İyot, vücudun normal büyümesi ve gelişimi için vazgeçilmez bir eser elementtir. İnsan vücudundaki iyotun yaklaşık% 60'ı tiroid bezinde saklanır. Sağlık bakımından yararları saymakla bitmemekle beraber, en önemli faydası vücudun baz metabolizmasını kontrol eden tiroid hormonlarını salgılayan tiroid bezinin normal işleyişinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Aslında onsuz tiroid hormonları bile sentezlenemez.
İyot, tiroid bezlerinin işleyişini kontrol eder, bu da vücudun metabolik süreçleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kalorilerin en iyi şekilde kullanılmasına yardımcı olur, böylelikle yağ olarak depolanmasının önüne geçer. Diğer faydalar arasında toksinlerin vücuttan atılması ve kalsiyum silikon gibi minerallerin vücut tarafından kullanımında genel sisteme yardımcı olur.
İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir.
İyot Eksikliği Belirtileri Nelerdir.
İyot eksikliğinin vücut üzerinde ciddi etkileri olabilir. Eksikliğinin semptomları, hayal kırıklığı, depresyon , zekâ geriliği, zayıf algı seviyeleri, guatr, anormal kilo alımı, düşük doğurganlıkoranı , hamilelik dönemindeki annelerin ölü doğum olasılığı, kabızlık ve yorgunluktur. Ağır vakalarda, fiziksel gerilmelerle karakterize edilen kretinizm gibi hastalıklarla ilişkili mental retardasyona neden olabilir. DSÖ raporlarına göre, bu eksiklik tüm dünyadaki zihinsel geriliklerin önde gelen nedenlerinden biridir.
Pek çok gıda ürünü ya iyot açısından zengin topraklarda yetiştirildiği ya da genellikle bazı uluslarda iyotlanmış olan tuz içerdiği için bu eksikliğin Karadeniz harici olması nadiren görülür . Vücut günde 100-200 mcg iyot gerekir ve 1/4 çay kaşığı iyotlanmış tuz yaklaşık 95 mcg iyot içerir, bu nedenle iyotlu tuza erişimi olan bölgelerin iyot eksikliğinden daha az muzdarip olduğunu görebilirsiniz. Ülkemizde karadeniz harici bölgelerde iyot eksikliği vakaları görülmemektedir. Topraklarımız iyot bakımından zengin olduğu için günlük iyot ihtiyacımızı sebze ve meyvelerden almaktayız. Bununla birlikte tuzun en doğal hali kaya tuzundada günlük ihtiyacımız ıyot bulunmaktadır.
İyotun Önemli Kaynakları
Tahıl sebze ve meyvelerde olmakla birlikte önemli miktarlar kabuklu deniz ürünleri, derin su whitefish ve kahverengi dahil olmak üzere hem deniz bitkileri ve hayvanlarda yosunlar deniz suyundan iyot emebilir. Diyetinizde bol miktarda konserve sardalya , konserve orkinos , istakoz , istiridye, istiridye, morina, mezgit balığı, halibut, ringa balığı levreği, somon balığı , levrek ve karides eklemeyi unutmayın. Dulse , yosun, sarımsak , kuru fasulye, pazı , kabak , susam , soya fasulyesi , şalgam ve ıspanak iyotun diğer kaynaklarından bazılarıdır. İyotlaştırılmış tuz başka bir önemli kaynaktır ve fırıncılar ekmek hamuruna dengeleyici bir madde olarak düzenli olarak iyot eklerler.
İyotun Sağlık Yönünden Faydaları
Bu element, insanlarda düzgün gelişme ve dngeli metabolizma sağlamak için gereklidir . Özel sağlık yararları şunları içerir:
Metabolik Oranı Düzenler
İyot, doğrudan vücudun baz metabolizmasının kontrolünden sorumlu olan hormonların üretimine yardımcı olarak tiroid bezlerinin işleyişini etkiler . Metabolik hız, organ sistemlerinin etkinliğini ve etkililiğini, yiyecek emilimi , uyku döngüsü ve gıdanın kullanılabilir enerjiye dönüşümü gibi düzenli işlemleri etkilemektedir .
Bazı hormonlar, tiroksin ve triiodotironin gibi kalp hızı, kan basıncını, vücut ağırlığını ve sıcaklığı etkiler . Vücut, aynı zamanda protein sentezinde yardımcı olan bu hormonların yardımı ile BMR'yi (Temel Metabolik Oran) korur. Vücutta normal oluşumlarının ve dağıtımlarının sağlanması, sağlığın korunması için bir anahtardır.
Enerjiyi İyileştirir
İyot, aşırı yağ olarak depolanmalarına izin vermeden, kalorinin verimli kullanılmasını sağlayarak vücudun optimal enerji düzeylerini korumada önemli bir rol oynamaktadır.
Cilt ve Saç Bakımı
İyotun sağlık faydaları, sağlıklı ve parlak cilt, dişler ve saç oluşumunu içerir. Bu mineral eksikliği saç dökülmesine neden olabilir, saç bakımı için önemli bir unsurdur . Üstelik saç büyümesini hızlandırır ve folikül kuvvetini arttırır.
Ölü doğumları engeller
yeterli bir miktar alınan iyot gebe kadınlarda yeni doğan bebeklerde kretinizm gibi ölü doğum veya bilişsel bozuklukları önlemek için gereklidir. İyot eksikliği estasyonel hipertansiyona yol açabilir, bu da bebeklik döneminde bir takım komplikasyonlara neden olabilir. Konuşma ve işitme becerilerinin yanı sıra bebeğin düzgün hareket etmesini ve büyümesini sağlar. Dahası, bebeğin sağlığını etkilediğinin yanı sıra, iyot eksikliği aslında bir kadının infertil olmasına neden olabilir.
Birçok gebe kadınının karşılaştığı öenli bir problem, vücutlarındaki iyot minerali anne sütüne geçtiği için kendileri için de iyot tüketmek zorunda kaldıklarını fark etmemektedirler ve her geçen gün büyük miktarda iyot kaybına uğramaktadırlar . Çalışmalar, gebe ya da emziren bir kadının her gün gerekli tüm iyot dozundan fazlasını kaybedebileceğini göstermektedir; bu, gebelik ve emzirme bittikten sonra bile onun için ciddi bir eksikliğe neden olabilir .
Bağışıklık Sistemini Artırıyor
Çoğu kişi iyotun tiroit bezi etkilerine odaklanır, ancak bağışıklık sistemi için büyük bir güçlendirici olmak da dahil olmak üzere diğer işlevleri vardır. Serbest hidroksil radikallerinin bir toplayıcısıdır ve C vitamini gibi , kalp rahatsızlıkları ve kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı güçlü bir savunma önlemi sağlamak için vücudun her yerine antioksidan aktivitesini uyarır ve arttırır . Araştırmalar, iyotun sıçanların beyin hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden hücre membranlarındaki yağ asitlerine doğrudan bağlayarak serbest radikallerin organizmayı etkilemesi için daha az alan bırakarak doğrudan koruduğunu gösteriyor.
Hipotiroidizmi Önler
Bu durum, yetersiz bir tiroid bezi ile karakterizedir ve vücudun kimyasal dengesinin gidişatına bağlı olarak tüm vücut süreçlerinin genel olarak yavaşlamasına neden olur. Hipotiroidinin en yaygın sonuçlarından biri , vücutta kaloriyi enerjiye dönüştürmek için yakılmadığı için kiloda büyük bir artış olmasıdır. Hipotiroidizm, yalnızca iyot yetersizliği değil, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak iyot alımını artırmak ve sonunda kilo vermenize yardımcı olacak hormonal aktiviteyi teşvik etmek iyi bir fikirdir.
Hipotiroidinin diğer bazı etkileri yorgunluk, kuru cilt , sorunlu konsantrasyon , kabızlık, kramplar ve bacak şişmesi. Tedavi edilmezse kalp yetmezliği veya ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Fibrokistik Hastalığını Tedavi Ediyor
İyot fibrozis, torsit olma ve meme hassasiyeti gibi durumları önemli ölçüde azaltabilir . Fibrokistik hastalıklardan kurtulmayı sağlar ve hem geleneksel hem de modern terapilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmalar, moleküler iyot ile fibrokistik meme hastalığının belirtileri ve semptomlarındaki azalma arasında önemli bir bağlantı olduğunu göstermiştir .
Kanseri Önlüyor
Muhtemelen iyodun tiroidal etkisinden başka en önemli sağlık faydası anti kanserojenik özelliğidir. Çalışmalar kanser hücrelerinin iyot enjekte edildikten sonra küçüldüğünü ve bazen apoptozise (otomatik hücre ölümü) geçtiğini ve daha sonra daha sağlıklı hücrelerle değiştirildiğini göstermiştir. Bu sürecin kesin mekanizması halen bilinmemektedir ancak çalışmalar, özellikle meme kanseri karsinom hücrelerinde apoptozu indükleme üzerindeki etkileri açısından bu olumlu bağlantıyı bulmuştur .
Tiroid kanseri açısından bu son derece tehlikeli kanseri önlemede gereklidir . Çalışmalar, tiroid kanseri hastalarının, iyot alımının seviyelerini arttırdıktan sonra kanser semptomlarında sürekli bir düşüş gösterdiğini gösteriyor. Bu nedenle, iyot yetersizliği çeken insanlarda tiroit kanseri ortaya çıkma olasılığı yükesektir.
Apoptozu İndükler
İyot , yeni organların oluşumunda ve kanser veya hastalıklı hücreler gibi habis hücrelerin yok edilmesinde önemli olan apoptozu veya programlanmış hücre ölümünü sağlar. Bu işlev esas olarak tiroid bezi üzerindeki etkilerinden ve bunun ardından hormonal salınım ve düzenlenmesinden kaynaklanır.
Toksik Kimyasalları Ortadan Kaldırıyor
İyot florür, kurşun, cıva ve biyolojik toksinler gibi zararlı kimyasalları vücuttan boşaltabilir. Vücuttaki diğer çalışmaları yapan bu "ekstra tiroidal iyot" rolü çok önemlidir. Özellikle H. Pylori denilen ve mide kanseri ile bağlantılı olan midede tehlikeli bir bakteri enfeksiyonu olan Helicobacter pylori'ye karşı belirli antibakteriyel özellikleri vardır.
İyot eksikliği guatrın temel nedeni kabul edilmektedir . Bu eksikliği önlemek için diyetinize yumurta , tuz, deniz ürünleri ve süt ürünleri eklemeniz gerekir ; ayrıca sıklıkla büyümüş bir tiroid bezi için bir tedavi görevi görür.
Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar : İyot fazla 2.000 mg aşırı doz, özellikle böbrek rahatsızlıkları veya tüberküloz hastaları için tehlikeli olabilir . Fazlaca alındığında, tiroid papiller kanserinin önlenmesine yardımcı olmaktan ziyade tiroid papiller kanserine neden olabilir. Hamileler ve emziren anneler, özellikle öngörülen dozlar hariç, bu elementi almak konusunda dikkatli olmalıdırlar. Farklı insanlar doza farklı tepki gösterdiğinden sağlıklı bir denge gerekir; bu nedenle tüketirken dikkatli olun.
- Referanslar
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X08000266
- http://ajcn.nutrition.org/content/14/4/186.short
- http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.2007.0266
- http://jcem.endojournals.org/content/86/6/2360.full
- http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/thy.1994.4.107
- http://europepmc.org/abstract/MED/8221402
- http://link.springer.com/article/10.1007/s10552-008-9219-5#page-1
- http://www.jbc.org/content/281/28/19762.short
- http://www.eje-online.org/content/49/4/610.short
Yorum Gönder
yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.