahatsızlıklarında, baş ağrısı, uykusuzluk, kan temizleyici, bitkinlik, yorgunluk, iştahsızlık, mide problemlerinde, bulantı ve kusmayı önleyici nefes darlığı astım rahatsızlıklarında kullanılır. Damar açıcı özelliği vardır. 'Kullanma Talimatı: 1/4'ü Melissa Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


MERSİN SUYU (MyrtusCommunus)
Bileşim: Tanen (%0.3 - 0.5), uçucu yağlar ( %14-15) ve acı madde içermektedir. Etki ve Kullanışı: Mikrop öldürücü, iştah açıcı ve ken dindirici etkileriyle haricen ve dahilen kullanılmaktadır. Dahilen; kabız, idrar yolları hastalıklarında, mikrop öldürücü, göğüs hastalıklarında antiseptik, haricen; yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır, bronşit, öksürük, mide yanması, gastrit, basura iyi gelmektedir, böbrek kumları ve taşlarını düşürür.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Mersin Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.


DEFNE YAPRAĞI SUYU (LaurusNobilis)
Diğer İsimleri: Tehrel Yaprağı
Bileşim: Tanen ve uçucu yağlar bulunur. Uçucu yağlar içerisinde bilhassa Sineol (%35-50) bulunur.
Etki ve Kullanışı: Terletici antiseptik ve midevi etkilere sahiptir. Doğum kolaylaştırıcı (Hamilenin son haftası) ağrı kesici, grip, nezle, ateş düşürücü ve saç bakımında kullanılır, idrar arttırıcı olarak ve romatizmaya karşı kullanılır. Yemeklerde sos olarak da kullanılır. Doğum kolaylaştırıcı etkisi olduğu için hamileliğin son haftası dışında kullanılmamalıdır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Defne Yaprağı Suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiniz.Günde üç çay bardağı içilir.


BİBERİYE SUYU (Folium Rosmarini, Alm. Rosmarin blatter, Fr. Feuille de Romarin, ing. Rosemary Lesf)
Diğer İsimleri: Hasalben (Arapça Hassa Luban ), Kuşdili, Sultan Otu
Bileşimi: Tanen (%8) ve uçucu yağlar (% 1-2) içerir.
Etki ve Kullanılışı: Dahilen zayıflatıcı özelliği vardır.Kabız, hazım sistemi uyarıcı, safra arttırıcı ve idrar söktürücü olarak haricen de cerrahi yaraların tedavisinde kullanılır. Adet söktürücü, ağrı kesici, bronşit, öksürük, astım, sarılık, gaz söktürücü, böbrek ve mesane kumlarını döktürücü, akciğer - dalak tıkanıklıkları, hazımsızlık, uykusuzluk, sinir yatıştırıcı olarak faydaları vardır.
Kullanma Talimatı: 1/4'ü Biberiye Suyu ile doldurulmuş öay bardağını su ile tamamlayıp içiniz. Günde üç çay bardağı içilir.

YARARLANILAN KAYNAKLAR
Prof. Dr. Turhan Baytop; Türkiye'de bitkilerle tedavi geçmişte ve bugün. Prof. Dr. Ayşegül Demirhan Erdemir, doğal şifalı bitkiler ve doğal ilaçlarla geleneksel tedaviler.
bitkiylebakim.comdan alıntıdır


Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget