Ads (728x90)

 Bir bakışta temel hikaye-

  • Maydanoz yağı, Apiaceae ailesinden alınan, sert ve kokulu biennal bitki olan Petroselinum crispum'dan çıkarılır. Öte yandan, Maydanoz yağı bitkinin tohumlarından, köklerinden ve yapraklarından ekstrakte edilir.
Maydanoz birçok yemeğe hafif bir lezzet katan popüler ve çok yönlü bir bitkidir. Çoğunlukla, daha cazip bir sunum için tabağımıza ekleriz. Bununla birlikte, maydanozu, sadece bir garnitür olarak kullanırsanız bir çok faydasını hayatınızın içinden kaçırırsınız - örneğin hemçok kullanışlı, hem de çok yönlü bir esans yağı haline getirilebilir. Bu yazıda maydanoz yağı hakkında size kimsenin sunmadığı bilgileri vereceğim. En azından ne için faydalı ne için faydasız olduğunu beraber öğreneceğiz

Maydanoz Yağı Nedir?

Maydanoz yağı, Apiaceae ailesinden alınan, sert ve kokulu biennal bitki olan Petroselinum crispum'dan çıkarılır. Maydanoz Akdeniz bölgesinin yerli, ama şimdi dünya çapında çok yönlü genel bir mutfak bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir. Adı, "taş" anlamına gelen Yunanca "petros" kelimesinden türetilmiştir, çünkü bu bitki genellikle kayalık arazilerde yetişir. 
Maydanoz, çiçek açmadan önce yalnızca bir ila iki metre yüksekliğe ulaşır ve kısmi gölge ve güneşi az gören nemli  alanlarda en iyi gelişimini sağlar.  İtalyan maydanozu, ayrıca düz yaprak maydanoz olarak bilinen ve Akdeniz ülkelerinde popüler ve kıvırcık maydanoz olarak bir kaç türü vardır. İkisi arasında İtalyan maydanozu daha yoğun bir tada sahip olduğu söylenir ve pişirmek için daha popüler bir seçenek haline gelebilir.
Maydanoz yağı ise, bitkinin tohumlarından, köklerinden ve yapraklarından çıkarılır. Tohumlar aslında daha uçucu yağlar içerir, ancak bütün bitki sapı ile çöpü ile  yağın üretimi için kullanılabilir. Maydanoz yağı renksiz veya çok soluk sarı renktedir ve taze bitki ile karşılaştırıldığında daha acı bir kokuya sahiptir.  

Maydanoz Yağı Kullanımı

Endüstriyel uygulamalarda maydanoz yağı, sabun, kozmetik, deterjan, kolonya ve parfümlerin, özellikle de erkeklerin kokularının bir bileşeni olarak kullanılır. Ayrıca aromatherapeutic kullanım alanı da vardır ve sarılık ve sıtma gibi çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Bu yağ aynı zamanda antibakteriyel olarak sivilce, akne ve cilt enfeksiyonlarının yanı sıra dezenfektan olarak gözeneklerin tıkanması ve siyah nokta tedavisine yardımcı olabilir en güzelide antifungal özelliklere sahiptir.
Bununla birlikte, inceltilmemiş maydanoz yağını topikal olarak KULLANMAYIN (özellikle konsantre formülasyonlar) yani üretici arkadaşların maydanoz extratını bir miktar kanola yağı ile size sunulmuş hallerini ki tvlerde boy gösterenler bundan. Özellikle maydanoz extratı cildinizi yakabilir ve lekeler bırakabilir. . Bunun yerine, şunları yapabilirsiniz:
  • Zeytin veya acı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ  ile maydanoz yağını seyreltin ve sonra yüzüne uygulayın. Durulamadan önce en az 30 dakika bekletin.
  • Çay ağacı yağı ve elma sirkesi ile maydanoz yağını karıştırın 1 damla maydanoz yağı kafidir cildinizi pamuk gibi ve lekesiz tutmak için günlük tonik olarak kullanabilirsiniz. 

Maydanoz Yağı Kompozisyonu

Maydanoz yağının başlıca bileşenleri a-terpinen, a-pinen, apiol, kristal bir maddenin yanı sıra miristik, glukosid apiin, palmitik asit, oleorezin ve tetrametoksial-benzendirAynı zamanda apigenin, appiin luteolin ve crisoeriol gibi bazı flavonoidler içerir. 

Maydanoz Yağı'nın Faydaları

Maydanoz yağı, antimikrobiyal, antiseptik, sıkılaştırıcı, yağ asidi içerir, sindirim, diüretik ve detoks özelikleri sergiler. Çeşitli sağlık faydaları aşağıdaki gibidir
  • Enfeksiyonlar - Maydanoz yağı çeşitli enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruma, mikropları öldürmek ve onların büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.
  • Romatizma ve artrit - Çoğu zaman bu hastalık  tıkalı kan dolaşımı, kas ve eklemlerde ürik asit birikmesinden kaynaklanabilir.  Maydanoz, vücudunuzdaki toksinlerin detoksifikasyonuna yardımcı olur ve kanınızı tazeler. Ayrıca dolaşımı arttırır, bu da bu rahatsızlıkların getirdiği ağrıların hafifletmesine yardımcı olur.
  • Sindirim Sorunları - Maydanoz yağının gaz giderici özellikleri sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur ve hazımsızlık, bulantı, şişkinlik, kusma ve mide ağrılarını tedavi edebilir.
 Yapılan hayvan çalışmaları, maydanozun güçlü uçucu yağlarının, özellikle de miristik'in,  akciğerlerde, tümör oluşumunu inhibe etmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bence bu büyük bir bilgi ama ne yazıkki tvlerde size söylendiği gibi karaciğer yağlanmasına bi fayda tesbit edilememiştir hatta bu bahsi daha detaylı açacağız aşağıda. Akciğer üzerindeki olumlu etkileri , maydanozun ve uçucu yağının potansiyel olarak kimyasal koruma özelliklerine sahip olduğu anlamına gelir.

Maydanoz Yağı Nasıl Yapılır

Günümüzde satılan maydanoz yağı markalarının çoğu yoğunlaşmış ve buhar distilasyonu ile üretiliyor. Bununla birlikte, mutfakta kolayca yenilebilir ev yapımı maydanoz yağı  hazırlayabilirsiniz. :

İşte üretim adımları
Malzemeler:
  • 3 demet düz yapraklı maydanoz
  • 3 su bardağı zeytinyağı (Hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz)



Prosedür:
  1. Bir kabda suyu kaynatın. üzerine 3 demet maydanozu bir ilistir içerisinde koyun aynen ekmek buğlama yapar gibi bu arada ilistir metal delikli süzgeçin yöresel ismi maydanozlar yumuşamaya başlayınca al ve top haline getirerek içindeki suyu sık.
  2. suyunu sıktığın maydanozu üç su bardağı zeytin yağının içine koy blanderle ez ve benmari usulü biraz ısınmasını sağla.
  3. Maydanoz hamurunu temiz bir cam kavanoz içine aktarın. Otlar kavanozun dibine çökünceye kadar bekleyin
  4. Çok ince bir filtre ile süzün Sadece yağ kalsın maydanoz bitkileri süzgeçin üstünde kalsın
Bu maydanozu yağı infüzyonunu, salatalarınızın üzerine serpip onlara güzel bir yeşil renk ve lezzet katabilirsiniz. Porsiyon süslemeleri yapmak için de kullanabilirsiniz. Bir sirke içinde karıştırın, soğuk bir çorbaya ekleyin veya tavuk veya balıkları süslemek için kullanın. Buz dolabında saklamanızı tavsiye ederiz ortalama 6-8 ay taze kalır. 

Maydanoz Yağı Nasıl fayda sağlar?

Maydanoz yağı, çoğunlukla benzersiz bitki bileşikleri ihtiva eder.. Örneğin, apigenin, anti-kanserojenik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip güçlü bir antioksidandır. Bu arada, apiol antispazmodik ve vazodilatör etkiler ile ilişkilidir.

Maydanoz Yağı kullanmak Güvenli mi?

Maydanoz yağı aromaterapik kullanımı  yukarıdada bahsettiğimiz gibi eğer tohumlardan elde edilmiş ise seyreltilerek kullanılmalıdır. Maydanoz yağını , özellikle de büyük miktarlarda oral yolla tüketmeyin; hepatotoksik olabilir, bu ciddi karaciğer hasarına neden olabilir. Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar çekiyorsanız kullanmayın.
Hamilelere ve emziren annelere bu yağı kullanmamalarını tavsiye ediyorum çünkü abortifaktır, yani düşüğe neden olabilir. Bu yağı çok küçük çocuklar için de kullanmayın. Topikal uygulama yaparken, maydanoz yağını zeytin, badem veya hindistancevizi yağı gibi güvenli bir taşıyıcı yağda seyreltin. Ayrıca alerjik reaksiyon göstermediğinden emin olmak için bu yağı kullanmadan önce cilt testi yapmanızı tavsiye ederim.  

Maydanoz Yağı Yan Etkileri

Maydanoz yağı, araştırmaya göre beyincik ve omurga sinir merkezlerinde farklı bir uyarıcı görevi gören oleoresin içerir. Dikkat: çok fazla kullanımı  istenen etkinin tam tersi yönde etki edebilir ve tehlikeli olabilir. Ani düşük kan basınçlarına sebep olabilir. Kalpte çarpıntı yapabilir. Bu etkilerden herhangi birine şahit olursanız kullanmayı bırakın.

Tepkiler:

Yorum Gönder

Blogger