curry köri yaprağının faydaları kullanım şekilleri ve kullanım dozajları

Köri yaprakları, doğal aroma vericilerinden biridir. Bu yaprağın birçok önemli sağlık faydası, gıdalarınızın hem hoş hem de sağlıklı bir aroma ile birlikte servis edilmesini sağlar Çeşitli antioksidan özellikleri olmakla birlikte  diyare(ishal) , gastrointestinal sorunlar, hazımsızlık, aşırı asit salgısı, peptik ülser, dizanteri, şeker hastalığı ve sağlıksız kolesterol dengesini kontrol etme yeteneğine sahiptirler Aynı zamanda kanserle savaşan özelliklere sahip olduklarına ve karaciğerleri korumaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır .


Köri Yaprakları Nedir?

Köri yaprakları köri ağacının yapraklarıdır ve bilimsel olarak Murraya koenigii Spreng olarak bilinir  ve Rutaceae ailesine aittir Bitki Hindistan'aözgü ve genellikle tropik ve subtropikal bölgelerde bulunur. Çin, Avustralya, Nijerya ve Seylan gibi çeşitli ülkelerde yetiştirilmektedir. Bitkinin yüksekliği küçükten orta seviyeye değişir. Bu bitkinin yararlı kısımları yapraklar, kök ve kabuktur.
Yaprakları pişirmede benzersiz bir lezzete sahiptir ve kullanım alanları için her zaman yeni araştırmalar yapılmaktadır.  Yapraklar, amaçlanan kullanıma bağlı olarak kurutulabilir veya taze olarak kullanılabilir. Taze biçim hem pişirme hem de bitkisel ilaçlar için çok popülerdir Ayurveda tıbbında, köri yapraklarının anti-diyabetik, antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, anti-kanserojen ve hepato-koruyucu (karaciğeri hasardan korumak için yeteneği) gibi çeşitli tıbbi özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Kökler vücut ağrılarının tedavisinde kullanılır ve kabukları yılan ısırmasının ağrısını hafifletir.
Yaprakları, engin bitkisel özellikleriyle Hindistan'ın çeşitli bölgelerinde ve aroma verici olarak Asya'nın diğer bölgelerinde kullanılır. Köri yaprakları ' neem ' veya Hint lahanası gibi görünür ve çoğu Hint dilinde adları 'tatlı neem'e' dönüşür.

Köri yaprakları ne ihtiva eder

Köri yapraklarında bulunan temel besinler karbonhidratlar, enerji, lif , kalsiyum , fosfordemir , magnezyum , bakır ve minerallerdir . Ayrıca, nikotinik asit ve vitamin C , vitamin A , vitamin B , vitamin E , antioksidanlar, bitki sterolleri, amino asitler, glikozitler ve flavonoidler gibi çeşitli vitaminleri içerir Ayrıca, neredeyse sıfır yağ (100 g için 0,1 g) bulunur.

Köri yapraklarında bulunan diğer kimyasal bileşenler karbazol alkoloidlerdir.  Karbazol alkaloidleri, mahanimbin, murrayanol, mahanineoenimbin, O-metilmurrayamin A, O-metil-mahanin, izomahanin, bismahanin ve bispiramorfindir. Michigan Devlet Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde yapılan daha ileri çalışmalar , bu kimyasalların böcek öldürücü ve antimikrobiyal özelliklere, özellikle de sivrisinek öldürücü özelliklere sahip olduğunu ileri sürmektedir.

Curry yapraklarının sağlık bakımından faydaları

Çoğu insan, köri yaprakları yiyeceklere lezzet katmak ve aroma vermek için kullanmaktadırBununla birlikte, birçok insanın bu kullanım biçiminden çok daha önemli olarak ele alacağımız faydaları  ve yan etkileri olmaksızın birtakım sağlık faydaları aşağıdaki gibidir.

İshal Tedavisi

Ashish Pagariya ve Maithili, V. tarafından yürütülen araştırma araştırmalar, köri yapraklarında bulunan karbazol alkaloidlerinin anti-diyare özelliklerine sahip olduğu sonucuna varmıştır. Laboratuar farelerinde gerçekleştirilen deneyler, köri yapraklarından alınan karbazol ekstraktlarının, hintyağının sebep olduğu ishalin kontrol edildiğini gösterdi.

Gastrointestinal Koruma

Kullanım köri yaprakların Ayurveda'da gastrointestinal sorunlar için bir çare olarak tavsiye edilmektedir. Bunlardan birincisi, hafif laksatif özelliklere sahip oldukları düşünülmesinden kaynaklanmaktadır. Köri yaprakları ile birlikte bir meyve suyu hazırlayın tercihen havuç suyu olabilir ve limon suyu ekleyin Bu karışım hazımsızlık için tüketilecek veya yapraklar nane gibi ufalanıp ayrana eklenebilir ve her sabah aç karına alınabilir.

Antioksidan Özellikleri

Araştırma:  Mylarappa B. Ningappa ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmalar. Hindistan'daki Bengaluru'daki Jawaharlal Nehru Gelişmiş Bilimsel Araştırma Merkezi, Moleküler Parazitoloji ve Protein Mühendisliği Laboratuvarı'nda köri yaprakları antioksidanlar bakımından iyi bir kaynak olduğunu belirtti. A vitamini, vitamin B, vitamin C ve vitamin E gibi çeşitli vitaminlerin varlığı, oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur Ayrıca kuru toz formuda günde 3er gr olmak kaydı ile iki defa kullanılabilir.

Anti-diyabetik Özellikler

Belki de köri yapraklarının en büyük sağlık faydalarından biri diyabet kontrolü kullanımındadır.  Madras Üniversitesi Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen araştırmalar Chennai , diyabetik sıçanlarda yaprakların anti-hiperglisemik özelliklerinin kan şekeri seviyesinin kontrolünde faydalı olduğunu göstermişti.

Kanser ile mücadelesi

Fenoller gibi köri yapraklarında bulunan kimyasal bileşenler, lösemi, prostat kanseri ve kolorektal kanserler gibi kanserlerle savaşmada yardımcıdır Mejio Üniversitesi Tıbbi Kimya Bölümü'ndeki bu yapraklar üzerine yapılan araştırmalar, köri yapraklarından alınan karbazol alkaloid özütlerinde kanserle mücadele özelliklerinin kanıtlarını gösterdi.

Kolestrolü düşürmede etkilidir.

Köri yapraklarının kötü LDL kolestrol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Çalışmalar Kerala, Hindistan Üniversitesi Biyokimya Bölümü tarafından yürütülen LDL kolesterol düzeylerini.  azaltma potansiyeli olduğunu göstermiştir .

Saç Büyümesi için iyi

Köri yapraklarının saç köklerinin güçlenmesine yardımcı olduğuna inanılıyor. Yağla karıştırılmış kuru köri yaprağı tozu saçınıza uygulanabilir. Köri yapraklarından elde edilen macun, maske tarzındanda saça uygulanabilir Bunları düzenli olarak yapmak saç büyümesini de geliştirebilir.

Göz için mükemmeldir

Köri yaprakları yüksek miktarda A vitamini içerir ve bu nedenle görme için iyi olur. A vitamini göz yüzeyi olan korneayı koruyan karotenoidler içerir. A vitamini eksikliği, bazı durumlarda gece körlüğüne, gözün önündeki bulut oluşumlarına ve hatta görme kaybına neden olabilir .

Radyoprotektif ve Kemo-koruyucu

Köri yapraklarının ekstraktları üzerine yapılan çalışmalar, kemoterapi ve radyoterapi etkilerini azaltmada pozitif sonuçlar verdi. Ayrıca kromozom hasarına karşı koruma, kemik iliğinin korunması ve serbest radikallerin vücutta aktif hale gelmesini önleme önerileri de bulunmaktadır.

Patojen Saldırıya Karşı Koruyucu

Köri yaprakları üzerine yapılan araştırmalar, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla mücadelede de etkili olduklarını ortaya koydu. Bitkiden elde edilen yaprak özleri, popüler, ana antibiyotik ilaçlarıyla karşılaştırılabilir nitelikte etkili olabilir.

Karaciğeri Koruyucu etkisi

Karaciğeriniz sindirim sisteminde önemli bir rol oynar ve enfeksiyona neden olabilecek viral ve bakteriyel saldırıların yanı sıra serbest radikallerin saldırılarına karşı korunmanız gerekir. Köri yaprakları üzerine yapılan araştırmalar , yapraklarda bulunan taninler ve karbazol alkaloidlerinin, iyi hepato koruyucu özelliklere sahip olduğunu gösterdi. Karaciğerin hepatit ve siroz gibi çeşitli hastalıklardan korunmasında da yardımcı oluyorlar.

Cilt bakımı

Köri yaprakları da cilt bakımında yardımcı olur. Yaprakların suyu veya ezilmiş usaresi, hızlı iyileşme ve temiz iyileşme için yanıklara , kesilere, çürüklere , cilt tahrişlerine ve böcek sokmalarına uygulanabilir .

Sıkça sorulan sorular

Köri yaprakları nereden alınır?
Büyük market zincirlerinde veya seçkin bazı aktarlarda köri yaprakları vardır, yani kendi evinizde yetiştirebilirsiniz! Daha küçük doğal ilaçlar ve Ayurveda odaklı mağazalar da bu yaprakları satılacak. Yine, çok çeşitli kullanım alanlarına sahipler, bu yüzden onları bulmak için pek çok yer var.
Köri yaprakları nasıl saklanır?
Bez bir kese içerisinde asarak saklayın veya serin bir yerde muhafaza ediniz
Saç uzatmak için köri yaprağı nasıl kullanılır?
Köri yaprakları saç bakımında çok popüler, başta antioksidanlar ve yaprakların içerdiği amino asitlerdir. Bu yaprakları bir avuç alıp yoğurtla karıştırarak saçınıza maske gibi uygulayabilirsiniz.  Ardından, karışımı yıkayıp saçınızı normal şekilde temizleyin. Bu, saç foliküllerini canlandırmaya ve saç dökülmesiniönlemeye yardımcı olabilir .
Köri yaprakları nasıl hazırlanır?
Köri yaprağı tozu yapmak için tek ihtiyacınız olan şey bir tava, köri yaprakları ve bir tutam tuz . Kurumuş yaprakları kahverengileşmeye ve kıvrılmaya / berraklaşana kadar tencereye ısıtın. Yaprakları yakmayın. Tuzu yavaş yavaş ekleyin ve yaprakları bir gıda işlemcisine veya blenderine koyun ve toz haline getirin Lezzetli ve hazırlanması kolay!
Köri yaprakları nasıl kullanılır?
Köri yaprakları yiyecek hazırlamada ya da bu benzersiz bitkinin verdiği bazı sağlık yararları için çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Köri yaprağı yağı hazırlayabilir ve saç büyümesini artırmak veya erken gri renkleri önlemek için kullanabilirsiniz. Yaprakların antioksidan içeriğinden faydalanmak için köri yaprağı tozu yapabilir ve yemeğinize katabilirsiniz. Ayrıca taze yaprakları bir pasta haline getirip enfeksiyonları önlemek için cilde uygulayabilirsiniz.

Yorum Gönder

yorumlarınıza ve yorum sayfası üzerinden bize sorduğunuz sorularınaza en kısa sürede dönmeye çalışacağız daha sağlıklı bir iletişim için sağ alt köşede çıkan whatsapp ikonuna tıklar iseniz direk whatsapp iletişimi sağlayabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

[blogger] [facebook]

ivythemes

{facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget