maca kökü nedir ne işe yarar faydaları yan etkileri ve kullanım dozajları ilaçlarla etkileşimi

MACA KÖKÜ NEDİR NE İŞE YARAR

Maca perunun merkezinde and dağlarının yüksek platolarında yetişen bir bitkidir. Bo bölgedeki tarımsal geçmişi 3000 yıla dayanmaktadır ve sebze olarak yetiştirilmektedir. Maca turpun bir akrabasıdır. Ve binlerce yıldır kökü ilaç yapmak için kullanılır. İnsanlar kansızlık için ağız yolu ile maka kökü kullanmaktadırlar. Ve kronik yorgunluk sendromu içinde tercih edilmektedir. Enerji verir dayanıklılığı artırır bunun için güney amerikada atletik performansı geliştirmek için kullanılmaktadır. Kadınlarda ise hormon dengesizliği, menapoz sorunları, doğurganlığı artırma ve antideprasanların sebep olduğu cinsel isteksizlik için kullanışmaktadır. Ayrıyetten zayıf kemikler, mide kanseri, lösemi ve hiv (eids) tedavilerine destek amacı ile kullanılmaktadır. Erkeklerde erektil disfonksiyon bozukluğundan kaynaklanan  cinsel işleve bozukluklarında maca kökü cinsel arzuyu uyandırmak için kullanılmaktadır.


Yetiştirildiği yerde gıda ve yemek olarak tüketildiği gibi maca chicha denilen bir içeceğide hazırlanmaktadır. Tarımda ise hayvancılıktaki verimi artırmak için kullanılmaktadır.

MACANIN BİLİMSEL KANITLARA DAYANARAK ETKİNLİK BİLGİLERİ 
Doğal ilaçlar kapsamlı veritabanı aşağıdaki sınıflandırma ile macanın etkinlik durumunu değerlendirmiştir. Etkili, muhtemelen etkili, Muhtemelen etkisiz. olasılıkla etkisis ve hiç bir etkisi yok gibi. MACA nın etkinlik derecesi aşağıdaki gibidir.

Etkinliği değerlendirmek için yeterli kanıta sahip olan fayda bilgileri


  1. Antidepresan ilaçların neden olduğu cinsel işlev bozukluğu: Bu başlık biraz daha kadınlara yöneliktir. Yapılan araştırmalar antidepresan kullanan kadınların 12 hafta boyunca maca kökü kullanmaları ile cinsel işlev bozukluğun azaldığı tesbit edilmiştir. 
  2. Erkek infertilitesi: Ön araştırmalar, belirli bir maca ürününü (Maca Gelatinizada La Molina, Laboratories Hersil, Lima, Peru) 4 ay süreyle alarak sağlıklı erkeklerde sperm ve sperm sayısını artırdığını gösteriyor. Ancak, bunun doğurganlığın artmasıyla sonuçlanıp anlaşılmadığı belli değil.
  3. Menopoz koşulları: Araştırmalar, 6 hafta boyunca her gün maca (Maca Powder Healthychoices, Murwillumbah, NSW, Avustralya) 'nın postmenopozal kadınlarda kan basıncını ve depresyon ve anksiyete dahil ruh halinin bazı yönlerini iyileştirdiğini göstermiştir.
  4. Cinsel işlev bozukluğu:  Ön araştırmalar, belirli bir makula ürünü (Maca Gelatinizada La Molina, Laboratories Hersil, Lima, Peru) alarak 12 hafta boyunca günlük olarak alınan dozlar sağlıklı erkeklerde cinsel arzuyu artırabildiğini gösteriyor.

Etkinliğini derecelendirmek için yeterli kanıt olmamakla birlike muhtemelen etkili:
  • "Yorgun kan" (anemi) .
  • Lösemi .
  • Kronik yorgunluk sendromu (CFS) .
  • Enerji ve atletik performansı arttırma .
  • Belleğin iyileştirilmesi .
  • Depresyon .
  • Kadınlarda hormon dengesizliği .
  • Menstruel sorunlar .
  • Menopoz semptomları .
  • Osteoporoz .
  • Mide kanseri .
  • Tüberküloz .
  • Bağışıklık sistemini arttırmak .
  • HIV / AIDS .
  • Diğer koşullar .
Maca'nın bu kullanımlar için etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gerekiyor.

Kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar ve güvenlik edişesi mevcutmu?
Maca, gıdalarda bulunan miktarda alındığında çoğu insan için  GÜVENLİDİR . Maca, ağız yoluyla tıp olarak (günde 3 grama kadar) veya   daha fazla miktarda alınırken 4 aya kadar GÜVENLİDİR . Maca'nın çoğu insan tarafından kullanılmakla birlikte günümüze kadar herhangi bir yan etkisi doğrudan tesbit edilmemiştir. 

Özel önlemler ve uyarılar:

Hamilelik ve emzirme : Hamileyseniz veya emziriyorsanız maca kullanmanın güvenliği hakkında yeterli bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmayın. 

Göğüs kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, endometriozis veya uterin fibroidler gibi hormona duyarlı koşullar : Maka özleri östrojen gibi davranabilir. Östrojene maruz kalma ile daha da kötüleşebilecek herhangi bir rahatsızlığınız varsa, bu özleri kullanmayın.




İlaçlarla etkileşimler var mı?

Bu ürünün herhangi bir ilaçla etkileşimde bulunup bulunmadığı bilinmiyor. 

Bu ürünü almadan önce, herhangi bir ilaç alırsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

Otlar ve takviyeleri ile etkileşimler var mı?

Otlar ve takviyeleri ile bilinen etkileşimler yoktur.

Gıdalarla etkileşimler var mı?

Gıdalar ile bilinen etkileşimler yoktur.

Hangi dozlarda alınabilir?

Uygun makula dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı koşulları gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu an maca için (çocuklarda / erişkinlerde) uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur.Genel kabul gören miktar yetişkinler için günde sabah akşam üçer gramdır.

Diğer isimler

Ayak Chichira, Ayuk Willku, Ginseng Andin, Ginseng Péruvien, Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, Maca Maca, Maca Péruvien, Maino, Maka, Peru Ginsengi, Perulu Maca.


Referanslar


  1. Stojanovska L, Law C, Lai B, Chung T, Nelson K, Gün S, Apostolopoulos V, Haines C. Maca, postmenopozal kadınların pilot çalışmasında kan basıncını ve depresyonu düşürür. Climacteric 2015; 18: 69-78. Özeti görüntüleyin .
  2. Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, Parkin SR, Walker RS, Fehling KB, Fava M, Mischoulon D. Kadınlarda antidepresan ile indüklenen cinsel işlev bozukluğu tedavisi için makarna kökenli çift kör plasebo kontrollü bir çalışma. Kanıta dayalı tamamlayıcı Alternat Med 2015; 2015: 949036. Özeti görüntüleyin .
  3. Lee, KJ, Dabrowski, K., Rinchard, J. ve ark. Maca desteğini (
  4. Zheng BL, He K, Hwang ZY, Lu Y, Yan SJ, Kim CH ve Zheng QY. Sulu ekstraktın etkisi
  5. López-Fando, A., Gómez-Serranillos, MP, Iglesias, I., Lock, O., Upamayta, UP ve Carretero, ME
  6. Park, TH, Kwon, OS, Park, SY ve ark. N-metillenmiş beta karbolinler PC12 hücrelerini mitokondriyel membran geçirgenlik değişiminin zayıflatılması ile MTP + 'nin sitotoksik etkisinden korurlar. Neurosci Res 2003; 46: 349-358.
  7. Rubio, J., Caldas, M., Davila, S., Gasco, M. ve Gonzales, GF Ovariektomize farelerde öğrenme ve depresyon üzerine üç farklı Lepidium meyenii çeşidi (Maca) etkisi. BMC. Alternatif Med 6-23-2006; 6: 23'ü tamamlayın. Özeti görüntüleyin .
  8. Zhang, Y., Yu, L., Ao, M. ve Jin, W. Lepidium meyenii Walp'un etanol ekstraktının etkisi. ovariektomize sıçanlarda osteoporoz üzerine. J Ethnopharmacol 4-21-2006; 105 (1-2): 274-279. Özeti görüntüleyin .
  9. Gonzales, C., Rubio, J., Gasco, M., Nieto, J., Yucra, S. ve Gonzales, GF, Lepidium meyenii'nin (MACA) üç ekotipi ile kısa süreli ve uzun süreli tedavilerin spermatogenez üzerine etkisi sıçanlarda. J Ethnopharmacol 2-20-2006; 103: 448-454. Özeti görüntüleyin .
  10. Ruiz-Luna, AC, Salazar, S., Aspajo, NJ, Rubio, J., Gasco, M. ve Gonzales, GF Lepidium meyenii (Maca) normal erişkin dişi farelerde çöp boyutunu arttırır. Reprod.Biol Endocrinol 5-3-2005; 3: 16. Özeti görüntüleyin .

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget