ginseng-cinsel-sorunlarda-ne-derece-etkili

Gerçek ginseng cinsel sorunlarda ne derecede etkili?
Prof Erdem YEŞİLADA

Uzakdoğu tebabetinin en önemli bitkilerinden biri olan ginseng köklerinin insan sağlığında pek çok yararlarının bulunduğu binlerce yıldır bilinmektedir.

Bu bakımdan daha önceki bir yazımda bu bitkiyi ‘bitkiler aleminin kralı’ olarak tanımladığımı belki hatırlarsınız. Ginsengin piyasadaki belki de en popüler ve dikkati çeken pazarlanma amacı erkeklerde cinsel arzuyu ve gücü artırması yani ‘bitkisel afrodizyak’ özelliğidir. Hatta piyasadaki ginseng ürünlerinin büyük bir kısmının sadece bu amaçla pazarlandığı görülmektedir ki bu son derece yanlış bir durum. Çünkü gerçek ginseng ‘bitkiler aleminin kralı’ unvanına yakışır bir şekilde, özellikle 40 yaş üzerinde erkek ve kadınlarda vücudun direncini artırıcı ve vücudu onarıcı bir tonik olarak kabul edilmelidir.

Ginseng köklerinin cinsel sorunlar üzerindeki etki şeklini açıklamaya yönelik çalışmalarda etkisinin farklı mekanizmalara bağlı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Erkeklerde sertleşme sorunu üzerindeki etkisi muhtemelen nitrik oksit mekanizması üzerinden gerçekleşmektedir. Yani kan damarlarını genişleterek daha fazla kan dolmasını sağladığı ve dolayısıyla sertleşme sorununu giderdiği deneysel olarak ortaya konulmuştur. Kore ve Amerikan Ginsenglerinin cinsel arzuyu ve gücü artırıcı etkisi ise hormon seviyeleri üzerindeki etkisine dayanmaktadır.

HORMONU ARTIYOR
Kore ve Amerikan Ginsengleri erkek fare ve sıçanlarda en az bir hafta süreyle kullanıldığında hormon seviyelerinde belirgin değişiklik gözlenmiş ve bu etkinin ginsenozit Rg1’e bağlı olarak ortaya çıktığı tespit edilmiş. Hormon seviyesi üzerinde yapılan çalışmalarda Panax ginseng’in uzun süreli uygulanması ile erkek sıçanlarda serum testosteron (erkeklik hormonu) seviyesini artırdığı görülmektedir. Buna karşılık, Amerikan ginsenginin akut uygulanmasıyla hormon seviyesi üzerinde (testosteron ve Luteinize edici hormon) etkisi bulunmadığı, ancak prolaktin hormon seviyesini belirgin bir şekilde azalttığı görülmüş. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz; prolaktin hipofiz bezinden salgılanan ve kadınlarda başlıcı süt üretiminde sorumlu polipeptid yapısında bir hormon, hayvanlarda testosteronun sentezi için asgari miktarlarda prolaktin salgılanması gerekliyken, insanlarda yüksek prolaktin seviyeleri erkeklik hormonu olan testosteron sentezini baskılamaktadır. Dolayısıyla, Kore ginsengi erkeklik hormonu seviyesinin doğrudan artmasını sağlarken, Amerikan ginsengi bu hormonun seviyesini dolaylı olarak artırmaktadır. Yani Amerikan ve Kore ginsenglerinin farklı etki şekillerin sahip olduğu ileri sürülmektedir. Yapılan klinik çalışmalar da ginseng’in bu etkilerini doğrulamaktadır. 30 hasta üzerinde yürütülen bir çalışmada erkeklerde cinsel arzuyu artırdığı ve sertleşme sorunu üzerindeki etkisini doğrulanmıştır.

İstenen etkiyi sağlamak için yine, bitkisel ürünlerde sık sık karşılaştığımız aynı sorun karşımız çıkıyor; Gerçek ginseng’i bulmak. Gerçek ginseng ya da Kore ginsengi olarak adlandırılan kökler Panax ginseng bitkisinden elde edilmektedir. Bitkinin gerek yetiştirilmesinde uygulanan ihtimama bağlı yüksek maliyeti ve gerekse zengin fizyolojik etki çeşitliliği nedeniyle oldukça pahalı olmasına karşılık, piyasada yakın bitki türleri ve hatta ilgisiz bitkilerin köklerinin de ginseng olarak aynı amaçla ve çok daha ucuza pazarlandığı görülmektedir: Sibirya ginsengi, Brezilya ginsengi, Hint ginsengi gibi... Ancak yapılan deneysel çalışmalar sadece Kore ginsengi’nin etkili olduğunu, diğer ginseng tiplerinin etkisiz ya da daha zayıf etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget